Iti recomand sa citesti seria Ce ne trebuie pentru a fi bogati – articolele 1, 2, 3, 4 si 5.
Intrebarea de mai sus este legitima. Vorbim de bogatie, dar de cele mai multe ori evitam sa dam cifre. Oare de ce?
Raspunsul este cat se poate de simplu si se ascunde in spatele naturii umane: cu fiecare zi pe care o traim pe acest pamant, ne imbogatim cu experiente si, pas cu pas, ne transformam in altceva. Tu nu mai esti omul de acum un an, si esti si mai diferit de persoana care ai fost acum doi ani. Ca atare, conceptiile tale, de acum, sunt diferite de cele de anul trecut sau de acum doi ani. Iar daca vei fi intrebat „De cati bani ai nevoie pentru a te simti bogat?”, vei da un raspuns diferit, in functie de perioada vietii in care te afli.
Desigur, daca intrebi alta persoana, care are aceeasi varsta, care lucreaza in acelasi domeniu ca tine sau intr-un domeniu apropiat, pe o pozitie salarizata asemanator, raspunsurile voastre ar putea fi relativ apropiate. In schimb, daca intrebi o alta persoana, care are aceeasi varsta cu tine, dar care are alta pozitie sociala si/sau profesionala, raspunsul va fi cu siguranta, altul.
Mai mult, raspunsul depinde de sex, zona culturala si geografica, perioada istorica si de alti factori. Ca sa trag o concluzie, fiecare are alta idee despre ce inseamna sa fii bogat. Iar ca sa fiu cat mai exact cu putinta, voi defini ce inseamna sa fii bogat (in perceptia populara): capacitatea de a avea ce iti doresti, fara sa faci sacrificii pentru a obtine ceea ce iti doresti.
Americanii
Haide sa descoperim, impreuna, aceasta realitate. Pentru aceasta, iti voi arata un sondaj Gallup, realizat in doua perioade, separate de opt ani, pe publicul american. Sondajul arata urmatoarele aspecte interesante:
- s-a analizat ce inseamna pentru populatie sa fii bogat, din punct de vedere al venitului si al bunurilor aflate in posesiune (avere);
- in general, valoarea minima a averii de la care o persoana se considera a fi bogata, are mediana (valoarea medie) neschimbata, intre 2003 si 2011, si anume un milion de dolari;
- cifra de un milion de dolari este avansata de 30% din persoane, restul oferind cifre intre 100.000$ si 5 milioane de dolari;
- valoare venitului, necesar pentru a te simti bogat, a crescut intre 2003 si 2011 de la o valoare mediana de 120.000$ la 150.000$ pe an;
- femeile, persoanele peste 50 de ani si persoanele fara facultate considera ca sunt bogate daca au un venit de 100.000$ pe an;
- locuitorii din orasele mari si din cartiere de vile (din suburbia marilor orase) considera ca ai nevoie de un venit de 200.000$ pe an, pe cand cei din zona rurala si orasele mici considera ca ai nevoie de un venit de 100.000$.
Pentru mai multe detalii, te invit sa studiezi imaginea de mai jos (click pe imagine pentru detalii), oferita de mint.com:
Romanii…
Pentru Romania, lucrurile sunt mai greu de aflat. Am incercat sa gasesc un sondaj de opinie asemanator, fara prea mare succes. Am dat de un pseudo-sondaj, facut de ProFM, care a aparut pe site-ul lor, de unde reproduc raspunsurile:
* M-as simti bogat si daca as primi salariul la timp. Va salut. Ionel, Brasov.
* Eu numai de 3.000 ron sa pot, sa nu mai fiu pe minus dupa cheltuieli si rate in fiecare luna. Acum am 2.500. Raul, Cluj. “Succesuri” tuturor.
* Neata, eu as avea nevoie de banii lui Basescu ca sa fiu bogat. Mihai din Nadlac.
* Eu as avea nevoie de 100 de miliarde si m-as simti bogat. De la Florin din Barlad.
