Acasa » Finante personale pentru romanii plecati la munca in strainatate

Prin natura meseriei mele, ma intalnesc cu o multime de oameni. Cu aceasta ocazie sunt pus in situatia de a asculta tot soiul de povesti adevarate despre viata personala a pacientilor mei. De cele mai multe ori, pacientii nu vin doar pentru un tratament, ci pentru a fi ascultati.

Legamantul profesiei ma obliga sa fiu discret, dar a fi discret inseamna sa nu legi povestea de un nume. Cum forta sta in poveste, nu in numele atasat de ea, am dezlegarea sa ma inspir din aceste povesti.

Romani plecati in strainatate

Exista doua tipuri de romani plecati in strainatate:

  • cei care pleaca la munca, cu ideea ca se vor intoarce in tara, cu bani;
  • cei care pleaca pentru o viata mai buna, romani care vor sa ramana in strainatate.

De fapt, mai exista o categorie: cea a romanilor care pleaca pentru a ramane, dar se intorc, pentru ca nu se adapteaza la societatea vestica si la modul de socializare de acolo.

Plecati temporar pentru a face bani

Dintre cele trei categorii, prima este cea mai napastuita financiar. Nu stiu in ce masura aceasta categorie citeste bloguri de finante personale, dar imi fac datoria sa ofer cateva solutii pentru cei care se incadreaza in acest grup.

Rezista tentatiei

Cea mai intalnita poveste pe care am auzit-o:

– Am ajuns acolo, am inceput sa muncesc. Majoritatea banilor se duceau pe chirie si pe mancare.
– Si restul? intreb eu.
– Pai, stiti cum e omul, isi mai cumpara una, alta…
– Dar ai adus ceva bani acasa?
– Nu… s-au dus toti… acolo…

In momentul in care, dupa o viata de privatiuni, ajungi sa ai, dintr-odata, ceva mai multi bani in buzunar, tentatia de a-i cheltui este enorma. Iti dai seama ca lucruri la care tanjeai pot fi accesibile pentru ca ai suficienti bani. Acest lucru te face sa cheltuiesti fara sa te gandesti. E primul si cel mai mare dusman pe care trebuie sa-l infrunti, daca vrei sa ramai cu ceva bani dupa ce vii acasa, in tara.

Economisirea: un cuvant necunoscut?

Cei mai multi romani care pleaca temporar, la munca, in strainatate, au dus in tara o viata la limita supravietuirii. Ei nu stiu cum sa economiseasca pentru ca li s-a parut ca nu au suficienti bani ca sa economiseasca.

Ajuns in strainatate, ti se intampla un lucru ciudat: desi ai bani mai multi, tot nu economisesti! Dintr-o data, banii pe care ii castigi ti se scurg printre degete. Vei da vina pe faptul ca viata e mai scumpa in strainatate.

E usor sa dai vina pe o cauza externa. Dar daca te uiti cu atentie si esti determinat sa pui degetul pe rana, vei vedea ca doar tu esti cel vinovat:

  • iti cumperi haine mai fitoase, tigari mai fine, mancare mai scumpa decat in tara;
  • iti permiti lucruri care acasa nu le aveai.

Din aceasta cauza, nu vei apuca sa economisesti niciun ban. Cauza esti tu, pentru ca nu esti obisnuit sau nu stii sa economisesti. Economisirea este al doilea lucru pe care trebuie sa-l faci (dupa ce invingi tentatia). Trebuie sa te hotarasti: ai plecat in strainatate la munca, pentru a face bani pe care sa-i cheltui sau ai plecat pentru a face bani, cu care sa ramai?

Cum sa fac?

Exista doua metode simple de a beneficia de pe urma banilor castigati, atunci cand ai plecat la munca in strainatate:

  • trimite bani acasa;
  • pune banii economisiti la banca.

Banii trimisi acasa vor fi, cu siguranta, cheltuiti. De cele mai multe ori, familia lasata in tara are probleme financiare. Ei vor folosi banii mai mult sau mai putin intelept. Chiar si asa, decat sa cheltuiesti tu banii, mai bine le faci viata mai usoara celor de-acasa.

Banii economisiti se vor strange. S-ar putea ca, la un moment dat, sa te hotarasti ca e mai bine sa nu te intorci in tara. In acel moment, banii adunati in banca te vor ajuta sa te stabilesti in noua ta tara.

Daca totusi vei reveni in tara, banii respectivi pot fi folositi constructiv.

Am venit cu bani in tara. Ce fac cu ei?

Cum spuneam mai inainte, fa ceva constructiv:

  • daca nu sunt foarte multi, foloseste-i la imbunatatirea locuintei in care stai (de la zugravit, pus geamuri termopan, la largirea casei);
  • daca sunt ceva mai multi, ii poti folosi ca avans pentru o locuinta (daca nu ai una);
  • poti sa cumperi teren pentru o casa;
  • poti sa incepi o afacere, daca ai invatat o meserie noua in strainatate;
  • daca banii sunt suficienti de multi (si ai o casa in care sa stai), ai putea cumpara o garsoniera sau un apartament, pentru inchiriere.

Ce sa NU faci!

  • nu cumpara electronice (celulare, „plasme”, etc.);
  • nu cumpara un autoturism (decat daca il folosesti pentru a face bani: taxi, transport de marfa sau persoane, etc.);
  • nu cumpara „boarfe”.

In general, nu cumpara lucruri care se perimeaza rapid.

M-am intors in tara pentru ca nu m-am adaptat

Acest caz este mai usor de gestionat. De obicei, cei care pleaca pentru a ramane in strainatate incearca de la inceput sa-si faca „un cheag”. Acest lucru inseamna ca sunt mai strangatori, mai economi. Tinand cont ca perioada in care isi dau seama ca nu se pot adapta se masoara in ani, ei vor dispune de o suma mai mare de bani la plecare.

Daca crezi ca nu poti sa te adaptezi in strainatate, iti recomand ceva: fa ruptura definitiv! Asta inseamna sa vinzi tot, TOT, sa transformi posesiunile tale in bani si sa vii cu ei in tara.

In tara, vei avea doua prioritati:

  1. sa-ti asiguri adapostul;
  2. sa-ti asiguri o sursa de venit.

Daca ai bani suficienti, cumpara-ti o casa. Dar nu te lacomi. Nu trebuie sa arati ca ai facut multi bani in strainatate. Cumpara o casa pentru strictul necesar, fara camere care sa fie nelocuite, ca sa poti ramane cu bani in plus. Cu acesti bani, cauta sa-ti pornesti o afacere, in cazul in care ai invatat o meserie banoasa in strainatate, sau cumpara-ti o masina, cu care sa faci taxi sau transport de persoane. Acest lucru iti da rapid o sursa de venit, ca sa poti supravietui.

In ambele cazuri prezentate mai sus, e bine sa fii chibzuit. Trebuie sa ai permanent in minte scopul tau:  ai plecat pentru a-ti crea o viata mai buna, iar acest lucru cere, paradoxal, sacrificii. Sacrificii la inceput pentru ca, mai apoi, sa traiesti viata buna pe care ti-o doresti. Daca ai inteles acest lucru si faci ceea ce trebuie, vei castiga.

Daca nu tii seama de aceasta recomandare, vei ajunge acasa la fel de sarac sau poate mai sarac. Realitatea este, de multe ori, cruda, dar numai cu cei neglijenti. Deschide ochii!

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!