Acasa » Ce acte și ce permise îmi trebuie dacă merg în Delta Dunării?

Imaginează-ți o vacanță în Delta Dunării: peisaje impresionante la răsărit sau la apus, păsări de toate formele și mărimile, plimbări cu barca pe canale, prin vegetația deosebită sau clipe de relaxare la pescuit. Sună cu adevărat idilic, nu e așa? Ai dreptate, o vacanță în Delta Dunării merită toți banii, însă trebuie să te documentezi puțin înainte de a merge acolo. Pe lângă căutările de cazare în Delta Dunării, va trebui să afli și ce acte și permise sunt necesare pentru sejurul tău. Delta Dunării este o zonă protejată care face parte din Rezervația Biosferei Deltei Dunării, astfel că pentru a avea acces acolo, cu autoturismul, barca sau la pescuit este nevoie să plătești niște taxe. Află din acest articol care sunt acestea.

Permisul de intrare în scop turistic

Pentru a intra în Rezervația Biosferei Delta Dunării în scopuri turistice este nevoie să obții un permis turistic. Acesta costă 5 lei/zi, 15 lei/săptămână sau 30 lei/an. Exceptați de la plata acestei taxe sunt copiii, elevii, studenții, pensionarii, veteranii de război sau foștii deținuți politici și revoluționarii. Nu vei avea nevoie de permis nici dacă ai domiciliul într-una dintre localitățile limitrofe rezervației. Printre acestea se numără Tulcea, Mahmudia, Năvodari, Corbu sau Galați.

Permisul turistic se poate obține fie în format fizic, fie în format electronic. Îl poți procura fizic de la automatele amplasate în Tulcea, Năvodari și Corbu sau de la ghișeele Centrelor de Informare din Sulina, Crișan sau Chilia Veche. Online, poți intra pe aplicația de pe site-ul ARBDD și după plata cu cardul vei primi permisul direct pe telefon.

Permisul pentru nave sau ambarcațiuni

Dacă ai propria barcă și îți dorești să ajungi cu ea în Deltă, va fi nevoie de un permis special. Prețul pentru un astfel de permis este de 100 lei/ambarcațiune/an sau 20 lei/sejur. Acest permis este obligatoriu pentru persoanele care au domiciliul în afara zonelor limitrofe ale Deltei și poate fi obținut de asemenea de la sediul Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării din Tulcea sau de la centrele de informare. Permisul poate fi obținut și online pe site-ul administrației.

Dacă mergi cu propria ambarcațiune, trebuie să respecți câteva reguli: nu te poți abate de la traseele aprobate și nu ai acces în zonele strict protejate. Dacă vrei totuși să mergi în afara traseelor principale, trebuie să ai o barcă cu rame. Ambarcațiunea ta trebuie să fie echipată cu un sistem propriu de colectare a reziduurilor, deșeurilor și gunoaielor. Este strict interzis să lași gunoaie de orice fel în rezervație, să tai copaci sau să culegi plante, ori să intri în zonele unde sunt colonii de păsări, să perturbi cuiburile sau puii.

Permisul pentru acces auto

În Delta Dunării accesul auto este destul de limitat. Totuși, dacă vrei să te deplasezi cu autoturismul personal până în zonele în care ai acces, va trebui să obții un permis de acces auto. Acesta costă fie 100 lei/autovehicul/an, fie 10 lei/zi. Îl poți procura de la automatele din Tulcea, Năvodari și Corbu sau de pe site-ul ARBDD.

Permisul pentru pescuitul sportiv

Dacă îți place să pescuiești, Delta Dunării este destinația ideală, oferind o mare varietate de pești și peisaje deosbite. Pentru a putea pescui în habitatele piscicole naturale din rezervație ai nevoie de un permis pentru pescuit sportiv, emis de Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării. Acesta se acordă gratuit și poate fi obținut de la sediul administației, de la automatele de eliberare a permiselor, de la Centrele de Informare sau online.

Este important să obții acest permis înainte de a pleca în vacanța mult visată, în Delta Dunării, deoarece prin plata acestor taxe ajuți la păstrarea în condiții bune a unui loc unic în Europa, astfel că te vei putea bucura de el și în alte vacanțe.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

Un răspuns

  1. Deci…daca tranzitez limita Deltei Dunarii prin DUNAVAT,MURIGHIOL,MAHMUDIA,TULCEA,SOMOVA,pana la Galati,eu trebuie sa scot permis acces auto??Daca am o ruda in Mahmudia si inoptez la ea trebuie permise,turist si auto?🙄

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!