In viata oamenilor pot aparea probleme neprevazute, care ii pun in dificultate, din punct de vedere financiar. Cei care nu dispun de un fond de economii sunt luati pe nepregatite, astfel ca trebuie sa caute solutii pentru a iesi din situatiile neplacute. Creditul nebancar pana la salariu reprezinta o optiune pe care multi o iau in considerare, avand in vedere rapiditatea si usurinta cu care acesta este obtinut.
Ce este imprumutul pana la salariu
Un imprumut rapid pana la salariu este un tip de imprumut oferit de institutiile financiare nebancare (IFN) acelor persoane care inregistreaza un venit stabil (salariu, pensie, indemnizatii etc.). Avand in vedere ca se ofera pe o perioada mai mica fata de alte credite (o luna sau mai mult, in functie de creditor), sumele de bani nu sunt nici ele foarte mari, cum se intampla in cazul creditelor imobiliare sau ale celor de nevoi personale, de exemplu. Practic, oamenii isi iau angajamentul ca vor plati suma de bani pe care au primit-o rapid, intr-o singura transa sau in mai multe rate, in functie de conditiile institutiei pentru care au optat.
Cine il poate obtine
Pot solicita un astfel de imprumut persoanele care indeplinesc, in general, urmatoarele conditii obligatorii:
- sa aiba cetatenie romana;
- sa aiba minimum 22 de ani impliniti (unele IFN-uri accepta varsta minima de 18 ani);
- sa aiba un venit stabil pe care sa-l dovedeasca prin acte;
- sa dispuna de un cont bancar sau card;
- sa aiba o adresa de e-mail si un numar de telefon
Indiferent daca sunt clienti noi, aflati pentru prima data in situatia accesarii unui imprumut de la IFN, sau ca sunt clienti mai vechi, oamenii din ambele categorii beneficiaza de facilitati importante atunci cand aplica pentru un credit: in cazul clientilor noi, IFN-urile vin, de cele mai multe ori, cu optiunea dobanda 0 pentru o anumita perioada de timp, iar in cazul celor cu vechime banii sunt transferati mult mai rapid in contul beneficiarilor.
Pasii pentru obtinerea banilor
Cei care au nevoie urgenta de bani si nu au la cine sa apeleze trebuie sa stie ca printr-un astfel credit, numit si credit rapid IFN, pot imprumuta sume de bani cuprinse intre 100 si 4.000 de lei, suma maxima putand fi chiar mai mare de atat, in functie de institutia de credit.
Pasii de parcurs pentru atragerea unui astfel de imprumut sunt:
- identificarea unui IFN cu experienta pe piata si cu o reputatie buna;
- completarea cererii online;
- primirea raspunsului din partea creditorului;
- primirea banilor
IFN-urile ofera destul de usor credite, in comparatie cu bancile, unde este nevoie de un dosar cu multe acte, de mult timp petrecut stand la discutii cu reprezentantii institutiilor bancare si asteptand un raspuns favorabil care pare sa nu mai vina.
Acte necesare pentru accesarea imprumutului
Dupa cum s-a specificat deja, nu este necesar un dosar mare cu acte pentru a accesa un credit IFN online, ci de cateva documente (maxim 3) care se obtin rapid si usor si nu necesita mult timp. Acestea au rolul de a dovedi identitatea persoanei si venitul pe care aceasta il inregistreaza.
Iata care sunt documentele solcitate, in cele mai multe cazuri, pentru un imprumut pana la salariu:
- carte de identitate – copie;
- dovada veniturilor;
- extras de cont bancar.
Creditul pana la salariu se obtine online, fiind din ce in ce mai putine IFN-uri care solicita prezenta fizica a beneficiarului in agentie pentru semnarea contractului si pentru anumite detalii de pus la punct. La aceasta tendinta au contribuit si masurile adoptate de autoritati in timpul pandemiei, cand a fost recomandata distantarea sociala si limitarea pe cat posibil a interactiunii dintre oameni.
Ce probleme urgente pot fi rezolvate
Lipsa banilor ii face pe oameni sa devina mai stresati, mai neincrezatori in ei si mai pesimisti in privinta viitorului. S-ar putea spune chiar ca datoriile isi pun amprenta semnificativ pe calitatea vietii. Nimeni nu vrea sa aiba datorii si, cu toate acestea, se intampla. Atitudinea in fata problemelor trebuie sa fie una constructiva, pentru ca doar in acest fel ele pot fi inlaturate si restabilit echilibrul.
Expertii de la CreditRAPID.ro recomanda ca forma de combatere a dezechilibrelor financiare economisirea. Punand deoparte, la fiecare salariu, 10-20% din valoarea venitului, oamenii isi vor crea un fond de rezerva pentru zilele „negre” si nu se vor mai indatora atat de mult.
Pentru aceia dintre ei care nu dispun de o „pusculita”, creditele trebuie accesate responsabil, astfel incat sa acopere urmatoarele cheltuieli: facturi urgente, achizitii absolut necesare, reparatii, tratamente si interventii medicale. Aceste credite sunt mai scumpe fata de cele bancare si se acorda pentru o perioada mai scurta de timp, acestea fiind principalele lor dezavantaje.
In concluzie, imprumuturile pana la salariu ofera siguranta financiara in momentele dificile, dar banii trebuie cheltuiti intr-un mod rational, doar in situatii urgente.