Am vorbit data trecuta despre continuitatea timpului si posibilitatea perceptiei practice a acestui lucru. Haideti sa vedem alte exemple si moduri in care putem folosi aceasta cunoastere.
SF sau realitate?
Ideea calatoriei in timp a fost exprimata (ca si posibilitate fictiva) in nenumarate filme artistice. Sa luam cateva din cele mai celebre si reprezentative pentru acest subiect si sa vedem…
Va mai amintiti de pelicula anilor ’80 „Undeva, candva” (Somewhere in Time) – o extraordinara poveste de dragoste intre personajele interpretate de Christopher Reeve si Jane Seymour? El se intoarce in timp cu cateva zeci de ani pentru a o cunoaste pe ea tanara, apoi este tras inapoi in prezentul sau, pierzand-o. O poveste ce a fascinat lumea, facandu-ne sa ne intrebam cum ar fi… daca ar fi realitate, nu fictiune? Oare chiar am putea calatori?
In anii ’90 un alt film deosebit oferea si o „solutie” pentru asta. “Inapoi in viitor” (Back to the Future) ne propunea 3 serii de aventuri in timp, in trecut si viitor, cu ajutorul masinii timpului inventata de un profesor trasnit. Din nou ni se infierbanta imaginatia si incepem sa nu mai consideram posibilitatea calatoriei ca pe ceva deplasat…
Inceputul acesta de secol ne duce si mai aproape de „realitate”. Seria “Poarta stelara” (Stargate) propune ideea unor „gauri” in univers prin care poti calatori instantaneu oriunde in spatiu si oricand in timp, doar setand coordonatele (de referinta pentru calatoria in timp este filmul ce incheie seria, “Stargate Continuum” – in care vedem clar ideea continuitatii timpului si posibilitatii modificarii evenimentelor in variante de trecut si viitor diferite).
SF sau realitate, in aceste filme (si in multe altele)? Depinde de nivelul de constiinta de la care privim.
Visul lucid
Putem intelege clar ca ideea de timp liniar este oarecum depasita. Daca trecutul, prezentul si viitorul exista in acelasi moment etern ACUM, cum putem verifica asta pentru noi?
Am spus ca de-a lungul mileniilor toate civilizatiile au avut propriile metode prin care sa-si activeze anumite zone ale creierului responsabile cu perceptia continuumului timp. Meditatia (statica sau in miscare), rugaciunea, diferite posturi ale corpului, mantrele – toate au rolul de a pregati complexul trup-minte-suflet-spirit pentru calatoria in timp si spatiu. O calatorie ce se poate realiza, la inceput… in visul lucid.
Visul lucid este poarta catre adevarata libertate, cea interioara. In toate epocile el a reprezentat primul nivel al calatoriei in timp si spatiu si constituie sursa de inspiratie pentru multe din tehnologiile de acum. Despre acestea vom vorbi insa alta data.
6 răspunsuri
se (prea) poate să călătoreşti în timp. îţi trebuie o carte interesantă, un drum lung cu trenul şi multă multă imaginaţie :D
Excelent articol,felicitari!…Doamne ce mult mi-ar placea :)…fara sa trebuiasca sa-i dau sufletul lui Mefisto …:) :) :)
Andra, se poate – primul pas e ‘calatoria in visul lucid’. Dar e mult de munca pana ajungi sa o stapanesti… Despre ‘chestii’ din astea o sa mai vorbim in viitor – dar nu acum…inca.
visul lucid …este cel mai bun ” loc”….pentru transformare! in „visul lucid”
avem si posibilitatea de a schimba cursul situatiei cu care ne confruntam, putem actiona; ca sa ajungem sa practicam „asta” va trebui sa incepem cu o golire a mintii pentru a capata si o vibratie inalta! Alegeti libertatea, oriunde, oricand…pentru ca puteti fi oriunde, oricand…voi alegeti ce vreti sa fiti!!! Nu mai lasati pe altii sa aleaga pentru voi!
Marius, felicitari pentru articole! Felicitari…in general pentru ceea ce faci!
Multumesc, Irina !
Daca deja ai capacitatea de a avea vise lucide ‘la comanda’…super-felicitari (chiar vreau sa vorbesc cu astfel de oameni). Scrie-mi te rog pe o adresa de contact de site. Multumesc.
Recomand inca 2 filme : The fountain si The butterfly effect :)
Trecutul si viitorul „traiesc” in prezent. Esti responsabil si constient de actiunile.
Mult succes !