65

„Secretul” actiunii constiente

Secretul

Intrucat in ultimele zile s-a reactivat subiectul Secretul pe Empower prin 2 articole (doar in aparenta pro si contra, in realitate complementare) mi-au venit si mie cateva idei/intrebari. Si asa ajungem la un…

Ghiveci de Flash Forward, Henry Sugar, o prietena si mama

4 subiecte unite de un singur fir – modul de aplicare a filmului Secretul. Sa le vedem pe rand, pe scurt.

Flash Forward este un serial extraordinar (e si la noi pe AXN). In esenta, la un moment dat, absolut toti locuitorii planetei au un salt de constiinta si isi vad viitorul de peste 6 luni si 23 de zile. Cine nu a vazut nimic inseamna ca in acesta perioada a incetat din viata. Cine se vede in ipostaze extrem de neplacute inseamna ca a facut ceva in aceste peste 6 luni de a ajuns in acea situatie – si nu are habar ce.

Cum ai atras deja acest viitor pe care l-ai vazut? Si mai ales, cum il schimbi? Sau poti sa-l schimbi, in conditiile in care tot ce faci este „contra si te duce de fapt mai aproape de ceea ce deja ai vazut in viitor?

Henry Sugar e personajul unei serii de povestiri de Roald Dahl. Henry invata in 3 ani o „arta a yoghinilor” de a „vedea viitorul” si isi foloseste acesta abilitate in cazinouri pentru a vedea numarul de la ruleta si cartile de la blackjack. Bineinteles, ca orice erou pozitiv, utilizeaza banii pentru a face ceva bun pentru altii – in acest caz, a infiinta un lant de orfelinate.

Ce ne intereseaza acum insa e altceva. El reuseste sa intre intr-o stare modificata de constiinta in care vede cu acuratete viitorul de peste cateva zeci de secunde sau cateva minute, prevazand numere si carti de joc. Cum „atrage” acest viitor catre el?

O prietena a avut urmatoarea experienta. Voia o casa – si nu orice casa, ci exact asa cum o voia, nu altfel. Nu avea deloc bani pentru ea, insa asta nu a impiedicat-o sa se comporte ca si cand ar fi avut intreaga suma. A cautat-o, a sunat la agentii, a vizionat, seara vizualiza exact locul si modul in care arata casa, adormea cu aceasta imagine. Dupa o perioada a gasit exact ceea ce isi imaginase si in acelasi moment i-au picat „intamplator” si toti banii. Viitorul imaginat de ea s-a materializat exact cum l-a programat…

Mama a avut acum 6 ani o „previziune” referitoare la numerele de la jocul Joker. A avut un vis pe care l-a interpretat intr-un anume mod si a ghicit 4 numere din 5. Al cincilea numar pe care nu l-a pus era exact numarul pe care o voce i-l spusese in vis – dar care nu se potrivea cu modul in care ea a interpretat ce a vazut, asa ca a decis sa ignore vocea. La fel, a ignorat o alta interpretare care i-ar fi permis sa ghiceasca numarul separat (la Joker se castiga cu 5+1). A castigat cateva milioane de lei – in timp ce interpretarea corecta i-ar fi adus premiul cel mare de cateva miliarde. A „atras” un alt viitor decat cel transmis prin intermediul visului interpretat corect.

Ce au in comun aceste situatii?

Actiunea constienta. Actiunea inspirata, ghidata din interior, in 4 moduri diferite. Orice altceva reprezinta detalii…

Eroii din serial incearca pas cu pas sa demonteze viitorul prefigurat, sa demonstreze ca viitorul nu e fix, ca orice previziune rea poate fi intoarsa. O forta interiora constienta pare ca ii ghideaza prin labirintul evenimentelor pe masura ce viitorul nefavorabil se apropie de ei. Actioneaza cu tarie interioara, cu dorinta de a-l schimba si astfel reusesc sa atraga, sa manifeste un alt gen de viitor.

Prietena cu casa actioneaza si ea. Insa in alt mod – dupa principiul comporta-te ca si cum. Din pozitia „deja il am, e cu siguranta in viitor, trebuie doar sa-l materializez pas cu pas si sa urmez jaloanele ce mi se reveleaza pe traseu”. Astfel, viitorul se desfasoara din interior pana exact in momentul dorit. Iar rezultatul e fix cel hotarat constient. (Si asta s-a petrecut acum mai bine de 9 ani, cand la noi nu aparuse nimic despre legea atractiei.)

Daca in cele doua cazuri de mai sus e vorba de actiune, la Henry Sugar e vorba in primul rand de starea modificata de constiinta. Ea este cea mai importanta – actiunea in sine (punerea mizei pe numar la ruleta sau „strategia” de la blackjack) reprezentand doar o simpla extensie a starii.

Nici macar nu poti sa spui ca actioneaza in sine, intrucat nu face nimic – totul deja este facut datorita starii lui ce ii permite sa vada si sa atraga viitorul dorit. (Apropo, la asta cred ca se refera Secretul cand vorbeste de Cere-Crede-Primeste. Nu pomeneste nimic de „actiune” intrucat nu e nevoie, axandu-se pe conceptul de „non-actiune” specific maestrilor orientali.)

La mama e vorba tot de actiune constienta – mai bine zis, de lipsa ei. Daca ar fi interpretat visul fara „a baga mintea” si a hotari ce se potriveste si ce nu, la ora asta destinul ei (si al meu) ar fi fost altul. Poate unul „mai bun” financiar – nu stiu insa daca la fel de bun ca si „evolutie a constiintei” intrucat bani multi cand nu esti pregatit sa-i folosesti intelept inseamna auto-distrugere (vedem asta peste tot).

Prin ne-interpretarea corecta a visului s-a atras ceva si s-a „ratat” un alt destin al familiei – iarasi, bun sau rau, nu vom afla. Pe de o parte pierzi, pe de alta castigi. E un echilibru etern. Poate semnificatia generala a visului a fost alta. Poate o dovada ca unele informatii din vis sunt reale. Persoane cu „vise premonitorii” sunt o multime, dovezi ale constiintei in actiune.

Concluzia despre Secretul

Secretul” si „Legea Atractiei” se pot interpreta pe diferite niveluri, in functie de propria experienta. La un anumit nivel poti simti nevoia sa actionezi, la altul starea interioara iti pune totul pe tava. Ai doar de intins mana si pune miza pe „numarul” de viata despre care deja stii ca e castigator…

P.S. Vreti sa revelam si secretul? “A actiona pentru a ajunge la non-actiune”. Alambicat, nu? La fel ca orice in viata. :)

Click Here to Leave a Comment Below 65 comments