De-atunci au ramas flash-urile clipelor de neuitat acoperite de parfumul indepartat al unor trairi intense, specifice varstei.
Aveam 14 ani si mi se parea ca lumea se imparte in alb si negru. Nu putea fi decat bun sau rau, placut sau neplacut, rece sau cald. Intr-o asemenea lume, dragostea este un sentiment trait la maxim, a carui neimplinire te poate frange.
Iubeam o fata. Pe ascuns, consumandu-ma in fiecare clipa in care nu era aproape de mine, cum fac toti tinerii la prima iubire din viata lor. Am intalnit-o intamplator in curtea scolii, intr-o pauza. Se transferase cu cateva zile in urma. Statea intr-un grup de fete, razand cu pofta, trecandu-si la intervale regulate mana prin parul lung si aruncand priviri fugare grupului de baieti din clasele terminale de liceu. Am fost vrajit pe loc.
De atunci nu puteam decat sa fiu cu mintea la ea. Imi faceam planuri ascunse, ma gandeam cum sa ajung in atentia ei, cu ce s-o impresionez. Eram la acea vreme mai scund decat marea parte a elevilor de aceeasi varsta, evident nu excelam la baschet, sportul liceului si bineinteles nu eram un tip popular. Sansele mele de reusita erau minime.
Cu toate acestea imi faceam planuri in continuare. In fiecare pauza imi cautam de lucru pe langa grupul fetelor in care aleasa era prezenta, incercand sa fiu luat in seama, discutand cu voce tare si abordand un comportament „macho”.
Evident, nu reuseam decat sa fiu caraghios. In contrapartida, baietii care ii atrageau ei atentia jucau baschet, punandu-si la o parte sacourile uniformei si suflecandu-si manecile barbateste. Purtau incaltari sport „de firma”, cum aveau doar fiii doctorilor si directorilor. Eram in plin comunism. Eu, evident, nu ma incadram in aceasta categorie.
Dar eram hotarat sa actionez
Desi era doar ianuarie, am inceput sa ma gandesc ce martisor sa-i cumpar. Mi-am facut o lista cu teme legate, evident, de iubire: amorasi, inimi rosii, flori diferite… Nu reuseam sa-mi dau seama care dintre ele va avea cel mai mare impact. In momentul in care au aparut primii vanzatori de martisoare, am inceput sa scanez „piata”.
Eram la curent cu toate modelele, inclusiv cele mai nou aparute. Imi alocasem un buget generos din banii de buzunar si eram hotarat sa cumpar cel mai grozav martisor. Evident l-am cumparat, pe cel care credeam, cu mintea de atunci, ca ma va ajuta sa intru in favorurile ei.
De 1 Martie, intr-o pauza, am cautat momentul potrivit pentru a-i da martisorul. Asteptam sa fie singura, sa pot sa-i spun discursul pregatit, sa vad care este reactia. A trecut prima pauza: inghesuiala in jurul ei. Era una dintre cele mai populare fete din serie deci baietii se inghesuiau sa-i dea martisoare. A doua pauza: la fel.
Nu mai aveam decat o sansa, asa ca la primul sunet al clopotelului am tasnit din banca si m-am infiintat la usa clasei ei. Cand a iesit, inconjurata de prietene, m-am inghesuit sa ajung la ea. Colegele chicoteau in jurul meu, in timp ce stateam paralizat cu martisorul in mana, fara sa pot articula un sunet. Ma uitam la ea, ea privea la mine ca si cum ar spune: „Asta ce mai vrea? A, sa-mi dea un martisor…” Mi-a luat martisorul din mana si mi-a spus un multumesc pe fuga, uitandu-se in alta parte, in timp ce se departa cu grupul ei.
Am ramas pe loc, inlemnit. Pierdusem ocazia. Ratasem momentul. Lumea parea ca se prabuseste in jurul meu. Zilele urmatoare am fost posomorat, irascibil. Nu-mi convenea nimic, nu ma puteam intelege cu nimeni.
