Inainte de a citi articolul, este bine daca deja ati citit partile I, II, III si IV.
Suntem in 2011, spre finalul anului. SUA e in criza financiara de prin 2007, noi de prin 2009. La orizont nu se vad nori de culoare roz.
La nivel general al populatiei Romaniei, anii acestia au adus scaderi ale veniturilor, degradarea standardului de viata, uneori colaps financiar. Desigur, sunt putini dintre aceia care nu au simtit criza, sau chiar au crescut pe timp de criza. Totusi, voi vorbi putin despre ei.
Cine a crescut pe timp de criza si va mai creste
Criza reprezinta o oportunitate deosebita pentru a te imbogati. Din pacate, putini oameni reusesc sa-si cresca valoarea neta a rezervelor (unul dintre cele trei elemente care te fac bogat), in timp de criza economica si financiara. Pentru aceasta, trebuie sa te incadrezi in urmatoarele trei categorii:
- Sa ai capital disponibil si experienta in domeniul economic. Asta iti va da posibilitatea de a cumpara, in timp de criza, afaceri valoroase, dar care au probleme financiare.
- Sa ai capital si experienta in domeniul investitional, ceea ce iti permite sa achizitionezi proprietati imobiliare mult subevaluate sau alte vehicole de investitie subevaluate.
- Sa ai o afacere pe o nisa care merge bine in criza, dar si experienta de a conduce o asemenea afacere.
Nu voi intra in detalii, pentru ca daca indeplinesti aceste conditii, stii si singur ce sa faci.
Restul, cum ne imbogatim?
Este interesant de semnalat faptul ca in criza economica sau financiara, si restul populatiei, care nu se incadreaza in categoriile enuntate in paragraful de mai sus, au posibilitatea de a face actiuni pentru a se imbogati. Pentru aceasta trebuie sa plece de la definitia bogatiei, enuntata de Buckminster Fuller, de care ai mai auzit: a fi bogat inseamna a sti, a sti sa faci si a avea rezerve materiale. In cazul tau, trebuie sa te concentrezi pe „a sti si a sti sa faci”.
A sti
Porneste cu domenii care te pasioneaza. Informeaza-te in detaliu despre ele, incepand cu internetul, care e o resursa gratuita. Internetul iti permite sa te socializezi cu persoane care au aceeasi pasiune ca si tine: nu neglija acest lucru pentru ca poti invata mult de la aceste persoane.
Diversifica-ti educatia prin carti, seminarii, workshop-uri, online sau offline. Cauta-ti un mentor, tine legatura cu el. Pregateste-te din punct de vedere al educatiei in domeniul care te pasioneaza. Investeste in „a sti”.
A sti sa faci
Informatia in sine nu are nicio valoare. Trebuie sa pui informatiile la lucru. Identifica, in domeniul in care ai acumulat informatii, o nevoie STRINGENTA care nu e satisfacuta de catre oferta de piata. Gandeste un produs sau un serviciu care sa satisfaca acea nevoie.
In acelasi timp, invata metodele eficiente de a vinde. Un produs, oricat de bun, poate sa se vanda slab sau sa nu se vanda pentru ca nimeni nu stie de el. Marketingul, mai ales marketingul online, este extrem de necesar pentru succesul tau. Cand ai pus la punct aspectele de mai sus, lanseaza-ti oferta si lucreaza pentru a vinde cat mai mult. In acest fel vei capata experienta in aceasta activitate si „vei sti sa faci”.
Treci peste esecuri
Esecurile vor fi inevitabile. Acorda timp afacerii tale sa se lanseze. Daca dupa luni, un an de zile, afacerea nu incepe sa creasca usor, te poti gandi sa o abandonezi, nu inainte de a incerca, in tot acest timp, sa modifici tehnicile de vanzare, in asa fel incat sa testezi cat mai multe metode.
Daca, dupa un timp, afacerea nu vrea sa porneasca, gandeste-te la un al domeniu si incepe sa lucrezi la „a sti si a sti sa faci”. Mai mult, chiar daca ai reusit cu domeniul initial, incepe sa te dezvolti in alt domeniu, pentru ca nu vei sti niciodata care dintre cele doua (apoi trei, apoi patru) vor reprezenta lozul castigator.
Cum recunosti „lozul castigator”
Daca ideea este potrivita pentru piata iar timpul de lansare ideal, afacerea va creste singura, tot mai repede, aproape exponential, cu un ajutor minim din partea ta. Din contra, va trebui sa faci fata ca sa tii pasul cu comenzile. Atunci stii ca ai tras lozul castigator. Doar un noroc chior iti va aduce lozul castigator din prima afacere pe care o deschizi.
De ce?
Stiu: e contra-intuitiv sa pornesti o afacere in timp de criza. Tocmai aici e cheia catre bogatie: daca pornesti o afacere in timp de criza si reusesti sa o cresti, chiar putin de tot, an de an, atunci stai pe o mina de aur. In momentul in care criza trece si oamenii „se pun pe cumparat”, afacerea ta va exploda si te va face bogat.
Pana atunci, la revenirea din criza, ai capatat experienta, ti-ai facut un nume, ai devenit sigur pe tine, adica esti perfect pregatit pentru o crestere exploziva a afacerii tale.
Investitiile?
Cu investitiile e la fel: daca incepi acum sa investesti, in functie de banii si cunostintele pe care le ai, incepand cu sume cat mai mci, pentru ca riscul e mare, iti vei forma o experienta inestimabila, care te va ajuta sa cresti fantastic, in momentul in care piata isi va reveni.
Ce mai stai?
Dupa cum vezi, criza e potrivita pentru toata lumea deopotriva: saraci sau bogati, mai bine zis pentru cei dispusi sa porneasca in cautarea bogatiei. Nu exista scuze pentru a porni pe acest drum in timp de criza, din contra, e un moment perfect. Deci, ce mai stai?
2 răspunsuri
Foarte bune articolele tare. Felicitari!
multumesc, Alex :)