Erorile fundamentale ale liderilor
Suntem in plin proces de “trezire a constiintei”. In ritm destul de incet totusi, fara a sti cat timp avem pentru a ne trezi cu totii “cu binele”.
Imensa majoritate a omenirii este inca pe pilot automat, comitand “crime” prin inconstienta ei. Mai mult sau mai putin, fiecare dintre noi facem parte din acesta multime haotica. Exista insa o categorie afectata dramatic de lipsa constiintei.
E vorba de cei ce ne conduc in aproape toate domeniile. Deciziile lor ne influenteaza, chiar daca indirect, pe toti. Si avem nevoie sa privim cu realism catre ei intrucat in joc e insasi viata noastra, la orice nivel am considera-o.
Cauza vizibila
Conducatorii, „liderii”, sunt persoanele cele mai comentate, invidiate, criticate pentru functia, averea, faima lor (poate doar vedetele sa se bucure de o atentie asemanatoare, desi am putea spune ca si ele sunt “lideri” in ceea ce fac). Responsabilitatea lor e imensa, pe masura avantajelor de a fi lider. Reusesc ei sa o constientizeze si sa-i faca fata in mod eficient?
Destul de greu, daca nu chiar imposibil. Si asta din cauza unui factor esential ce ne influenteaza pe toti – mediul.
Cunoscutul biolog Bruce Lipton, a carui munca imbina stiinta si spiritualitatea a demonstrat in celebra sa “The biology of belief” (“Biologia Credintei”) un fapt extraordinar. Contrar parerilor de masa, nu genele ne controleaza viata in mod predominant, ci mediul inconjurator – mai precis perceptia miliardelor de celule ale trupului asupra sa.
Credinta noastra (ganduri, emotii, decizii) in legatura cu evenimentele ce au loc depinde predominant de perceptia “mintii celulelor” asupra lor, a mediului care le provoaca. Si singurul mod in care putem schimba aceasta perceptie este prin aducerea unui element constient in interpretare – si veti gasi ceva bun pe acesta tema aici.
Si acum, sa vedem care e mediul in care traiesc cei ce ne conduc si cum il interpreteaza ei. E unul profund concurential (mai ales in civilizatia vestica), in care trebuie sa fii “puternic” pentru ca alti rechini stau la panda sa te atace, sa te denigreze, chiar sa te sfasie si sa-ti ia locul din frunte. E o teama profunda a lor, reala sau imaginara, ca vor pierde stilul de viata (averea, functia, puterea – identitatea pe care si-au construit-o in timp). Si asta ii distruge interior si face ca deciziile, actiunile lor exterioare sa fie profund distructive si pentru altii, chiar daca ei nu realizeaza de multe ori.
Pe de alta parte, a fi la conducere presupune, e adevarat, extrem de multa munca. Ai multe lucruri de facut pentru a te asigura ca totul va merge in directia care sa-ti serveasca cel mai bine interesul de a supravietui ca lider. Si nu mai ai timp deloc pentru cel mai important lucru in viata – sa cunosti cine esti cu adevarat.
Imensa majoritate a celor cu functii de conducere, in orice domeniu, nu au aproape nicio tangenta cu ideea de constiinta. Nu in sens de moralitate, de a face bine – cu care se poate confunda deseori. Ci in sens de “acea parte profunda a universului, a vietii, a fiintei noastre interioare din care am aparut, care ne sustine mereu pentru a lua cele mai bune decizii cand ne conectam la ea si in care, in cele din urma, vom pleca”. Si definitia e saraca – am scris mai pe larg in serii de articole despre acest subiect si tot nu e indeajuns. Si nu va fi niciodata, intrucat orice s-ar putea spune nu se compara cu trairea ei.
Aceasta este eroarea fundamentala a liderilor – deconectarea totala de la propria constiinta datorita interpretarii mediului in care, de buna voie, aleg sa traiasca. Unul in care, inainte de a fi fiinte umane, sunt conducatori de ceva.
Coruperea si criza
“Puterea corupe, iar puterea absoluta corupe in mod categoric” spunea Lordul Action cu peste 100 de ani in urma. Si este real, nu doar in sens uzual exterior ci mai ales profund interior. Conducatorii sunt afectati la nivel mental-emotional mai mult ca omul obisnuit prin lipsa posibilitatilor de constientizare si prin stergerea capacitatii de empatie si compasiune – si am pus aici cateva idei care dezvolta aceasta afirmatie.
