În zilele noastre, problemele legate de estetică dentară, alături de cele legate de funcționalitate, pot fi remediate cu ajutorul unui dispozitiv ortodontic denumit aparat dentar. Problemele estetice pornesc de la dinți înghesuiți sau spațieri interdentare mari, în special în zona frontală, afectând fizionomia, pe când malocluziile constau în mușcături incorecte sau suprapuneri anormale ale dinților de pe cele două arcade.
În timpul masticației, dinții sunt supuși la forțe ocluzale foarte mari, fiind capabili să le suporte datorită pozițiilor corecte în os. În cazul unor modificări la nivelul acestor poziții (înclinări, rotații, migrări) pot apărea probleme, pornind de la apariția cariilor, până la mobilitatea dinților. Pentru a preîntâmpina aceste afecțiuni, medicul dentist recomandă utilizarea unui aparat dentar, care ajută la repoziționarea dinților, aplicând un anumit grad de presiune (ajustată odată la fiecare 3-4 săptămâni), în direcția dorită, pe o anumită perioadă de timp (tratamentul putând dura de la 1 la 3 ani).
Tipuri de aparate dentare
Când vorbim despre aparate dentare, distingem două categorii de bază:
- Fixe, formate din brackeți (structuri fixate pe fiecare dinte cu adezivi caracteristici) uniți între ei prin intermediul unor arcuri metalice sau elastice;
- Mobile, clasice, sau mobile de tip Invisalign, care grație ultimei generații corectează malpozițiile cu ajutorul unor aliniatori detașabili și aproape invizibili, perfect adaptați pe dinte.
Cât costă un aparat dentar?
Asemenea oricărei alte vizite la un cabinet stomatologic, se va realiza o consultație în cadrul căreia se va recomanda cel mai potrivit tip de aparat dentar pentru pacient. Astfel, prețurile variază de la 2700 de lei per arcadă –prețul unui aparat dentar metalic, până la 12000 de lei per arcadă – prețul unei gutiere din cadrul tratamentului cu un aparat dentar Invisalign.
Aparatele dentare fixe
Un astfel de aparat dentar este recomandat datorită avantajelor care pornesc de la eficiența în corectarea malocluziilor grave, până la rezultatele permanente ce vor duce la o sănătate a dinților și a gingiilor. În funcție de mai multe criterii, un astfel de aparat dentar fix poate fi:
- Aparat dentar metalic – fiind confecționat din oțel inoxidabil, este cel mai frecvent utilizat, atât datorită eficienței sale maxime, cât și pentru posibilitatea personalizării sale cu elastice colorate;
- Aparat dentar ceramic – în cazul în care vă doriți un confort sporit, precum și menținerea esteticii la un anumit nivel, recomandarea constă într-un astfel de aparat dentar fix, ce are brackeții și arcurile de legătură semi-transparente, sau chiar de aceeași culoare cu dintele, execitând presiuni mai ușoare ce duc la scurtarea timpului de acomodare;
- Aparat dentar din safir – recomandarea noastră pentru un rezultat estetic superior celorlalte două aparate; aderența este favorizată prin utilizarea unor brackeți transparenți, fizionomici prin preluarea culorii naturale a dinților, cu microparticule de zirconiu pe spate, fixându-se, astfel, extrem de puternic pe dinte;
- Aparat dentar lingual – pentru un efect estetic maxim, brackeții nu sunt vizibili mulțumită montării pe partea interioară a dinților.
Aparate dentare mobile
Spre deosebire de aparatele dentare fixe, care prezintă riscul ca la finalul tratamentului să lase urme ale brackeților acolo unde au fost fixați, aparatul dentar Invisalign de ultimă generație este detașabil și estetic. Acest aparat dentar mobil utilizează elemente din plastic, numite gutiere dentare, care îndreaptă dinții gradual prin aplicarea unei forțe controlate și constante.
Ulterior amprentării ambelor arcade se va realiza un mulaj 3D cu ajutorul unui soft de specialitate, pe baza căruia va fi întocmit un plan de tratament. Astfel, rezultatul este predictibil, pacientul fiind informat cu privire la rezultatele tratamentului încă de la început.
Seturile de gutiere sunt indicate a fi purtate aproximativ 22 de ore pe zi, putând fi îndepărtate la fiecare periaj pentru a menține o igienă bucală corespunzătoare. Acestea sunt transparente, greu observabile de cei din jur, la care se adaugă și avantajul de a fi puțin voluminoase și foarte confortabile pentru pacient, fiind imposibil ca acestea să lezeze țesuturile învecinate , mulțumită unei perfecte adaptări la structura dentară.
Pe măsură ce gutierele vor fi schimbate o dată la două săptămâni, dinții vor migra puțin câte puțin, până se ajunge la rezultatul dorit. În funcție de complexitatea cazului, tratamentul variază între 9 și 18 luni, pacientul având avantajul de a reduce vizitele la cabinetul stomatologic, văzându-se cu medicul ortodont o dată la trei luni.
De ce se recomandă tratamentul ortodontic la timp?
Severitatea disfuncției ocluzale impune cel mai potrivit tip de aparat dentar din cadrul tratamentului ortodontic, acesta fiind recomandat de către medicul specialist pe baza tuturor beneficiilor și efectelor sale. În cabinetul stomatologic, pacientul va fi informat că investiția într-un aparat dentar este mai puțin costisitoare comparativ cu alte tratamente dentare care ar putea fi necesare în lipsa rezolvării problemelor de poziționare ale dinților, care, din nefericire, se pot înmulți și pot duce la agravarea statusului dentar.