V-a promis in articolul trecut o metoda de a intelege mesajul sentimentelor si de a le folosi in avantajul nostru.
Procesul este extrem de simplu si are 3 etape:
- identificarea/numirea sentimentului;
- identificarea cauzei ce a generat sentimentul;
- gasirea unui raspuns satisfacator – o actiune ce satisface necesitatea ce a produs sentimentul respectiv.
Va prezint in continuare o lista a sentimentelor si nevoia corespunzatoare semnalata de sentimentul respectiv:
- Plictiseala – nevoia de a ne dezvolta, de a avea provocari pe care sa le depasim;
- Furia – nevoia de a avea parte de corectitudine, atat pentru noi cat si pentru ceilalti;
- Vinovatia – nevoia de a fi corect fata de ceilalti sau fata de propria persoana;
- Tristetea – nevoia de a avea lucruri sau relatii importante, de valoare pentru noi;
- Singuratatea – nevoia de a avea relatii cu semenii nostri;
- Inadecventa – nevoia de a ne simti suficient de buni pentru a realiza ceva anume;
- Stresul – nevoia de a avea succes si control in toate aspectele vietii noastre;
- Teama – nevoia de siguranta;
- Frustrarea – nevoia de a avea satisfactie in actiunile noastre;
- Depresia – nevoia de a avea speranta.
Primul pas: identificarea sentimentului
De multe ori este dificil sa identificam un sentiment mai ales datorita faptului ca nu suntem obisnuiti sa ne analizam sentimentele sau am invatat sa le reprimam.
Secretul reusitei este atentia si exercitiul de a “asculta vocea interioara a sentimentului”. Atunci cand este dificil sa identificam sentimentul putem trece la pasul 2 – identificarea cauzei – si astfel vom putea gasi sentimentul corespondent.
Pasul 2: identificarea cauzei
Atunci cand stim cu acuratete cauza ce produce sentimentul vom putea sa gasim solutia, actiunea necesara pentru a raspunde necesitatii pe care o avem.
Pasul 3: gasirea unui raspuns satisfacator
Cand satisfacem necesitatea eliminam in totalitate cauza care genereaza sentimentul si in acelasi timp eliminam si posibilitatea de recurenta a sentimentului.
Voi exemplifica acest proces folosind ca sentiment Furia (Mania): cand percepem o circumstanta ca fiind nedreapta fata de noi sau fata de cei apropiati ne simtim furiosi. Furia ne motiveaza sa actionam pentru a restabili corectitudinea situatie respective.
Avem doua posibilitati de a actiona: putem actiona intr-un mod distructiv facand ceva ce ne-ar pune in pericol pe noi sau pe ceilalti (violenta fizica sau verbala sau o alta actiune ineficienta), sau putem actiona intr-un mod creativ gasind si implementand solutii ce pot rezolva situatia respectiva intr-un mod pozitiv.
De fiecare data cand experimentam sentimentul maniei, traim teama ce apare din perceptia ca situatia respectiva ar putea fi periculoasa. Mania ne dezvaluie astfel temerile pe care le avem intr-o anumita circumstanta. Deoarece acest sentiment apare din perceptiile noastre este extrem de important sa realizam o verificare a realitatii: “Este aceasta situatie nedreapta cu adevarat? Sau este perceptia mea incorecta?”
Daca vom gasi o componenta justificativa in intreaga situatie, presiunea generata de sentimentul maniei va fi cu mult redusa.
Pasul 1: identificarea/numirea sentimentului: Manie, furie, suparare, etc.
Pasul 2: identificarea cauzei: cauza maniei este perceptia unui situatii ca fiind incorecta fata de noi sau fata de cei apropiati.
Pasul 3: gasirea unui raspuns satisfacator.
A: Verificarea realitatii.
B: Daca situatia este intr-adevar incorecta, atunci trebuie sa actionam corespunzator pentru a remedia acest lucru.
C: Daca nu putem face nimic pentru a aduce corectitudine in situatia respectiva, atunci iertarea este solutia.
De multe ori nu mai putem face nimic pentru o situatie care a avut loc in trecut. Totusi situatia respectiva ne poate produce suferinta. Profit de acest context pentru a va oferi citatul meu preferat:
Traim in lumina actiunilor noastre reflectate din trecut. Toate lucrurile pe care le-am facut in trecut, le facem in continuare in prezent, in mintea noastra.
