Cred ca nu intamplator am ales sa scriu si pe aceasta tema. Ci din contra, am ales sa scriu despre ea pentru ca Libertatea este de fapt una dintre valorile principale din viata mea. De cativa ani, alaturi de ea se afla si Sanatatea. Iar, de ceva vreme, o valoare puternica si esentiala este Corectitudinea.
Despre aceasta din urma scriam chiar acum cateva zile la o intalnire WhichWay:
Simt ca parca intr-un mod banal de simplu o formula ce imi poate garanta Succesul si Fericirea in viata este sa fiu corect in fiecare moment al vietii mele si fata de orice om, dar mai ales fata de mine insumi.
Fiind o tema esentiala pentru mine, iar cadrul intalnirilor WhichWay permitandu-mi asta, am intrebat si pe cei prezenti ce inseamna pentru ei Corectitudinea. Si asa am mai primit niste perspective faine, dintre care citez aici:
- “Sa imi ascult intuitia.”
- “Sa nu ma abat de la credintele mele.”
- “… sa nu judec pe altii… sa nu ma mint, sa nu mint, sa recunosc, sa cer, sa refuz, sa spun…”
- “Sa fiu sincera cu mine si cu ceilalti, sa spun ce gandesc atunci cand simt ca e nevoie, dar sa o spun cu tact si fara a avea intentia de a rani.”
- “Corecta ma simt atunci cand ceea ce fac ma face pe mine sa ma simt libera.”
Bineinteles ca fiecare dintre noi are propria definitie, dar ce mi-am dat seama ca este mai important de atat, este sa imi traiesc aceasta definitie.
Mie definitia mi-a fost oferita de ritualul liturgic romano-catolic. Aici, la un moment dat, se spune “Am pacatuit cu gandul, cuvantul, cu fapta si omisiunea.” Asadar, pentru mine corectitudinea inseamna sa stiu ca sunt curat prin gand, prin cuvant, prin fapta si nici sa nu omit lucruri, fie ele cat de marunte. Si asta pentru ca defapt, nu exista lucruri marunte pe lumea asta.
Si apropos de lucruri marunte, o plaja este formata din firicele de nisip. Tot din firicele de nisip este format si un desert. Da, putem spune ca un firicel de nisip este mic, dar mai putem spune acelasi lucru si despre suprafata unei plaje, mai ales daca o comparam cu spatiul apartamenului in care locuim? Dar despre un desert, comparand cu acelasi apartament?
La fel se intampla si cu lucrurile cu care nu suntem Corecti. Ele sunt firicele de nisip care se strang intre noi insine si noi insine si asa ajungem sa uitam cine suntem. Ele sunt firicele de nisip ce se strang intre noi insine si cei din jur si asa nu ne mai recunoastem unii pe altii.
Pentru mine, a fi corect ma face sa ma simt mai liber, iar fiind liber ma face sa ma simt mai corect. Fiecare dintre aceste doua valori o face pe cealalta mai puternica si asa cresc amandoua, sustinandu-se reciproc.
Dar asta este doar povestea mea. Poate ai rezonat cu ea sau poate nu. Asa ca te invit sa te intrebi “Ce insemna Corectitudinea pentru mine?”. Si apoi “Traiesc Corectitudinea asa cum mi-am definit-o?”.
3 răspunsuri
Corectitudinea de care vorbesti ma duce cu gandul la cele 4 legaminte a toltecilor (Don Miguel Ruiz), mai precis la ideea de a fi impecabil…
„Fiti impecabili in tot ceea ce spuneti!”
Nu rostiti decat adevarul. Nu afirmati decat ceea ce ganditi cu adevarat. Nu folositi cuvintele pentru a jigni sau pentru a barfi, lucru valabil inclusiv pentru voi. Aplicati puterea cuvantului in sensul adevarului si al iubirii.
Fain spus. Multumim de mesaj :)
Corectitudinea este greu de definit. A fi corect conform matematicii inseamna a face lucrurile conform logicii obisnuite, cunoscute pana la acel moment. Esti corect atunci cand nu te abati de la proceduri si reguli. De foarte multe ori nu am facut lucrurile corect (asa cum era descris corect pana atunci) dar am fost sincera, deschisa si poate, chiar am initiat reguli noi. Corect de foarte multe ori este ruda cu cuminte, este ok pentru perfectionisti, pentru cei care fac activitati repetitive, dar cred ca impiedica initiativa.
In concluzie, nu sunt fan al „corectitudinii” decat, poate, in cadrul juridic.