Te-ai intrebat vreodata: Cum sa incepi un discurs?
Daca am face un sondaj si am intreba care este cea mai stresanta parte a unui discurs, probabil ca introducerea – acel moment apasator in care toata lumea se uita la tine intr-o liniste mormantala si asteapta sa zici ceva inteligent – ar castiga detasat sau macar s-ar situa in top 3.
De ce este important sa incepi un discurs cu dreptul?
Pentru ca mesajul tau sa-si atinga tinta si sa cuceresti publicul, introducerea speech-ului tau trebuie sa fie captivanta si interesanta, din cel putin 3 motive:
1. Oamenii isi formeaza o parere despre tine in primele 30-60 de secunde ale prezentarii. Daca, dupa acest prim contact, ii „pierzi”, va fi foarte greu sau imposibil sa ii recuceresti deoarece, dupa cum se stie, creierul uman este foarte sensibil la primele impresii si face categorisiri destul de drastice in functie de acestea.
2. Introducerea da tonul intregului discurs, iar oamenii vor decide pe baza ei daca subiectul pe care il prezinti merita urmarit cu atentie sau daca e mai bine sa intre pe facebook de pe mobil sau sa se gandeasca la ce vor manca la cina.
3. Primele minute in care vorbesti sunt cele in care prezinti ideea principala, cea pe care iti doresti ca publicul sa o retina. Aici intervine fenomenul de primacy sau intaietate, care spune ca oamenii isi amintesc cel mai bine ceea ce au auzit la inceputul unui discurs, deoarece sunt mai odihniti si receptivi. Intaietatea va avea sanse mai mici sa functioneze daca tu vei incepe speech-ul cu banalul „Astazi as vrea sa va vorbesc despre”.
Cum sa NU iti incepi discursul
Iata si alte cateva tipuri de introducere utilizate in exces si de care spectatorii sunt, cel mai probabil, satui pana peste cap. Ele nu sunt neaparat gresite, insa sunt pur si simplu anoste:
- „Buna tuturor, ma bucur ca ma aflu aici…” – Acesta este unul dintre cele mai rasuflate inceputuri de speech. Nu mai taragana, treci la subiect si spune-le ce vor castiga daca te vor asculta.
- „Sunt extrem de emotionat in clipa asta…” – Problema este ca, daca anunti din start ca nu esti in apele tale, setezi automat asteptarile oamenilor la un nivel scazut (vezi punctul 1 de mai sus). Si oricum, daca esti speriat, acest lucru se va vedea, deci nu este cazul sa mai subliniezi ceva evident.
- „Stiti bancul ala cu…” – Pastreaza glumele pentru cuprinsul discursului, cand vei avea nevoie de ele pentru a ilustra un argument sau pentru a inviora atmosfera. Daca incepi cu un banc care nu este inteles de toti sau la care nu rade nimeni sau, mai rau, care ofenseaza pe cineva, te vei pune intr-o situatie jenanta pe care va fi greu sa o repari.
- „Asa cum stie toata lumea…” – Nu incepe cu povestiri, anecdote sau citate hiper-mega-ultracunoscute decat daca vrei sa aduci ceva nou la ele sau daca intentionezi sa le contrazici prin argumentatia ta ulterioara.
Cum sa incepi un discurs muuuult mai bine
Specialistii in public speaking recomanda cateva tipuri de introduceri care au sanse mult mai mari sa capteze atentia spectatorilor si sa te pozitioneze ca pe o persoana interesanta, care merita ascultata:
- „Doctorii sunt de aproximativ 9.000 de ori mai periculosi decat posesorii de arme.” – Incepe cu o statistica sau o afirmatie surprinzatoare care sa ii faca pe oameni sa ciuleasca urechile si sa-si doreasca sa afle mai multe.
- „Vara trecuta, cand a trebuit sa ma duc la…” – Incepe cu o poveste (atentie, nu una cunoscuta – vezi mai sus). Tuturor oamenilor le place sa auda o intamplare interesanta, mai ales daca este originala, bine spusa si daca este o experienta personala a vorbitorului cu care se pot conecta emotional. Evident, povestea, oricat de frumoasa, trebuie sa aiba legatura cu subiectul.
- „Va rog ridicati mana daca…” – O strategie buna de a implica imediat spectatorii este sa ii faci sa se miste si sa aiba senzatia ca participa si ei pe viu la crearea discursului. Odata ce s-au implicat de la inceput, sunt sanse mai mici sa le pierzi atentia pe parcurs.
- „Amintiti-va ultima data cand ati…” – Determina-i pe spectatori sa se gandeasca la experientele lor si sa acceseze o emotie legata de subiectul tau. Odata ce s-a creat o conexiune emotionala, este ca o fundatie pe care iti poti ridica discursul. Ai grija sa fie vorba de o exprienta comuna majoritatii oamenilor pentru ca ei sa se poata recunoaste in ea.
- „Va voi da 5 motive pentru care…” – Spune-le oamenilor de la inceput de ce este interesant subiectul abordat de tine si ce vor avea de castigat daca te vor asculta.
- „V-ati gandit vreodata de ce…?” – Pune o intrebare provocatoare sau care indeamna la meditatie sau, de ce nu, la dezbatere. Oamenii vor fi mult mai interesati sa-ti asculte argumentele pentru a le compara cu ale lor, fie mental, fie in sesiunea de intrebari si raspunsuri de la final.
Introduceri celebre
Cu siguranta acesti oameni au stiut ce sa spuna ca sa atraga atentia. :)
Fericiti cei saraci cu duhul, ca a lor este imparatia cerurilor.
– Iisus, in Predica de pe munte (exemplu de afirmatie surprinzatoare care atrage atentia)
Pana cand, Catilina, vei abuza de rabdarea noastra?
– Cicero, intr-un discurs care a consacrat termenul de „ex abrupto” (intrarea directa in subiect)
Astazi vreau sa va spun trei povesti din viata mea. Atat. Nu cine stie ce. Doar trei povesti.
– Steve Jobs, in speech-ul inaugural din 2005 de la Universitatea Stanford (care are peste 17 milioane de vizualizari pe YouTube)
Acum e randul tau! Invata sa vorbesti in public fara teama.
Daca-ti doresti sa dezvolti abilitatea ta de a prezenta, cel mai bun loc cu putinta este la Speakers Club.
In Speakers Club se pune accentul pe practica, practica care genereaza rezultate si dezvolta abilitati.
Te astept si pe tine sa faci parte din noua generatie de membrii Speakers Club si sa duci abilitatile tale de prezentare la urmatorul nivel.
2 răspunsuri
Buna ziua!
Personal consider ca ideea de „a fi imperios” inca de la inceput este un mic secret pe care nu foarte multi oameni il analizeaza la adevarat valoare. De multe ori, din nefericire, alergam sa facem lucrurile urgente in detrimentul lucrurilor importante. Va multumesc!
Buna!
Principalul este ca legatura intre inceput si discursul propriu-zis sa fie clara si adecvata.