Acasa » De ce este dificil sa realizam schimbarile pozitive?

Cred ca oricine doreste sa schimbe cate ceva in viata personala: unii vor sa invete sa castige mai multi bani, altii vor sa urmeze cursuri de perfectionare intr-un anumit domeniu, altii vor sa isi imbunatateasca performantele sportive. Poate unii vor sa renunte la fumat sau vor sa slabeasca cateva kilograme.

Pentru fiecare dintre aceste schimbari exista o motivatie. Si totusi unele schimbari, de fapt cele mai multe, sunt dificil de realizat. Perseverenta ajuta, dar foarte multi nu au perseverenta necesara pentru a avea succes.

Transformarile exterioare apar atunci cand cele interioare au fost realizate

In engleza suna mai bine: “The inner game drives the outer game”. Nu vom obtine mai multi bani daca nu vom deprinde mai intai abilitatile necesare pentru a castiga mai mult. Transformarea apare intodeauna din interior si se manifesta in exterior prin actiunile pe care le facem si apoi prin rezultatele pe care le obtinem.

Cum definim acel “interior”?

Eu ii spun SUBCONSTIENT. Ce este SUBCONSTIENTUL? Ei bine, este esenta nostra. Este ceea ce suntem cu adevarat, este suma totala a credintelor, obiceiurilor pe care le avem, a trairilor si a emotiilor noastre. Este locul de unde pastram acele lucruri din care este alcatuita REALITATEA noastra.

Tot ceea ce am invatat este acolo. Mintea subconstienta functioneaza ca o camera video care inregistreaza si retine in permanenta informatiile si perceptiile noastre venite prin intermediul celor 5 simturi. Tot ceea ce am vazut, am simtit, am auzit, am gustat sau am mirosit este acolo si va ramane acolo toata viata. O foarte mica parte din aceste informatii ajung in mintea constienta sub forma amintirilor.

Modul in care gandim si actionam este tot acolo, in subconstient

Pentru a realize o schimbare, este necesar ca acea informatie noua sa ajunga in subconstient si sa inlocuiasca vechea informatie care ne limiteaza.

De exemplu daca avem teama de a vorbi in public dar vrem sa inlaturam aceasta teama si sa devenim un “speaker” de succes, este necesar sa inlocuim informatia existenta (“Mi-e teama atunci cand trebuie sa tin o prezentare”), cu informatia noua (“Ma descurc excelent atunci cand tin o prezentare”).

In sfarsit, revin la intrebarea din titlu: De ce este dificil sa realizam schimbarile pozitive?

Pentru a intelege insa cum pot fi schimbate elemente ale subconstientului este necesar sa intelegem cum se formeaza subconstientul. Atunci cand o persoana se naste mintea subconstienta este goala (unii ii spun “tabula rasa”). Pe masura ce persoana respectiva trece prin copilarie, subconstientul acumuleaza informatii.

Invata de exemplu ca este mai avantajos sa urmezi sfaturile parintilor pentru a primi ulterior recompense sub forma unei bomboane sau a unei laude. Toate aceste perceptii incep sa se cristalizeze in timp sub forma obiceiurilor, a credintelor si ajung, in timp, sa creeze structura realitatii pentru acea persoana.

Realitate este subiectiva pentru ca fiecare o percepe intr-un mod diferit. In NLP se spune ca “Harta nu este teritoriul”. Aceasta “harta” este modul in care fiecare dintre noi percepe realitatea si este alcatuita din “programe care ruleaza pe un supercalculator” – mintea subconstienta. Continuand aceasta metafora informatica, imaginati-va ca doriti la un moment dat sa schimbati screensaverul calculatorului. In acest caz trebuie sa incarcati un nou screensaver care il va inlocui pe cel vechi.

Subconstientul este insa putin mai complex. Nu doar ca este dificil sa gasim modalitatea de a insera noua informatie acolo ci mai mult, este necesar ca noua informatie sa fie mai puternica. Adica sa aiba energie mai mare pentru a inlocui informatia veche. Care este acea energie? Este energia emotionala. Este motivatia. Cat de mult ne dorim schimbarea.

Mai este un motiv pentru care este dificil sa facem schimbari.

Este vorba despre inertie

Toate obiceiurile si credintele noastre au o inertie care le confera stabilitate. Iar aceasta stabilitate aduce consistenta personalitatii noastre. Fara acea consistenta, personalitatea noastra nu ar fi conturata, ne-am schimba la orice “adiere de vant”.

Imaginati-va cata energie mentala am irosi daca ne-am schimba in permanenta personalitatea!

Mai mult, avem nevoie de aceasta consistenta, de siguranta ca si maine vom face aceleasi lucruri pe care le-am facut si azi pentru ca, de bine de rau, ele functioneaza pentru noi si ne-au asigurat supravietuirea pana in prezent. Apropo, stiati care este proportia gandurilor si a actiunilor pe care le facem fara a le constientiza raportat la tot ceea ce facem zilnic? 95%.

