Acasa » Impartaseste ceea ce simti

Impartaseste ceea ce simti

Acum cateva luni am fost in Londra la un seminar de 3 zile tinut de T. Harv Eker, un celebru speaker motivational. Tema era mentalitatea banilor, dar am fost surprins si foarte placut impresionat cand ne-a trecut prin mai multe procese legate de emotii precum si despre relatia cu noi si cu ceilalti.

Dar partea care m-a afectat cel mai mult a fost cand Harv ne-a povestit despre relatia cu tatal sau. Acesta era un om care nu era obisnuit sa-si exprime sentimentele si nici nu vroia sa vorbeasca despre asta. Harv a suferit foarte mult pentru ca tatal lui nu i-a spus niciodata ca il iubeste, dar nu a avut niciodata curajul sa-i spuna acest lucru.

Abia cand parintele lui a ajuns la batranete, Harv s-a decis sa il intrebe. Dar nu era asa simplu! Se ducea la tatal lui in vizita la fiecare doua saptamani, si singura ocazie cand putea sa vorbeasca intre patru ochi era in masina, in timpul drumului de la aeroport la casa parintilor. De fiecare data cand Harv incerca sa-l intrebe de ce nu i-a spus niciodata ca il iubeste, tatal ii reteza cuvintele inainte sa apuce sa spuna ce are pe suflet, fiind foarte morocanos si neavand chef de discutii.

Acest episod s-a repetat de mai multe ori, pana cand Harv s-a resemnat, spunandu-si ca nu va avea niciodata curajul si ca tatal lui oricum nu il va asculta pana la capat. Pana cand, intr-o zi, in timp ce veneau cu masina impreuna de la aeroport, a venit o melodie la radio care vorbea in versuri exact despre ce avea Harv pe inima. Si aceasta melodie i-a dat un imbold si l-a intrebat in sfarsit.

Auzind intrebarea, tatal a oprit masina, si pentru prima data in viata (de fata cu fiul sau) a inceput sa planga, spunandu-i ca il iubeste si ca nu i-a spus pana atunci deoarece credea ca acest lucru este subinteles. La scurt timp tatal a murit, iar Harv si-a dat seama cat de important a fost ca au apucat sa-si spuna unul altuia sentimentele.

Dupa ce ne-a povestit aceste lucruri, Harv a dat fiecarui participant cate o foaie cu versurile melodiei „The Living Years”, Mike and The Mechanics. Apoi a pus melodia indemnandu-ne sa o cantam impreuna.


(Daca nu vezi clipul video mai sus, in RSS si/sau email, intra pe site pe articol)

A fost un moment extraordinar pentru mine, coplesitor si eliberator in acelasi timp. M-am gandit la tatal meu care a murit in urma cu 11 ani si la faptul ca nu am fost alaturi de el cand s-a intamplat. Si nu am apucat sa-i zic multe lucruri. Apoi m-am gandit la mama si nu mi-am amintit sa-i fi spus vreodata ca o iubesc, poate cand eram copil dar poate nici atunci.

Si am decis sa ii spun peste 2 zile cand ma voi fi intors acasa. Dar m-am intrebat: „Si totusi de ce peste 2 zile?” Prea des amanam lucrurile cu adevarat importante. Am simtit ca cel mai potrivit moment era ATUNCI, si la prima pauza am sunat-o si i-am spus ca o iubesc foarte mult.

Cand i-ai spus ultima oara unei persoane apropiate ce simti pentru ea/el?

Fie ca este parinte, fiu/fiica, prieten, partener de viata, profesor, mentor sau orice ruda? De multe ori presupunem ca ceilalti „stiu” deja ce sentimente avem pentru ei si ca nu mai e nevoie sa le spunem. Sau alteori suntem prea mandri sa avem aceasta initiativa mai ales daca ne-am certat de curand cu acea persoana. Sau poate ne este teama ca vom fi ridicoli. Sau ca cealalta persoana nu va raspunde la fel.

Indiferent ce temeri avem si indiferent de ce raspuns vom primi, eu am convingerea ca persoana cealalta va aprecia adanc in inima sa faptul ca ne-am transmis sentimentele, iar noi vom fi mai impliniti.

Acesta este primul meu articol pe Empower si mi-a placut foarte mult ca una din conditiile publicarii este ca articolul sa ofere idei sau strategii usor de pus in practica, de aplicat imediat.

Si de aceea va propun 2 lucruri:

1. Spuneti unei persoane dragi ce simtiti pentru ea/el. Acum. Niciodata nu va exista un moment „potrivit”, haideti sa actionam chiar acum. Daca nu suntem langa acea persoana putem sa-i dam un telefon.

2. In fiecare dimineata, puneti-va urmatoarele intrebari (le-am gasit in cartile lui Anthony Robbins):

  • pentru ce persoane pot fi recunoscator/recunoscatoare in viata mea?
  • cine ma iubeste?
  • pe cine iubesc?

Cred ca este usor sa uitam lucrurile bune dar mai ales oamenii deosebiti din viata noastra – uneori suntem coplesiti de problemele, stres si rutina de zi cu zi. De aceea ne-ar ajuta enorm sa ne reamintim in fiecare zi aceste lucruri, ne-ar oferi o energie foarte benefica pentru tot restul zilei.

Si daca vrem sa ne tinem de acest obicei, cel mai usor ar fi daca l-am asocia cu o rutina pe care o facem deja – de exemplu sa ne raspundem la aceste intrebari in timp ce ne spalam pe dinti sau in timp ce ne bem cafeaua.

