Acasa » O noua cadere a lumii financiare?

Ca regula generala, oamenii care au succes in viata sunt cei care au capacitatea sa fie cei mai bine informati.
– Benjamin Disraeli, om de stat englez

In ziua de azi, informatia este extrem de greu de gasit. Ma refer la informatie de calitate, informatie relevanta. Bombardati cu stiri despre ultimele scandaluri mondene sau recentele crime de cartier, suntem scaldati intr-un ocean de informatie-bruiaj sau informatie-zgomot-de-fond. Singura solutie este sa ne selectam canalele pe care primim informatie, cu o strictete si rigurozitate demne de importanta gestului.

Imi place sa fiu bine informat, sa am acces la informatii de calitate. Verific stirile din mai multe surse, urmaresc blogurile si declaratiile specialistilor de necontestat, corelez analizele. A devenit o obisnuinta, de ani de zile, de cand ma pasioneaza fenomenul economic si financiar, la nivel mondial si personal.

Aceasta obsesie pentru informatii certe si verificate m-a facut sa scriu primele articole despre o posibila intrare in criza a Romaniei in septembrie 2008, pe vremea cand „specialistii nostri” in finante si economie, din guvern si din preajma lui, decretau cu emfaza ca Romania este intangibila la criza. Mai mult, am fost luat peste picior, in mod repetat, cu intrebari de genul „Criza? Care criza?”.

O noua previziune

Astazi ma aflu, din nou, in aceeasi pozitie, de a lansa o preziviune. Mai multe surse de incredere, specialisti deosebit de bine informati, prezenti „in miezul problemei”, ies la rampa pentru a declara public ca ne aflam in preajma unei noi crize. Nu e vorba de o evolutie in „W” (duble dip sau cadere in forma de „W”), ci de o noua recesiune, care va fi, probabil, mai dificila decat cea actuala.

Cauzele sunt simple:

  • problemele structurale din institutiile financiare mondiale, mai ales bancare, care au produs actuala criza, nu au fost eliminate;
  • pentru a contracara recesiunea, in ultimii doi ani bancile centrale au injectat sume mari de bani in sistem, sume care au echilibrat pentru moment caderea economica si financiara si au produs o creste nesustenabila, artificiala – cresterea este pe sfarsite;
  • o noua injectie monetara este dificil de realizat, din punct de vedere politic, si chiar daca va fi realizata ea nu va avea efectele scontate;
  • indicatorii economici mondiali, regionali si ai economiilor emergente, arata o tendinta spre stagnare a cresterii economice.

Ca atare, se prefigureaza o noua cadere. O spun, printre altele, doua personalitati in domeniul economic:

  • Robert Shiller, profesor de economie la Universitatea Yale din SUA, co-creator al indicelui S&P/Case-Shiller Home Price Index;
  • David Rosenberg, economist sef si Senior Strategist la Gluskin-Sheff, fost economist sef al Bancii Canadei, fost analist economic al Merrill Lynch.

Robert Shiller spune ca „exista o probabilitate substantiala a unei noi recesiuni” (declaratie din 15 iunie 2011) iar David Rosenberg spune ca „exista o probabilitate de 99% ca in 2012 sa avem o noua recesiune” (declaratie din 13 iunie 2011).

Aceste declaratii vin dupa ce economia americana a scazut timp de 6 saptamani consecutive (sursa), ceea ce poate indica, din datele acumulate istoric, o posibila scadere a economiei de la 5% si pana la 61%, intr-un termen de un an.

Evident, nimeni nu poate sti cu certitudine.

In schimb, cand apar asemenea semnale corelate, e bine sa intri in garda, e timpul sa fii cu ochii deschisi si cu urechile ciulite, pentru a rceptiona alte informatii care sa-ti confirme sau sa-ti infirme ipoteza. Cu alte cuvinte, Recesiunea 2.0 e un scenariu care creste in probabilitate. Tu esti pregatit pentru el?

Surse:
declaratia lui David Rosenberg (la Bloomberg)
declaratia lui Robert Shiller (La Wall Street Journal)

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

7 răspunsuri

  1. Multumesc pentru informatiile (bine structurate) pe care ni le dai si noua.
    Intr-un timp citeam multe despre „teoria conspiratiei”. Se spunea pe acolo, ca se va atrage atentia populatiei de la adevaratele probleme ale societatii spre stiri, evenimente… fara importanta (pe scurt: barfe).
    Oare aceste informatii ne-relevante (accidente, batai, etc.) nu sunt sustinute de oameni/institutii care vor sa abata atentia populatiei de la problemele reale?

  2. Radu,

    nu stiu daca e vorba de o conspiratie sau, pur si simplu, de vechea metoda prin care conducatorii asigurau pacea societatii: ofera „paine si circ”. daca te uiti la TV, in marea majoritate a timpului vezi doar circ.

  3. Multumesc pentru tot ce daruiesti, sa-ti dea Dumnezeu ce-ti trebuie ca sa fii fericit !
    In general, imi place ceea ce scrieti voi – toti – pe EMPOWER, citesc frecvent atunci cand timpul imi permite. Felicitari !
    „Recesiunea 2.0 e un scenariu care creste in probabilitate. Tu esti pregatit pentru el?”
    Cum, Luca? in ce fel ma pot pregati? depind de „sistem”, la fel ca multi altii, cum pot sa ma desprind acum ca sa ma pregatesc? sau deja este tarziu?
    Cu ganduri de bine,
    Toni

  4. Toni,

    multumesc si eu pentru aprecieri :)

    pregatirile pentru o eventuala noua recesiune, mai puternica decat aceasta, se pot realiza in mai multe moduri:

    1.gasirea unor surse multiple de venit (pentru cazul in care pierzi sursa principala de venit, care in majoritatea cazurilor este o slujba)

    2.gasirea de resurse secundare de hrana, din productie proprie (fie ca ai un pic de teren pe langa casa, fie ca te decizi sa ajuti parinti, rude sau prieteni care cultiva pamant, pentru a avea acces la acele produse sau, cum fac unii, sa cultive plante comestibile in balconul de la bloc!)

    3.invatarea unor meserii, deprinderea unor aptitudini, care te ajuta sa economisesti bani reparand in casa sau sa mesteresti, la nevoie (meserii de mecanic, electician, instalator, constructor)

    intrebarea ta este foarte buna, o sa scriu un articol detaliat in milionarulmioritic.com

  5. Fiecare isi motiveaza cumva faptul ca n-are nivelul de trai dorit, de ceva vreme e la moda s-o dam pe criza. Cert e ca cine a dus-o rau inainte de criza o duce si acum, si cine a dus-o bine deasemeni. Prezicerile Mamei Omida de la hotnews s-au nascut inainte sa vina pe lume hotnews, asa ca nimic nou sub soare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!