Dupa doua saptamani, cand mi-am mai revenit din esec, am incercat s-o caut din nou. La un moment dat am ajuns sa o prind, prin nu stiu ce minune, singura intr-o pauza. M-am dus spre ea, am articulat un „Ceau” anemic. Mi-a raspuns absenta la salut. Nu isi amintea de mine. S-a intors incet si a plecat spre sala de clasa.
Urmatoarele saptamani am reintrat in starea de melancolie. Desi fusesem respins, nu puteam sa-mi iau gandul de la ea. Eram, evident, blocat intr-o relatie care nici macar nu incepuse. Ma simteam prins in capcana, imposibil sa actionez.
X X X
Am cunoscuti care lucreaza la companii multinationale. Multi ar „ucide” pentru o asemenea slujba, bine platita dupa standardele economiei romanesti. Acesti oameni muncesc de dimineata pana seara, isi iau de lucru si in weekend, isi dau silinta sa faca totul bine. Se ofera primii la trainingurile pe care le face firma, incearca sa iasa in evidenta prin rezultatele lor, se agita la sedintele de lucru din departament, se ofera sa lucreze in plus cand se cer voluntari pentru diferite proiecte.
Cu tot acest efort sincer de a face „ce trebuie”, sunt intr-o continua lupta cu banii. Au rate mari de achitat, pentru ca si-au cumparat cu credit apartamentul in care stau si si-au luat o masina „de firma”, in concordanta cu statutul social pe care il au.
Incearca sa tina pasul cu colegii, mergind la ski in Austria si la mare in Grecia. Dar de fiecare data, la sfarsit de luna, nu reusesc sa puna bani deoparte. Nu pot sa faca mai mult de atat: o casa, o masina si cateva concedii.
Daca ar reusi sa ia o pauza din viata pe care o au, care e programata riguros intre casa si serviciu, daca ar putea sa zica stop pentru un moment si sa priveasca de sus intregul peisaj ar vedea ca sunt blocati: viata lor este incatusata.
Au uitat de visele pe care le aveau
… in adolescenta sau tinerete, s-au indepartat de ele, dandu-le la o parte pentru un trai confortabil. Acum, cand si-au amintit de ele, isi dau seama ca nu au nici timp si nici bani pentru a-si urma pasiunile. Si se simt blocati, fara sa poata iesi din aceasta situatie.
Ma uit la ei si imi dau seama ca fac aceeasi greseala pe care am facut-o si eu acum 25 de ani, cand ma gandeam doar la ea: se concentreaza pe o problema, o situatie din care nu au sanse sa evadeze.
Isi consuma toata energia pentru a rezolva o problema care nu are rezolvare. Atat timp cat continua sa fie in acest status quo, nu vor putea sa obtina ceea ce vor cu adevarat de la viata. Pentru ca au facut o alegere, atunci, demult, crezand ca e mai bine sa optezi pentru confort (doar e o dovada de maturitate, nu?) decat sa mergi spre lucrurile care te pasioneaza in viata.
Nu ii acuz, departe de mine gandul! Exista oameni care se simt bine in aceasta ipostaza. Nu vor mai mult de la viata si cred ca si-au atins potentialul maxim in momentul in care au o casa confortabila si o masina care poate merge cu 200 de kilometri la ora. Cel putin acestia nu se plang de soarta lor, nu se lamenteaza ca lucrul e greu, ca ratele sunt mari. Ei nu sunt blocati pentru ca ei au ajuns unde au dorit.
Dar cei care se simt frustrati au o problema mai mare decat pot sa-si dea seama. Daca esti in pozitia in care regreti ca nu ti-ai urmat visul, in care ti se pare ca pretul confortului este prea mare, nu poti iesi din acest blocaj decat daca renunti la designul pe care l-ai imprimat existentei tale. Trebuie sa cauti un alt proiect, o alta structura care sa-ti permita sa dispui de timpul si banii de care ai nevoie pentru a face ce-ti place.
E o decizie foarte grea, este un efort colosal sa pleci din starea de” bine” in care te afli, sa-ti regandesti viata si sa pornesti spre alte tinte.
