Voi incepe cu cateva definitii:
PÉNSIE, pensii, s.f. Suma de bani lunara ce se acorda persoanelor care au iesit din activitatea profesionala pentru limita de varsta, pentru invaliditate etc. sau care si-au pierdut sustinatorul si sunt incapabile de munca. (sursa: dexoline.ro)
Caracteristici:
- se acorda numai in conditii de: limita de varsta, invaliditate;
- pentru a putea primi o pensie trebuie sa muncesti zeci de ani (de obicei 40 de ani);
- contribui in fiecare luna la fondul de pensii, pe parcursul perioadei cat esti angajat;
- pensia este reglementata de stat (esti la mila statului, el iti creste pensia numai cand vrea).
Alternativa…
Independenta financiara – situatia in care o persoana are venituri reziduale care ii permit intretinerea unui anumit nivel de trai.
Venit rezidual – venit care se obtine fara a fi necesara munca directa. El poate avea ca sursa venituri din profiturile unei firme la care esti proprietar, firma care este condusa de altcineva (un manager), venituri din inchirierea imobilelor, rente agricole (pamant in proprietatea ta dar care este dat in arenda), dividente obtinute pe seama actiunilor, drepturi de autor, etc.
Caracteristici:
- independenta financiara nu e legata de varsta;
- ea poate sa apara dupa o perioada variabila de timp, depinzand de abilitatile tale de a-ti seta surse de venit rezidual (o durata normala este 10 ani de activitate in care iti pui la punct functionarea surselor de venit rezidual);
- odata infiintate, sursele de venit rezidual trebuie doar monitorizate (nu mai e nevoie sa muncesti daca nu doresti);
- noi venituri reziduale pot fi adaugate ulterior la cele existente, pentru a mari cantitatea de bani disponibila;
- nu esti dependent de un organism exterior (stat, firma de asigurari etc).
Daca te uiti cu atentie, cele doua alternative au asemanari frapante:
- inainte de pensie sau de obtinerea independentei financiare e nevoie sa depui un efort pentru a-ti seta sursele de venit lunar;
- la pensie si dupa obtinerea independentei financiare nu mai esti nevoit sa muncesti.
In plus, exista diferente enorme:
- independenta financiara se poate obtine mult mai rapid;
- practic nu exista limita a sumelor lunare pe care le poti obtine din venituri reziduale;
- cea mai importanta diferenta este relatia dintre tine si sursa de venit: dependent (pensia „vine” de la stat) versus independent (veniturile reziduale sunt sub controlul tau total).
Din pacate aceste lucruri nu se predau in adolescenta, la scoala. Ma intreb (retoric): de ce? Sunt sigur ca ar fi tineri care, auzind despre varianta independentei financiare ar opta pentru ea.
Eu personal, desi platesc luna de luna contributia la fondul de pensii, imi cladesc continuu noi surse de venit rezidual, care sa-mi asigure independenta financiara. Pentru mine, pensia nu este o optiune viabila.
Am pentru voi doua intrebari:
1. Daca ati fi auzit de aceasta posibilitate (surse de venit rezidual) in adolescenta, ati fi optat in continuare pentru a deveni angajat, dependent de sistemul de pensii?
2. In acest moment obtinerea de surse de venit rezidual reprezinta o prioritate in viata voastra?
10 răspunsuri
Excelent articol. O remarca: pensia este venit rezidual.
Si o definitie mai simpla a venitului rezidual: venit care nu provine din vanzarea timpului propriu pentru bani.
foarte buna precizare :)
multumesc Andrei
In mod cert, daca as fi stiut optam pentru independenta mea.
Draga Luca,
In general citesc cu interes articolele tale si gasesc lucruri interesante. Acesta este insa … total deosebit.
Sigur oricine ar opta pentru … „alternativa”, mai ales daca ar avea … pamant de dat in arenda, proprietati de inchiriat, actiuni, etc. Din pacate nu toti suntem capabili sa le obtinem in … 10 ani. Eu nu am reusit nici dupa 20 … Singura solutia era probabil sa-mi aleg … parintii.
