Acasa » 5 motive pentru a avea mai multă grijă de sănătatea orală

Știați că cele mai importante motive pentru o bună igienă orală nu au de-a face cu dinții? Îngrijirea corespunzătoare a gurii, a dinților și a gingiilor este un proces de lungă durată, dar care vă garantează atât sănătatea orală cât și sănătatea întregului corp. Mai multe probleme pot afecta starea de sănătate a gurii, dar cu toate acestea, grija cu care tratați cavitatea bucală vă va menține dinții și gingiile puternice pe măsură ce îmbătrâniți.

 

O bună igienă orală și dentară poate ajuta la prevenirea respirației urât mirositoare, a cariilor dentare și a bolilor gingivale. O gură sănătoasă poate preveni anumite tulburări medicale, pe când lipsa grijei, mai ales dacă aveți deja o boală gingivală, vă poate crește riscul de apariție a unor probleme grave de sănătate, cum ar fi:

  •         atac de cord;
  •         accident vascular cerebral;
  •         diabet slab controlat;
  •         sarcină prematură.

Dincolo de dinți și gingii, vă prezentăm în continuare 5 motive surprinzătoare care demonstrează faptul că îngrijirea orală este importantă pentru a avea o gură și un corp sănătos.

  1. Gingii sănătoase pentru o inimă mai sănătoasă

Studiile au demonstrat legătura dintre bolile inflamatorii orale și riscul crescut de apariție al afecțiunilor de inimă. Persoanele care suferă de parodontoză au un risc crescut de a dobândi boli de inimă, iar riscul de a avea un infarct miocardic fatal este de două ori mai mare decât în cazul persoanelor a căror sănătate orală este impecabilă.

Afecțiunile inflamatorii ale gingiei de natură bacteriană pot duce la boli cardiovasculare, deoarece nivelul inflamației în organism este crescut. Inflamația este un factor major de risc pentru bolile de inimă. Medicul dentist trebuie să vă întrebe despre sănătatea inimii și istoricul familial al bolilor de inimă și, invers, cardiologii trebui să vă examineze sănătatea orală.

  1. O gură sănătoasă însemna o sarcină sănătoasă

Examinările periodice cu medicul dentist devin și mai importante în timpul sarcinii. Există studii în curs de desfășurare care examinează dacă femeile însărcinate cu o stare de sănătate orală precară pot prezenta un risc mai mare de a naște prematur.

Bebelușii născuți prematur sau cu greutate mică la naștere prezintă un risc mai mare de complicații, inclusiv probleme de dezvoltare, astm bronșic, infecții ale urechii, anomalii sau tulburări de comportament. Femeile care sunt însărcinate trebuie să aibă deosebită grijă de cavitate orală, nu doar pentru ele înșiși, ci și pentru copiii lor.

  1. Legătura dintre bolile gingivale și diabetul zaharat

Deși se știe că persoanele cu diabet sunt mai predispuse la afecțiuni ale gingiilor, studiile arată că bolile gingivale grave pot contribui de fapt la apariția diabetului deoarece afectează controlul glicemiei din corp. Pentru că boala parodontală este o infecție, bacteriile produc toxine care afectează metabolismul carbohidraților în celule individuale. Se crede, de asemenea, că răspunsul gazdei la bacteriile parodontale poate crește rezistența la insulină și, prin urmare, nivelul de glucoză din sânge. Această legătură bidirecțională este un semnal de alarmă, având în vedere faptul că incidența diabetului crește.

  1. Detectarea cancerul oral înainte de apariția simptomelor

Ca parte a controalelor periodice, stomatologii verifică toate țesuturile moi pentru a se asigura că sunt sănătoase. Toți medicii dentiști sunt instruiți să efectueze o examinare a existenței posibilelor semne ale cancerului că parte a vizitelor de rutină, prin inspectarea gingiilor, limbii, buzelor și obrajilor pentru orice schimbare suspectă sau neobișnuită.

O leziune precanceroasă debutează că un mic petic de culoare albă sau roșie, care poate să nu cauzeze simptome vizibile. Medicul dentist dispune de abilități și de formare profesională care pot asigura detectarea timpurie a cancerului oral. Doar aproximativ jumătate dintre pacienții diagnosticați cu cancer oral supraviețuiesc mai mult de cinci ani, astfel că detectarea semnelor precoce ale bolii este crucială.

  1. Dinți și gingii puternice pentru o viață lipsită de griji

De cele mai multe ori, pierderea dinților are legătură cu igienă orală defectuoasă. Indiferent de vârstă, pierderea dinților este o experiență traumatizantă care implică consecințe neplăcute în timp, mai ales în cazul în care nu se recurge la înlocuirea acestora. Pe lângă efectele negative care afectează atât aspectul estetic al dentiției, cât și masticația sau fonația, pot să apară și consecințe la nivelul organismului, cele mai comune fiind cele gastrice. Diminuarea volumului osului maxilar duce la instabilitatea dinților și, în cele din urmă, la pierderea acestora. Însă prin adiție osoasă, mărirea în volum a osului maxilar este posibilă datorită unor materiale biocompatibile înlocuitoare.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!