Iti sugerez ceva: nu te rupe dintr-o data de viata de acum. Incearca sa-ti reduci din timpul acordat serviciului si croieste un plan care sa-ti ofere libertatea financiara ce iti va permite sa-ti urmezi telul. Fa pasi mici, calculati, aproprie-te incet dar sigur de viata pe care ti-o doresti. Efortul merita pentru ca, peste ani, uitindu-te in spate, vei vedea ca decizia a fost buna si sacrificiul a meritat. Cel care va obtine toate laudele esti tu.
Epilog
Dupa zilele ingrozitoare in care ma simteam neinteles si aveam senzatia ca lumea se sfarsise, sentimentele negative pareau sa se dilueze. Treptat am pornit sa redescopar viata de liceu, sa ma antrenez in activitati cu prietenii mei.
Dupa cateva luni am inceput sa caut cu privirea alte fete „interesante”, de aceasta data doar pentru a le studia. Lucrurile au revenit la normal in cele din urma, de la sine. Ceea ce nu se va intampla in viata cunostintelor mele, care se simt prinse in lanturile clasei de mijloc.
10 răspunsuri
Excelent !!! Da, pas cu pas si cu un plan bun…ajungi la tel.
P.S. Am patit si eu chestii d’astea, dar nu cu martisoare hihi
Cred ca majoritatea barbatilor au fost respinsi la un moment dat de fata pe care o considerau atunci perfecta, dar care prefera alt gen de barbat. Si probabil si majoritatea fetelor pot povesti momente cand le placea de un tip si el a ales sa iasa cu altcineva… Dar, ce banuiesc ca vrei sa spui este: sa iei lucrurile pas cu pas, nu sa dai totul naibii, sa iei o chitara si o motocicleta si sa pleci in vest… chiar si in multinationale, nu e totul perfect, iar multi oameni ajung sa clacheze datorita stresului, incompetentei sefilor, sapaturilor si a altor chestii negative care se intampla… dar, fiecare adoarme asa cum isi asterne si daca nu face nimic sa iasa din starea actuala este doar vina lui/ei… cine se multumeste cu niste rate monstruoase pe care le va plati 30 ani de aici incolo, inseamna ca atat merita… daca vrei ceva cu adevarat, vei obtine mereu… chiae si o casa cu banii jos…
p.s. si mie mi s-a intamplat faza cu martisoru’, desi eram la aproape 28 ani si eu si ea… oricum, din grupul de colege, a iesit cu ceva in evidenta… a fost singura care nu m-a pupat… :D
Eu de 1 martie m-am tinut tare si am dat flori „cuiva”… Ca femeie, era straniu, nu? … I-am zis ca e Anul Nou la romani (aia de la Roma :) ) Si am patit ca tine…
Mi se pare trist uneori ca fratele meu, prins in lanturile clasei de mijloc, multa vreme nu a avut timp sa vorbim. Cu lunile.
Acuma ne vedem mai des, caci „se cer” vorbite blocajele in constructia casei casei sale. E obosit. Tare obosit! Tanara lui sotie, la fel.
Nu-mi amintesc sa fi vorbit in ultimii doi ani de visele noastre. Imi amintesc de ce povesteam inainte, cand mergeam amandoi pe jos mai multe statii de masina. Ii straluceau ochii, mergea repede, gesticula.
Cam multe peste el, in ultimul an. El este inca bine! Dar o prietena cu casa luata in 2005 in Pipera s-a tot internat, cu ficatul obosit… Rate si credit si rate…
Yo mi-am jurat ca nu fac credit, dar am calcat juramantul ca sa am bani de Peru. Oricum, nu-i ceva mare.
Nu-s un model de organizare, nici de investitor, nici de… multe. Insa recunosc ca-mi place sa-mi tin visele aproape de inima si in fata ochilor.
Si daca multi imi zic ca-s visatoare, eu zic ca ma lauda si le multumesc… :)
Si invat si eu ceva acum, de la voi. organizare si perseverenta. Luca, sunt pas cu pas pe pasii aia mici de-i zici tu aici sa-i facem.
Thanks!
Tineti-mi pumnii!