– Dave Elman
Iertarea este antidotul si ne ofera eliberarea de sentimente nocive, reprimate, inabusite in interiorul nostru. Aceste sentimente ne fac in continuare sa suferim si ne fac sa realizam acele actiuni nocive de a ne distrage (folosind mancare, substante nocive sau actiuni pe care le regretam ulterior).
Procesul iertarii
Iertarea este pentru cel care iarta, nu pentru cel care a gresit (ofensatorul). Daca decidem sa iertam noi vom fi singurii beneficiari ai iertarii: ne eliberam de sentimentele negative, de presiunea emotionala pe care am acumulat-o ca urmare a intamplarii din trecut. Realizam ca, atat timp cat nu iertam, persoana care ne-a ranit va continua sa ne raneasca (“… lucrurile pe care le-am facut in trecut le facem in continuare in mintea noastra”).
A ierta nu inseamna a uita evenimentele care s-au intamplat, nu inseamna a gasi o scuza persoanei care ne-a ranit. Inteligenta presupune sa invatam din greselile facute. A uita acea experienta duce la ignoranta.
Puteti afla mai multe informatii despre cele discutate direct de la autorul “Limbajului Secret al Sentimentelor”, Calvin Banyan.
In urmatoarele articole voi prezenta cateva tehnici folosite in hipnoza, incepand de la cele mai simple, cum ar fi sugestia directa, pana la cele complexe in care transformam emotii, perceptii sau cognitii limitative in resurse pentru succes!
13 răspunsuri
Ultimele doua articale imi aduc aminte de cartea „Inteligenta emotionala” a lui Daniel Goleman. Foarte… „concentrata” si contine multe adevaruri „maltratante” ale actualii civilizatii.
Procesul pare atat de simplu, dar este unul atat de complex. De unde stii ca ai identificat cauza corecta si ca nu incerci, din nou, intr-un fel sau altul sa te amagesti de unul singur? :)
Cat despre iertate – eu stiam ca adevarata iertare vine atunci cand poti sa accepti un lucru ca atare si sa reusesti sa il uiti, apoi, dupa ce l-ai interiorizat si ai tras toate concluziile.
Vei stii ca ai identificat cauza atunci cand treci prin proces si vei obtine rezultate.Daca vei obtine un rezultat pozitiv, inseamna ca esti pe drumul corect, daca nu, ceva este gresit.Rezultatul pe care il obtii este cea mai buna dovada in acest sens.
In privinta iertarii, aceasta nu inseamna sa te disociezi de sentimentele respective, sa uiti, sa negi ca suferi.
Nu inseamna sa accepti situatia in mod constient.Inseamna sa te eliberezi de toata povara emotionala asociata evenimentului sau persoanei respective si reusesti sa faci acest lucru atunci cand retraiesti evenimentul respectiv si cand obti intelegerea launtrica ca acea persoana, acel eveniment va continua sa te raneasca atata timp cat simti mania, teama sau frica asociata.In general procesul iertarii este gresit inteles de majoritatea persoanelor.Experienta iertarii aduce cu sine un sentiment de eliberare extraordinara atat emotional cat si fizic.
Iertarea daca nu se produce la un nivel adanc (cel al subconstietului) nu are nicio valoare.
Voi aborda pe larg acest subiect in articolele viitoare despre tehnicile hipnotice.
In viata reala legatura dintre sentimentele negative si nevoile corespunzatoare este un pic mai complexa…
Mania (furia) are in spate de multe ori frustrare sau(si) alte nevoi: nevoia de a fi inteles, iubit, respectat, apreciat,sustinut,rasplatit si multe altele. Gandeste-te la tine. Te infurii numai cand nu ti se pare corect ce iti face cel de langa tine?
In dezvoltarea inteligentei emotionale si in castigarea stapinirii de sine important este sa reusim sa ne constientizam cat mai fidel acea nevoie emotionala care ne provoaca disconfort si care de multe ori este in stransa legatura cu valorile personale. :)
Bineinteles ca viata reala este mult mai complexa decat o simpla teorie.Insa teoria prezentata, cred eu, poate aduce putina lumina si intelegere vis-a-vis de rolul emotiilor si a sentimentelor noastre.Daca cele prezentate sunt utile unor persoane, atunci aceste tehnici au valoare practica, comparativ cu alte teorii „complexe” dar fara aplicatie in viata reala.
