Disciplina, un element absolut necesar
Multi sportivi, muzicieni, politicieni sunt extrem de disciplinati in dorinta de a avea succes in profesia lor, dar sunt nedisciplinati in viata personala si din cauza aceasta au de suferit pe toata linia.
Unul dintre factorii semnificativi in privinta disciplinei este ca presupune mai mult decat dorinta de autocontrol in indeplinirea obiectivelor. Ma refer la disciplina fizica, mentala, emotionala si spirituala. Este greu sa continui sa te concentrezi cand unul dintre membrii familiei duce o existenta autodistructiva sau cand exista conflicte de personalitate cu cineva de la serviciu.
De asemenea este greu sa perseverezi cand ai impresia ca nu faci progrese, in ciuda tuturor eforturilor. Adesea ne simtim jigniti si ne plangem de faptul ca viata noastra nu este dreapta cand noi sau cei dragi noua au fost tratati nedrept si sufera fara a fi vinovati.
De aceea este atat de important progresul personal. Cand facem progrese este mai usor sa stapanim suferintele fizice sau emotionale care pe altii ii distrag, deoarece nu sunt disciplinati si nu se concentreaza asupra unor obiective precise. Poti verifica statisticile. Nu s-a intamplat niciodata sa fi existat vreun campion nedisciplinat. Indiferent de domeniul de activitate, acesta este un adevar general valabil. Sau cum spune psihologul John Leddon: disciplina in sine incepe adesea dureros, dar durerea este temporara, in vreme ce progresul este permanent.
Armata insufla sentimentul de invingator
Cu cativa ani in urma cand am aflat ca unui comandant militar trecut in rezerva i s-a dat un post extrem de important intr-o companie, m-am intrebat oare ce poate sa stie o asemenea persoana despre cum se conduce o asemenea afacere. Peste cativa ani cand am consultat cifra de afaceri a respectivei companii mi-am deschis mai mult ochii. Armata este un minunat grup de oameni care, prin pregatirea si experienta lor, sunt extrem de nimeriti pentru o a doua cariera: in afaceri, invatamant, religie sau politica.
Mandrie si precizie?
Presedintele Carter declara ca la Marina a invatat repede ca atunci cand ti se spune ora 08.00, asta nu inseamna 08.01. Precizia exercitiilor, uniforma impecabila, pantofii lustruiti, perfectiunea paturilor – toate inseamna mandrie si precizie. Intotdeauna te cuprinde un sentiment minunat cand urmaresti un exercitiu militar, un salut rapid sau un mars intr-o ordine perfecta.
Doua dintre lucrurile care lipsesc societatii noastre de astazi sunt mandria felului de a ne prezenta si cea a modului in care ne facem datoriile. Fara a mai pomeni de neglijenta cu care tratam scolile, strazile, soselele, aeroporturile si alte cladiri in care este o mare mizerie. Mandria militara – de a excela in respectarea datoriei, de a face bine treaba, de a apara onoarea si integritatea – este un factor important al formarii in armata.
De la autoritar la autoritate
O alta trasatura importanta pe care o deprinzi in armata este obedienta. Cand este in joc viata cuiva, obedienta este absolut vitala. De aceea personalul militar este invatat printr-o disciplina de fier ca un ordin de executa si nu se discuta. Acest lucru este insuflat de la inceput pentru ca in toiul luptei, cand nu mai este timp de explicatii si sergentul spune „La atac!”, trupele sa se conformeze increzatoare si fara ezitare.
Unul dintre cele mai mari adevaruri este ca enorma poarta a ocaziilor adesea se intredeschide cand se dau semne oricat de mici de obedienta. Pentru a invata sa comanzi trebuie sa inveti sa te supui. In timpul acestui proces se stabileste si o legatura ce presupune respect. Mai intai dai si apoi obtii – pentru ca meriti. Te astepti ca ordinele sa fie ascultate si transmiti aceasta si celor pe care ii conduci.
Initial este o abordare autoritara, dar pe masura ce gradele militare cresc, se trece de la un stil autoritar la unul al autoritatii. Asta inseamna ca ai castigat cheia la regulile jocului. Comandantul sau seful cunoaste si el regulile jocului, stie ca oamenii inteligenti raspund mai curand unei persoane care e o autoritate decat uneia autoritare. Persoana autoritara spune „Ai s-o faci pentru ca asa spun eu”. Persoana care e o autoritate va spune „Vom face acest pas pentru ca… sau ne vom indrepta in aceasta directie pentru ca…”
Cheia consta in respect si politete
Adevaratii conducatori de acasa, de la scoala sau de la serviciu sunt invariabil politicosi. Cei care reusesc in cariera militara sunt politicosi. Ei sunt, de asemenea, duri si drepti.
Dictionarul defineste cuvantul „maniere” drept conduita, comportament civilizat. Manierele presupun mai mult decat ceea ce se intampla cand suntem la masa, iar cei care nu au maniere sunt intr-un mare dezavantaj.
Copilul care nu stie sa spuna multumesc inseamna ca nu stie care este una dintre cele mai importante calitati – recunostinta. Arata-mi o singura persoana care este fericita dar nu este recunoscatoare.
Oare trebuie sa intri in armata ca sa dobandesti calitatile care se invata acolo? Nu. Toate sunt niste calitati, ai cate putin din fiecare, dar restul se poate dobandi. Sunt convinsa insa ca punctul de placare la toate este motivatia.
2 răspunsuri
Frumoasă şi pilduitoare pledoarie pentru disciplină, felicitări! Există nu doar grupuri profesionale – precum armata şi nu numai -, ci chiar grupuri etnice mai largi, naţii, precum nemţii, saşii transilvăneni, japonezii, etc, care deprind regulile disciplinei din pruncie, şi apoi continuă să le înveţe şi să le aplice toată viaţa, atât în cea profesională, cât şi în cea particulară. Şi rezultatele s-au văzut şi se văd, în istoria lor trecută şi cea prezentă, şi vor constitui şi în viitor criteriile de diferenţiere faţă de cei mulţi, care trăiesc „cum dă Domnu'”.
Din păcate se confundă prea adeseori, ba chiar intentionat (pentru că este mai facil), disciplina cu spiritul cazon (nici măcar cel modern, ci ăla a la moş Teacă), obedienta cu umilinţa sau slugărnicia, autoritatea cu autocratia sau spiritul tiranic, ş.a.m.d., şi toate astea se văd, din păcate, în modul cum merg lucrurile la nivelul multor instituţii, firme, organisme de tot felul şi chiar în viaţa privată a multora dintre noi, adică:PROST!
Sper din toată inima ca disciplina, politeţea şi respectul, de sine şi de ceilalţi, să devină materii obligatorii şi la români, din anul unu de viaţă până la obştescul sfârşit.
In sfarsit un site de pe care reusesc sa imi imbunatatesc dezvoltarea personala. Util articolul :)