Acasa » Greseli in alimentatia de sezon

Greseli in alimentatia de sezon

Suntem in toiul sau aproape de finalul unei perioade in care ne dorim sa ne laudam pe plaja si cu forme definite, nu numai cu costume de baie etichetate pretentios. Ca doar doamnele se preocupa de aspectul burtilor in slipul intrat la apa e deja o minciuna gogonata. Stiu domni si mai tineri, si mai in varsta, care au gandit un program si au urmarit atenti alimentatia proprie, pentru acelasi scop nobil: vara pe plaja.

Scopul e nobil si, mai mult decat atat, sanatos. Important este ca eforturile individuale sa nu mearga odata cu bronzul de pe piele.

In plina frumusete a abdomenului personal si in miez de concediu relaxant, sau in deplinatatea resemnarii in fata kilogramelor incapatanate, suntem tentati sa uitam regulile bunului simt in ceea ce priveste corpul nostru. Si incepem bombardamentul cu gogosi care de care mai infuriate si tavalite in zahar, cu portii duble de inghetata si pizza cu smantana la cina.

Voi enumera cateva greseli de sezon, dar valabile si dupa incheierea acestuia. E important sa intelegem ca organismul nostru nu stie ca suntem in concediu si avem liber la ciocolata. El functioneaza pe aceleasi principii si la serviciu si in vacanta. Daca noi ii respectam tabieturile fiziologice, rasplata nu va intarzia.

Fructele

Gem pietele de fructe la ora asta. Si dupa obiceiul stravechi, fructe = sanatate curata, ne indopam copiii si stomacul personal cu felurite categorii de fructe si, foarte important, dupa principiul romanului, cu cat mai multe, cu atat mai „sanatoase”.

In primul rand, trebuie sa tinem cont de faptul ca fructele sunt alimente dulci, prin urmare contin zahar. Insa acest zahar este fructoza, a carei absorbtie s-ar face, in opinia unor autori, mai lent decat a glucozei (metabolizata din zaharul industrial). Ceea ce ar fi convenabil, caci ar insemna pastrarea unui nivel crescut de glicemie mai mult timp. Despre smecheria asta cu mentinerea glicemiei la un nivel constant si secretia de insulina, promit sa revin intr-un articol viitor.

Oricum, fructoza inseamna calorii multe. Deci, uitati de cura de slabire cu fructe. Un kilogram de cirese echivaleaza cu doua table mari de ciocolata cu lapte.

Un alt obicei gresit din traditia bucatariei noastre spune ca fructele se consuma ca desert. Medicina chineza, insa, indica cel putin o perioada de doua ore de la ultima masa pana la consumul fructelor, explicand ca, in caz contrar, ele “putrezesc” in tubul digestiv impreuna cu restul de alimente.

De aceea, este de preferat ca fructele sa fie mancate pe stomacul gol, cu jumatate de ora inainte de masa. Nu va freaca la stomac, n-o sa dati in ulcere si nici va condamna la o zi pe toaleta. (Pentru mine, micul-dejun ideal si preferat este acela format dintr-un fruct si o cafea. E portia mea de energie.)

Totodata, conteaza foarte mult in ce cantitati consumam aceste fructe. Caci nu putem pune semnul egalitatii intre un pumn de cirese si un kilogram de cirese (sunt unele din cele mai dulci fructe), tot asa, nici intre caloriile furnizate de aceste cantitati diferite.

Sucurile de fructe

Sunt gustoase si la moda. Nu are rost sa specific ca etichetele cu “100% natural” sunt povesti pe care nici copiii nu le mai cred. Natural e numai ce storci cu mana ta (sau a mamei, ca mamele sunt fane ale pregatirii de sucuri naturale). Aceste sucuri sunt cam o pacaleala chiar si cand sunt naturale.

Ele furnizeaza acelasi aport caloric ca si fructul, insa deloc fibra vegetala. Caci, de obicei, pulpa se strecoara in mare parte. Ganditi-va cate portocale “intra” intr-un pahar cu suc. Precis doua, daca nu chiar mai multe, ca se strange greu sucul pur.

Ganditi-va acum cat va satura acel pahar. Si daca ati manca cele 2-3 portocale intregi, cat v-ar satura ele. Explicatia are si baze fizice, caci doua portocale ocupa mai mult volum in stomac decat un pahar cu lichid. Iar un stomac in distensie activeaza centrul satietatii care pune frana la gura.

Inghetata

Este cald afara, iar inghetata e gustoasa si ademenitoare. Va veti mira, poate, dar inghetata nu se afla pe o lista neagra a alimentelor. Iar din punct de vedere al continutului caloric, intotdeauna e de preferat in locul ciocolatii. Aceasta din urma, fiind in stare solida (de fapt, “mai solida”), contine mai multi agenti de solidificare si grasimi. Deci, kilogramele in plus nu se fac cu o inghetata. Evident, atentie mare la cantitate.

Berea

Berea pacaleste, mai ales pe plaja, cand te mai si bate soarele-n cap.

Berea umfla stomacul si produce sete. Da, dupa bere simti nevoia sa bei apa, iar asta o stie orice bautor care e chinuit de frecventele vizite la toaleta, in urma consumului de bere. Ea dezhidrateaza, efect de care ne putem lipsi in toiul verii.

Plus, faptul ca “umfla stomacul” constant, il determina pe acesta sa se pastreze la noile dimensiuni marite multa vreme. Pana se ajunge la permanenta. Iar un stomac marit in volum cere mai mult de mancare. Adica o cantitate mai mare de alimente.

Oamenii sunt niste fiinte tare ciudate, care isi manifesta si bucuria si stresul in acelasi fel: mancand. Acesta este un obicei deja implementat, ce nu mai poate fi schimbat.

Insa obiceiurile personale suporta modificari la nivel individual. Fiindca acolo se poate! Unul din cele mai dificile lucruri de realizat pe lumea aceasta este sa ne schimbam obiceiurile. Insa, o data ce am izbutit, ce victorie! Si putem sarbatori. Chiar cu putina inghetata?!

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

43 de răspunsuri

  1. Nu am intalnit inca un om sa se ingrase cu fructe… Decat poate daca mananca enorm de multe alune de padure, migdale, toata gama de nuci, seminte si fructe uscate. Dar ciresele si toate celelalte fructe care contin apa in ele nu prea cred eu ca ingrasa.

    In schimb stiu ca multi se ingrasa mancand tot soiul de alimente modificate termic si cu adaosuri de conservanti si euri (fast-food = otrava), pt ca toate acestea favorizeaza perturbarea metabolismului, si odata deranjat metabolismul, poti sa bei numai apa si sa nu mai mananci deloc ca tot te ingrasi.

    Cred ca singurul mod prin care corpul uman poate functiona la parametrii lui normali de sanatate si suplete este consumand hrana vie si nu toate mortaciunile posibile, mai ales carnea care este foarte nociva. De ce hrana vie? Pentru ca ea contine enzimele indispensabile regenerarii celulelor, furnizarii energiei, etc – sunt foarte foarte importante aceste enzime.

    In schimb cerealele in cantitate mare ingrasa, la fel cartofii – pentru ca sunt carbohidrati.

    Problema cu inghetata este ca absolut toate sortimentele sunt pline de aditivi si mai toata are un gust sintetic, oricat de scumpa sau „de calitate” ar fi. Iar aditivii astia, corpul saracul nestiind ce sa faca cu ei, ii depune sub forma de celulita si strat adipos. Din fericire se poate prepara inghetata naturista care este un deliciu. :)

    Iar sucurile de fructe se pot face cu pulpa daca folosim un blender. Punem ce fruct sau fructe vrem, putina apa, miere si gata, in 20 de secunde maxim ai un nectar atat de gustos incat nu o sa-ti mai vina sa bei niciodata sucurile din comert. :)

    O greutate ideala poate fi atinsa si prin autosugestie/hipnoza, dar numai combinata cu o dieta corecta, bazata pe hrana vie vegetariana, iar tot ce e modificat termic sa nu fie prajit in ulei rafinat (cancerigen) si nici pe gratar (din cauza gudronului).

    Pentru un corp frumos e indispensabil mersul pe jos si dansul (mai ales pentru femei, caci dezvolta gratia).

  2. Vero, da-mi voie sa te contrazic in anumite puncte:

    cunosti vreun aliment care sa NU ingrase? pana la momentul in care se va fi inventat alimentul cu ZERO kalorii, absolut toate ingrasa. Iar cu cat mananci mai multe si consumi mai putin, cu atat ingrasa mai tare. Apa, cafeaua si ceaiul neindulcite au zero kalorii. Daca mai stii tu vreo „chestie” digerabila si fara kalorii, te implor, impartaseste-o. Plus, iti garantez ca te vei imbogati din clipa in care apesi enter.