Din acest motiv ei au tendinta doar de a mima interesul pentru ceva nou care, desi eficient, ar putea constitui o amenintare la adresa status-quo-ului care le asigura identitatea de lideri. Vedem astfel situatii ciudate in care guverne, partide, mari companii, organizatii medii sau mici investesc enorm in modalitati care sa le asigure supravietuirea si succesul in mediul actual, fara a intelege natura vremurilor de schimbare a constiintei si a lua masuri de a se adapta la viitorul ce se anunta total diferit…
O alta mare eroare (si naivitate) a unor lideri e credinta ca, in cele din urma, in 1-2-5-10 ani criza actuala se va termina, totul se va va reglementa si lucrurile vor merge ca inainte. Ceea ce e aproape imposibil – suntem in plina confruntare intre cele 3 mari tendinte globale (modificari ale mediului, cresterea manipularii si trezirea constiintei umane), o confruntare care sta sa explodeze in mod direct (sustinuta si de evenimente astronomice apropiate asupra carora nu avem control).
S-a declansat deja o serie de “catastrofe” economice si de mediu ce pot duce in final la prabusirea civilizatiei vestice, a actualului mod in care merg “afacerile”. Iar a continua acum sa vezi lucrurile conform paradigmei materialiste (surogat pentru spiritualitatea pierduta) este curata sinucidere.
Transformarea
Insa nu trebuie acuzati – ei sunt “paznicii” inchisorii in care suntem tinuti – si prin intermediul inconstientei lor se comit “crime” ce trebuie sa inceteze.
E nevoie mai mult ca oricand de o transformare radicala. Atat a constiintei conducatorilor actuali din toate domeniile (mai putin probabila, desi de dorit) cat, mai ales, aparitia unui nou tip de lider ancorat in Constiinta, in Fiinta, in perceptia naturii sale spirituale esentiale. Si sunt din ce in ce mai multi cei ce lupta pentru schimbare si ne inspira.
Insa si liderilor actuali trebuie sa li se arate ca viata inseamna si altceva decat cautarea bogatiei materiale, a functiei, a faimei – pentru ca ei sa treaca mai repede in urmatoarea faza de dezvoltare a propriei fiinte. Nu stim cati vor reusi – deja sunt “afectati” enorm de mediul in care activeaza. Nu toti sunt “cauze pierdute” (desi majoritatea sunt, din pacate, iar acel “Tata, iarta-i, ca nu stiu ce fac” al lui Iisus de pe cruce este mai actual ca oricand).
Nu e greu – primul pas ar fi deconectarea totala pentru o perioada cat mai lunga de la problemele de lider. Cel putin cateva luni – daca nu chiar un an sabatic – in care sa patrunzi adanc intr-o alta realitate a vietii. Una privita nu prin ochii materialismului cu care creierul e programat de la nastere, ci prin ochii fiintei umane si universale care deja esti. Dupa o astfel de experienta transformatoare vezi activitatea ta si oamenii altfel – si iata aici experienta unui lider (manager) in acest sens.
Fara o deconectare totala si o remodelare esentiala a identitatii e aproape imposibil sa percepi altfel realitatea. Vei ramane toata viata inchis intr-un mod de a vedea viata setat demult, perpetuat pana la autodistrugere de forte cu alte interese pentru care si liderii sunt simpli pioni. Care, din pacate, platesc greu, cu propria dezumanizare, pentru “avantajele” lor.
PS: Nu imi permit sa dau sfaturi, insa oricine (si indeosebi conducatorii) ar avea mult de castigat cand vor citi “Revolutia Constiintei – noua spiritualitate si transformarea planetara” de Ervin Laslo, Stanislav Grof si Peter Russell, trei “giganti” in cercetarea practica a acestor aspecte ale vietii.
12 răspunsuri
Marius, faci ce faci si reusesti sa uimesti din ce in ce mai mult cu temele dezvoltate, si in afara da asta, ieri, in loc sa sarbatorim, noi tatii, 5 mai aflam ca PDL-ul a luat taurul de coarne, cu 25% in minus+altele, bursa de la New York a luat foc, dintr-o asa zisa greseala, iar in plus de astea cand mai afli, cat si de unde poti afla, de ex. aici: http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/investitiile-halucinante-ale-guvernului-casa-de-cultura-cat-10-aeroporturi-185624.html … ce se intampla la nivel de lideri, parca „iti vine sa treci la alt nivel”….haha!
Nicule, asa e -la nivel de ‘lideri’ e ‘deranj’ mare. Insa , dupa cum spuneam, ei nu sunt de ‘condamnat’ – treaba e mult mai complexa, ei sunt niste ‘pioni’ inconstienti. Jocurile sunt mult mai mari si, din pacate, aproape incredibile pentru omul de rand…
Incep sa ma prind din ce in ce mai mult de „chestie”, insa e in contextul asta, vor aparea, tot mai multe depresii….cred ca vine 2012…..haha!
