Acasa » Cuvintele, acesti complici ai mei si-ai tai

Ne spunem lucruri in fiecare zi – unele frumoase si altele care dor. Cuvintele, alaturi de mangaieri, sunt unul dintre limbajele iubirii. Sunt complicii nostri cand nu ne mai intalnim privirile. Si sunt ceea ce ne inspira sa ramanem conectati.

Indiferent ce cuvinte folosim, e ceva onest, sincer, autentic in felul in care rostim cuvintele si in experienta noastra. „Suntem impreuna in acest joc!”

Haideti sa ne jucam putin cu aceste cuvinte

Partenera/partenerul ta/u isi pierde jobul. E vital pentru amandoi sa aveti amandoi joburi. Asadar incepi sa o ajuti sa-si caute un job, ce altceva sa faceti? Printre primele cuvinte pe care i le spui va fi: „Hai sa vedem ce optiuni de job ai”. Oare ce e in spatele acestui mesaj? Poate ceva de genul: „Sunt impreuna cu tine in chestia asta”?

Sunteti amandoi in bucatarie. Stii ca el gateste mai bine decat tine si totusi iti bagi nasul pe-acolo si versi tot ce e de varsat, mai spargi un pahar, dai salata pe jos si torni vinul in paharele de apa. Oare non-verbalul tau incearca sa spuna: „Esti mai bun decat mine la asta”?

„Nu sunt nervos!” (spui tu incruntat). Ea stie ca vrei sa eviti discutiile si cearta. Si poate intelege chiar ca nu e nimic de discutat desi i-ar placea sa tocati discutia marunt-maruntel. Oare spunand simplu ca esti nervos nu te-ar aduce mai repede in locul linistit in care oricum iti doreai sa ajungi? Stii doar ca urmeaza cliseul: „Spune-mi te rog ce e in neregula” (pe un ton enervant de plangacios eventual).

„Imi pare rau ca esti suparata” (spus fata in fata, nu prin SMS, BBM sau mai stiu-eu-ce). Si, in fine, orice mesaj ce e spus fata in fata – poate sa ii transmita ca esti acolo pentru ea, fizic si emotional.

De fiecare data cand o conversatie incepe sa fie prea tare, rapida sau dureroasa, putem sa-i spunem „Da-mi doua minute sa ma calmez”. Ii vei transmite grija ta pentru amandoi.

In fiecare relatie gandim comentarii pozitive dar, din pacate, doar cele negative ajung sa fie exprimate. Dureaza doar un moment – si cateva cuvinte negative – dar va lua mult mai mult timp pentru a controla dezastrul creat dupa. Ce e in spate? „Iti multumesc ca imi reamintesti mereu cat sunt de important pentru tine.”

Atunci cand e furtuna, ea tinde sa fie egocentrica si sa nu ia in considerare sentimentele tale. Abia cand se vor calma lucrurile va realiza ce a facut de te-a ranit astfel. Si atunci va incepe cu eternul „Ce as putea sa fac ca sa te simti mai bine”? In schimb, mesajul din spate poate sa fi fost: „Nu conteaza cat sunt de nervos, te iubesc la fel de mult”.

„Vrei sa fiu sincer sau nu?” Raspunsul va fi mereu „da”, cu singura conditie ca lucrul pe care i l-ai spus sa nu fi fost un atac ieftin de tipul: „Tu nu ma cunosti suficient de bine ca sa stii ce-mi place.”

Ce e in spatele cuvintelor pe care le arunci in stanga si in dreapta?

Cum ai putea sa iti faci cuvintele complici? Si, mai ales, care sunt cuvintele care iti plac si tie si ei si care va pot duce in viitor?

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!