In final, calitatea vietii noastre este data de trairile pe care le avem in fiecare moment, precum si de emotiile frumoase pe care le impartasim cu ceilalti. Si daca le exprimam, ne vor da si mai multa putere!

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

13 răspunsuri

  1. Din fericire, am depasit cu ani in urma acest moment al constientizarii frumusetii impartasirii sentimentelor de iubire. Totusi, de fiecare data cand intalnesc pe cienva care ii ajuta pe cei din jur sa paseasca pe acest drum al armoniei ma bucur, pentru ca datorita lor sper ca lumea sa fie mai buna cu fiecare zi.

    M-as bucura la fel de mult si as aperecia ca fiind de folos un articol despre gestionarea momentelor cand cineva isi exprima cu patos resentimentele. Emotii negative acumulate in timp, ce deterioreaza relatiile facandu-le sa para ireconciliabile. Deoarece foarte des, cunostinte, colegi de serviciu si chiar membri de familie ajung in situatii conflictuale din care nu pot iesi tocmai din pricina ca dau drumul emotiilor negative intr-un mod neasteptat si urat, dupa care, totul pare a nu mai putea fi indreptat. Oare asa sa fie? :)

    ce ne facem cu cei care nu isi inteleg trairile, rabufnind in cuvinte si acuzatii? Urmarind sugestiile acestui frumos articol, mi-am dat seama ca unii folosesc acest stil pe dos. Comunica fara oprelisti, dar ceea ce impartasesc contamineaza si strica, in loc sa aduca pacea.

  2. Multumesc Marius si Iulia, imi pare bine ca v-a placut si sper sa va ajute! Este primul meu articol pe Empower

    @cami: In articol am vorbit despre partea neexprimata pentru ca asta a fost experienta mea.
    Exista si stilul despre care spui tu, este modul in care se exprima unii oameni.
    Suntem cu totii diferiti si avem moduri diferite de a vedea relatiile, iubirea, aprecierea si asa mai departe. Si cred ca atunci cand se intampla acele rabufniri si acuzatii, trebuie sa gasim modul prin care comunica acea persoana.
    Spre exemplu, am intalnit oameni care simteau ca daca tipa si se mai cearta din cand in cand arata ca le pasa, daca ai auzit de ‘dragoste cu nabadai’ :) Altii in schimb vor sa li se vorbeasca cu calm (eu fac parte din categoria asta), sa discute lucrurile intr-un mod deschis si relaxat.

    Mai sunt si alte moduri, Nu cred ca sunt corecte sau gresite, dar atunci cand se intalnesc doi oameni cu moduri opuse, apar probleme mari. Si de aceea cred ca trebuie sa aflam modul celuilalt si sa ne comunicam ce ne face pe noi sa ne simtim iubiti. Tony Robbins pune o intrebare simpla: „Ce ar trebui sa se intample pentru a ne simti ……?” si aici completeaza cu ce vrei – iubiti, fericiti etc. Incearca sa iti pui tu intrebarea asta, si apoi pune-o si persoanelor apropiate. Asa putem sa ne dam seama ca de fapt conflictul este din cauza unor diferente de exprimare – si in acel moment intelegem ca este usor sa le conciliem

  3. acum 12 ani nu am avut cand sa-i mai spun tatalui meu „te iubesc” asa ca cei care nai aveti parinti nu amanati

  4. Articolul tau mi-a atins inima. Cu siguranta lumea ar fi mai buna daca am reusi sa ne descatusam sentimentele.

  5. Dragos, multumesc pentru raspuns.
    Am apreciat acest articol, l-am citit cu placere. Cumva, se intampla ca de fiecare data cand citesc ceva cu care rezonez, mintea sa largeasca subiectul si catre limite sau exceptii.

    Am retinut din raspuns ideea de a incerca sa intelegi acel stil diferit… si cautarea rezonantelor comune.

    Cat despre dragostea cu nabadai, eh, da, are si ea farmecul ei.:))

  6. @Cristina: Multumesc! Cred ca putem s-o facem mai usor decat credem

    @Cami: Imi place mult cum pui problema, cred ca avem mult de castigat cand citim ceva care ne facem sa ne gandim la lucruri altfel. Si cred ca avem de castigat si atunci cand nu ne intelegem perfect in relatii, pentru ca in acel moment facem eforturi de a intelege cealalta persoana si asa crestem impreuna

  7. Buna seara, am dat peste acest articol din intamplare si ma bucur foarte mult ca sa intamplat mi-a rascolit multe amintiri despre acele cuvinte nespuse atunci cand simtim sa facem acest lucra sau din pacate nu avem destul curaj sau uitam sa spunem celor dragi multe lucruri care ar trebui spuse sau un simplu te iubesc indiferent ca este vorba despre parinti parteneri de viata sau prieteni eu regret foarte mult ca nu ia-m spus mamaei mele foarte multe lucruri dar in special ca o iubesc foarte mult cu acest regret voi trai toata viata si in primul rand ca am facut un sacrificiu pe care sper din tot sufletul ca aceea persoana sa il merite deorece am observat unele schimbari care pe mine ma fac sa sufar ceea ce nu imi doresc si nimanui nu ii doresc acest lucru este foarte grea suferinta indiferent din ce motiv se spune ca trecand peste ele devenim mai puternici dar asta depinde de fiecare in parte, eu va multumesc ca pe acesta cale am avut posibilitatea de a spune aceste lucruri si sper ca ce-i care le vor citi vor intele ceva eu va multumesc inca o data si va doresc numai bine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!