* 4.000 ron pe luna.
* Daca as avea toti banii de la FMI as fi cel mai linistit. Gigi Duba, Orastie.
* Cred ca daca as avea 2.500 lei sa-i iau copilului meu un calculator as fi chiar bogat. Gabi, Tg-Jiu.
* De salariul lui Boc. Ioana din Arad.
* Banii nu aduc fericirea, dar o intretin. Claudiu din Hateg, va salut.
* Eu m-as multumi cu 1.000 de lei pe luna, Marius – Galati. Va salut.
* Udrea Ionut-Andrei din Bucuresti: “saracii oameni bogati”.
* Moi je… 3000 euro.
* 7.8 mil $.
* Buna Pro FM, eu as avea nevoie de 100 de milioane, pentru ca as face casa la doua camere.
* De 50 bani si o tara rahat. Va pup, Marinel din Timisoara.
* Baieti, sunt Moca din Arad. 10 lei pe zi, pe langa salariu.
* Am nevoie de atatia cat sa-i ofer copilului un trai decent in tara asta de rahat. Ionut, Dambovita.
* As avea nevoie de aproximativ 300.000 de euro. Base nu vorbeste prostii in unele locuri din Harghita, chiar curge apa minerala pe marginea drumului. Robert.
* As avea nevoie de 39.500 de euro sa-mi platesc rata la banca, ar fi suficienti sa ma simt bogat pentru toata viata.
* Vreo 3 lei pentru o cartela de metrou. Va pupa habibi.
Din pacate, relevanta „sondajului” este… relativa. Daca dai la o parte raspunsurile in doi peri si mistocareala, nu ramai cu mare lucru. Ce inseamna asta? Ori faptul ca nu suntem in stare sa gandim (ceea ce ma indoiesc), ori faptul ca cei care „frecventeaza” ProFM-ul sunt atat de departe de bogatie incat nici nu vor sa faca un exercitiu mental legat de ea.
Chiar daca nu am date relevante, voi risca o presupunere: lasand la o parte cifrele, vom vedea ca se mentin tendintele aparute in sondajul american, si anume faptul ca femeile, persoanele peste 50 de ani si persoanele fara facultate vor considera ca bogatia se obtine cu o suma mai mica, le fel ca persoanele din orasele mici si de la tara, in comparatie cu cei din orasele mari.
Provocare cu sondaj
Mi-ar fi placut sa citesc rezultatele unui asemenea sondaj. In lipsa acestuia, va provoc sa lasati un comentariu (serios, fara bascalie) in care sa spuneti care este averea la care v-ati simti bogati si care este castigul lunar la care v-ati simti bogati.
In plus, va rog sa dati un „Like” sau un „Share” la articol, pentru ca sa avem cat mai multe comentarii.
Sa vedem ce iese…
22 de răspunsuri
Eu m-aș simți bogat având o valoare netă de 1 milion de euro, și un venit lunar de minim 100.000 E.
$150.000 pe an e o suma decenta.
M-as considera bogat cu un 3000 Euro pe luna :)
Din punct de vedere economic, exista o diferenta intre venitul disponibil si venitul discretionar. Venitul disponibil sunt banii pe care ii ai dupa ce iti platesti taxele (de exemplu, salariul net daca esti angajat). Venitul discretionar este suma care iti ramane dupa ce ai efectuat toate cheltuielile lunare obligatorii (rate, chirie, utilitati, abonamente, mancare, transport, scoala copiilor etc.) – adica banii pe care poti sa ii economisesti sau sa ii cheltui dupa pofta inimii, pe “mofturi”: parfumuri, carti, bilete la film si la concert, excursii in strainatate, o masa la restaurantul chinezesc, un LCD mai mare sau a saisprezecea pereche de pantofi. Or, dupa parerea mea, exact “mofturile” dau culoare vietii si te fac sa apreciezi ca traiesti. Cand mori, nu iei cu tine mobila sau masina, ci amintirea lucrurilor pe care le-ai vazut, citit, ascultat, gustat… care ti-au produs bucurie in vreun fel. Prin urmare, ca sa ma simt bogata, trebuie sa am un venit disponibil suficient sa-mi acopere toate cheltuielile curente si un venit discretionar mare, adica bani de “mofturi”. :)
Avand in vedere ca am 24 de ani, eu m-as simti bogat daca as avea un venit lunar de 2000 euro.