Educatia financiara este o necesitate si eu apreciez ceea ce faci pentru ceilalti. Cred insa ca o doza de realism si solutii ceva mai concrete ar fi mult mai utile.
Cu toata consideratia,
Elena
Mai am 2 ani pana la pensia anticipata si pandesc cu atentie doar-doar nu s-o schimba legislatia pana atunci, sa ma oblige sa ies la pensie la 65 70 ani !! :) !!
Este o problema care tine de complexitatea vietii pe care o avem, si cred ca in egala masura de perspectivele pe care ni le-am creat pana in acest moment – al pensionarii..
Din punct de vedere al veniturilor, multe depind de tinerete, e drept, unde multi dintre noi nu am avut posibilitate de alegere, dar ne-am si sprijinit pe gandul ca ‘batranetea ne va fi asigurata’…
Confortabil.. dar.. multi de ‘dar’ in zilele de acum..
Cred ca oricum este asigurat un venit care, mai pe intelesul tuturor, decurge din activitatea anterioara. In functie de preferinte si obisnuinte, el poate fi marit prin activitatile ulterioare, legate tot de activitatea desfasurata din care decurge venitul. Sau alta, dupa bogatia vietii interioare pe care am avut-o fiecare, de-a lungul vietii.
Aceasta este problema multor, foarte multor pensionari: mai curand preocuparea, ocuparea timpului, ideea ca nu este util sau ca nu-si mai poate desfasura fortele pe care inca le mai are. Prabusirea de dupa pensie, dispretul tinerilor care reproseaza ca cei batrani le-au cazut in grija…
De aici nevoia de MUNCA, si de BANI ca sa nu ‘cada pe capul, umerii..’ copiilor.. Sau pentru medicamente, spitalizari, etc. De multe ori cu DURERE si cu RUSINE..
Dureroasa ideea in sine..
Pentru mine dorinta de pensionare este deosebit de puternica, si trag concluzia ca, daca as si avut disponibilitatile voastre, nu as fi ezitat pentru independenta pe orice cale. Dar cred ca tine si de personalitatea omului – omul isi poate dori independenta, dar constata ca nu se descurca astfel.. Din acest punct de vedere, am avut intodeauna un loc de munca oarecum independent de restul colegilor, nu am lucrat la turma, cum se spune, de aceea mi s-a dezvoltat simtul acesta si m-am bucurat de el !! Dar nu se pot bucura multi, cu toata modestia o spun, din nefericire cam asa stau lucrurile pe la noi.. Chiar si prin alte tari..
Pensia o vad ca o INFLORIRE URIASA!! Posibilitatea de a scrie, de a citi, de a calatori, de o dezvolta toate relatiile si activitatile pe care le-am limitat o viata intreaga..
Daca pot sa am (desi nu va fi nevoie)si o posibilitate de castig, nu am nimic impotriva, voi calatori mai mult!! dar VIATA conteaza cel mai mult, TRAIREA…
Am avut noroc ca am gasit pe net multe informatii despre educatie financiara si am inceput sa-mi construiesc venituri reziduale devreme…
Nu inteleg totusi de ce in scoala nu este prezentata situatia asfel…
Sigur ca este de preferat ca oricand, nu numai la varsta de pensionare, sa ai un venit rezidual. E mai usor pt tine si sunt si eu adeptul acestei gandiri (mai putin dintr-o afacere in care nu te implici prea mult, decat mai mult cu conditia sa faci totul pt respectiva afacere).