    1. nu ai intalnit vreo persoana care sa se fi ingrasat de la fructe. Bun, cate cunostinte ai? Nu care tin de stiinta, ci de oameni. Nimeni nu le stie pe toate. Uita-te in orice lista de kalorii. 100g de cirese contin undeva la 85 cal => 1 kg contine ~850!!! cal. O tabla de ciocolata cu lapte contine 500cal. In dieta ta, ce ai prefera: kilogramul de cirese sau ciocolata? [evident, daca te poti opri la un pumn de cirese, e super. Inseamna ca te poti opri la un patratel de ciocolata, inseamna ca nu iti petreci timpul numarand calorii si cirese :p]

    In al doilea paragraf ai mare dreptate in ceea ce zici, exceptie facand faptul ca metabolismul se poate da extrem de usor peste cap si fara E-uri si coloranti. Cu un kilogram de cirese pe zi, intr-o saptamana, reusesti sa pierzi 3 kg, dar faci varza din metabolism. Ii pui un fel de frana de mana, dupa care se va ingrasa si de la un pahar cu apa, speriat fiind ca trebuie sa acumuleze ORICE, ca cine stie cand mai vin „vremurile grele”.
    Sunt persoane, care in urma curelor repetate, ajung cu tulburari de termoreglare, organismul refuzand sa consume si acea energie care ii e necesara. Sunt oameni care se ingrasa cu 500cal/zi. [dupa repetate si drastice regimuri]

    Hrana vie este o pseudopoveste de marketing. In primul rand, toata hrana vie e, de fapt, moarta si multitratata cu tot soiul de alifii. Pana si rosile de la bunica din gradina [care au gustul ALA de rosii], care nu au fost stropite niciodata cu nimic in afara de sfanta ploaie si apa din furtun, prezinta pete albe pe coaja. Ca si ploaia aia vine cu tot felu’ de crocobauri.
    Dar, hrana vie se refera la acele alimente inca active din punct de vedere energetic si dupa indepartarea lor de la origine. Avocado se coace si la mine in camara, de exemplu. Am patit asta si cu un pepene. Ceea ce inseamna ca acolo inca mai exista activitate energetica.
    Iar cele mai bogate din punctul asta de vedere sunt semintele. Imagineaza-ti ce energie sta in nucleul acela din care va rasari planta ! Exista gemoterapia (de la germinatie) care se ocupa exact cu asta. Evident, ca nu le consumi ca pe semintele de bostan pe stadion.

    Inghetata poate fi considerata „un aliment cu indice glicemic mic” (am cautat citatul exact , in cartea dnei dr Mihaela Bilic, „Silueta dincolo de mituri”, pg11) caci combinatia dintre lapte si zaharul din inghetata face ca glucoza sa se elibereze lent in sange, mult mai lent decat amidonul din cartofi, de ex. Deci, mai bine inghetata decat cartofi. Na, ce zici de asta?! ;)

    O alta problema este „celulita” – alta inventie de marketing si speriat poporul cu televizorul. Celulita e o boala care nu are nici o legatura cu ce vorbim noi. Iar eu, stiind chestia asta, nu pot sa folosesc termenul. Si poate stii, celula adipoasa nu se inmulteste, din fericire sau nu, decat pana pe la vreo 2 ani [ATENTIE mamelor disperate dupa vitamine care sa creasca pofta de mancare. daca puiul e sanatos, nu trebuie sa fie gras si bolnav.] Dupa care, doar se conserva avand o capacitate extraordinara de a se umfla. Si DEZUMFLA!!! :D

    Sucurile facute in blender sunt extraordinare, mama mananca si pulpa de care zici, mie mi se face greata. Nici smantana in lapte nu o suport. Dar bravo voua, va admir,serios! Pacat, insa, ca strici sanatate curata cu lingurita de miere. Mierea e la fel de bomba calirica precum zaharul, avand fix aceleasi calorii. Deci, n-ai facut nimic, decat ti-ai linistit constiinta ca aia e naturala si zaharul rafinat. Nici pentru sanatatea dintilor nu e mare favoare, dar, dupa cum spuneam, linisteste constiinte.

    Iar treaba cu preparatul termic e foarte trista in Romania: cat mai multe stelute in supa si salata. Sa lasam stelutele cerului si organismului, sanatatea! Uleiul de masline e de preferat,daca e musai. Insa mult se poate gati si sanatos: papara prajita in unt sau lapte in loc de ulei. Ochiurile facute in apa fiarta, in loc de tigaie. „Schnitzele” preparate la gratar. Spanac fara ulei si faina [a executat mama ultima data, NU am simtit diferenta!]. SALATA cu un strop de ulei de masline, daca arde sa pui ulei. ze list can go on and on…

    Si, in final, miscare. Sportul NU slabeste [eventual creste pofta de mancare], dar aranjeaza formele pe om. Mie nu imi face nici un fel de placere sa fac sport, iar mama ma ameninta ca o sa ruginesc toata pana la 40ani. Stiu ca are dreptate, dar inconstienta tineretii ma impiedica sa iau masuri :p

    Vero, hai ca-mi plac povestile astea, tinem legatura ;)
    p.s. CHiar iti recomand cartea respectiva, dar prima carte a doamnei doctor, a doua fiind prea comerciala pentru „gustul” meu

    Marius, cand ne-apuca, mult ne tine! :)

  3. Dati-mi voie si mie sa scriu un pic, doar un picut, caci vin de la munte si am de lucru cat incape plus pe de-asupra cu varf!! (empower-istii stiu ca scriu, nu ma incurc… DAR DE CE AM AVEA DRAGA MIRUNA RETINERI LA SCRIS?? DACA PUTEM, SCRIEM, MACAR DACA AM TOT AVEA CE SA SPUNEM, SA SCRIEM…. SI FARA FRICA DE A NU AVEA ASCULTATORI SAU CITITORI… macar si un om daca poate fi ajutat conteaza chiar pentru acel om… cred eu… asa ca… nu zic sa-i dai inainte cu tupeu (!!! vorba cantecului) ci doar cu incredere. Uite, eu mi-am pus semn ca, atunci cand voi avea timp, sa iau la puricat fraza cu fraza, dar acum copiez frumos linkul si il dau la toti preitenii mei, plus printez si dau la ceilalti multi care nu au PC sau au probleme cu copii naravasi atotstapanitori de PC !!!)

    Ok, eu sunt vegetariana de 15 ani si stiu multe lucruri legate de astfel de aspecte, pe altele nu le stiam (deosebit de interesant, chiar daca am citit pe ‘diagonala’) Din experienta mea si a prietenilor mei care au ori regim alimenatr impus de sanatatea precara, ori prin incredintare privind beneficitatea sistemului, se poate descoperi chiar in piata producatori care nu prezinta marfa ‘traznet’ (!) ci o marfa modesta, dar… sanatoasa !!! Care fructe, legume sau verdeturi sunt mai micutze, dar cu seva (se vede foarte bine dupa ce capeti un pic de experienta, dupa ce te-ai inarmat cu rabdare sa decelezi ‘falsurile’,etc.) iti faci obisnuinta de a lua hrana sanatoasa. Eu am intrat pe regim vegetarian din necesitate (ficat, pancreas, ulceratii din esofag pana la anus, disfunctii ale tegumentelor… as mai spune dar m-am plictisit doar scriind !!!) asa incat stiu ce inseamna sa mananci ingrasaminte pe paine… Fructele mici (merisoare mici, de … 2 bani…vorba romanului !!!) sunt numai bune pana in primavara, fructele si legumele pamantului mici (dl. Valeriu Popa atragea atentia asupra tzelinei foarte mici, morcovilor foarte mici, etc.) fac mesele cele mai bogate, curate si gustoase !!! Din cauza fructelor si legumelor mari, frumoaaaaaaseeee !!! m-am ingrasat, de asemenea datorita consumului de fructe si legume care NU SUNT ALE PAMANTULUI… MARE ATENTIE, CACI ORGANISMUL NOSTRU MUNCESTE DIN GREU SI SALTA EMISIILE UNDEVA DINCOLO DE NORMAL DUPA CARE CERE, IMPUNE CONSUM ENERGETIC MARIT, etc.
    AAstfel incat daca nu cunoastem niste alte mici reguli ale functionarii organismului uman, o dam in bara rau de tot cu toate cele… Cred ca aceasta regula este cea mai importanta dintre toate, am auzit-o de la cineva care a avut nevoie de tratamentul dlui V. Popa, apoi am mai citit referiri la sfaturile dansului in revista Formula As. NICAIERI NU AM MAI CITIT ASTFEL DE SFATURI, DE ACEEA LE DAU SI EU MAI DEPARTE ORI DE CATE ORI VINE MACAR SI O VORBULITZA DESPRE ALIMENTATIE…Unde se prinde… se prinde… restul ramane al omului… cum ii este si lui dat, sa invete de la altii sau din experienta proprie…

    Sa va fie de bine, oameni buni !!!

  4. Fetelor, chiar ca va tine scrisul mult ! (si bun !)
    Foarte instructiv ce ati scris. Greu cu mancarea asta….In societatea noastra, orice ai manca…e de rau. Mai bine ca Jasmuheen, sa ne hranim cu prana (hihi).

  5. In ceea ce priveste regimurile alimentare se neglijeaza un aspect: substratul enzimatic al fiecarei persoane. Alimentele sunt descompuse in tractul digestiv, al fiecarei persoane, sub influenta anumitor sucuri digestive. Aceste substante/sucuri difera de la persoana la persoana, continand diferiti acizi sau enzime.
    Deci… acelasi aliment, la unele persoane se metabolizeaza intr-o anumita categorie de substante, la alte persoane, in alte… substante.

  6. Hahaha, hrana vie pseudopoveste de marketing? Asta unde ai mai citit-o? Hai sa-ti spun cum stau lucrurile draga Miruna. Conteaza numai experienta personala, degeaba citesti o mie de carti despre nutritie care abunda de teorii care se bat cap in cap, unii pledeaza pt vegetarianism, altii pt carnivorism, etc. Am citit enorm in domeniu, dar nu cred in teorii, ci in practica.