Cred ca mi-ar fi suficient un venit pasiv de 2-3000 de Euro. Legat de avere, nu cred ca e asa importanta, deci daca ar fi zero nu m-ar deranja. Problema e ca ale 2-3000 de euro venit pasiv ar avea nevoie de o avere in spate, din care sa „curga”. Cat de mare? nu stiu.
eu vreau un venit echivalent cu 2000 de euro/luna, sa lucrez maxim 7 ore pe zi si sa termin intotdeauna ceea ce am de facut in programul de lucru, iar timpul liber sa mi-l dedic exclusiv altor activitati in afara celor producatoare de venituri. In Romania :)
Dacă definesc bogăţia ca fiind: „capacitatea de a avea ce iti doresti, fara sa faci sacrificii pentru a obtine ceea ce iti doresti”, atunci fie sînt bogat, fie am învăţat să fiu mulţumit cu ceea ce am. Nu de puţine ori, bogăţia duce la lăcomie.
Dacă definesc bogăţia ca fiind: „Numarul de zile pe care ai putea sa-l traiesti in continuare, la standardul actual de viata, daca te-ai opri din munca, astazi”, atunci trebuie să recunosc că mă scald în ape tulburi.
Per total, însă, sînt mulţumit de cum o duc.
impartasesc in mare parte opiniia lui radu si iulia. undeva pe la miljocul ideilor sunt si eu…adica bogatia mea consta in a avea suficienti bani cat sa nu duc grija zilei de maine si sa imi ramana si pentru micile mele nevoi fizice cat si spirituale. sa am acel sentiment ca nu mor de foame si ca am ce imi trebuie. multumesc vietii in fiecare zi ca respir si tainuiesc in tacere la prosperitate!!… si nu numai!
o zi buna!
Daca ar fi sa vorbim de cifre atunci:
Valoare totala neta acumulata – fie si in active, nu neaparat cash: 15 milioane EUR
Venit net lunar (indiferent de sursa): ~40.000 EUR
Societatea consumista (cu reclame si tot demersul marilor companii de a crea noi nevoi, pe care e musai sa le satisfaci ca sa fii fericit!) te transforma intr-un sclav modern.
Viata nu e usoara, dar si noi avem darul de-a ne-o complica si mai tare.
Scrie pe-o hartie ocaziile in care te-ai simtit fericit (si care nu au fost urmate imediat de o stare proasta)!
Eu una imi pregatesc evadarea din oras (cum spunea Jean-Jacques Rousseau, “Orasele sunt abisul speciei umane”). Prefer sa fiu mai “saraca”, dar libera, decat sa am un “scarbici” = servici, sa muncesc ce nu-mi place si apoi sa dau banii pe lucruri de care nu am nevoie.
Putinele lucruri pe care le cumpar sunt romanesti, si daca sunt cat mai apropiate de zona unde stau, e si mai bine.
Din pacate ne gandim prea putin la Natura, pe care o exploatam si contaminam de parca calitatea vietii noastre nu ar depinde de ea.
Eu m-as considera bogata cu un venit lunar de 5000 euro net.
Bogatia= Contbancar de $1 milion+ masina de $70.000+ venit lunar de $10.000+ casa de $300.000
O intrebare simpla pentru ca stiu care sunt obiectivele mele privind venitul si averea. Un venit lunar de 10.000 euro (deci 120.000 euro pe an) si o suma a investitiilor de 500.000 euro. Deci pe la jumatate fata de ce isi doreste un american.
