In articolul trecut ti-am prezentat primele 3 puncte din plan. Acum urmeaza ultimele doua puncte ale planului si sunt esenta reusitei sale.
Investeste
Urmatorul pas e esential. Banii care raman – cei 70% din fondurile disponibile prin managementul cheltuielilor – trebuie investiti. Desigur, luna de luna, aceste sume vor fi mici. Puneti-le intr-un cont la banca. Daca s-au strans bani suficienti, constituiti un depozit la termen.
In timp ce banii se strang, invatati sa investiti. La bursa, in imobiliare. Cititi, intrebati alte persoane care au investit, faceti planuri. Pregatiti-va pentru momentul in care banii disponibili sunt suficienti. Cand acel moment va veni, planul vostru trebuie sa fie gata, dublat de motivatia necesara pentru a-l pune in aplicare.
Sunt unii care vor prefera sa stranga acesti bani pentru o afacere. Este si asta o solutie, dar trebuie sa fiti pregatiti pentru un efort mult mai intens: o firma va consuma mult mai multe resurse (de timp, energie si bani) decat investitiile.
Fara aceasta etapa, in care banii stransi sunt investiti, nu veti reusi sa obtineti nimic. Veti fi in situatia acelor oameni care au economisit toata viata, si-au tinut banii in banca si la scoaterea lor au fost socati sa observe ca nu fac mare lucru cu ei.
Este o tragedie care se intampla an de an populatiei cu venituri mici, de cand bancile au preluat sistemul financiar al lumii. Nu bancile sunt de vina, ci noi, cei care credem ca putem sa avem prosperitate financiara lasand pe altii sa ne gestioneze banii.
Desi nu e locul pentru aceasta argumentatie, voi spune in treacat ca tinutul banilor la banca nu face decat sa te protejeze intr-o oarecare masura de cancerul inflatiei. In nici un caz nu-ti va produce acumularea visata, pe care o tipa in gura mare, cu o tarie obscena toate reclamele pe care le vedeti prin presa sau la TV.
Singura posibilitate de a face bani este sa ti-i faci singur. Deschide o firma, investeste, fa tu ceva cu banii si doar atunci vei fi in stare sa masori un profit.
Diversifica
Nu pune toate ouale in acelasi cos. O alta pilda pe care ati auzit-o, citata pana la epuizare de specialistii de finante personale. Dar cat se poate de adevarata. Sau cum ar zice un parior impatimit, nu miza toti banii pe acelasi cal.
In aceasta etapa voi reveni, cum am promis, la cei 5 sau 10% din banii pe care ii castigi, dar pe care nu i-ai alocat pentru bugetul tau. Foloseste acesti bani precum si alti bani din investitii, pentru a constitui un fond de rezerva si un fond pentru situatii speciale:
- Fondul de supravietuire. Cei mai multi specialisti in finante personale recomanda sa pui deoparte cel putin atatia bani incat sa poti asigura supravietuirea ta sau a familiei tale pentru 6 luni. Daca e un an e si mai bine.
- Dupa ce fondul de supravietuire este intregit, strange bani disponibili pentru situatii speciale.
Ce inseamna situatii speciale?
Oportunitati de investitie deosebite. Din cand in cand te lovesti in viata de situatii exceptionale, cand poti cumpara un automobil la un pret mult sub valoarea sa (nu il lua pentru tine, vinde-l in profit!). Sau o casa. Sau o firma. Depinde care e domeniul in care te pricepi si iti place sa activezi.
In aceste situatii trebuie sa dispui de cash, bani gheata. Aici intervine fondul pentru situatii speciale. Poti alimenta acest fond retragand din profitul obtinut din investitii. Aloca anual un procent cu aceasta destinatie si iti vei multumi in momentul in care o ocazie epocala se va arata. Viata e generoasa cu cei pregatiti. Fii pregatit si vei vedea ca, peste noapte, vei deveni norocos.
Sunt sigur ca ai observat: acest plan in cinci puncte este total diferit de ceea ce fac multi dintre noi: taie de pe lista, strang banii si ii pun in banca.
Planul este o modalitate sinergica de a inmulti banii pentru ca se adreseaza atat primei parti, pe care o cunoaste toata lumea, dar intr-o noua abordare (managementul cheltuielilor), dar si partii a doua (investitiile si diversificarea) pe care multi o aplica fara sa adauge prima parte. Impreuna, cele doua metode se potenteaza reciproc, devenind un sistem integru, functional, ce produce rezultate excelente daca este aplicat intocmai.
De ce n-ati incerca si voi?
2 răspunsuri
.
Buna Luca! Bun articol! Mai invatam si noi cate ceva de la cineva care se pricepe,nu strica niciodata sa fim informati in cat mai multe domenii.Iar partea cu bancile e super adevarata! Ti-am citit articolul cu placere te mai astept si cu altele.Numai bine!