Când auzim despre sisteme de protectie împotriva incendiilor, avem tendința să ne gândim la stropitoare automate și alarme de incendiu. Cu toate acestea, ele sunt doar două dintre multe componente care protejează ocupanții clădirii împotriva incendiilor. Nu doar focul, ci si fumul este, de asemenea, periculos, capabil să provoace moartea prin otrăvire, deci trebuie controlat și el. În plus, clădirile trebuie să includă măsuri pentru a ajuta pompierii să funcționeze mai eficient atunci când incendiul nu poate fi controlat doar de stropitori.
Acest articol descrie principalele componente ale sistemelor de protecție împotriva incendiilor. Rețineți că acesta este doar un ghid informativ care nu trebuie utilizat în locul codurilor de construcție pentru un proiect real.
Stropitoare automate de incendiu
După cum sugerează numele lor, stropitoarele automate răspund la foc fără a fi nevoie de intervenție umană. Filmele și serialele TV au răspândit câteva idei eronate despre stropitoarele de incendiu; de exemplu, există o credință comună că aspersoarele fac dușuri interioare complet cu cel mai mic semn de fum. În realitate, stropitoarele de incendiu funcționează automat pe măsură ce răspund la căldură și, în multe cazuri, un singur stropitor este suficient pentru a stinge un incendiu.
Un sistem de stropire automată pentru o clădire mare poate reprezenta o investiție considerabilă, însă repararea pagubelor unui incendiu necontrolat poate fi mult mai costisitoare. În plus, ocupanții pot suferi leziuni grave sau chiar își pot pierde viața.
Sisteme de alarmă la incendiu
Un sistem de alarmă la incendiu monitorizează clădirea pentru prezența unui incendiu, producând semnale auditive și vizuale dacă este detectat foc. O unitate de control primește intrări de la toate dispozitivele de detectare a incendiilor și activează automat sau manual sistemele de notificare corespunzătoare. În plus, alarmele de incendiu pot fi utilizate pentru a iniția măsurile adecvate de răspuns la detectarea incendiului.
Este important de menționat că cerințele de alarmă la incendiu se schimbă semnificativ în funcție de clasificarea de ocupare a clădirii în cauză. Respectarea setului adecvat de cerințe este primul pas pentru o proiectare de alarmă de incendiu care sa respecte normele PSI.
Sisteme de control al fumului
Oamenii evită focul prin instinct, dar pericolele asociate fumului nu sunt cunoscute. În plus față de limitarea vizibilității, fumul poate provoca intoxicații dacă sunt inhalate cantități suficient de mari. Prin urmare, un sistem de protecție împotriva incendiilor trebuie să fie, de asemenea, capabil să manipuleze fumul în mod eficient, evitând acumularea acestuia și eliminându-l din clădire. Rețineți că mișcarea fumului este condusă de presiune și temperatură: nu veți vedea că fumul curge dintr-o zonă de presiune mai mică spre o zonă cu presiune mai mare, ci tinde să se deplaseze împreună cu aerul cald.
Sistemele de control al fumului pot fi mecanice sau pasive. Rețineți că se completează reciproc:
- Sistemele mecanice folosesc ventilatoare pentru a controla mișcarea fumului.
- Sistemele pasive folosesc trape de fum pentru evacuarea acestuia, care nu consumă energie.
Eliminarea naturala a fumului dintr-o cladire se poate face fie prin trape montate pe acoperis, fie prin ferestre amplasate in peretii exteriori. Aceste ferestre de desfumare pot fi folosite in mod cotidian si pentru aerisirea spatiilor respective.
Una dintre cele mai importante cerințe pentru un sistem de control al fumului este păstrarea liberă a cailor de circulatie și a scărilor. Aceste zone sunt folosite pentru evacuarea clădirii, iar acumularea de fum poate face iesirea mai dificilă pentru ocupanți.
Centrul de comandă la incendiu
Un centru de comandă la incendiu este necesar în diverse clasificări de ocupare, inclusiv în construcții înalte. Centrul de comandă a incendiilor este o locație centralizată care afișează starea diferitelor sisteme de protecție împotriva incendiilor, precum echipamente de detectare, alarme, sisteme de comunicații și comenzi. De asemenea, oferă control manual pentru multe dintre aceste sisteme.
Pompe de incendiu
După cum puteți ghici din numele lor, pompele de incendiu sunt folosite pentru a stabili o alimentare fiabilă cu apă pentru toate sistemele de protecție împotriva incendiilor care o necesită. Dacă o pompă de incendiu este utilizată cu scopul unic de a furniza apă pentru un sistem de stropitoare de incendiu, aceasta este considerată o pompă pentru stropire.
Rețineți că pompele de incendiu sunt alimentate în mod normal de electricitate. Exista o listă de cerințe pentru sistemele de alimentare cu rezervă pentru pompele de incendiu, asigurând funcționarea acestora chiar dacă serviciul electric este întrerupt în timpul unei urgențe.
Pompele de incendiu sunt scumpe, dar nu sunt obligatorii pentru toate sistemele de protecție împotriva incendiilor. Cu decizii de proiectare inteligente, poate fi posibilă evitarea utilizării lor fara sa incalcati normele PSI.
Concluzie
Cerințele de protecție împotriva incendiilor sunt foarte exigente, iar echipamentele asociate sunt scumpe. Cu toate acestea, puteți optimiza costurile, asigurând în același timp conformitatea normelor, lucrând cu profesioniști de proiectare calificați inca din faza de proiectare. Costuri mai mici nu înseamnă neapărat reducerea protecției împotriva incendiilor.
………………………………………………………………………………………………………………….
Pentru mai multe informatii despre montaj si mentenanta trape de fum va recomandam sa contactati firma Welkins din Romania.