De ce nu functioneaza Legea Atractiei

Atrag sau nu atrag? Aceasta-i intrebarea!
Am un ghimpe impotriva secretului. Stiti voi, ACEL secret din film (The Secret) si toata industria dezvoltata in jurul sau, unde niste oameni de succes, bogati, fericiti si plesnind de sanatate incearca sa ne spuna ca putem obtine tot ce dorim doar prin puterea gandului, credinta, vizualizare si un comportament de tip “fake it till you make it”.
Sa nu ma intelegeti gresit – eu sunt un junkie motivational, citesc de ani de zile tot ce-mi cade in mana pe acest subiect si am experimentat de multe ori pe pielea mea efectele gandirii pozitive si ale Legii Atractiei. Ce vreau sa spun, insa, e ca autorii lui The Secret au omis, nu stiu daca deliberat sau nu, cateva aspecte esentiale care fac ca Legea Atractiei sa nu functioneze pentru majoritatea oamenilor.
Mai precis, The Secret prezinta o formula a succesului care s-ar putea sintetiza in trei pasi: cere – crede – primeste. E simplu, zic autorii: trebuie sa specifici foarte clar si detaliat ceea ce doresti, sa crezi pana in maduva oaselor si sa te comporti ca si cum deja ai fi obtinut lucrul dorit iar apoi acel lucru va fi al tau prin intermediul unor circumstante care se vor lega una de alta si ti-l vor scoate in cale.
Ei bine, la fiecare dintre cei trei pasi ar fi trebuit aduse niste amendamente si precizari pentru ca The Secret sa poata fi luat in serios in totalitate.
Pasul 1 – Cere
Autorii motivationali fac uz (si abuz) de un citat din Biblie care spune “Cere si ti se va da.” Dar uita sa precizeze ca nu este suficient sa ceri, ci trebuie sa mai si faci ceva ca sa obtii ce ai cerut.
Lasand la o parte faptul ca multi oameni ajung sa isi inchipuie ca daca vor sta zilnic pe o banca in parc si vor cere cu suficienta convingere sa le apara un milion de euro in cont, vor fi sunati pana la urma de banca sa li se confirme transferul, exista si persoane care vor sa treaca la actiune dar sunt impiedicati de obiceiuri proaste.
Unii amana la nesfarsit sa se apuce de treaba (“voi scrie raportul dupa ce imi verific mailurile”, “intru in cura de slabire de lunea viitoare”). Altii nu sunt in stare sa se concentreze, sa-si contabilizeze resursele si sa-si faca un plan concret.
Iar altii, dimpotriva, planifica exagerat de mult si nu se apuca niciodata de treaba pana nu sunt intrunite conditiile perfecte. Genul acesta de oameni raman mereu blocati in faza lui “a cere” si nu inteleg ca astrele nu se vor alinia niciodata pentru ei pana nu vor scapa de obiceiurile proaste care ii impiedica sa actioneze.
Iar eliminarea obiceiurilor proaste necesita multa vointa, exercitiu si, uneori, terapie sau macar supervizarea cuiva caruia sa-i prezinti un plan de actiune si sa-i dai socoteala pentru respectarea lui.
Pasul 2 – Crede
The Secret ne invata sa ne imaginam obiectivul pe care vrem sa il atingem si sa ii dam o cat mai bogata incarcatura emotionala si senzoriala pentru a ne spori sansele de reusita.
Daca, de exemplu, ne dorim un anumit model de masina, putem sa mergem intr-un showroom al producatorului, sa ne urcam in masina, sa dam o tura cu ea, sa ii mangaiem bordul si tapiteria si sa simtim cu toata fiinta ca masina e deja a noastra. Mai putem sa practicam afirmatii prin care sa repetam ca ne-am atins deja obiectivul, pana cand acesta devine realitate.
Oops, am spus cumva “realitate”? Oare poti cu adevarat sa-ti repeti “Locuiesc intr-o vila cu patru etaje in Monte Carlo” si sa te auto-convingi ca e asa cand tu stai cu chirie in Berceni? E adevarat ca Donald Trump a spus ca daca tot putem visa, atunci sa visam grandios, insa nu toti suntem Donald Trump si este momentul sa acceptam acest lucru.
Cu alte cuvinte, sa ne fixam scopuri realiste in care sa putem crede cu adevarat si sa avem suficienta obiectivitate pentru a aprecia daca suntem sortiti maretiei sau nu. Ne putem propune sa ne achitam pe rand toate facturile si datoriile pentru ca apoi sa ne apucam de construit casa visurilor din Monte Carlo. Sau ne putem modela afirmatii de tip “Cu fiecare zi ma simt din ce in ce mai bine” sau “Castig din ce in ce mai multi bani”, pe care sa ni le insusim treptat, fara ca mintea noastra sa mai opuna rezistenta din cauza discrepantei prea mari fata de realitate.
Pasul 3 – Primeste
Pare incredibil, dar multi oameni au o problema tocmai cu primitul! Fie au credinte adanc inradacinate de care nici nu sunt constienti, fie au temeri profunde care ii impiedica sa obtina ce vor.
Unii se tem de esec sau respingere si atunci nici nu mai incearca sa faca ceva; altii se tem chiar de succes si se autosaboteaza exact cand sunt pe punctul de a-si atinge tinta. Nu mai vorbim de femeile carora mama le-a spus in copilarie ca “toti barbatii vor numai un lucru si nu poti avea incredere in ei” si care se lupta apoi toata viata sa-si construiasca o relatie bazata pe… incredere.
Sau de aceia care vor sa se imbogateasca dar de fapt in subconstient sunt fani ai unor proverbe gen “sarac, dar cinstit” si “banul e ochiului dracului”.
E trist, dar adevarat: de multe ori rulam automat pe niste programe care ne-au fost “instalate” de mici si care sunt bine ascunse sau disimulate. Pana nu identificam si eradicam aceste credinte si temeri ascunse, de preferinta cu ajutor profesionist (subliniez asta), putem sa privim The Secret de sute de ori, sa ne chinuim sa ne ridicam nivelul de vibratie sau sa vizualizam mai colorat, insa obiectivul nostru va ramane tot la distanta si vom ajunge sa credem ca Legea Atractiei nu functioneaza, ceea ce nu este adevarat.
Pana la urma, totul sta in a face diferenta dintre gandirea pozitiva si gandirea magica. Concepte precum “neputinta invatata” si “profetie autoimplinita” sunt deja acceptate si documentate stiintific, deci modul in care gandim chiar are efecte asupra noastra si asupra felului in care ne descurcam in viata.
Insa gandirea pozitiva nu inseamna numai “a gandi pozitiv, a fi optimist, a vedea jumatatea plina a paharului”. Gandirea pozitiva inseamna sa-ti faci o igiena mentala, sa ai capacitatea de a te autoevalua corect, sa-ti poti gestiona starile sufletesti si dialogul interior, sa-ti recunosti si rezolvi aspectele care te impiedica sa evoluezi si, mai ales, sa ACTIONEZI.
Acesta este “secretul din spatele secretului”.