Salut Luca, Prieteni,
eu aud in poveste ca este vorba despre alegere…
alegerea de sta blocat (fara sa-ti dai seama) sau de a iesi din spatiu ala si sa incerci altceva… ca sa gasesti libertatea…
Zilele astea sarbatoresc un an, de libertate intr-ale mele, libertatea obtinuta prin a fi pe drumul meu. am fost liber si in corporatie… si aveam super comfort. Acum nu mai am acelasi comfort, insa sunt mult mai liber…
Daca as mai lua-o de la capat (in viata asta) m-as casatori cu aceeasi femeie :) si as lua-o pe-acelasi drum…
foarte frumos.. eu inca mai am timp sa fac faza cu martisorul:) .. astept sa vad ce se intampla si va anunt
Spor la toate.
Ma intorc pentru Mikka,
Mie imi place cum iti transformi tu visele in realitate… trairile (si invatzamintele) tale din Peru, le iei cu tine si la next level (intelegi ce vreau sa spun…) whereas casa, masina, materialul… raman aici… Ca sa traiesti ca sa platesti toate astea… hmmm e o chestiune de alegere…
in ceea ce ma priveste, incurajez trairea bogata…
Dragul meu drag Ioan,
Multumesc de intoarcere :)
Stii, povesteam azi de Peru unei prietene care e de peste 30 de ani in Japonia si care vine de doua ori pe an la mama ei in Bucuresti. In vara stia ca vreau sa plec, acum i-am zis c-am fost. Si ca nici acum n-am schimbat faianta ce sta sa cada in baia apartamentului ce-l am de douazeci de ani.
Ea rade si-mi spune ca Peru e mai frumos (stie de la o colega peruana. Aceea munceste in Japonia ca sa poata trai macar decent cand se va intoarce in Lima).
Eu am facut investitii mari in… viata. Care se fructifica enorm. Caci iau cu mine, asa cum zici tu, tot-tot. Si ma hranesc din asta forever.
In baie, daca blocul va mai fi aici peste tz ani, va fi altcineva… Peste tzzz ani, who cares?…
Dar depinde de visele fiecaruia, de sistemul propriu de valori…
Nu zic ca ale mele-s mai bune. Dar ca mie imi sunt hranitoare. Si uneori se-ntampla ca la fel se hranesc si altii. Stii ce e interesant aici? Ca spre deosebire de o casa sau o masina unde poti baga un numar limitat de persoane, cu un vis implinit de tine, cu care rezoneaza si altii, poti hrani o multime de oameni. Si uneori pe mai multe generatii. Uite cum e cu omul nostru, Mihai, de pe punctulzero. Sau Wilma Rudolph, sau oamenii de arta, care nu mai traiesc demult si totusi arta lor traieste, hraneste inca pe multi.
Intr-adevar, trairea e mai tare. De atat de multe ori, incat uneori depaseste limitele unei singure vieti.
Foarte frumos articol ! multumesc. mi-a mers la suflet, mi-a prins foarte bine in acest moment al vietii mele in care, desi sunt fara job si am nevoie disperata de bani, ma gandesc totusi la cum sa fructific „spiritual” timpul ce mi s-a dat pe Pamant si sa nu devin doar un sclav al sistemului; un articol care ma ajuta sa-mi definesc prioritatile.
@Marius
ai dreptate, Marius. doar vizualizarea nu ajunge :)
@ Geo
oamenii clacheaza pentru ca nu mai au energie sa lupte, iar energia le lipseste pentru ca nu lupta pentru telul lor ci pentru o convenienta sociala (ce li se spune din familie, societate etc. ca trebuie sa faca)
@Mikka
nu trebuie sa fii ceea ce nu esti. fiecare se poate realiza financiar in stilul lui (opa, am dezvaluit esenta cartii pe care o scriu…)
@Ioan
e foarte bine ca sarbatoresti libertatea! ea trebuie celebrata continuu, pentru ca este esenta care ne permite sa ne dezvoltam in directia visului nostru
@ Eleonora
tocmai in momentele de rascruce (cum e cel prin care treci) e cazul sa iei in considerare visuile tale. la rascruce e cel mai usor sa schimbi drumul pe care mergi :)
poate offtopic: cu ocazia asta mi-am adus aminte ca de fapt fiecare iubire adevarata in viata este [ca] `prima iubire` [daca nu simti asa, nu este iubire]
succes :) [si multumesc :)]
scuze de offtopic :)