De la inceput trebuie sa spun un lucru pe care noi, oamenii, il ignoram cu usurinta cand vine vorba de propria evolutie personala: facem parte dintr-un univers care presupune cicluri ale vietii, cu cresteri, maturizari si decaderi. Acest lucru se intampla cu viata noastra in general, in cadrul ciclului biologic si in segmente, cu perioadele din viata. Evident, aceasta evolutie apare si in finantele personale.
Cand vorbesc despre epuizare, ma refer la imposibilitatea de a mai realiza progrese in directia dorita. Acest lucru apare indiferent de ciclul economic in care ne aflam si in toate etapele vietii personale, in anumite puncte. Este un fenomen normal, previzibil, dar care ne produce o reactie negativa, de o intensitate variabila, in functie de predispozitia noastra personala.
Unde apare epuizarea?
Epuizarea apare in doua dintre cele mai importante aspecte ale finantelor personale: controlul cheltuielilor si cresterea veniturilor. Dupa cum probabil stii deja, cheia unei vieti financiare prospere este mentinerea unui buget pozitiv, adica situatia in care veniturile sunt superioare cheltuielilor, luna de luna. Acest lucru se poate realiza numai printr-un efort continuu, printr-o concentrare asupra unui plan dinante stabilit, chiar daca la multa lume acest plan este fixat de subconstient.
Planul presupune:
- o preocupare continua pentru cresterea veniturilor;
- o preocupare continua pentru tinerea cheltuielilor sub control.
Ambele elemente inseamna un efort, iar orice efort produce, mai devreme sau mai tarziu, oboseala. Mai ales in situatia de criza economica si financiara, nationala si mondiala, pe care o traim, efortul este continuu, fara relaxare, de ani de zile, ceea ce produse epuizarea la nivel personal a finantelor.
Ce inseamna epuizare?
Epuizarea este de doua feluri:
- financiara;
- nervoasa.
Epuizarea financiara se manifesta prin lipsa unor rezultate, prin lipsa progresului. Oricat ai incerca, nu mai poti reduce cheltuielile, orice efort de imaginatie si vointa ai face, nu poti obtine mai multi bani din salariu sau din afacerea ta.
Epuizarea nervoasa apare ca urmare a epuizarii financiare. Efortul prelungit produce o stare de frustrare, temporara sau permanenta, iar frustrarea temporara se va permanentiza daca situatia continua. Frustrarea duce la nervozitate si irascibilitate care se manifesta in toate actiunile personale si se repercuteaza negativ asupra eficientei cu care ne realizam activitatile, indifernt ca e vorba de viata personala sau profesionala.
De ce apare epuizarea?
Cum spuneam, epuizarea este un fenomen normal si apare, in primul rand, din cauza faptului ca viata noastra nu este decat un ciclu. Asemenea unui ecosistem, in care o planta invaziva se inmulteste pana cotropeste mare parte din nisa sa biologica pentru ca apoi sa epuizeze sistemul si sa produca un declin al propriei populatii, la fel actiunile noastre duc la obtinerea unor rezultate maxime, dincolo de care nu mai e posibil progresul.
Ce putem face pentru deblocare?
In primul rand e bine sa intelegi ce ti se intampla. Am incercat sa explic fenomenul, sunt sigur ca vei putea gasi exemple similare din orice domeniul al realului care te pasioneaza (fizica, sociologie, chimie etc).
In al doilea rand trebuie sa-l accepti. Doar acceptarea iti permite deblocarea psihologica si indepartarea, in mod natural, a frustrarii pe care o simti.
In al treilea rand trebuie sa gasesti o alta cale decat cea pe care ai mers pana acum. Sigur, trebuie sa continui urmarirea planului tau, de a avea un buget pozitiv, dar trebuie s-o faci prin alte metode. Poti sa incerci doua modaltati: repozitionarea si reinventarea.
Repozitionarea inseamna gasirea unui alt unghi din care sa analizezi situatia ta, financiara in cazul nostru. Cel mai bine este sa ceri o alta parere, care de cele mai multe ori este suficienta pentru a aduce noi perspective. Expune problemele tale financiare unei persoane in care ai incredere si care a demonstrat ca are cunostinte si experienta in finantele personale si cere un sfat.
Reinventarea inseamna… exact ce spune cuvantul. Cauta domenii noi in care sa activezi, cauta interese proaspete, regaseste in tine acele parti ascunse care au potential de crestere. De multe ori aceasta cautare este foarte dificila, dar nu imposibila. Din nou iti recomand sa te sfatuiesti, de aceasta data cu un prieten care te cunoaste bine.
Iesi din blocaj
Cel mai important este ca, in caz de epuizare, sa iesi din blocajul in care te afli. Blocajul este cel mai periculos deoarece epuizarea va continua pana nu mai ai ce sa epuizezi. Energia ta este finita si e bine sa intelegi acest lucru.
Daca ai fost vreodata intr-un blocaj de acest gen, te rog sa lasi un comentariu si sa imi spui ce tip de blocaj ai avut si cum ai reusit sa scapi de el.
3 răspunsuri
eu sunt super epuizata si nu mai stiu cand o sa reusesc sa ma recuperez financiar…poate trece criza asta
Luca, poate ne poti da niste exemple concrete de planuri in acest sens. Eventual niste studii de caz.
Cred ca am avut cu totii astfel de probleme. Eu am inceput sa citesc carti despre managementul banilor :D . Ceva mai multe cunostinte despre ecomonie/ finante/ contabilitate te ajuta sa ai o rlatie mai buna cu banii.