    Nu au cum sa ingrase fructele daca eu iti spun ca mananc foarte multe fructe si multe altele (insa toate organice, fara aditivi sau pesticide) si nu ma ingras. Am aceeasi greutate si silueta perfecta de 10 ani. Asta pentru ca am un metabolism normal. Pentru ca nu este normal sa te ingrasi aiurea chiar daca nu prea mananci. E complet anormal, si este consecinta stilului de viata pe care l-am mostenit din generatie in generatie, sa mancam toate mortaciunile. Iar in ultima vreme mancam efectiv otravuri in stare pura, ambalate frumos si extrem de scumpe chiar: cum ar fi KFC si Mc -Bloody -Donald’s. Rezultatul? Eu ma oripilez de cum arata oamenii pe plaja !

    Alt caz, o prietena de a mea a slabit prin regimul de hrana vie cu multe fructe vreo 20 de kile in 6 luni. Si mai stiu multe, multe cazuri. Daca tot imi recomanzi nu stiu ce carte o sa-ti recomand si eu tie o carte a doctorului Ernst Gunter – Hrana vie, unde vine cu argumente clare si cu experimente ale unor oameni pe care i-a vindecat de cancer in faza terminala prin hrana vie.

    Cum sa nu ma apuce rasul cand aud ca hrana vie e o poveste de marketing? Cand eu stiu prin propria mea experienta personala, ca de cand hrana mea e 80% crugivora (mai scap uneori si fierturi cum e painea, pastele, etc) eu am ajuns la o energie si la o sanatate perfecta cum n-am crezut vreodata ca poate fi posibil. In plus, am observat schimbari in randamentul meu creativ, cu mult peste nivelul pe care il credeam posibil inainte.

    Eu zic ca fiecare trebuie sa-si asculte corpul, pentru ca fiecare om este unic si are nevoi unice, fiecare simte ce-i face bine si ce nu. De aceea orice dieta trebuie personalizata.

    PS : Iar prin sport bineinteles ca poti slabi, pentru ca miscare=arderea caloriilor, deci consum de energie.

  7. Cristiana, sa ne fie! :) mie mi-a picat bine la stomac interventia ta. Spor la treaba!

    Marius, exact azi imi spunea cineva cat accent pune Aivenhov pe importanta soarelui. Caci am vazut un apus senzational. Dar Jasmuheen era o farsanta. Si mincinoasa. Si au murit oameni, incercand sa ii urmeze „exemplul”. :(

    Radu, Amin! insa, acelasi aliment, la aceeasi persoana…la varste diferite se „acumuleaza” diferit. Si un metabolism bun, se poate lenevi tragic prin mult-practicatul yo-yo-obicei. Iar scuza cu glanda nu e suficient de plauzibila, nu justifica 30 kg in plus.

    Vero, si daca i-a vindecat, inseamna ca au ramas nemuritori sau cum? ca nu am inteles exact :)
    uite, celula maligna se hraneste cu proteine. Explodeaza de la proteine. De aceea, e de preferat un regim cu foarte putin carne. Dar totusi CU carne. Intotdeauna, echilibrul e cea mai buna solutie. Deci, daca ii tai celulei maligne aportul de proteine din alimentatie, ea va incepe sa le consume pe cele ale organismului, ajungand pana la cele proprii. Se auto-mananca, sa zic asa.
    Si ma indoiesc sincer ca i-a vindecat de cancer. Malignitatea e foarte mortala. Noua ne e permisa exprimarea asta la scoala. Important e insa felul in care o „manevrezi”, cat o temporizezi si cum o suporti. Sunt oameni care se chinuie cu chimio/radio-terapii, nenorocindu-si si ultimele clipe. Sunt altii, care suporta mai bine. Iar unii refuza.

    Zici ca tu nu te ingrasi de la fructe. Nu te contrazic, te cred din tot sufletul meu. Dar te rog sa citesti comentariul lui Radu. ;)

    FIecare e in felul lui. Dar exista reguli general-balabile. Care pot ajuta si da o directie buna. Asta nu inseamna sa te indopi cu carne daca tie iti cade invers. Fiindca psihicul si credinta omului joaca rolul decisiv, eu sprijin sa se asculte foarte mult de „pacient” cand se recomanda o dieta. Unii s-au vindecat cu pastile de zahar.

    Felicitari prietenei tale, serios, admir asemenea vointa, eu insami am experiente triste cu regimurile. Insa, te rog sa te gandesti cam cate fructe a putut ea manca 6 luni, in conditiile in care cam NUMAI asta manca… Uite, eu sunt fan ciocolata. Oricand, la orice ora, in orice cantitati. Dincolo de faptul ca e o cretinitate cu litera mare, nu este „tot timpul, la toate orele” Adica, mi s-a intamplat sa mi se faca rau,sa nu mai o pot vedea in fata ochilor. Mi-a trecut dupa o saptamana „de dor”. Urmareste paralela.

    p.s. cred ca are mama cartea, o sa o citesc, iti promit. Nu raspund provocarii „care a citit mai multe carti”, caci imi amintesc de vorbele cuiva, care spunea ca nu suntem suma cartilor citite. Si tare imi pare rau ca le-as mai putea citi de 3 ori si tot sa nu pricep jumatate din ele. Dar, fii convinsa ca nu vorbesc fara o baza, atat din carti, cat si din experienta.

    In rest, ce sa zic… eu zic. si o sa tot zic, Cristiana :) , pentru ca NU povestesc ce am visat azi-noapte. Ci povestesc ce am cules de la cei mai destepti si mai informati decat mine. Povestesc episoade din viata. Dar mereu se gaseste cate un „atotstiutor” care sa imi spuna ca stie el mai bine. Si nu ma supar, pentru ca sunt mii de cazuri asemenea. De aceea avem copii obezi si prunci bolnavi de la pupatul pe gura al parintilor. De aceea nu ne spalam pe dinti cum trebuie si ii pierdem inainte de vreme. Toate astea, fiindca stim noi mai bine.

    Si Vero, repet, sustin un obicei care se dovedeste pozitiv pentru o persoana. Nici nu ma intereseaza DE CE, atata timp cat efectul e cel pozitiv. Dar: un regim restrictiv [de orice fel ar fi el] este ca o biciuire a organismului. Il privezi de elemente esentiale pentru el, de care nu are cum face rost altfel. Iar momentul in care cedeaza e cel ante-finum. E cumva similar cu destinele anorexicelor, care ajung sa piara -fete de 15-20ani- din cauza infarctelor, stopurilor respiratorii etc. Fiindca si ajunse la spital, orice incercare de reanimare e zero. Stii de ce? Pt ca organismul NU MAI primeste nici o vitamina, NIMIC. si nu mai poate fi ajutat. Cedeaza miocardul si servus!

    Deci, Vero, am o singura rugaminte. Asculta sfatul lui Radu. Si vorbeste de acum inainte strict la persoana intai, caci s-ar putea sa te mai auda si altii si sa te creada pe cuvant.

  8. Aceeasi rugaminte poate ar fi bine sa ti-o aplici mai intai tie insati si dupa aia mie, adica sa vorbesti la persoana intai de acum incolo si nu la modul general prin articole. Nu de alta, dar te citesc si altii si s-ar putea sa te creada (pe riscul lor) pe cuvant (mai ales ca este vorba de un articol si nu de un simplu comentariu prin care-ti spui parerea personala).

    Ah, iar provocarea nu se referea la cate carti a citit fiecare, ci la experienta practica. Discutia (daca se poate numi astfel) este absolut penibila avand in vedere ca fiecare e diferit, de aici rezultand experiente diferite (cum ar fi a mea si a ta). Nu am nici un chef sa cad in ridicol explicandu-ti niste treburi pe care oricum mai mult ca sigur le stii, asa cum te-ai chinuit tu mai sus sa-mi explici mie cu „stii de ce?” niste chestii pe care le stie oricine ; LOL :) Numai bine!

  9. Uite, poate o s-o si aplic, sa stii. Ca, personal, am doar de castigat. De ce, spui ca stii.

    Si, stai linistita, nu m-am suparat. Sunt obisnuita sa le spun oamenilor ca mai bine se spala O DATA pe zi pe dinti, dar CORECT, decat de 3 ori, dar prost, iar ei sa-mi raspunda ca sunt o tampita. In definitiv, tot eu am de castigat. Iar aici e vorba de castigat bani. Deci, de acum incolo o sa-mi tin gura. :D
    Iar in ultimul paragraf te contrazici singura. De ce, poate o sa-ti dai seama ;)
    Cu bine!

  10. Am uitat si eu ceva deosebit de important, lucru de care m-am izbit tot timpul pana am invatat lectia. Conteaza – la unele femei cert – VARSTA foarte mult si conditiile biologice de moment. Spre ex., menopauza (naturala sau provocata) conduce la schimbarea (in unele cazuri radicala) a metabolismului, de aceea in general trebuie multa atentie, mai cu seama vara (suntem la subiectul alimentatiei de sezon doar) si fiecare element in parte conteaza foarte mult. Sunt femei care fac obisnuinte pe alimentele care le fac lor bine: asa cum eu mananc mancare de dovlecei si nu mai mananc orez – orezul fiert in apa simpla a fost mancarea de pranz de baza pt mine timp de 10 ani – singura fiertura pe care a suportat-o organismul; dupa 5 ani de menopauza totul a fost dat peste cap, toate cele pe care le stiam bune pentru mine s-au spulberat rand pe rand. Nici regimurile de echilibrat greutatea nu au mai raspuns, desi am avut parte de unul dintre cele mai echilibrate existente, care inainte a dat roade la zeci de femei.

