Intrebari care te provoaca. Intrebari grele. Raspunsuri care nu iti vin in minte. Uimire. Situatii care par fara iesire. Toate acestea se intampla cand copilul tau abia intrat la gradinita vine, te trage de maneca si te intreaba: Cum se fac copiii? De ce eu am „cocosel” si Maria nu are, am vazut la gradinita? Ce insemna cuvantul „p–a”?
Am decis sa scriu direct aceste intrebari pentru ca ele sunt usoare… si totusi in majoritatea cazurilor, ca parinti, nu gasim energia si cuvintele necesare pentru a raspunde corect.
Exista situatii in care la un anumit moment auzi o discutie in care copilul tau spune… „Astept sa cresc mai mare pentru ca sa fac un copil cu tata” sau „Eu stiu ce e acela sex… e ceva ce fac doar oamenii bolnavi”. Cum reactionezi in astfel de situatii?
Sunt parinte. Am trecut de perioada intrebarilor incomode venite de la fiica mea si le-am facut fata corect, dar ma confrunt in fiecare zi cu intrebari mult mai incomode venite de la copiii cu care lucrez.
In acest caz situatia e mult mai grea. Profesia mea de trainer care activeaza in cadrul educatiei complementare nu imi permite sa intervin in educatia pe care copilul o primeste acasa, pot doar sa o completez, oferind tinerilor un orizont mai larg de cunoastere. Nu imi pot permite sa contrazic parintele in educatie… totusi experienta ma obliga sa actionez.
Un copil informat corect, un copil care primeste informatiile adecvate, informatii pe care le poate intelege la varsta lui, creste fara frustrari si isi pastreaza de-a lungul timpului legatura cu parintii pe care ii considera persoane de incredere.
Mi-am dat seama ca, de cele mai multe ori, parintii sunt cei care trebuie pregatiti pentru astfel de discutii. Cat despre copii… in momentul in care intreaba, ei sunt deja pregatiti sa primeasca raspunsuri.
Ca parinte este corect, normal si demn sa oferi informatiile de care copilul are nevoie, atunci cand are nevoie. Ca parinte ai datoria sa mentii o relatie deschisa cu copilul tau, pana in momentul in care vei inchide ochii.
Ca parinte este extraordinar sa poti sa te transformi, atunci cand e nevoie, din parinte in mentor pentru copilul tau, trecand peste prejudecati, tabu-uri sau rusine.
Ca parinte trebuie sa fii acolo cand e nevoie si sa stii cand trebuie sa te dai la o parte din drumul copilului tau, lasand cale libera dorintelor, pasiunilor si visurilor sale.
Ca parinte trebuie sa fii pregatit sa vorbesti despre sex, religie, droguri, sarcina in adolescenta, metode contraceptive, sarut, cariera sau orice altceva. Trebuie sa ai un raspuns corect la toate!
Ce inseamna sa dai o informatie corecta?
Ca sa vezi ce inseamna o informatie corecta, am sa iti spun in incheiere o poveste adevarata.
Intr-o familie simpla, de la tara. O familie cu mult bun simt, care incearca in fiecare zi sa isi depaseasca situatia si conditia, vine fetita in clasa I si isi intreaba mama, cu cel mai sincer glas posibil:
– Mama ce este aia „p–a”?Mama, ingrozita de aceasta intrebare, venita din neant, intreaba:
– De unde ai auzit cuvantul asta?
– De la scoala. Toti baietii il folosesc.Mama se hotaraste sa dea un raspuns provizioriu…
– Cuvantul asta inseamna „un om foarte, foarte rau” si nu bine sa-l folosesti.
– Bine, mama. Multumesc! spune fetita, plecand multumita si lamurita.Dupa cateva zile, tatal venit de la serviciu, obosit si nervos, isi cearta fetita care se considera nevinovata.
Ca sa ii arate ca e suparata pe el ii spune:
– Tata, esti o „p–a”!Tatal incremeneste. Fetita vazand ca tatal s-a schimbat la fata continua sa explice:
– Da! Mi-a spus mama ca asta inseamna un om foarte, foarte rau.Mama aflata in preajma, confirma dand din cap. In aceasta situatie totul s-a rezolvat de la sine, cu un zambet caracteristic oamenilor simpli, dar suficient de inteligenti pentru a intelege situatia…
Citind randurile de mai sus, este bine sa intelegem ce impact pot avea informatiile false, in orice domeniu, asupra copiilor nostri.
In cazul in care vrei sa afli cateva detalii despre o relatie de succes cu copilul tau, ti-am pregatit un curs video in 3 parti unde cu siguranta vei gasi cateva raspunsuri la unele intrebari legate de relationarea in familie.
Pentru a accesa primul video al cursului da un click pe acest link si vei primi detaliile de acces.