Dupa cum probabil stii, legea 121 din 2014 are in vedere eficientizarea energetica a companiilor de dimensiuni medii si mari la nivel national. Aceasta lege este rezultatul principal al unei directive europene care doreste eficientizarea energetica a intregului bloc european in urmatorii ani.
Conform legii, fiecare consumator major de energie electrica trebuie sa efectueze un audit energetic industrial o data la 4 ani, indiferent de valoarea ultimului consum anual raportat. Mai exact, se doreste respectarea constanta a prevederilor impuse de directiva europeana.
In aceasta privinta, legea mentionata impune o serie de obligatii – atat afacerilor, cat si Statului Roman. Iata care sunt acestea!
Afacerile sunt obligate sa angajeze un manager energetic
Odata cu auditul energetic industrial, legea 121 din 2014 mai mentioneaza si prezenta unui manager energetic, instruit si atestat corespunzator, care sa fie prezent si implicat in eficientizarea energetica a unei afaceri/companii.
Acesta trebuie sa se asigure ca afacerea respecta sugestiile primite in urma auditului energetic, dar si ca beneficiaza de ajutorul cuvenit de la statul roman. Acest ajutor este prezent sub forma mai multor initiative, fonduri locale, nationale, europene si asa mai departe.
Managerul energetic este responsabil de consumul de energie al afacerii, dar mai ales de modalitatile prin care se incearca reducerea acestui consum, bineinteles.
Afacerile sunt obligate sa aplice masurile aparute in urma unui audit
Dupa cum a fost mentionat, legea 121 din 2014 implica un audit energetic industrial. Acesta este mai mult decat o simpla evaluare a consumului energetic al unei companii. Auditul aduce cu sine si o serie de sugestii, opinii si recomandari privind eficientizarea energetica – este responsabilitatea companiei care realizeaza auditul sa iti ofere astfel de informatii.
Aceste sugestii iti indica modurile eficiente prin care poti scadea consumul afacerii tale – eficiente din punct de vedere al bugetului, desigur. Totodata, trebuie sa realizezi faptul ca eficientizarea energetica este foarte benefica oricarui tip de afacere – indiferent de valoarea investitiei in noi echipamente sau intr-o restructurare completa, aceasta poate fi recuperata intr-un timp foarte scurt.
Afacerile vor fi obligate sa fie eficiente energetic din start
Anii 2025-2030 marcheaza momentul cand orice afacere nou aparuta pe piata trebuie sa fie eficienta energetic din start, altfel nu i se va permite sa-si inceapa operatiunile. Din nou, acesta este rezultatul directivei europene mentionate, care incearca totodata sa reduca semnificativ numarul afacerilor noi care nu sunt eficiente si care dauneaza, in principal, mediului inconjurator.
Astfel, in urma auditului initial si conform celor mentionate in legea 121 din 2014, o afacere nu trebuie sa depaseasca 1000 tone echivalent petrol consumate chiar din primul an de activitate.
Vrei sa afli mai multe despre acest subiect relativ sensibil? Atunci poti apela chiar acum la Elsaco ESCO. Echipa de profesionisti Elsaco intelege faptul ca infrastructura tarii deseori nu permite eficientizarea energetica – dar acesti experti in energie vor fi in permanenta alaturi de tine si de afacerea ta in aceasta privinta!
Cu 30 de ani de experienta in domeniul energetic, Elsaco te poate ajuta sa-ti aduci afacerea la standarde europene!