    Mai cu seama vara, organismele o iau razna de multe ori, la varste mai inaintate sau mai putin inaintate. Discut cu multa lume, femei si barbati cuminti de toate varstele, care au grija de ei insisi, observandu-se permanent.

    Am observat, Marius, ca cei care au facut macar un curs ‘en passant’ de medicina traditionala chineza au deschis o carte minunanta despre ei insisi !!! Se subtilizeaza enorm simtirea proprie, asupra lumii si asupra noastra insine… Oamenii astfel SIMT de la o perioada la alta cum se schimba si cum se echilibreaza singur organismul, ajuta in alimentatie exact acolo unde stiu sau simt ceva care este greu de invins si astfel nici nu-si introduc organismul in sisteme inertiale provacatoare de nereguli pe termen lung… Cunosc oameni care in anii ’90 doar ascultau pe dl. Adrian Florea pe Uniplus Radio si isi schimbau optica de viata… Foarte interesant acest lucru… Mai tarziu am citit si Medicina Isihasta – dar nu este reconciliata cu modul nostru modern de viata, trebuie multa vointa sa fie mai intai adaptata la organismul uman chiar din zilele noastre. Mai vorbim, foarte interesant subiectul…

  11. Multumesc muuult! Miruna, draga mea, spor la treaba si tie, oriunde te-ai afla !!!

    Si la fel, la toata lumea !!!
    Cu drag, Cristiana

  12. Fetelor , ce aveti, v-a apucat cearta ? Fiecare are dreptate (si nu are) din punctul sau de vedere relativ, pe baza experientei sale teoretice si practice.

    Acuma eu ce sa fac, sa ma supar pe Miruna ca a zis de Jasmuheen ca e falsa ? Nici nu se pune problema – e punctul ei de vedere bazat pe experienta pe care o are in raport cu Jasmuheen (citit, auzit, sau vazut, practicat etc). Eu am fost la seminariile ei in cele 3 dati cand a venit in Romania, am cunoscut-o personal in Thailanda, am vazut cu ce se ocupa….e mai evoluata decat noi toti la un loc. Cei ce au murit incercand sa-i urmeze exemplul au facut-o pe propria raspundere, ea niciodata nu a sugerat altora sa faca la fel decat daca se simt pregatiti. Daca aia nu au fost pregatiti si au tinut mortis sa nu manance ca sa ajunga ca ea, ce vina are ea ? In fine, fiecare cu intelegerea sa…

    Ce a zis Radu e ‘calea de mijloc’ – oamenii sunt unici, fiecare cu ‘metabolismul’ sau – retete general valabile nu merg decat….partial.

  13. Cristiana, o sa iti spun secretul mamei mele. Dupa o histerectomie totala, cu anexectomie, deci la o menopauza indusa chirurgical si mult prematur pentru ea (avea cicluri egale, regulate, ca ceasul, deci fara semne ca se apropie vremea..), nu s-a ingrasat, nu a facut cu nervii, nu a avut bufeuri, iar viata noastra nu s-a schimbat din cauza asta. Ca citeam ce dificile sunt schimbarile femeii si familiei ei la acest punct in viata (voiam sa ma pregatesc). Zicea undeva ca schimbarile sunt comparabile cu cele de la pubertate. Asta ca sa inteleg eu atunci dimensiunea situatiei.
    Dar mama vreau sa spun ca e incredibila. Ba tocmai a salbit 5 kg (de la 62 la 58!!!!) ca mergem la o nunta importanta in familie :p si le-a slabit asa, fara regimuri stricte si frustrante. Vreau sa zic, organismul ei reactioneaza, ceea ce se intampla ORICUM din ce in ce mai greu cu trecerea anilor.
    Si acum, punctul culminant, ca am tinut-o ca in thrillerele proaste, secretul e laptisorul de matca. Ea consuma niste pastilute de la o firma care are produse cu Aloe Vera in special, sunt mici mici si mereu suge cate o pastiluta. Zice ca e portia ei de energie. Laptisorul de matca e estrogenul natural, singura forma de estrogen recunoscuta de organism ca fiind naturala (terapiile de substitutie hormonala sunt cu doua taisuri mereu, fiindca nu prea ai cum administra doza ideala, iar mama a refuzat astfel de tratament. Ea e medic.) Si laptisorul asta de matca e absoribit de organism atat cat ii trebuie lui, excesul fiind eliminat. Estrogenul, in general, e cea mai buna inventie de la foc incoace ;) (el influentand si libidoul) dar conteaza foarte mult forma administrata, ca altfel e periculos.
    Recomand pastilutele astea tuturor doamnelor care isi asteapta a 2a adolecenta :)

    p.s. mersi mult, tinem legatura

  14. Marius, de Jasmuheen am auzit mai demult, iar singurele informatii despre ea le-am strans de pe net. Unde stim, ca isi poate da tot muritorul cu vederea. Insa vazusem inclusiv imagini cu ea si barbatul ei (parca) intr-un restaurant, plus citisem de modalitatile ei de a „se promova”. Si de adeptii care au urmat-o pana la moarte.

    Bine, personal nu mai cred demult tot ce citesc, dar ideea de prana mi-a placut enorm. Insa nu stiu cat se impaca spiritualitatea si meditatia cu marketingul. Insa, daca ai vazut-o si te-a convins, poate e totusi ceva… insa mie imi e din ce in ce mai greu sa cred ca organismul poate rezista asa toata viata. Ar insemna sa imi arunc toata scoala la gunoi, intelegi? :)

    p.s. Mie imi place Osho, chiar daca e un nebun si cu multe nu sunt de acord cu el, dar vreau sa ajung in India, la el. Intr-o zi…

  15. Este, intr-adevar, mare dreptate aici, Miruna, o matusa mi-a spus de minunile de la Aloe Vera, dar eu sunt reticenta din fire (asa m-am nascut, cu tot organismul foarte sensibil, la 6 luni acum 52 de ani…ce pretentii sa am ?? a vrut Dumnezeu sa traiesc, si inca bine !!!) si nu am luat. Asta nu inseamna ca nu pot recunoaste beneficiile unor adaosuri recunoscute. Am auzit din multe parti aceste lucruri si recomand ca fiecare om sa isi urmeze sufletul si cunoasterea. Este drept ca eu fac ce imi este mie bun pe cale experimentala, dar sunt deschisa la orice sfaturi ca sa le dau mai departe. In schimb am avut o experienta trista din partea mamei care a facut tratament de substitutie si s-a chinuit ingrozitor 11 ani … cu toate repercusiunile acestui fel de tratament: noduli inoperabili (mastoza chistica difuza), dureri cumplite de cap… nervi cu crize ingrozitoare… Eu am refuzat complet si nu am regretat nici o clipa, desi s-a agravat o angina pectorala veche (frigul si stresul din uzina…) calciul la limita supravietuirii… Regimul alimentar si mai ales linistirea profunda pe care am simtit-o candva si nu i-am mai dat voie sa plece a simplificat totul, absolut totul… Traiesc practic cea mai frumoasa perioada a vietii mele… asa cum ai scris mai sus…
    Si pt ca vb despre vara noastra caniculara, lumea spune ca regimul vegetarian ar sta la baza faptului ca acesta caldura de 40 grd nu ma afecteaza de loc, psihic vorbind, caci transpir si eu ca o galeata gaurita plina cu apa !!! :) Nu stiu, poate, dar nu recomand lasarea de carne, chestii radicale, etc., decat acelora care vor ei s-o faca, asa cum am facut si eu. Pe propria lor raspundere.-

    Sa avem incredere in orice este echilibrat, dar daca chiar trebuie, atunci nu este nici o greutate pentru organism sa manance chiar exclusiv regim vegan (toate proaspete, netrecute prin foc, poate doar paine, si eu am trait 5 ani doar cu fiertura de orez, cum spuneam, si cruditati… a fost cea mai faina perioada a vietii mele!!!)

    Referitor la Jasmuheen, si eu am auzit o poveste care zicea ca oamenii din jurul sau (nu stiu daca si dansa) au fost prinsi in subsolul unui hotel mancand pe rupte… am spus cuiva care a urmat ceva asemanator luand exemplul dansei (dar bea apa plata) ca sa tina cont de asta, in eventualitatea ca i se va face rau… Sa nu riste degeaba, sperand in re-echilibrarea naturala a organismului, pana la ……. Nu i s-a facut rau, chiar avea o fortza de te speria…

    Problema aceasta este insa de discutat acum, in perioada pe care o traim. Sa luam in considerare faptul ca omenirea a trait 60 milioane ani inainte de ultimul potop DOAR PRIN OSMOZA (RAREORI UN FRUCT SI UN TUBERCUL in perioadele de vibratie joasa din ritmurile normale planetare); sa mai luam in considerare ca ne indreptam catre REVENIREA LA VIBRATIILE FOARTE INALTE PLANETARE, CARE VOR DETERMINA TREPTAT DIN NOU INTRAREA IN REGIM DE HRANA OSMOTICA, precum si intrarea din nou pe creatie mentala filamentara (creatie din filamentele de materii din aerul planetar) ajutata de remodelarea unor structuri materiale existente (lemn, pamant) – toate acestea pot sa conduca la intelegerea noastra ca cei care pot trai in feluri diferite de obisnuintele noastre devin INAINTE-MERGATORII NOSTRII. Greu sa ii intelegem, greu sa ne intelegem si sa ne depasim limitele… pentru ca am invatat ca suntem LIMITATI, nicidecam ca avem puteri care devin si ele treptat nelimitate, doar incredere sa avem in noi si viitorul nostru…
    Asta este… facem ce putem… credem ce putem… vom vedea ce va fi… Dar este bine sa nu ne limitam singuri – si asa ne-o fac altii cu spor nebun !!! :)

    Cele scrise aici (in limitele subiectului) le voi da mai departe, caci ai atins, si ai dat nastere unor discutii fruct-uase (!!! :) ), calduroase, pline de seva trairilor intense !!! Din orice invatam cate ceva, mai ales daca vrem sa ramanem cu bucuria cunoasterii in suflete !!!