Este destul de ridicat gradul nostru de automatizare, nu-i asa? Si cu toate astea, majoritatea oamenilor sunt stresati si obositi de cele 5% din actiuni la care trebuie sa se gandeasca si pentru care trebuie sa gaseasca solutii. Imaginati-va cum ar fi sa constientizam tot ceea ce facem in proportie de 100%.

Avem insa cel putin doua metode de a realiza schimbarile pe care le dorim. Si cand spun schimbare, asta inseamna schimbare pe termen lung. Prima dintre aceste metode este conditionarea clasica, pavloviana. Cea de-a doua se numeste hipnoza.

Dar voi vorbi despre aceste 2 metode intr-un articol viitor.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

5 răspunsuri

  1. Interesant articolul…
    Legat de „Transformarile exterioare apar atunci cand cele interioare au fost realizate” si Brian Tracy spune ceva de genu.. Si de fapt cam toti speaker-ii motivationati pe care i-am ascultat spun cam acelasi lucru: de fapt schimbare pleaca din interior. Mai intai trebuie sa ne schimbam in intrior si apoi va aparea si schimbarea pe plan exterior… Brian Tracy spunea ceva de genul: „The outer life is an expression of the inner life” (sper ca am scris bine:D)
    Problema e ca schimbarile de durata nu se fac asa usor… este nevoie de multa perseverenta, autodugestie, schimbarea sistemului de convingeri de care vorbeste Tony Robbins in cartea sa – Descopera forta din tine…
    Schimbarile pozitive sunt mai dificil de facut si deoarece este mai simplu sa nu o faci :)
    Tot Brian Tracy cita pe cineva care spunea ca obiceiurile proaste sunt usor de format, dar e greu sa traiesti cu ele, cele bune sunt greu de format, dar e usor sa te obisnuiesti cu ele… asa ca orice schimbare pozitiva presupune ceva efort la inceput… dar recompensa va fi pe masura

  2. Tot la Tony Robbins am citit ca oamenii nu pot sa renunte la obiceiurile proaste pentru ca au niste beneficii secundare care sunt mai puternice decat neplacerile cauzate de acel obicei. De exemplu, pentru un gurmand, placerea data de o prajitura savuroasa este mai mare decat dezavantajul resimtit pentru ca este supraponderal, iar mancatul ii ofera confort psihic, alinare etc. Pana cand nu descopera alte metode de a-si gasi acest confort psihic, el nu va putea renunta la mancatul in exces, oricat si-ar dori sa-si schimbe obiceiurile alimentare proaste.

  3. Felicitari pentru articol, foarte interesant. Pare dificil, dar se poate! Atata vreme cat intelegem „procesul” de schimbare, acesta este cu atat mai usor realizabil.

    Abia astept articolul legat de hipnoza… :) Hipnoza ridica inca multe semne de intrebare si la un „google search” gasim fel de fel de informatii legate de acest procedeu. In empower avem incredere, de aceea sunt convinsa ca vor fi informatii reale si interesante.

    Numai bine!

  4. Ce-mi plac de tare sincronicitatile in ultima vreme!!! Chiar zilele astea tot meditam la un gand similar: „As within, so without”…sau cum ne invata si Iisus in Biblie: „Precum in cer asa si pe pamant”-este in aceeasi linie cu ce ne spune Iulian si cu acest superb articol. Ideea e aceeasi: un cat mai frumos echilibru intre interior si exterior. Un prim pas ar fi o mai buna cunoastere a ceea ce suntem, a ceea ce ne dorim sa fim, ca sa stim ce e de schimbat in devenirea noastra. Nu poti stapani ceea ce nu cunosti. De ce vrei sa slabesti 3 kilograme? De ce vrei sa-ti schimbi locul de munca? Cand te cunosti destul de bine si stii de ce, atunci vei sti mai bine si cum sa faci schimbarile care sa te multumeasca (interior, asa cum le-ai implementat deja in exterior). De aici cred ca vine si dificultatea in a realiza schimbarile pozitive, pentru ca de cele mai multe ori nu petrecem destul timp cu noi insine sa ne cunoastem mai bine pentru a sti ce se poate schimba, ce merita schimbat si ce trebuie schimbat si mai ales de ce ne dorim sa facem schimbarea.
    Multumesc de articol, dar si de gandurile voastre impartasite aici.

  5. Va multumesc pentru aprecieri.Pregatesc o serie de articole interesante despre hipnoza pe care sunt sigur ca le veti aprecia.Sper sa folositi o parte din informatiile pe care le voi prezenta si atunci cand veti avea succes,astept un feedback!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!