Ce s-ar intampla daca te-ai ocupa strict de o afacere care ar merge bine si ti s-ar intampla ceva brusc?…
Numai ca si pensia poate fi conseiderata venit rezidual, ca nici pt ea nu mai faci nimic…
draga Elena C.,
tocmai faptul ca unele din tipurile de venituri pasive necesita o suma mare de bani (ai enumerat foarte bine pamantul dat in arenda, actiunile, proprietatile de inchiriat…) face ca oamenii obisnuiti sa creada ca nu pot fi atinse. la o privire mai atenta se poate vedea ca acest lucru prezinta doar un impediment care poate fi depasit.
spui ca dupa douazeci de ani nu ai reusit sa-ti cladesti surse de venit pasiv. permite-mi sa-ti spun doua oportunitati care au existat intre 1998-2001 si care puteau fi realizate cu sume rezonabile:
-in 2001 am achizitionat o parcela de fanetze la 25 de km de timisoara, in suprafata de jumatate de hectar, cu suma de 350 de marci germane. timp de doi ani de zile am dat-o ‘in arenda’ in sensul ca fanul a fost cosit de un taran care mi-a dat branza ca plata pentru fan. venit rezidual… (ulterior am vandut parcela…)
-in 2002 am achizitionat un garaj cu 800 de euro. l-am reconditionat si l-am vandut in jumatate de an cu 1500 de euro. pe atunci garajul putea fi inchiriat cu 25 de euro, acum se inchiriaza cu 50-75 de euro, in functie de dotari (venit rezidual)
dupa cum vezi, pamant dat in arenda si proprietati imobiliare. nu stiu care a fost situatia ta financiara in 2002 dar cred ca multi dintre cititori si-ar fi persmis sa investeasca acei bani in modul in care am facut eu.
dupa cum vezi, totul se rezuma la informatie, plan si actiune. suntem datori sa cautam solutii in fata problemelor care de multe ori par insurmontabile.
@Cristi
de ce nu prezinta scoala acest gen de informatie? daca ar fi sa-l credem pe Robert Kiyosaki, el spune in ultima sa carte, „Conspiratia bogatilor” ca e vorba… de o conspiratie a celor care conduc sistemul de invatamant (american).
nu cred ca in romania asistam la o conspiratie similara. probabil e doar o chestie de ignoranta… sper…
Am citit comentariile referitoare la articolul „Alternativa la pensie” si ma bucur ca tinerii sunt interesati de alternativele independente pe langa cele dependente sau in locul lor.
In primul rand vreau sa mentionez ca cea mai buna alternativa pe care toata lumea o poate adopta a fost lasata in „etc” si aceea este alternativa pt. toti cei care nu au posibilitatile celor scrise ca exemplu in articol. Aceasta alternativa ar fi afacerile MLM, care ii uneste pe toti cei care vor sa castige, oferind produse si servicii de calitate si in acelasi timp un venit rezidual.
Aceste afaceri se pot face si de acasa din fata calculatorului, important este ca persoanele sa fie serioase si tenace, pt. ca nimic nu se face peste noapte si ce este gratis nu este bun sau credibil.
Nu uitati ca „numai cascavalul din cursa de soareci” este gratis, iar „plaja buna este alcatuita din nisipul fin” sau „bob cu bob se umple sacul” si exemplele pot continua, important este sa retinem ca „incetul cu incetul se face otetul”.
Aceste afaceri aduc independenta financiara prin veniturile reziduale care pot fi lasate si mostenire.
Este adevarat ca sunt multe acum si pe net de nici nu stii pe care sa le crezi ca fiind cele mai bune, insa eu va recomand sa va informati si apoi sa decideti.
Stim ca majoritatea afacerilor MLM sunt de provnienta straina, dar de putin timp au aparut si pe piata noastra afaceri autohtone. Cautati-le si vedeti ce va ofera.
Eu cunosc doua (LV7 si MRO) care sunt cele mai credibile pt. ca le-am verificat si care va pot servi cu cele mai bune oferte si cu care va puteti castiga independenta financiara prin venitul rezidual rezultat din algoritmul propus.
Totul este sa dorim acest lucru si sa fim uniti.
Va doresc SUCCES!