De sărbătorile de Paști, timpul petrecut alături de cei dragi este unic, magia primăverii trezind în fiecare dintre noi emoție, empatie și dorința de a fi mai bun. Iar acum, cât mai prinzi ultimul weekend, mai poți simți spiritul sărbătorilor.
Spiritul de Paști în România la tradiționalele Târguri de Paști
Se spune că nicăieri nu este ca acasă în preajma sărbătorilor de Paști, însă noi credem că oriunde este frumos, atunci când petrecem împreună cu familia și prietenii.
- Tradiții și flori de sărbători – București, Parcul Regele Mihai I
Târgul de Paște din capitală este la a 10-a ediție și are loc între 20 și 29 aprilie. Între orele 10:00 și 21:00 acolo se întâmplă tot felul de minuni atât meșteșugârești, cât și gastronomice. Poți veni să adulmeci mirosurile gustărilor calde, florilor sau să savurezi frumusețea copturilor, prăjiturelor, fără să mai spun despre tradiționala pască.
Pe lângă toate acestea, vor exista ateliere meșteșugărești, unde specialiștii vor demonstra metodele de prelucrare a sticlei, a încondeierii, gravării și decorării ouălor.
- Târgul de Paști din Oradea
Deja popular în rândul celor care iubesc decorațiunile de sărbătoare, Târgul de Paști este un reper de neratat în această perioadă. Târgul va avea un program bogat, dedicat copiilor. Este organizat de Asociația pentru promovarea turismului din Oradea și regiune (Visit Oradea), cu sprijinul Primăriei Oradea și al Muzeului orașului Oradea, în perioada 19-29 aprilie.
- Târgul de Paști din Timișoara
La acest târg vor fi organizate ateliere de creație cu meșteri populari din Timișoara, Arad, Reșița, Caransebeș, Jupânești, Salonta, Ineu, Hunedoara, Sf. Gheorghe: ouă încondeiate, pictură pe sticlă, ceramică, țesături, roata olarului, în fiecare zi lucrătoare.
Târgul din Timișoara va avea loc vizavi de Catedrala Mitropolitană.
- Târgul de la Iași
Acest târg va fi deschis până pe 6 mai și va fi organizat în fața Catedralei Mitropolitane, Iași, pe pietonală. De asemenea a fost amenajat acolo și un orășel al copiilor. Au fost amplasate 37 de căsuțe cu
- Târgul cadourilor de Paște la Iulius Mall, Cluj Napoca
Organizat de „fabrica de idei si vise” pe nume Atelier Ideea Cadeau, în cadrul acestui târg vii să înveți cum să confecționezi tot felul de minunății pascale cu mâinile propria, iar la sfârșit îți iei opera cu tine. Vei rămâne surprins de ce poți face cu niște bucăți de material și niște buchete de flori de primăvară. Mai multe detalii pe pagina lor de facebook.
Dar Paștele nu înseamnă, desigur, doar târguri. Ei bine, dacă te gândești să-ți iai o vacanță de 1-3 zile pentru a simți spiritul sărbătorilor Pascale, atunci îți propunem câteva locuri pe care le poți vizita:
- Bucovina
Vine un moment când trebuie să ne întoarcem la locurile unde tradiția încă este respectată ca la carte, așa cum se cuvine unei sărbători precum Învierea lui Iisus Hristos. Așa este și zona Bucovina, loc magic, încărcat de credință: masa festivă de Paște are o mulțime de preparate, pe care nimeni nu are voie să le guste până ce nu au fost sfințite de preot.
Dacă perioada petrecută aici cuprinde mai multe zile, nu uita să re-/vizitezi mănăstirile din zonă: Sucevița, Moldovița, Voroneț, Dragomirna.
- Moldova
Mese copioase, vin bun – cam asta să te aștepți să găsești în Moldova. Poți chiar trage o fugă până la mănăstirile Neamț și cina la legendarul Han al Ancuței (!) – mai este functional și prosper.
- Viscri
Un loc oprit în timp este comunitatea locală Viscri – case în tradiție veche, aparținând patrimoniului UNESCO (și în care veți fi cazați), îmbrăcămintea și limbajul oamenilor de acolo, vă vor crea o impresie puternică. Acolo Paștele devine o experiență culturală.
O altă idee este, desigur, să-ți petreci Paștele alături de cei dragi. Organizează o mică sărbătoare în propria grădină, printre flori, însă ai grijă să ai aparate anti-rozătoare pentru a-ți menține grădina îngrijită.