Consider ca este important pentru a avea succes in orice domeniu, fie ca este vorba de afaceri, dezvoltare personala sau performante sportive,sa existe un tandem, o sincronizare intre constient (intelect) si emotii (subconstient).Atunci cand intre aceste 2 parti exista un dezacord, lucrurile nu merg prea bine.Este intr-adevar un compromis o abordare rationala a emotiilor, dar este poate modalitatea cea mai facila de a intelege la un nivel intelectual emotiile.Celelalte modalitati presupun (re)trairea si intelegerea emotiilor prin experienta.Sau hipnoza….
Haha acum observ citind mai atent ultima parte – si eu am ceva cu iertare maine…ce coincidenta…
Astept cu nerabdare articolul tau despre iertare.Deja m-am obisnuit cu „sincronicitati” pe empower.ro :)
A, e ceva simplu oricum hihi
@Andrei Loiso am inteles la ce te referi acum :) Astept articolele despre iertare si tehnici de hipnoza, cred ca o sa imi prinda bine.
Procesul iertarii este piesa de rezistenta in hipnoterapie.Fara iertare, schimbarile pozitive au sanse mari sa nu fie realizate,sau problemele sa fie reversibile.
Procesul iertarii trebuie sa se adreseze atat componentei cognitive (constient), dar mai ales celei emotionale (subconstient).Veti afla ca, inainte de a putea ierta in mod constient, trebuie sa lucram mai intai cu emotiile asociate.
Vom afla ca, odata ce am iertat persona care ne-a ranit cel mai mult, vom aveam schimbarea pozitiva perceptiilor, a emotiilor si a cognitiilor, vom avea o transformare profunda, completa,permanenta.
Sunt sigura ca e nevoie de mult timp pentru a reusi la nivel profund, subconstient sa ierti si sa fie the real thing. Cum spuneam, astept cu nerabdare articolul urmator ;)
Sunt de acord cu ce a scris Alice,dar dorinta de a ierta trebuie sa fie foarte puternica atunci cand realizam ca doar asa atragem pozitivul in viata noatra.Creierul e o masinarie deloc usoara,nu putem da ,,deleate,, pe ce ne-a ranit,pe ce a ramasa stocat ca amintire negativa in creierul nostru.Astept continuarea articolului intrucat si eu am multe de iertat pt a continua .Procesul iertarii e greoi,nu ramane la nivel de afirmatie ci chiar trebuie sa se intample ,dar o metoda clara inca nu am gasit….
Voi discuta despre iertare peste cateva articole, nu va fi in urmatorul articol.Mai sunt cativa pasi pana acolo….
Am discutat putin despre acest subiect in acest articol si in comentariile mele insa subiectul nu este deocamdata „copt” pentru a-l aborda din perspectiva hipnoterapiei.
Insa trebuie sa fac cateva precizari : iertarea este doar o etapa din proces.
Iertarea este un proces rapid (1-2 sesiuni),dar ceea ce voi prezenta nu este o tehnica DIY (do it yourself), este necesara ghidarea de catre hipnotist.
„Iertarea” are loc in 2 etape : iertarea persoanelor care ne-au ranit (incepand cu cea care ne-a ranit cel mai mult) si iertarea propriei persoane.
Procesul iertarii este realizat in intregime intr-o stare adanca de hipnoza, numita somnambulisim (despre care voi vorbi probabil in articolul viitor), si este o stare de constiinta in care avem acces la cele 2 parti – subconstient, pentru a accesa emotiile asociate si constient, pentru a „intelege” si a aduce claritate in situatiile respective.
Iertarea inseamna eliberarea de emotiile si de perceptiile din trecut, insa pentru aceasta este necesar sa aflam ce s-a intamplat, cine este ofensatorul si ce simtim despre ofensator.Iar toate aceste elemente le vom afla intr-o etapa anteriora numita regresia hipnotica.Vorbim si despre aceasta….