  16. Miruna zice: „inghetata nu se afla pe o lista neagra a alimentelor. Iar din punct de vedere al continutului caloric, intotdeauna e de preferat in locul ciocolatii.”

    Cred ca ar fi bine sa citez un fragment din cartea unui medic (Lucian Stratan) – „Omul – sistem energetic”, cu privire la teoria caloriilor de care se face atata tapaj, dar care, in realitate, este fundamental gresita. Unde mai pui ca 90% din oameni nici nu stiu ce e aia calorie, dar vorbesc de ea toata ziua.

    „…sa coborâm în planul laboratoarelor moderne si sa analizam teoriile
    actuale. Cum s-a stabilit practic acea valoare minima de hrana care trebuie
    recomandata unui om? S-a masurat exact cantitatea de oxigen consumata de un
    subiect aflat în repaos, prin diferenta concentatiilor din aerul inspirat si
    cel expirat (metoda calorimetriei indirecte). Prin calcule matematice, s-a
    stabilit apoi ce cantitate de substanta solida este complet arsa cu acea
    cantitate de oxigen aflata din experienta de mai sus. A urmat apoi sa se
    stabileasca câta energie se elibereaza din arderea completa a acelei
    cantitati de substanta (metoda calorimetriei directe). S-a apelat la o
    ‘bomba calorimetrica’, ermetic închisa, în care s-a stabilit cu exactitate
    câta energie se elibereaza din arderea câte unui gram de proteine, de
    glucide si de lipide, iar valorile le-au exprimat în functie de o unitate de
    masura, caloria. Pentru cei si mai curiosi, caloria este acea cantitate de
    energie necesara pentru a ridica temperatura unui gram de apa de la 15 la 16
    grade Celsius. Din toate aceste experiente, a rezultat clar ca acea
    cantitate de substanta introdusa cotidian prin alimentatie, este absolut
    necesara vietii.
    S-a neglijat faptul ca în metabolismul normal substantele nu sunt arse pâna
    la completa carbonizare, deci si energia eliberata din procesele catabolice
    va fi de fapt mai mica. Apoi, nu s-a putut vedea pierderea de energie
    necesara digestiei alimentare, transportarii acestor substante pâna la
    consumatori, prelucrarii acelei substante în alti compusi chimici. Aparatele
    necesare ar trebui sa fie de ordinul nanometrilor, sa aiba aceleasi
    dimensiuni cu o molecula si sa o însoteasca pe tot traseul ei prin organism.
    Deci tot calculul s-a facut intuitiv, considerându-se ca trebuie sa reiasa
    un plus energetic în final, „ca doar astfel se mentine viata!”. Se evita
    sistematic în tratatele de fiziologie sa se calculeze eficienta acetei
    metode de procurare a energiei, cât la suta se pierde prin digestia
    alimentelor, cât prin absorbtie, cât prin transport si cât prin catabolismul
    efectiv. Tocmai pentru ca se porneste de la o anumita premiza, ca viata este
    posibila numai pe baza arderii unei cantitati de hrana, se ia ca axioma
    faptul ca eficienta, randamentul catabolismului alimentelor, din punct de
    vedere energetic, trebuie sa fie pozitiv.
    Chiar o fi asa ?
    (…)
    Analizati acel ‘sindrom de burta plina’, când, satui dupa o masa copioasa,
    nu va puteti concentra pe nimic, aveti o stare de moleseala, de somnolenta.”

  17. Miruna draga, din cate se vede nu ai facut foarte multi pasi in cercetarea ta. Ma refer din punct de vedere practic. Ai mancat un numar de ani ca toata lumea, apoi ai mai deschis o carte, in special fiind interesata de cum sa arati bine, cum sa faci sa arati cat mai bine cu mici ponturi gen „mananca aia si cealalta ca sa slabesti etc.”, insa nu ai mers la esenta lucrurilor, si cu toate acestea esti jurnalist…

    Spui la un moment dat: „…Dar totusi CU carne. Intotdeauna, echilibrul e cea mai buna solutie.”… Ceea ce numesti tu echilibru, in realitate este in consens cu multi oameni care prefera comoditatea unei obisnuinte culinare, decat sa cerceteze problema si sa obtina rezultate valabile PE TERMEN LUNG. Nu exista nicio dieta echilibrata, ci exista multe alimente care sunt bune doar la gust, dar din care corpul nu are ce sa isi ia folositor, si exista si alimente care sunt organice, la fel ca organismul. Nu le poate asimila pe cele din urma, multa lume confundand asimilatia cu depozitarea in organism. Altfel cum iti explici cresterea numarului de supraponderali?!, ca nici la mare nu poti sa te duci fara sa vezi burtile alea imense expuse cu nesimtire…
    Daca vrei sa-ti menajezi obisnuintele tale, ca si pe ale altor cititori ai celor spuse de tine, macar zi asa de la inceput: „Acest articol este pentru oameni comozi ca si mine, care de fapt luam de-a gata niste teorii care ne linistesc mintea si ne ajuta sa nu mai vedem ca de fapt suntem din ce in ce mai bolnavi, cu teorii cu tot.”
    Ar fi cazul sa te implici personal in niste afirmatii. Nici de proteine nu prea e nevoie, chiar daca a ajuns un mit care se vinde bine. Vezi si aici ce spune nenea, din experienta: http://www.youtube.com/watch?v=ae-dlHOmwk4&feature=related Nenea a ajuns primul la ultimul etaj din Sears Tower, concurand cu alti oameni care probabil dorm cu tabelul de calorii si proteine sub perna…

    Jurnalismul e foarte solicitant, pentru ca te face responsabila de ceea ce scrii, iar daca ceea ce scrii nu este decat o propagare a unor date incomplete si inexacte, eventual false, intretinute prin reclama de un comert care de fapt finanteaza „stiinta” de mainstream actuala („junk science” i se mai spune), nu faci decat sa traiesti cu impresia ca totul e bine, in timp ce vezi ca rezultatele se duc de rapa peste tot in jurul tau. Dintre toate alimentele, prostia si ignoranta, lipsa de implicare personala „ingrasa” cel mai mult. Si probabil te flateaza faptul ca oamenii iti citesc articolul, dar nu stiu cum te simti daca intr-o zi afli ca nu ai facut decat sa zgarii un pic suprafata, neavand nicio idee despre fondul problemei, facand numai un amalgam din ce ai citit pana acum.

  18. stiu ce zici, Cristiana. Multi ani inainte! :)
    Si, intr-adevar, de foarte multe ori ajung la concluzia ca suntem niste primitivi, iar medicina noastra este una primitiva la baza. E de speriat cate lucruri de fac orbeste, doar din cauza faptului ca nu stim sa le facem altfel. Obturatiile pe canal se fac orbeste. Cate asemenea obturatii are un om in gura?! Cate face un medic intr-o viata?
    Iar complicatiile sunt de la urate la triste. E vorba de parti de milimetru…

    In fine, pe de alta parte, daca eu as avea putere intelectuala si financiara pentru cercetare, as zice asa: uite, domne, s-a salvat unu’ de boala X hranindu-se mancand hartie (orice exemplu, cat de aberant). Unul singur! No, hai pe ala sa-l studiem. Sa vedem exact ce a facut el, cum si de ce, poate gasim un algoritm pentru a-l aplica si la altii…
    Dar nu, pentru noi sunt relevante doar studiile sustinute de rezultate in majoritate, in masa. E ok, nu e rau, dar am atins un plafon. Si poate trebuie sa-l depasim. Ca intre timp, oamenii sufera.

    Imi place mult optimismul si detasarea din cuvintele tale. Si imi amintesc ca si mama imi zicea ca e una din cele mai bune perioade ale ei, ca simte cum infloreste. Se pare ca e adevarata teoria ca femeia se desavarseste dupa o anumita varsta. :) Si pana atunci, eu nu voi putea decat admira si incerca sa pricep cate ceva din ce imi transmiteti…

  19. Atata vreme cat ramanem la cunostintele dobandite prin corp, ganduri si emotii (adica 99,99%) nu vom putea ‘concepe’ ca oameni ca Jasmuheen (si altii) nu mananca nimic, intrucat au dezvoltat structuri ce absorb energia direct din campul infinit ce ne inconjoara. Avem tendinta sa respingem pentru ca mintea nu concepe ca fiind posibil.

    Cand iesi in afara mintii, inconstientului colectiv ce ne conduce pe toti, si incepi sa dezvolti acel 0,01% procent de constiinta…intelegi ca orice e posibil. Si orice e permis.

  20. Am de corectat o greseala din comentariul nr. 19 (paragraful 2, randul 7):
    In loc de
    „Nu le poate asimila pe cele din urma”
    este
    „Nu le poate asimila decat pe cele din urma”.