Empatia si „intoarcerea catre sine”, autocunoasterea si autoanaliza din partea unui lider din zilele noastre sunt practic imposibile daca:
1. Tot ce tine de psihologie si autocunoastere este catalogat drept „mofturi” si „psiho-pupu new age”. Cunosc un astfel de lider care mi-a spus senin ca meseria de psiholog / psihoterapeut nu este o meserie adevarata precum cea de inginer, arhitect, contabil etc. (i.e. tot ce nu e cu matematica si formule e interpretabil si vag, deci fara valoare).
2. In companii angajatii nu mai sunt priviti ca oameni, ci ca „surse de cheltuieli”. Se calculeaza nu doar ce inseamna salariul si taxele, ci si cati metri patrati ocupi, cata lumina, hartie igienica, benzina, minute la telefon si aer conditionat consumi si tot asa.
Este clar ca acesti „lideri” si-au pierdut umanitatea si contactul cu ei insisi si cu ceilalti. Ei nu mai fac diferenta dintre a face afaceri eficient, dupa un plan si cu un buget atent supravegheat, si a fi niste creaturi dezumanizate care vad peste tot numai „costuri”. Si ma tem ca vom fi un numar restrans de oameni care vom citi articole ca ale tale si le vom aprecia, iar „liderii” or sa-si vada mai departe de munca si banii lor. Si asta ma intristeaza.
Marius, cred ca este f important ce ai zis legat de faptul ca totul se desfasoara la un nivel mult superior liderilor de fatada si greu de inteles de cei multi. Miscarea lor browniana este un efect al transformarilor in mijlocul carora ne aflam acum.
Nu cred ca trebuie sa ne mai mire absolut nimic atat timp cat in procesul decizional al liderilor nu exista urma de constienta si constiinta. Se poate scrie mult pe formele aberante care le iau aceste efecte pe alocuri…dar nu cred ca acesta e scopul pentru ca ajungem sa ne pierdem prea des in amanunte…
Implicatiile sociale sunt mult mult prea complexe iar noi, in acest iures, cedand energie zilnic, nu reusim sa ne mentinem la un grad de constienta cat de cat capabil sa ne asigure o viziune obiectiva asupra ce se intampla in jurul nostru.
Sa lasam lucrurile care trebuie sa se intample…sa se intample. Nu va fi usor si deja intriga schimbarii evidente capata forme pe ici pe colo. Intr-un fel, multi dintre noi isi doresc o schimbare pentru ca deja starea din jur devine din ce in ce mai incompatibila cu ce reprezinta fiecare in sinele propriu.
Exista pareri si pareri ….functie de gradul de evolutie al fiecaruia….dar un lucru este clar: ce e de intamplat…se intampla!
Iulia – foarte adevarate remarcile tale. In companii mari, societati de stat sau private, mici afaceri sau orice altceva oamenii sunt simple cifre. Pe nimeni nu preocupa dezvoltarea lor ca si fiinte umane – poate si pentru ca e convenabil sa ai o armata de roboti care doar executa ; daca ii dezvolti poate le vin idei si se revolta cand vad cine e in frunte…Dar asta nu ar fi cel mai tragic – rau e ca astfel de lideri (ca in exemplul tau, si multi altii) iau decizii eronate pentru oameni in general din cauza deconectarii cu simtul ‘uman’ (nu mai vorbesc de cel ‘divin’, ‘universal’…).
Atata vreme cat vezi intr-o activitate in primul rand scopul comercial iar scopul uman e la coada listei…nu ai cum sa iei decizii ‘luminate’. Si iti limitezi singur identitatea , energia si in cele din urma, viata o ia pe o cale aproape fara intoarcere – inconstienta profunda ce poate insemana in scurt timp, datorita transformarilor de mediu si sociale, chiar moarte. Nu ca liderilor le-ar pasa de viata lor – bucurosi si-ar da-o pentru niste bani si faima in plus…Dar, cum spuneam, nu ei sunt de vina – creierul lor e demult ‘distrus’ – am pus in articol un link cu lipsa de empatie…
E mult de discutat pe tema asta – la inceputul anului am scris vreo 8 articole numai despre (in)constienta in companii si tot nu e de ajuns…
Marius – exact (cum spuneam si putin mai sus) – lipsa constientei in procesul lor decizional duce la forme aberante…
Noi lasam lucrurile sa se intample – lucram la nivelul nostru cu cei ce pot intelege si pot face macar putin pentru ei. Restul din pacate…altii se hranesc energetic cu ei…lantul trofic e fara sfarsit…
Foarte important : in emisiunea ‘Codul lui Oreste’ de aseara (care va fi in reluare duminica la 22.30 pe B1TV si o recomand tuturor pentru a prinde franturi din ce se intampla in lumea reala)gen. Emil Strainu a subliniat o idee pe care am atins-o putin in articol. Oamenii (si liderii) nu au timp sa se ocupe de ceea ce este cu adevarat important pentru fiinta lor intrucat sunt tinuti in ‘inchisoarea’ mintii de zi cu zi, cu probleme urgente de supravietuire (si, as adauga eu, falsa preocupare de a acumula cat mai multi bani, faima, pozitii de ‘lider’ pentru a-ti acoperi frica interioara cumplita). E mult de spus…vedeti emisiunea, sunt lucruri extraordinare dincolo de ‘hrana’ zilnica pe care ne-o ofera mass-media…
Interesant, vazand emisiunea in reluare am remarcat ceva : s-a vorbit despre liderii (politici) care nu au caldura, nu zambesc, nu au compasiune – cu intrebarea ‘dar oare ei mai sunt oameni ?’. Raspunsul a fost „pai nu prea sunt”…ce poate fi explicat in multe moduri, unele poate prea incredibile…
Alte idei ‘incredibile’ din emisiune – am pus aici :
http://www.lumeareala.ro/2010/05/11/o-noua-incursiune-in-enigmatic-1-/
Spui la un moment dat in articol ca una dintre marile greseli ale liderilor de azi este credinta lor ca actuala criza se va sfarsi.
