Ideea articolului de astazi mi-a venit citind comentariile voastre la O fotografie face uneori cat o mie de cuvinte. „Imaginea este foarte importanta la americani” spune Luca si tot el o aduce in discutie pe principala contra-candidata a lui Barack Obama la presedintia SUA, Hillary Clinton.
Imaginea este importanta oriunde, ea te ajuta sa te incadrezi in tiparele asteptate de privitori si sa poti pleca dintr-o pozitie de egalitate chiar si atunci cand nu prea stii mare lucru despre acestia. Dar in politica mai importanta mi se pare aparenta pe care un politician o poate crea cu ajutorul imaginii.
Ce este important pentru un om politic?
Aici apare problema, ca este la fel de important sa convinga electoratul ca are anumite principii pe cat este sa ascunda faptul ca e gata oricand sa le abandoneze in favoarea puterii, renumelui sau a banilor. Ordinea este evident aleatorie, daca am vorbi despre politicienii romani cu siguranta pe primul loc s-ar situa banii. Acesta este si motivul pentru care in sondajele despre integritatea diferitelor profesii, politicienii ies de regula aproape pe ultimile locuri.
Chiar si ei au recunoscut demult aceasta trasatura duplicitara a politicii: faptul ca ceea ce pretind sa faca si ceea ce fac sunt doua lucruri complet diferite. Din pacate, pentru majoritatea lor, se pare ca acesta a si fost motivul pentru care si-au ales acest domeniu de activitate.
Si pentru ca Ionut mi-a ridicat mingea la fileu, pariind deja pe Barack Obama cu argumentele sale, mi-a dat ideea sa v-o prezint si pe Hillary Clinton prin prisma acelorasi 93 de procente ale infatisarii, provocandu-va sa pariati si voi dupa ce veti analiza explicatiile imaginilor.
Pentru a obtine echilibrul perfect intre forma fetei si cea a coafurii este importanta cunoasterea formei fetei. Iar pentru comletarea tabloului cu ajutorul bijuteriilor, esarfelor, gulerelor etc, trasaturile joaca rolul cel mai important.
Hillary Clinton are fata rotunda, lipsita de unghiuri ascutite, cu lungimea aproximativ egala cu inaltimea, obrajii plini si maxilarele rotunjite. De aceea a avut grija sa-si aleaga o coafura cu lungimea mai jos de barbie si nu chiar in dreptul ei, pentru a nu-i accentua si mai mult forma circulara a fetei.
De asemenea faptul ca frizura are volum in crestet ii da un plus de inaltime figurii si ii reda armonia intregului chip. Si trasaturile doamnei Clinton sunt in mare parte delicate: sprancene rotunde, ochii plini, obrajii rotunjiti, nasul, buzele si barbia de asemenea pline si rotunjite.
De aceea pentru a-si pune in valoare formele trasaturilor, foloseste modele si tesaturi bine conturate in jurul fetei, gulerele decorate, bijuteriile rotunde si esarfele cu modele delicate.
In general din punct de vedere al tinutei vestimentare, coafura, accesorii, machiaj si bijuterii, Hillary Clinton indeplineste corect toate rigorile si influenteaza pozitiv mai mult de jumatate din impresia totala pe care o face.
In ceea ce priveste celelalte 38 de procente care se refera la maniera de prezentare: limbajul corpului, contacte vizuale, etc., voi exemplifica cu cateva imgini, cat de bine pot dezvalui uneori miscarile si gesturile inconstiente ale cuiva, adevaratele lui intentii fata de alte persoane.
Agresivitatea
1. uimirea care se transforma in furie agresiva
2. sublinierea furioasa a ideilor cu mana inchisa in pumn (un adevarat ciocan)
3. la limita intre intransigenta si furie
4. avertizare amenintatoare cu degetul aratator
Elemente simbolice ale fugii intr-o situatie de conflict
La animale, fuga este solutia naturala intr-un conflict in care se pare ca vor pierde. La o specie sociala, ca a noastra, fuga nu este o solutie. Dar un fel de a face acest lucru este prin intermediul expresiilor sumisive. In cazul nostru:
- zambet fals, doar cu gura, motivat de dorinta de a parea sociabila si neamenintatore
- sprancenele ridicate si ochii mariti, expresie faciala asociata cu reactia la frica;
- ochii mariti, un semnal, care dezarmeaza si bareaza impulsurile agresive ale celorlalti.
Supunerea
Expresii faciale similare ridicatului din umeri, care in planul gesturilor reflecta prin excelenta eschivarea. Mesajele tansmise cu acest fel de a ridica sprancenele sunt: „nu pot face nimic”, „nu e vina mea”, mesaje de neputinta legate tot de submisivitate.
O incercare nereusita de zambet „gura si ochi”
Si emotia bucuriei sincere exprimata printr-un zambet autentic. Dar asta se intampla cu multi ani in urma!
Daca ar fi sa-i judecati pe cei doi, comparandu-i prin prisma infatisarii, voi cum ati paria? Asta, bineinteles dupa ce veti decide ce este mai greu in America: sa fii femeie sau sa fii negru?
4 răspunsuri
Sa fii om este cel mai greu in intreaga lume, in ziua de azi :) . Va castiga Obama! :)
bun articol, Luminita :)
pls corecteaza „a-ti paria” = „ati paria”. E prea frumos articolul ca sa ii ingadui fie si o scapare mica-mica :)
Da, foarte bun articol. :) Smilla, am corectat, se mai intampla. :)