  21. George, nu vazusem comentariul tau.
    Uite care e parerea mea: niciodata nu am sustinut ca sunt vreun specialist atotstiutor. Dar mereu m-am ferit de a pune etichete cu bun si rau. Fiindca, atata vreme cat ceva a functionat o data, intr-un anumit caz, parerea mea e ca trebuie investigat, cercetat indeaproape pentru a fi aplicat si in cazul numarul doi. Din pacate, insa, la ora actuala medicina se bazeaza pe studii cantitative si nu calitative.

    Si daca tot e sa ne dam de-a dura prin termeni si explicatii stiintifice, iti spun eu ceva auxiliar: singurul aliment care contine 10 calorii pe unitatea de masura (100g) e APA. Deci, de fapt, in cazul alimentelor etc e vorba de kcalorii.
    E drept, nu bag mana in foc pentru informatia asta, ca daca as fi dovedit-o eu, as fi primit premiu Nobel si nu mi-as mai fi pierdut timpul cu popularizarea stiintei. Dar mi-a zis-o un prof de Biofizica de la UMF Cluj-Napoca, prof Lucaciu pe numele sau. Acuma, daca el a mintit, mint si eu. Nici el n-are vreun premiu Nobel, din ultimele mele informatii. Iar calorimetria a determinat exact ce cantitate de energie elibereaza 1g de proteine, glucide si lipide. Cate kcalorii,adica. Dar asta in anumiti parametri. Evident cei fiziologici difera de la individ la individ, de aceea, valorile sunt orientative si nu are rost sa stam cu liste sa numaram calorii. Dar, e bine de stiut ca 1g de lipide e cam egal in calorii cu 1g de proteine. Si glucidele elibereaza o cantitate aproape dubla de energie. Nici pe asta nu am inventat-o eu, deci nu mi-o atribui, daca vrei sa iei pe careva de urechi, iti trimit adresa catedrei de Fiziologie din Cluj. :p

    Apoi, adevarul e ceva relativ in ziua de azi. E „cu atat” mai absent, cu cat tot mai multi il invoca. Iar explicatia e simpla. Orice studiu, orice cercetare, orice parere de specialist sta in fata unui sponsor, unor interese.
    Concluzia e in felul urmator: eu am datoria sa definesc o formula care poate fi aplicata in majoritatea cazurilor, fiind urmata de un potential succes. Si tot din experienta personala, a prietenelor mele, parintilor mei si a unor cazuri pe care le-am urmarit, afirm cu toata raspunderea ca orice reprimare e periculoasa si daunatoare. Fiindca e ca o bomba cu ceas. Nu iti poti tine in frau niste pofte, pe care -perfect de acord cu tine- ti le induce societatea, advertisingul si industria alimentara, la nesfarsit. Iar in momentul in care ele scapa de sub control, organismul e supus unui chin incredibil. Si nu imi spune ca nu e chin, ca tare mi-e greu sa te cred. Tot mai poftesti la una si la alta.
    De aici efectul yo-yo, de aici tulburarile alimentare etc. Suntem victimele societatii de consum, de aceea trebuie sa ne adaptam in modul in care ne avantajeaza, dar trebuie sa privim pe termen lung. Si intotdeauna moderatia e o cale sigura.

    Se prea poate sa fiu doar inca o pustoaica ce vorbeste fara ea si da lectii celor care o cred. Dar se poate sa am si dreptate. Si pana vom atinge stadiul acela de a ne descoperi si folosi acel o,1% de care vorbea Marius, mai avem.
    George, omul e mai mult decat o masinarie. Corpul nostru stie singur de ce are nevoie, e atat de important sa il stim asculta. Caci instinctele sale sunt dincolo de orice stiinta si profesori-doctori.

    [s-a efectuat un studiu pe copii: li s-a permis un program cu mese cand le era lor foame, cu ce alimente pofteau, cu somn cand aveau ei chef etc Acesti copii nu mai erau agitati, erau mult mai atenti -stii ca multi au un mare deficit aici- si sanatosi.]

    Radu, merci :)

  22. Miruna, scumpa mea, nu esti o pustioaica – ar fi bine sa stim odata pentru intotdeauna ca de la cca 7 ani suntem oameni maturi, doar societatea si parintii nu au incredere in …copii.. Daca am sti cu totii cu cata seriozitate si incredere isi priveau stramosii nostri copiii… Oooof !!
    Ceea e faci este foarte bine facut – doar ca unii sunt mai exigenti pentru ca li se pare ceva mai … vital ca altceva… Crede-ma eu nu am laudat aici, pe Empower.ro – doar am incurajat, cand a fost cazul si vreau sa incurajez pe toata lumea care ajuta doar si cu un singur cuvant scris sub soare !!! :)

    Fiecare cuvant si fiecare lucru este bun, chiar daca unii sunt exigenti de felul lor si nu balanseaza un element cu partea lui buna si cu aceea demna de atentionat din numite puncte de vedere care ar putea sa creeze la un moment dat probleme… Depinde cum privim datele problemei. Un om este bun – dar nu este stapan pe anumite manifestari, sau informatii, sau vede realitatea doar in felul sau propriu… Uitati, eu daca am ceva de comentat si simt ca interventia mea ar fi…sa zicem in plus… scriu pe blogul meu si dupa ce se stinge ‘focul’ (sau poate de loc, daca nu mai e cazul) aduc frumos si senin vorba despre acel ceva… Am creat blogul de curand si am sa ma canalizez in acest fel. Este un fel de atentionare pentru altii si un fel de descarcare pentru mine…si poate fi de folos oamenilor pe viitor…

    Este doar o idee, caci toti avem prieteni cu care discutam, pe messenger sau pe blog Sau scriem pe blog si comentam pe messenger… Discutam cu ei mai intai…spre exemplu, am avut ceva de scris despre chinezi… nu i-am mai impuiat capul lui Radu sau Marius cu ce mi-a dat mie prin cap… am scris pe blog… cand se va mai ‘raci’ subiectul voi gasi o cale sa le spun ce voiam… Sau poate nu… Tactul se invata… avem o viata sa invatam.. Am spus acest lucru si sper sa fiu inteleasa corect – nu ca as avea eu ceva cu cineva… Doamne apara !! Vreau sa dau doar o idee!!

    Asa incat…CU CURAJ MAI DEPARTE DRAGA MEA! Capul sus, privirea inteligenta si vesela si… DRUMURILE SUNT IN FATA NOASTRA !!!

    CU MULT DRAG, PENTRU TOTI… TOTI… Cristiana

  23. E o diferenta intre discutia de principiu si cea cu privire la „eu am pofte si nu pot sa…”. Mai e si aspectul cu „noi suntem victimele societatii de consum”. Pai nu e toata lumea victima. Si sunt destui care nu. Si probabil intentia acestei discutii este de a cauta solutii, nu lamentatii.
    Am sa fac o scurta introducere la hrana vie, pentru ca subiectul e vast si necesita punerea cap la cap a unor informatii care circula mai mult disparat, neunitar. Mai este cunoscuta sub denumitea de alimentatie naturala, raw food, organic food la americani si alti anglofoni, dar este acelasi lucru. A se deosebi de vegetarianism si de veganism, pentru ca in aceste stiluri de alimentatie se foloseste si focul, chiar daca se consuma vegetale multe.
    Hrana vie consta in alimente nepreparate termic, combinate numai prin mijloace mecanice si la temperaturi de sub 37-40 de grade (de la aceste temperaturi se degaja enzimele, care au un rol determinant in alimentatie). In aceste conditii, se pot prepara de la salate, ciorbe, felul 2, deserturi intr-o abundenta greu de imaginat. Ba chiar se pot face mancaruri care sa aiba atat aspectul, cat si gustul celor traditionale. Asta ca venise mai devreme vorba de frustrari. (De exemplu iti poti face ciocolata naturala pe baza de miere-unt-cacao. Ingredientele ti le ajustezi dupa bunul plac. Se mai pot adauga mirodenii de tot felul, iar rezultatul este de neimaginat.) Plus ca intervine si senzatia de confort dupa o astfel de masa, timpul alocat siestei diminuandu-se considerabil in timp.
    Nu se foloseste faina alba, sarea iodata, zaharul, carnea, si alte asemenea lucruri fabricate in industrie. Si tin sa precizez ca nu este vorba de radicalism, ci de documentare temeinica si de intelegerea chestiunii alimentare sub multiplele sale aspecte.
    La inceput se constata ca se mananca mai mult, pentru ca aceste alimente se digera foarte usor si repede, insa cantitatea scade cu timpul, fiind compensata de o calitate deosebita. Cine vrea sa incerce sa inteleaga despre ce este vorba, ar trebui sa consume alimente crude timp de 2 saptamani, ca sa aiba prilejul sa isi faca o minima parere dpdv practic. Va observa cu siguranta cum se simte dupa acest interval de proba.
    Se intampla multe lucruri in organism de la debutul cu acest stil de alimentatie (a nu se confunda cu un regim, pentru ca nu este ceva la moda sau temporar, ci e stil de viata in toata regula).
    Din observatii facute personal, cat si asupra unor cunoscuti care consuma hrana vie de ani buni, sunt de mentionat imbunatatiri considerabile sub multe aspecte.
    Respiratia devine mult mai usoara, de la sine. Cei care au avut kilograme in plus au trecut prin perioade de incepeau sa curga hainele de pe ei, dupa care au revenit la o greutate care sa le prmita sa fie mai vioi decat erau inainte. Se constata cresterea rezistentei la temperaturi extreme, vara si iarna. Somnul devine mai confortabil si uneori mai scurt decat clasicele 8 ore. Senzatia de oboseala datorata digestiei „grele” de „dinainte” dispare. Transpiratia miroase din ce in ce mai putin neplacut. Auzul, vazul, gustul, mirosul, simtul tactil etc se imbunatatesc (unii ajung sa faca diferenta dintre o cafea cu zahar si una cu miere de exemplu, sau sa vada bine la distante mai mari – altii nu au mai avut nevoie de ochelari dupa o vreme). Dispare senzatia neplacuta de foame, fiind inlocuita treptat cu dorinta de gustul anumitor alimente. Intreg organismul, pe de o parte elimina masiv toxine, iar pe de alta lucreaza la repararea organelor afectate. Acest lucru persista ca o stare de bine in organism, mai multa voiosie; dispare o cantitate considerabila de stres (care nici nu se banuieste de unde vine – de la digestia „stiintifica”, cu calorii si multe proteine). Cu timpul dispare teama de imbolnavire. Sistemul imunitar isi revine si el. Energia care altadata era folosita la digerat masiv ramane disponibila pentru analize, cercetari, studii. Campul mental devine si el mai liber; apare si o stare de curiozitate, de disponibilitate, de informare, de studiu. Senzatia multora a fost ca parca inainte de schimbarea dietei nu traisera deloc la o astfel de intensitate, de a se simti atat de vii, de prezenti. Activitatea sexuala se imbunatateste si ea. Dupa un timp in corp se asterne o stare de liniste (ease, nu disease). Se observa si un grad mai ridicat de constiinta decat inainte. Unii redescopera bucuria de a trai. Sa mai enumar?…