De ce crezi asta ? ce te face sa afirmi ca aceasta nu este o criza ca oricare alta (a mai fost un crah financiar foarte grav in 1929)?
M-am gandit foarte mult la treaba asta in utlima vreme, mai ales in conditiile masurilor de austeritate luate de guvernul nostru drag. Personal, ma ingrijoreaza acest aspect de „neverending recession” pentru ca oricum am privi problema, tot noi, muritorii de rand suntem si vom fi afectati in continuare de catre deciziile luate de catre „luminatii” nostri lideri…….
Si daca nu se sfarseste, ce urmeaza ? renuntarea la sistemul actual de finantare? intoarcerea in epoca de piatra ? sau la agricultura de subzistenta ?
Banii au existat dintodeauna in istoria omenirii civilizate. Nu cred ca banii reprezinta doar apanajul elitelor care vor sa ne tina in sclavie. In sensul ca o moneda de schimb va fi mereu necesara.
Can you be a little bit more explicit please ? :)
Pai am spus chiar in articol (ultimele 2 paragrafe de la ‘Coruperea si criza’). E vorba de confruntarea dintre cele 3 mari tendinte (care in 1929 nu exista). Oamenii se trezesc si incep sa puna sub semnul intrebarii informatiile asa zis oficiale despre ce are loc in lume, mediul ne face si el probleme…In plus, o multime de voci importante din multe domenii (nu doar economic) ce afirma necesitatea transformarii, in caz contrar fiind amenintati cu prabusirea (in emisiune s-a facut referire la o afirmatei a Papei Benedict “Daca in 3-5 ani nu se schimba sistemul de relatii economice si sociale la nivel global, acesta se va prabusi”.)
Nu e vorba ca dispar ‘banii’ (desi e o varianta, iar chestia cu cip-urile cu care platesti orice nu e doar teorie a conspiratiei, ele se fabrica deja pe scara larga, mai ramane doar crearea contextului propice…in fine, asta e alta poveste…). Sincer cred ca sunt atat de multe scenarii la nivele atat de inalte si care pot suna atat de incredibil incat oricum ar fi ridiculizate si negate. Asa ca fiecare cu ‘credinta’ lui.
Buna Marius,
De ceva vreme fara sa fie genul de subiect cu care ne ocupam neaparat mintile,in grupul meu de prieteni,unde preocuparile sunt prepoderent legate de dezvoltare personala si spiritualitate,a fost abordat si subiectul,,starea actuala-Romania incotro?”
Fiind de parere fara niciun dubiu ca a investi intr-o alta generatie de politicieni,indiferent de calitatea sau intentiile lor,este doar inca un mod de a ne pune piedica ca de fiecare data cand generezi asteptari legate de ,,ceva”sau ,,cineva”,vorbea cu amicii mei ca aceasta nu este solutia pentru lume in general si pentru Romania in speta.Si ca unica solutie este intoarcerea la starea de constiinta,redescoperirea starii noastre initiale,pentru ca abia atunci,traind constient si legati cu totii de iubirea fata de tot,sa putem vorbi realmente de solutiile care in astfele de conditii ni s-ar revela cu siguranta intr-un firesc….
Asa ca … inca o data,mi-ai atins inima intr-un mare fel cu ceea ce ai scris in articolul asta,ca de fiecare data dealtfel.
Multa fain pentru ca….esti:))
Jeni – categoric asta e solutia. Nu stiu insa cat timp mai au cei de la putere pentru a se transforma…iar generatiile viitoare de politicieni nu sunt nici ei mai ‘deosebiti’ din pacate…
Joi o sa pun ceva despre noi, romanii.