Acasa » 3 greseli majore pe care le facem cand vine vorba de bani

Pentru cei care doresc sa stie mai multe, va invit la trainingul meu de pe 15 noiembrie – 4 teme fierbinti pentru linistea ta financiara. Gasiti informatii la finalul acestui articol!

De-a lungul timpului, odata cu aparitia blogului milionarulmioritic.com in 2007, am fost rugat de nenumarate ori sa ofer o parere sau o recomandare, legata de finantele personale. Mi-au scris oameni din toate categoriile sociale si profesionale, lucru care mi se pare interesant. Acest lucru arata ca, de multe ori, indiferent de numarul banilor care ne trec prin mana, suntem tentati sa facem aceleasi greseli: la o scara mai mare sau mai mica.

In aceasta serie de articole voi scrie despre trei greseli majore pe care le facem cand vine vorba de bani. Pentru ca banii au o anumita ordine de trecere prin buzunarul tau, voi incepe cu prima mare greseala.

Nu lupti continuu pentru cresterea veniturilor!

In subtitlul de mai sus, care ne arata prima mare greseala, sunt doua cuvinte de o importata majora, asupra carora vreau sa zabovesc: „continuu” si „crestere”.

De ce „continuu”?

Aceasta intrebare are un raspuns imediat din partea a trei categorii de oameni: liber profesionisti, patroni si investitori. Ei stiu ca banii nu vin in fluxuri constante, ca exista „perioade bune” si „perioade rele”. Ca atare, in momentul in care esti confruntat cu „perioade rele”, ar trebui sa ai niste rezerve care sa te tina pe linia de plutire.

In cazul in care nu ai asemenea rezerve si „te-a lovit valul”, e prea tarziu sa incerci, pe moment, sa fortezi cresterea veniturilor: orice efort ai face, el va da rezultate pozitive in viitor, in niciun caz ACUM, cand ai nevoie de bani.

Angajatii sunt cei mai defavorizati: ei au invatat prin repetitie ca banii vin in transe egale, la intervale de timp prestabilite, deci problema variatiei cantitatii banilor nu se prea pune. Cu toate acestea, realitatea ne invata ca firmele au si perioade in care o duc rau, ca firmele mai dau si faliment. Ca atare, un angajat poate fi pus oricand in situatia de a primi mai putini bani la salariu sau chiar de a fi concediat.

Iar daca acum afli ca firma are probleme si ca esti pe lista de concedieri, de obicei e foarte greu sa-ti gasesti rapid un alt job, mai ales daca situatia economica e… asa cum e.

De ce „crestere”?

Aici raspunsul e de bun simt: pentru ca, odata cu varsta, nevoile noastre financiare sunt tot mai mari. Cheltuielile din adolescenta vor fi depasite de cele din facultate, cele din facultate de cele din viata de adult tanar, cele din viata de tanar de cele din viata de cuplu casatorit, cele din viata de cuplu de cele din viata de familie cu copii… Suna cunoscut?

Mai mult, odata cu varsta avem nevoi tot mai mari si pretentii largite de la viata.

Chiar si mai multe decat atat, sistemul monetar actual produce inflatie, care scade continuu puterea de cumparare, lucru pe care il vezi daca te uiti la preturile la benzina de acum si le compari cu cele de acum cinci ani.

O greseala frecvent intalnita

Desi motivele de mai sus sunt foarte clare, logice, si sprijinite de realitatea care ne inconjoara, cumva nu suntem preocupati de CRESTEREA CONTINUA a veniturilor noastre. Evident, aceasta este o greseala si vom ajunge sa o simtim pe pielea noastra, mai devreme sau mai tarziu.

Este un adevar pentru ca traim intr-o societate in care suntem dependenti de bani, pentru ca toate nevoile noastre fundamentale de supravietuire (casa, masa, intretinerea sanatatii) si majoritatea dorintele noastre (concedii, distractii, senzatia respectului de sine prin acumulare financiara si de bunuri materiale… asa ne invata societatea) ne sunt furnizate cu ajutorul banilor. Asta e norma pentru cei mai multi dintre noi.

Reactie intraziata

Dupa cum am spus mai sus, mai devreme sau mai tarziu vom ajunge la concluzia ca avem nevoie de mai multi bani. Astazi este o senzatie, maine o chestie sacaitoare, poimaine poate deveni prezenta nevoii dure. La inceput cochetam cu ideea de a ne mari veniturile, mai apoi ne-o afirmam, pentru ca in final sa devina o necesitate.

Cand se manifesta ca o necesitate, intram in panica: parca dintr-o data nevoile ne coplesesc din toate partile si banii ni se scurg printre degete, nevoia lor devine dureroasa si „nu mai gasim drumul de iesire” din aceasta situatie.

E cam tarziu. Chiar daca incepi sa actionezi in acel moment, in cel mai bun caz rezultatele o sa se vada in cateva luni, daca nu in cativa ani. Este o legitate a acestei realitati: lucrurile importante nu se nasc de azi pe maine, cum un copac nu creste decat in ani, la fel cum un copil nu se maturizeaza decat prin trecerea decadelor.

Pregateste-te din timp

Chiar daca acum ai o situatie financiara linistita, e timpul sa intelegi ca in cazul in care nu activezi continuu pentru cresterea veniturilor, la un moment dat banii de care ai nevoie nu iti vor ajunge. Trebuie sa te pregatesti din timp, sa vezi in ce fel poti face mai mult, conform situatiei tale de acum: pregatire profesionala, situare in cadranului banilor, abilitati si cunostinte.

Nu exista retete care sa functioneze pentru toata lumea, iar solutiile trebuie sa le descoperim fiecare. Ce pot sa fac, prin articolele si cartile pe care le-am scris, prin cursurile online pe care le-am produs si prin trainingurile pe care le tin, este sa-ti furnizez munitie pentru lupta pe care o duci, sa-ti ofer planuri de batalie si metode de a invinge „dusmanii”.

Am spus „dusmanii” pentru ca e vorba piedici care se ascund in tine (credinte limitative, lipsa de informatie si experienta) dar sunt si obstacole care sunt in jurul tau (concurenta, criza economica).

In final lupta trebuie s-o duci tu, sa-ti maresti veniturile continuu pentru a fi tot timpul inaintea evenimentelor, pentru a fi tot timpul in siguranta financiara. In urmatorul articol voi vorbi despre a doua greseala majora pe care o fac majoritatea oamenilor dupa ce isi maresc veniturile.

4 teme fierbinti pentru linistea ta financiara

M-am decis sa fac un training intensiv de o zi in Bucuresti pe 15 noiembrie in care sa iti aduc informatii prin care sa castigi mai mult control in finantele personale. Te invit sa citesti detalii complete aici si sa te inscrii cat mai repede, locurile sunt limitate!

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

Un răspuns

  1. Pentru a te „pregati din timp”si pentru a evita saracia si chiar pentru a prospera mai mult sau mai putin(asta depinde de inteigenta fiecaruia),cititi cartile lui ROBERT KIYOSAKI!Bine e sa puneti si in practica invatamintele trase! In acest sens, vezi cartea „Tata bogat tata sarac” s.a.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!