Acasa » Fericiri de moment si fixuri la minut

Poate multi dintre noi am simtit in nenumarate ocazii ca limita dintre fericire si nefericire este una foarte fragila. Undeva pe sfoara asta subtire intre “mi-e bine” sau “mi-e rau” atarna deja lucruri care ne sunt la indemana sau din conta, lucruri pe care le agatam greu de funie, ridicandu-ne in varful picioarelor si chinuindu-ne sa gasim un carlig potrivit ca sa nu se desprinda la cea mai mica adiere de vant. Greutatea poate consta cateodata doar in a face lucrurile altfel.

In goana dupa “vreau sa-mi fie bine acum” pur si simplu luam ceea ce ne este cel mai la indemana: simple fericiri de moment sau “fixuri la minut”. Cand spun fericiri de moment ma gandesc la lucru simple si usor de facut, dar care ne dau o stare de bine si dupa ce “le-am consumat”. Cand spun “fixuri la minut” ma refer la orice ne poate face sa ne simtim bine pe moment, doar pentru a constata in scurta vreme o lipsa de noi si de substanta.

Fixuri la minut

Sa luam exemplu unei tigari, fumate in conditii de stres. Ne chinuie asteptarea aprinderii tigarii pe care o vedem ca pe o rezolvare de moment a unei stari proaste. Aprindem tigara si la scurt timp dupa ce am tras primul fum, realizam ca suntem tot acolo, in acea zona de disconfort si iritare. Apropo de fumat – recomand cu caldura cartea lui Allen Car despre nefumat.

Sau dupa o saptamana incarcata de munca epuizanta si in cazul cel mai rau, chiar si nesatisfacatoare, iesim cu prietenii si cautam cu infrigurare relaxarea totala. Ca sa ne simtim intr-adevar bine, avem nevoia unui acum cat mai autentic si de cele mai multe ori aceasta presiune ne face sa devenim extremi in alegeri. Nu are importanta ca te trezesti maine cu un cap patrat si greu de la prea multa “hidratare”. Ce vrei acum, pe moment, este sa simti cu adevarat ca existi.

Nu stiu daca ati observat, dar prin repetitii constiincioase, “fixurile la minut” devin un fel de scheme psihologice. Adica devin o “reteta” testata si aplicata de catre noi in situatii asemanatoare.

Si, cu timpul, ne este extrem de greu sa reactionam altfel in situatii similare, chiar si daca ne propunem asta si alternativa ar fi relativ usor de realizat.

Fericiri de moment

Mi s-a intamplat ca intr-o situatie stresanta in care ma aflam, si pe care o vedeam ca fiind una fara iesire, sa ies din casa dupa “un fix la minut”, un pachet de tigari. In drum inapoi spre casa, efectul “fix-ului” meu din buzunar expirase deja. M-am intors din drum si am decis sa-mi cumpar doua iaurturi.

Mi s-a parut o idee salvatoare pentru acel moment – a fost felul meu de a avea grija de mine. Si diferenta de a face lucrurile astfel a cantarit mult pentru situatia in care eram. Aveam intr-un buzunar un pachet de tigari nedesfacut si intr-o mana o punga cu doua iaurturi. Imi amintesc si acum cum, ajungand acasa, nu am simtit nevoia “sa fumez daca tot am cumparat pachetul”, mi-au fost suficiente doar cele doua iaurturi.

In situatia descrisa mai sus, pentru mine au fost de ajuns doua iaurturi care sa poata face diferenta. In a ta, poate o iesire pe role in parc sau un film bun. Vorbesc aici despre orice alta alegere in care si tu si eu am reusit sa fim noi pentru noi un partener mai bun de viata.

Si daca putem simti efectiv o diferenta si dupa, de ce nu am face din aceste alegeri fericite, adevaratele “fixuri la minut”?

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

5 răspunsuri

  1. Am sesizat ca reusesc foarte bine sa aleg si sa culeg fericiri cat de multe si ma bucur, iar bucuria imi place s-o impart…In mare masura recunosc si sunt recunoscatoare oamenilor buni si dragi din preajma mea, oameni care-mi transmit energii pozitive si iubire,iubire pura…neconditionata.

  2. @ Andra: se pare ca ai gasit propria reteta a fericirii. Frumos! Ma bucur pentru tine!
    @ Salutare Ioan! Am citit articolul din link. Mi-a placut mult asta:
    „event -> meaning -> emotion -> (non)motion = (non)action = behavior -> results

    That means that if you want to change the results into you life, change the meaning you associate to an event”

  3. Revenind la reteaua neuronala de care ai vorbit intr-un articol trecut, cred ca toata greutatea consta in a schimba perceptia ta asupra lucrurilor.

  4. @ Salutare Filip, multumesc de interventie. Cred ca cel mai important este sa-ti dai seama de anumite pattern-uri de gandire si sa poti sa le identifici. Exista o cartea a lui Tara Bennet – Goleman, sotia celui care a scris „Inteligenta emotioanala”. Cartea se numeste „Alchimia emotioanala” si sunt destul de interesant descrise aceste scheme si perceptii pe care le avem asupra lucrurilor. Si da, iti dau dreptate, este greu sa ajungi acolo unde sa poti face diferente atat de subtile intre ganduri si perceptii, si sa poti sa alegi, dar pana la urma este un exercitiu al mintii, e ca si cum antrenezi un muschi, nimic nu se intampla „peste noapte”. In cartea asta de care spun, gasisem un citat fain al unui filosof grec din secolul I, Epictet, care spunea ca: „Nu lucrurile insele sunt cele care ne supara, ci gandurile noastre despre ele”. Interesant, nu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!