    Bineinteles, orice dieta ai avea, nu te poate impiedica de la alte nelinisti, cum ar fi cele derivate din folosirea unor „calitati” profund „omenesti” (…)

    Tin sa precizez ca toate cele enumerate mai sus sunt senzatii percepute organic, si confirmate si de alti oameni care au inceput o astfel de experienta. Stiu insa foarte bine ca unor anumiti cititori li se va parea atat de frumos, incat nu vor crede. Este foarte adevarat din punctul lor de vedere, insa nu-i impiedica nimeni sa verifice si singuri. Trebuie sa stie insa ca este necesar un grad mare de implicare a lor in toata povestea, sa studieze argumentele, rezultatele altora (unii au scapat chiar si de cancer cu cruditati).
    Mai trebuie precizat ca, daca e cineva imbiat de rezultate de genul celor enumerate mai sus si isi doreste sa incerce, dar are pofte de tot felul si are impresia ca nu reuseste, sa isi faca poftele, sa nu devina frustrat, dar in acelasi timp sa continuie si cu fondul problemei. Dupa mai multe saptamani sau luni de hrana vie constati ca unele alimente care-ti placeau inainte se digera foarte greu, comparand involuntar cu cele cateva minute cat ajungi sa stai de obicei dupa o masa alcatuita din hrana vie.
    Altfel, aspectele de socializare si le regleaza fiecare cum considera mai bine. Iti faci frumusel pofta, te bucuri de ea, nu e nevoie de fanatism si de alte lucruri de genul acesta. Unii mai fac glume „naturiste” pe seama ta, dar trec si acestea. Ei raman cu gluma, iar tu poti sa te bucuri ca ai iesit dintr-o stare predominant patologica.

    Sunt multe de discutat si mai ales de verificat practic, personal, insa e mai avantajos sa te documentezi despre sanatate cat inca nu esti bolnav (cel putin oficial), decat sa ajungi in situatia sa faci orice pentru a scapa de vreo boala peste ani. Dieta cu hrana vie se refera in primul rand la preventie.

    Ca bibliografie, pentru cine e interesat, in afara de Ernst Gunter – „Hrana Vie” (carte scrisa prin anii ’60 si reeditata pana acum de cel putin 30 de ori in Romania) mai sunt si materielele scrise de Bicserdy Bela, care a trait in Romania secolului 19 si 20 (fost campion mondial de haltere si de scufundari acvatice – cu dieta de hrana vie). Retete de raw food si multe alte lucruri se gasesc pe youtube (majoritatea in engleza).

  24. Miruna! La experimentul de care vorbesti mai adauga un copil de 37-39 ani, eu :) . De vreo 3 ani fac ceea ce simt… ceea ce-mi comunica corpul! Sau asa cum spune Leonardo da Vinci: mananca cand ti-e foame, bea cand ti-e sete, dormi cand ti-e somn!
    Si asa e! Creste atentia, si se diminueaza stresul!

  25. Nu mai avem mult pana sa dezvoltam acel mic procent de constiinta. Deja sunt o multime de oameni care au inceput…Partea proasta e ca mai avem putin timp la dispozitie pentru a face acest lucru ‘in liniste’ si de buna voie. Altfel , s-ar putea sa-l facem de nevoie ca sa supravietuim. Termen : 1-5 ani.

    Eu zic ca toti aveti dreptate din punctul fiecaruia de vedere, bazat pe experienta proprie. Nimeni nu greseste .

  26. Cristiana, personal, iti multumesc inca o data. Fiindca ma aflu intr-un moment in care nu mai am somn noaptea, avand de luat o decizie prea mare pentru cei 164cm ai mei :) si care, oricum, va iesi pana la urma, tot nu imi va da liniste multa vreme. Stii cum e aia cand stai intr-un picior, orice vant, orice briza rece sau calda te poate invarti in alta directie.. deci, ;)

    George, merci pentru informatii. Eu raman la parerea ca nici o extrema nu e buna. Decat pentru cei care baga mana in foc. La ei, cu siguranta, va avea efecte remarcabile :)

    Radu, felicitari. Ca e cale lunga de la a lua hotararea sa iti asculti coprul si pana la a-l chiar auzi. Ca nu e usor sa alegi poftele de nevoi. Sub pretextul unor „voci interioare” ma pot trezi devorand toata cutia de bomboane :p deci, serios, ai toata admiratia mea.
    Cand eram mica, ma indopau cu povesti cu avioane, cu umbrele negre pe la usi si inclusiv inventasera un personaj, o masca din aia neagra de gaze, pe care o prindeau intr-un cui si asa frica mi se facea, ca haleam tot :( ii ziceam „Dodo-ochii mari” ca sa vezi parinti disperati.
    Si cand zicea tata, lasati mai, copilul, ca stie singur ce si cat ii trebuie, se puneau toate bunicile cu gura pe el …
    dar copilul meu va fi hranit dupa ritmul sau propriu. Si chiar si asa, necomitand greselile pe care le vad la ai mei, sunt sigura ca voi comite propriile mele greseli. De-abia astept ;)

    Marius, viitorul suna bine :( Tu nu esti normal, cum sa-mi spui asa ceva, cand eu sunt la inceput de drum, cand ma pregatesc sa-mi desfac aripile?! :))
    Lasand gluma, nu stiu daca multimea aia de care zici nu e oricum prea mica pentru a ne salva pe toti ceilalti… eu nu cred ca e chiar asa usor. Iar oamenii pricep greu (dupa cum arata dovezile cometariilor trimise de la chiar acest calculator :p ) Si nu se accepta sa fii neutru. Imi pare rau, trebuie sa te hotarasti ;)

  27. Si eu cred ca trebuie sa ne ascultam corpul intotdeauna, fara exceptie. El stie foarte bine ce vrea, si ne trimite mesaje subtile. De exemplu cand ne place foarte mult un anumit aliment, inseamna ca ne face bine. Cand ceva nu ne place, nu are rost sa mancam in scarba respectand niste reguli gen : „a, trebuie sa mancam din toate, si proteine, si bla bla bla”, e clar ca alimentul care nu ne place nu pica bine corpului. E atat de simplu.

    Mie intotdeauna mi-a fost scarba de carne, inca de cand eram copil, nu puteam manca decat peste si pui si astea oricum rar, se luptau cu mine bunicii si parintii sa mananc si nu mancam. Iar cand am renuntat complet la carne, a fost o mare eliberare. Asta ar fi un exemplu.
    Aseara am mancat o cutie de bomboane Raffaello, tot pentru ca asa aveam chef. Corpul avea nevoie de Raffaello! :)) Il puteam eu lipsi de o asemenea desfatare?
    De asta am si spus parca in primul comentariu ca fiecare om e unic si are nevoi alimentare unice.

    Mai am ceva de adaugat la cele spuse de George despre hrana vie: pe masura ce incepi sa consumi alimente naturale, neprocesate chimic cu zahar etc, ti se rafineaza gustul in asa hal ca nu-ti mai pot placea chestii pe care le mancai inainte (cum ar fi cartofi prajiti, gogosi, majoritatea ciocolatelor, oua ochiuri, fast-food), pentru ca ti se pare ca au un gust oribil si foarte fad, tu fiind obisnuit cu aroma naturala si patrunzatoare a alimentelor „vii”. Vei simti fiecare chimicala si nu-ti va mai placea. Ba chiar te vei intreba cum ai putut vreodata sa mananci asa ceva! :)) E chiar comic :)

    Si da Miruna, nici o extrema nu e buna, de acord cu tine, dar… depinde din ce perspectiva privim lucrurile. In ziua de azi cand mancam cadavre impachetate in pungi, feliate, condimentate si incinse pe gratar, multe alimente cu aditivi si coloranti, lapte plin de hormoni de crestere si antibiotice si multe altele, ni se pare extrema o dieta bazata pe alimente neprocesate deloc, 100% naturale si mai ales vii, pastrand enzimele.

