Astazi va aduc partea a doua a articolului despre dependente. Puteti citi prima parte a articolului aici.
Cum ai aparut in viata mea?
Ca in orice situatie, cand un lucru il determina pe altul, si dependenta apare pentru ca a fost provocata de diferite motive. Uneori suntem constienti de ele, cazul cel mai fericit, deoarece astfel putem lucra asupra lor si ne este mult mai usor sa scapam de ea, alteori nu si atunci procesul de constientizare si de rezolvare poate fi mult mai indelungat.
Este practic imposibil sa enumeri toate motivele care pot declansa dependenta, deoarece fiecare persoana are propriile experiente de viata si propriul mod de a le intelege si privi si depinde de la persoana la persoana cu ce situatie se confrunta si ce anume ii poate determina dependenta.
Totusi, exista cateva motive des intalnite ce pot explica dependenta, asa-zisele surse de suferinta. Sunt solide si au o putere extraordinara asupra noastra.
Pe primul loc cred ca se poate clasa detasat stima de sine. Da, aceasta poate fi atat prietena noastra, la care apelam cand avem nevoie de incurajare, de sustinere, de cineva care sa fie cu noi in diferite momente din viata noastra, cat si „bestia” care ne pune piedici, care ne transforma in neputinciosi, in persoane care se simt rau cu ele insele, inferioare si incapabile de a reusi.
Ne tine pe loc si nici macar nu incercam, nu avem puterea sa incercam, sa vedem de ce suntem in stare si care sunt limitele noastre. Suntem prizonieri, nu ne acceptam propria persoana, iar uneori chiar poate conduce spre auto sabotaj.
Desigur, lista poate continua cu dezaprobarea (critica). Ea ne transforma in fiinte sensibile si fugim imediat dupa protectie, pansamentul care sa ne ajute sa rezistam. Si de multe ori acesta este o persoana care ne impaca si ne cocoloseste. In multe cazuri critica poate ajuta: daca suntem cu adevarat sinceri cu noi, ne putem da seama ce este adevarat din ceea ce ni se spune.
Dar asta presupune sa ai o relatie foarte buna cu tine, sa te cunosti si sa te accepti. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa imbunatatesti punctele slabe! In caz contrar, privim critica ca pe un permanent atac la propria persoana si avem senzatia ca nimeni nu ne intelege si nu ne accepta.
La fel de periculoasa poate fi si singuratatea. O persoana singura se gandeste imediat ca este ceva in neregula cu ea, ca nu are nimic bun de oferit si ceilalti nu o pot iubi. Aceasta face tot posibilul sa gaseasca pe cineva care sa-i dea valoare, pe cineva de care sa se lege si sa fie ca un punct de sprijin, o persoana care sa o „sustina”.
De multe ori, aceste persoane se simt etichetate si marginalizate si se inchid in propria carapace. Iar daca intalnesc acea persoana-protector, se simt fericite, cred ca si-au rezolvat problema. Din pacate, nu ne dam seama ca putem sa cadem in propria capcana. Daca am gasit pe cineva care sa actioneze in locul nostru, pentru ca noi suntem condusi de frica, nu inseamna ca am rezolvat problema, ci am refulat-o doar, am inchis-o intr-un sartarel si nu ne intalnim cu ea decat cand suntem la limita.
Tocmai acest fapt ne poate afecta mult mai mult decat in momentul in care ne-am da seama de adevarata situatie si nu am incerca sa gasim solutii pasagere. Printre acestea este vorba si de vulnerabilitate. In momentul in care acea persoana s-ar desparti de noi sau pur si simplu ar iesi din viata noastra, din diferite motive, noi am cadea la pamant, am fi asemenea unui bol de sticla care se sparge.
Inca un motiv important ar putea fi copilaria, mai exact relatia cu parintii pe care am avut-o in acea perioada. Este clar ca o persoana care a avut parinti supraprotectori se confrunta cu o dependenta. Practic, nu este obisnuita sa ia singura decizii, sa aiba incredere in potentialul sau si in propria judecata, nu a fost incurajata sa-si afirme personalitatea. De mica, a fost invatata ca altii sa ia decizii in locul ei. Ca si cum viata ei ar fi a altcuiva.
Dar poate aparea si situatia in care aceste persoane au fost private de iubire, de sprijin afectiv si atunci ele cauta cu disperare persoana care sa le diminueze aceste lipsuri.
Ce putem face?
Dupa cum am mai spus, motivele sunt multiple, iar modalitatile de rezolvare, de asemenea. Probabil multe persoane ar dori sa stie cum putem indeparta dependenta si cum putem deveni persoane independente, pe propriile lor picioare.
Ar fi usor sa dau cateva sfaturi, cateva modalitati „minune” si toata lumea ar fi impacata si fericita. Eu nu aleg sa fac asta pentru ca ar insemna sa fiu superficiala si sa le „vand” sperante inutile celorlalti, iar acest fapt nu i-ar ajuta deloc.
Ce pot sa fac este sa ii sfatuiesc ca in momentul in care se confrunta cu o asemenea problema cei apropiati, cei din jurul lor, sau cand li se sugereaza ca ei insisi ar fi dependenti, sa nu ezite sa caute ajutor de specialitate, sa doreasca sa isi rezolve problema si sa nu fuga de ea.
Cei din jur sunt afectati de o persoana dependenta?
In primul rand este afectata ea insasi. Dar da, cu siguranta are efecte si asupra celor din jur. Uneori, poate fi mult prea insistenta in a-i oferi cat mai mult timp, atentie, si acest lucru le poate afecta performanta, propria viata, pot simti ca le este invadat spatiul, timpul. Este ca si cum ar trebui sa fie 100% disponibili pentru acea persoana, fiind solicitati in permanenta pentru diferite sfaturi.
Mici indicii si idei despre comportamentul fata de persoanele dependente:
- Apreciati-le meritele. Trebuie sa inteleaga ca este omeneste sa greseasca si ca esecul poate fi rezolvat si nu trebuie privit neaparat ca o tragedie.
- Cand o persoana dependenta cere un sfat, cereti-i propria parere. Este necesar sa inteleaga ca nu este benefic sa se conformeze automat parerilor celorlalti! Sa se obisnuiasca cu analiza, gandirea, cu propria decizie si asumarea responsabilitatii.
- Cereti voi un sfat de la persoana dependenta in diferite probleme/domenii in care este competenta. Dependentii au nevoie sa fie incurajati sa nu renunte usor la propria parere.
- Incurajati persoanele dependente sa aiba activitati individuale. Sa li se explice ca uneori este mai util sa lucreze pe cont propriu decat sa fie implicate doua persoane in aceeasi sarcina.
- Persoanele dependente nu trebuie abandonate brusc. Este nevoie de timp pentru a se obisnui cu noua situatie si cu faptul ca de acum inainte este nevoie sa se descurce singure.
Este important sa se retina ca o persoana dependenta nu este mai putin valoroasa decat ceilalti, doar ca aceasta se confrunta cu anumite dificultati in relatia cu ea insasi si cu ceilalti. Este foarte important sa fie inteleasa, sustinuta in a rezolva propriile probleme si ajutata din tot sufletul si cu incredere in reusita!