Acasa » De ce pisicile nu vor deveni niciodata vegetariene sau capcana educatiei financiare in familie

Am observat cu placere ca apar tot mai des pe internet articole in limba romana dedicate educatiei financiare pentru copii. Acest lucru nu poate decat sa te bucure si te gandesti ca parintii vor avea la indemana informatii utile pentru a trece „la treaba”.

Doua dintre articole sunt scrise de Alexandru Enache, in site-ul acasa.ro, si prezinta elemente de bun simt:

  • incepe devreme educatia financiara a copilului tau;
  • este important sa spui copilului ca usurinta cu care se foloseste o carte de credit este o himera pentru ca banii trebuie platiti inapoi cu dobanda;
  • tine sub control cheltuielile;
  • stimuleaza dorinta copilului de a face bani „in casa”, retribuindu-l pentru activitati care nu cad in mod normal in sarcina lui;
  • invata-ti copilul ca jobul nu e „pe viata” si ca trebuie sa invete pe tot parcursul carierei;
  • pe masura ce cresc, copiii trebuie instruiti despre sistemul bancar si despre investitii.

Cristian Dogaru de la „Banii nostri” vorbeste despre o carte, „Tu si banii”, in care autorii se ocupa tocmai despre subiectul educatiei financiare a copiilor. Ei militeaza pentru a pune copiii, de la inceput, in situatii reale cu care se vor intalni in viata (din punct de vedere financiar). Ei trebuie implicati in procesul deciziei financiare familiale, sub forma de observatori, pentru a intelege mecanismele acestora.

Toate bune si frumoase, dar acest mod de a privi educatia financiara are un mare defect, rezumat genial intr-o zicala romaneasca: „Ce se naste din pisica, soareci mananca”.

Cu alte cuvinte, daca lasi educatia financiara pe seama parintilor, copiii nu vor putea sa fie mai „destepti” decat cei de la care invata.

Si acum sa ne uitam putin asupra parintilor:

  • Majoritatea parintilor care sunt angajati vor indemna copiii sa devina angajati (pentru ca asta stiu si fac). In acest fel, copiii vor fi tinuti deoparte de informatiile privind celelalte modalitati de a face bani: patron si investitor.
  • Cea mai mare parte a generatiei de astazi se ghideaza dupa regula de aur promovata de banci: „cumpara acum, plateste mai tarziu”. Ca atare, copiii vad acest mod de trai si il considera „normal”. Ei vor deveni viitorii clienti ai bancilor pentru ca nu se gandesc la posibilitatea de a economisi si a cumpara ceva, fara sa platesti dobanda.
  • „A economisi” este un verb conjugat de generatiile „invechite”. Tinerii percep economisirea ca un lucru desuet pentru ca nu o vad prezenta decat la bunici, dar nu la parinti.

Doar parintii care se ocupa de afaceri sau sunt investitori vor oferi posibilitatea copiilor, prin exemplul propriu, de a vedea ca banii se fac (si) in alt fel. In plus, ei vor fi tentati sa lase afacerea familiei catre copii, care inevitabil vor trebui sa invete cum se conduce o firma. Adica vor invata „sa manance soareci”. Asa cum o pisica nu isi va invata pisoii sa manance iarba, un patron nu isi va indemna copilul sa devina angajat.

Din aceasta cauza, cred cu tarie ca educatia financiara nu trebuie lasata pe seama parintilor. Chiar eu sunt un asemenea „ilustru” exemplu negativ: mi-am schimbat radical modul in care vad lumea finantelor personale dupa ce am implit 30 de ani si am inceput sa citesc carti din acest domeniu.

Cat priveste intrebarea: „Atunci cine ar trebui sa faca educatie financiara?„, lucrurile devin si mai complicate, in loc sa se simplifice. Despre asta, intr-un articol viitor.

Surse:
Acasa.ro
BaniiNostri.ro
Acasa.ro

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

2 răspunsuri

  1. Argumentul pe care se bazeaza logica ta mi se pare incorect si imprecis.

    Faptul ca parintii te invata ce stiu ei nu este un motiv sa nu inveti _si_ ce stiu ei. Este un punct de plecare si nu te opreste nimeni sa inveti mai mult. Este ca si cum ai recomanda sa nu te duci la scoala primara pentru ca tot ce vei invata este aritmetica de baza si viata necesita cunostinte mai avansate. Sigur ca trebuie sa inveti mai mult decat „cei 7 ani de acasa” dar asta nu inseamna sa nu incepi acasa.

    Mi-e greu sa inteleg exact toate aspectele rationamentului tau pentru ca amesteci calificativele fara sa clarifici cum contribuie la concluzia ta. Pare ca spui ca daca parintii sunt angajati nu au cunostinte de gestiune a finantelor personale, dar nu oferi nici o dovada pentru asta.

    Spui apoi ca generatia de azi cumpara acum si plateste mai tarziu. Care generatie? Mai multe generatii trainesc concomitent. Te referi la ganeratia X, Y? Te referi la parintii copiilor. Parintii sunt generatie X, Y? Sau copii?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!