Acasa » Acumularea cunostintelor vs practica

Vreau sa adresez o problema care in ultimii ani a devenit foarte pregnanta mai ales in domeniul self-help, anume “Surplusul de informatie”.

Cunostintele pot fi studiate, dar skillurile pe care ti le doresti insusite sau imbunatatite, trebuiesc practicate. In general, cunostintele sunt ceva ce se invata mental si la un mod abstract, pe cand skillurile implica un grad de coordonare fizica si insusire prin experimentarea invatamintelor. Skillurile sunt in legatura directa cu lumea exterioara si iti permit sa te descurci in ea, pe cand cunostintele sunt mai intangibile.

Acest lucru il observ foarte des in coaching. Sunt barbati care au studiat domeniul self-help si matrimoniale, chiar si ani la rand, iar cand vin la noi nu sunt in stare nici macar sa treaca peste inhibitia initiala de a vorbi cu o femeie sau de a o invita in oras. Asta e valabil pentru orice skill pe care vrei sa-l asimilezi, cum ar fi: vorbitul in public, cum sa repari o teava care s-a spart, cum sa faci un site, cum sa gatesti un anumit fel de mancare etc… Gasesti prin multe surse de informatie cum se fac aceste lucruri, chiar poti sa si participi la un curs, dar pana nu le practici, nu le vei invata.

Stiti vechea zicala “Practice makes perfect”?

Este doar pe jumatate adevarata. Este foarte adevarat ca pe masura ce practici ceva cat mai mult, cu atat devine mai usor de facut. Cu toate astea nu exista o relatie directa intre cat de des practici ceva si cat de bine faci acel lucru.

Este foarte posibil sa inveti incorect sau sa introduci comportamente gresite intr-un skill in care ai investit o gramada de timp practicandu-l. Atat comportamentele gresite cat si starea in care te afli atunci cand practici iti pot pune piedici mai tarziu. Din acest motiv este foarte indicat sa ai o persoana mai experimentata decat tine in acest skill pe care tu vrei sa-l dobandesti pentru a-ti urmari evolutia si pentru a-ti oferi feedback corectiv astfel incat sa ramai pe traseul corect in timp ce asimilezi.

Daca nu ai acces la un expert poti deveni propriul tau profesor inregistrandu-te singur. Te poti filma sau inregistra, iar apoi te poti autoanaliza singur cand rulezi inregistrarea. Practica sustinuta devine un skill doar atunci cand este ajustata corect.

Este foarte probabil sa te simti putin ciudat la inceput cand practici un nou skill. Vei incerca sa faci ceva nou si nu te vei putea coordona indeajuns. Cand am invatat sa practic snowboarding, nu puteam sa stau nici macar 1 minut pe placa fara sa cad. Eram foarte necalibrat in miscari incat la un moment dat, vazand o tipa cat de bine stia sa se dea, frustrarea mea a atins nivelul maxim, iar fiecare cazatura ma motiva si mai mult sa ma ridic si sa invat. Pana la urma am reusit sa fac 6 coborari de sus pana jos, vanatai pe tot corpul, dar foarte multumit de mine la finalul zilei.

Trebuie sa tii cont ca exista si o diferenta intre a practica un skill de unul singur sau intr-un grup restrans si in fata unui public mai larg. Este cat se poate ne normal ca la inceput sa te simti inhibat din cauza “scenei”. Anxietatea te poate distrage si frana de la a executa un skill.

Poti scapa de efectul anxietatii (si a o micsora in acelasi timp) practicand aceleasi miscari de mai multe ori. Acest efect apare datorita iteratiei de la o miscare la alta. Atunci cand faci o iteratie, ti se intaiparesc actiunile, rutinele si obiceiurile la un nivel mai profund in creier astfel incat incep sa-ti elibereze din minte si ajungi sa le faci fara sa le mai gandesti.

Un prieten de-al meu, foarte bun la kick-box mi-a aratat pe pielea mea ce efect are gandirea atunci cand inveti sa te lupti. In fractiunea de secunda cat imi lua sa ma decid daca sa dau croseu de dreapta sau directa de dreapta, el era in stare sa ma puna la pamant.

Ca sa ai rezultate cat mai bune, ar trebui sa practici pe cat posibil in situatii cat mai apropiate de realitate. De exemplu, daca trebuie sa practici un speech in fata unei audiente, ar trebui sa incerci sa ajungi cel putin odata in acea sala in care vei sustine speechul si sa practici in fata catorva colegi. Daca vrei sa inveti sa schimbi roata de la masina, ia pe rand fiecare roata si schimb-o, chiar daca nu e nevoie.

Daca totusi nu reusesti sa practici in realitatea in care vrei sa-ti dezvolti skillul, mai exista o solutie. Pur si simplu incearca sa practici intr-un mediu cat mai apropiat de realitate, in timp ce iti folosesti imaginatia pentru a umple golurile necesare.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!