    Daca am fi acum de exemplu peste 100 de ani si societatea va fi evoluat si toti am manca hrana vie si nu am mai ucide animalele din respect pt ele dar si pt ca vom fi aflat cu totii pana atunci de ce intestinele umane nu sunt proiectate pt a digera carnea ( Omraam Mikhael Aivanhov explica foarte frumos treaba asta cu intestinul ), ni s-ar parea ceva total iesit din comun si absurd sa ii vedem pe cativa care consuma hamburgeri si alimente aditivate, ni s-ar parea de-a dreptul nebuni la cap ca baga in ei chestii despre care stiu si ei ca nu le fac bine. Ni s-ar parea ceva extrem.

    Se pare ca ne raportam intotdeauna la societate si la valorile si regulile acceptate de majoritate, sau mai bine spus de mediocritate, in loc sa ne raportam la noi insine si sa incercam sa gandim un pic in afara cutiutei.

  28. Da, nu sunt prea multi si nici nu ne salveaza…au alte treburi. Salvarea omenirii e o iluzie…dpdv universal, ca dispar cateva miliarde de fiinte (inconstiente , de altfel) nu e nici o pierdere… Numai noi ne rugam de soarta asta sa ne pasuiasca…pentru ce ? sa ramanem la fel ? E bine ca iti deschizi aripile…zboara cat inca se mai poate…si nu e pesimist ce spun, ci realist…

    Cu viitorul asta…mai bine ne pregatim pt multe lucruri care acum par de neinchipuit decat sa le vedem ca apar si sa ne dea peste cap…Si iarasi nu e pesimist ce spun, ci realist… (super-optimist sau naiv ar fi sa spun ca rasa umana se va schimba in cateva zeci de ani si va evita problemele catastrofale ce ne pasc….)

  29. http://cristiana-blogulunuiomcuminte.blogspot.com/

    :) Ma manca un raspuns mai lung si am scris pe blog, cine vrea poate sa citeasca acolo.
    Revin la faptul ca discutam despre alimentatia de sezon, iar faptul ca este scris aici despre bauturile naturale care-nu-sunt-de-loc-naturale (am avut discutie chiar in familie zilele trecute) este binevenita. Macar si la atat sa fim atenti. Iar ca regula generala si eu stiu de foarte mult timp ca frunctele combinate cu legume sunt un amestec expploziv pentru stomac, cei care au avut ulcer stiu poate bine acest lucru – mie mi s-a indicat de la bun inceput acest lucru.

    Mai avem o viata de comentarii !!

  30. Mi-am ascultat (si inca il mai ascult) organismul si am invatat din ceea ce el mi-a comunicat. Un lucru mi se pare esential si valabil pentru toti oamenii: schimbarile bruste sau pe perioade mari de timp, a alimentatiei nu sunt benefice. Organismul s-a obisnuit (si-a adaptat un substrat enzimatic si o anumita ardere a unor substante nutritive) cu o anumita alimentatie, schimbare trebuie facuta gradat, altfel poti lipsi organismul de substantele pe care s-a obisnuit să le metabolizeze, se pot crea mari dezechilibre.
    De exemplu: ai mei m-au crescut „mare carnivor”. La mama acasa :) mancam multa carne. La peste 30 de ani, mi-am pus in minte sa trec pe hrana vie, farar carne. O perioada (1-2 luni) a fost OK! Dar m-a „bubuit” o pofta de carne… ceva de speriat. Am mancat carne pana nu am mai simtit nevoia. Am credinta personala ca daca as fi continuat un regim cu hrana vie, ne-luând in seama „pofta de a manca carne” ajungeam la dez-echilibre mari. Nu vreau sa incerc :) .

  31. Pai Radu, 2 luni? Si brusc? Nebunie curata. Deci nu poti manca numai hrana vie direct asa, fara sa mai scapi si chestii fierte, e imposibil. Iar dupa vreo cateva luni de mancat „sanatos” incepe corpul sa se detoxifice si ai senzatia ca esti racit tot timpul, dupa perioada asta incepi sa te simti mai bine ca niciodata si iti dispar ca prin minune orice dezechilibru sau boala avuta, in plus nu mai racesti niciodata.

    Absolut orice schimbare trebuie facuta gradat, intre 1an si 3 ani, ceva de genul. Altfel iti dai complet organismul peste cap. Eu inca nu pot manca doar hrana vie, si probabil nici nu voi putea prea curand. Sau poate niciodata. Sunt totusi unele alimente care nu se pot manca crude, cum ar fi fasolea, sau salata de vinete, sau cozonac, clatite, paine, pizza, paste etc. Yamy :D

  32. Ce de comentarii! :)

    Am si eu o nelamurire la care nu am raspuns, vorbind despre metabolism. Oare nu este posibil sa „controlam” cat de cat metabolismul asta care nu stie ca noi de fapt vrem sa slabim si nu ca ne infometam de placere? :)

    Daca reactioneaza asa dupa un „cura de cirese”, nu au inventat hipnoterapeutii / psihoterapeutii o metoda prin care inconstientul (care controleaza tot in organism) sa inteleaga ca nu e nevoie sa se agite, nu e foamete in lume… ci doar vrem sa slabim… pentru ca este tot pentru BINELE nostru. Bai, inconstientul asta e chiar atat de prost?! Sau noi nu stim sa vorbim cu el?

  33. Ionut, metabolismul este ca omul(romanul) cand simte ca nu mai are resurse incepe sa stranga, sa acumuleze tot ce pica. De aceea este indicat sa mananci putin si des.:P Succese maxime!:)

  34. da, cartea Studiul China e excelenta – asa se explica de ce tailandezii si cei pe care noi ii consideram cumva „necivilizati” (africanii, chinezii etc) o duc mai bine dpdv al sanatatii fizice….cred ca si mentale….:)) Recomand: emisiunile de le discovery travel & living (excelente – mai ales o emisiune a lui A Bourdain – „no reservations” intr-un trib din Africa – in care barbatii vinau un rinocer sau cam asa ceva timp de citeva zile si mincau tot – absolut tot de la el – ca desert – niste fructe din anumiti arbusti cu spini…Acel trib cred ca nu are sigur nevoie de antibiotice….si nici de psihiatri asa cum au nevoie oamenii „civilizati”). Concluzie : prea multa „civilizatie” dauneaza grav sanatatii !
    crisa L

  35. Sa nu uitam ceva mintea- trupul si sufletul sint un TOT ! cunoasteti mincatul compulsiv, tulb de alimentatie (bulimia si anorexia)….Tot omului modern i se intimpla….Caz terapeutic: cind o pers nu doreste sa fie „atragatoare” ot sexul opus se ingrasa….chiar nemincind nimic….Cind o pers are obsesia slabitului (si sint f f multe femei in lume si Romania cu o astfel de patologie) – anorexia – dorinta inconstienta e sinuciderea lenta.
    crisa lev

  36. Adrian, ai dreptate, bineinteles ca nu ne invata asa. Doar noi invatam singuri prostii. Si prosti sunt cei care le mai si urla pe internet. Dupa faza asta, imi schimb numele la blog.
    p.s.Daca as fi depistat eu greseala, as fi pedepsit-o aspru.
    Si nu era nevoie de link ca sa-ti sustii spusele. Vremea ta nu a apus :)

    Ionut, daca ar cunoaste cineva raspunsul la intrebarea asta, ar fi cel mai bogat om din lume si toti cei din jurul lui ar fi slabi si sanatosi :p din experienta mea, un metabolsim hiperactiv e corelat cu un moral ridicat. Deci, sa ne ridicam moralul, ca slabim fara sa ne dam seama. Doar sa nu-l ridicam cu ciocolata :p
    Explicatia ar fi cam asa. In timpul curei de cirese, organismul e in asa hal de speriat (e disperat, gandeste-te ca dintr-o data nu mai exista paine in magazin, apa la robinet si cafea in termos), incat atunci cand ii dai verde la mancare, el incearca sa-si faca provizii pentru alte zile negre (sau, ma rog, de cirese). Sa se pregateasca de alt razboi (asa ca, atunci cand prinde paine la alimentara, cumpara 5 in loc de una -exemplele cu apa si cafeaua nu se potrivesc, ca astea nu au calorii :p simbolic, insa, am transmis mesajul). Si tot asa. De aici efectul yo-yo.
    stii e o vorba, it’s alright to let yourself go just as long as you know how to get yourself back ;)

  37. Ce chestie… remarc acum ca este mai just sa spui ca e bine sa mergi atata cat stii bine ca iti recunosti drumul de intoarcere… decat sa facem ce ne spune organismul… Nu toata lumea intelege asta… Multa lume nici nu intelege ce inseamna asta… Am intalnit oameni care intrebau :’Ce inseamna sa ma cunosc??… Pot sa stiu ce gandesc, dar pe dinauntru cum sa ma cunosc ?? E aberant… Numai un doctor poate sti…’ Pana sa ii explic (oricum nu am reusit sa o determin sa inteleaga simplu mai intai ca SE POATE, era o chestie de simtire, nu ma indoiesc ca va SIMTI acest lucru candva) o astfel de ‘ vorba’ este extrem de simpla, mi se pare foarte concreta si o voi folosi cu siguranta de acum incolo… M-am si gandit cum sa brodez explicatii pornind de la aceasta vorba…
    Multumesc, Miruna !!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!