Faptul că cititul este un exercițiu extrem de important pentru creier este arhicunoscut. La fel de cunoscut este și faptul că cititul, practicat de-a lungul vieții, poate preveni apariția unor boli, prin stimularea constantă a creierului.
Deși sunt aspecte cu care suntem familiari, activitățile zilnice și programul încărcat ne pot face să renunțăm la acest obicei extrem de benefic pentru sănătatea noastră. Dacă mișcarea zilnică favorizează menținerea unui corp sănătos și puternic, este bine de știut că cititul zilnic contribuie cu succes la menținerea unui creier antrenat și în continuă dezvoltare.
Lăsându-ne pradă activităților cotidiene, este destul de dificil ca la final de zi să alocăm jumătate de oră cititului, mai ales atunci când oboseala psihică își face simțită prezența. Totuși, care este modalitatea prin care putem să transformăm cititul într-o activitate recurentă, fără prea mare efort?
Alege cărți pe gustul tău
Deși poate părea o recomandare extrem de simplistă, este un prim pas important în a-ți forma obiceiul de a citi. Astfel, alege o carte care se potrivește preferințelor tale. De pildă, dacă în general îți place să urmărești filme polițiste, caută un roman care să integreze acțiune, mister și suspans și al cărui final să fie unul total neașteptat. Un exemplu în acest sens este Moarte pe Nil, unul dintre cele mai reușite romane polițiste ale autoarei britanice Agatha Christie. Dacă, dimpotrivă, poveștile de dragoste îți trezesc interesul, poți să alegi un roman din categoria scrierilor erotice. Indiferent care este pasiunea ta, asigură-te că alegi o carte pe care o vei citi cu sufletul la gură. În acest fel, vei fi motivat să citești cât mai mult și să ajungi, în cele din urmă, la deznodământul mult așteptat.
Alege o carte potrivită stării tale de spirit
A alege o carte care să se potrivească pasiunilor tale este important. Totuși, la fel de important este să alegi o carte care să fie în acord cu starea ta de moment, pentru a nu risca să nu rezonezi cu personajul și să abandonezi lectura imediat. Dacă te simți demotivat sau ai întâmpinat un eșec în viața personală sau profesională, caută o carte al cărei erou trece prin momente dificile. Nu doar că vei rezona cu personajul, dar este posibil să primești și o doză de curaj și optimism odată ce acesta depășește momentele dificile.
Începe cu lecturi scurte, dar de impact
Apetența pentru lectură poate fi dezvoltată nu doar citind romane, ci și povești mai scurte, dar cu informație de calitate. Reportajele pe diverse teme pot fi un exemplu bun în acest sens. Acestea înglobează informații de actualitate, urmând un anumit fir narativ. Indiferent de temele abordate, asigură-te că utilizezi surse de încredere, astfel încât aportul informațional să fie unul calitativ.
Exersează zilnic
Deși este posibil ca la început să depui efort pentru a te mobiliza, după ce vei identifica tipul de lectură potrivit pentru tine, cititul va deveni mult mai ușor. De asemenea, exersând zilnic, vei putea transforma lectura într-un obicei. Dacă obișnuiești să petreci timp pe rețelele sociale, înlocuiește 30 de minute de social media cu citirea câtorva pagini dintr-o carte. Cu pași mici, dar siguri, vei ajunge să citești frecvent.
Dacă timpul nu îți permite să citești acasă, ia în considerare și alte locuri pentru a duce la bun sfârșit exercițiul tău zilnic de lectură. Citește în autobuz, în sala de așteptare sau în pauza de masă, dacă e un context favorabil pentru astfel de activități.
Cititul nu doar că îți va îmbunătăți capacitatea de a gândi și de a asimila informație, dar va contribui și la dezvoltarea vocabularului și a gândirii analitice. Spre deosebire de vizionarea unui program televizat, unde atitudinea noastră va fi una pasivă, cititul implică un grad mare de activitate: ne imaginăm posibile scenarii și personaje, facem conexiuni și înțelegem fenomene. Totodată, cititul susține creativitatea, te ajută să te exprimi mai ușor și reduce stresul într-o proporție extrem de mare.
Sursă foto: unsplash