Mi-as dori mult sa intelegeti toti ca poate, uneori, comentariile care par facute in bascalie pot fi si reale.Chiar si cel care spune ca s-ar simti bogat daca ar avea cei 3 lei pentru metrou poate avea dreptate.S-a punctat foarte bine in articol ca totul depinde de momentul in care dai raspunsul.Din cate imi dau seama, respondentii de pana acum se afla in momente bune.
Cert este ca te poti simti bogat cand ti s-a indeplinit o nevoie stringenta, indiferent de cat de mare importanta ii dau ceilalti.Si, uneori, nici nu este nevoie de bani multi.
Sunt convinsa ca, in tara asta sunt multi care s-ar simti cu adevarat bogati daca nu ar trebui sa-si faca griji pentru felia de paine pe care sa o puna pe masa in fata copilului in fiecare zi, daca ar putea merge la medic atunci cand sunt bolnavi fara sa se teama ca nu se va uita nimeni la ei pentru ca nu au un plic doldora in buzunar,daca ar putea sa calatoreasca sa-si vada rudele de cate ori au nevoie, daca ar putea sa-si plateasca taxe la facultati pentru a-si definitiva studiile,sau, chiar daca, si-ar putea permite, in fiecare zi, o bucata de friptura pe masa…
Asa ca, vedeti numai de cati bani este nevoie pentru toate aceste lucruri marunte, la care adaugati facturi,taxe lunare si rate la banci de cel putin un salariu mediu si va veti face o idee despre suma minima de care are nevoie un om obisnuit din Romania pentru a se simti bogat.Bogatia este un lucru relativ, iata de ce romanii obisnuiti nu va vor da o suma precisa de la care s-r simti bogati.Poate o vor face doar aceia pentru care nu exista decat lumea lor roz…
Averea: 1 mil eur
Castig lunar: 10-15.000 eur
Interesant ar fi de privit problema asa:
de cati bani ai nevoie sa iti mentii corpul sanatos;
de cati bani ai nevoie sa iti refaci corpul sanatos in caz ca nu este asa;
de cati bani ai nevoie sa te hranesti pe tine si familia zilnic;
de cati nai ai nevoie sa asiguri siguranta si securitatea ta si a familiei;
de cati bani ai nevoie sa iti sprijini in evolutie mostenitorii fiintei tale/copiii;
de cati bani ai nevoie sa iti hranesti „sufletele” membrilor familiei tale, aici pe pamant, si sa le pregatesti pentru o viitoare etapa in evolutie;
Toate acestea adunate si cuantificate, plus alte optiuni si viziuni, functie de valentele fiecaruia, ar pute spune cat ai nevoie pentru a fi bogat in viata. La trecerea in alte lumi, ramai cu bogatia sufeltului, restul e ieftin si desertaciune.
Cum spunea cineva… să poţi să mergi cu prietenii la restaurant şi să nu fie nevoie să te uiţi în partea din dreapta a meniului ca să decizi cât de flămând eşti.
M-aş simţi bogată dacă aş avea atâţia bani să pot invita la masa mea pe oricine are nevoie.
Interesant este faptul ca majoritatea oamenilor ar prefera sa moara decat sa gandeasca, de aceea nu stiu ce ii face fericti, ce isi doresc cu adevarat, nu au un plan al vietii dupa care sa se ghideze, practic isi pun viata in mainile altor persoane, care vor lua hotarari pentru ei si le vor hotari pozitia in societate.
„Life will pay whatever price you ask of it.” -Tony Robbins
Mi-a placut subiectul dezbatut in articol. Felicitari!
PS. 10.000 euro/luna este suma la care voi obtine libertatea financiara.
Averea nu se masoara in bani cum raspund majoritatea,ci in timp.Nu conteaza cati bani castigi lunar,cati reusesti sa pastrezi de la o luna la alta!
sa traiesti doar sa castigi bani,stres si probleme,omul este bogat cand are sanatate ,restul chiar nu conteaza.
500 euro/zi, adica undeva la 15k pe luna