Abraham Lincoln. Era considerat cel mai ghinionist om din lume. Avea toate motivele sa isi planga de mila. N-a facut-o. A ajuns presedintele SUA si a intrat in istorie. Nationala de fotbal a Greciei in 2004. Toata lumea spunea ca va pierde toate meciurile la Campionatul European din Portugalia. A castigat titlul suprem.
Copii care n-aveau ce manca si de asemenea, n-aveau cu ce se imbraca pentru a merge la scoala sau a-si cumpara carti. Au ajuns medici si au revolutionat istoria medicinei. Pompieri care au salvat vieti. Preoti care au salvat suflete. Profesori care au indrumat destine.
Cu totii au iesit in evidenta la un moment dat si lumea le-a fost recunoscatoare. I-a laudat si i-a oferit altora drept exemple de reusita in viata. Au fost priviti ca niste zei. Si intr-un fel, au si fost.
Ce nu s-a spus este insa faptul ca nu s-au nascut cu aur in loc de par pe cap. Au invatat si ei, singuri sau de la altii, ca totul tine de cum anume te auto-educi. Cum reactionezi fata de un stimul extern.
Aceasta lege scrisa intr-un fel, nescrisa in alt fel (pentru ca secretele nu au fost niciodata afisate in piata publica), a fost invatata si aplicata in fiecare secunda de viata. Cei care au facut asta au evitat celebrul banc cu Bula, in care acesta sare 99 de garduri si parandu-i-se ca e prea greu sa mai sara unul, a luat-o inapoi. :D
Azi incepe scoala. Cei mai multi dintre copiii din satele Romaniei sunt invitati la cursuri in carciume, camine culturale si locatii pline de mucegai. Au de parcurs in unele cazuri kilometri sau chiar mai rau, zeci de kilometri pentru a ajunge in locul de unde ar trebui sa plece pregatiti pentru viata. Cei din marele orase se indreapta plictisiti spre aceasta locatie. Nu reusesc sa inteleaga de ce anume trebuie sa faca asta. :)
Scoala, relatiile, politica, viata, toate sunt imperfecte. Taramul idealului exista doar in basme. Asta e primul lucru pe care elevii trebuie sa il afle. Vor intalni in viata multi idioti. Vor fi nedreptatiti. Vor exista momente in care nu li se vor recunoaste meritele.
Putem nega, putem incerca sa ascundem toate aceste situatii. Dar vom fi loviti in crestetul capului de o talanga mai mare decat cea a vacii pe care elevii de la tara o duc la cireada inainte de a pleca la scoala. Talanga evenimentele de zi cu zi. Cele de care ne lovim si cele care vor sa ne opreasca ascensiunea.
Ascensiune nu inseamna sa fii facut sef de clasa dintr-un elev care sta in spatele clasei. Si apoi reprezentantul elevilor/studentilor in consiliul profesoral. Ascensiune nu inseamna sa ii tragi una antipaticului din stanga ta. Nu inseamna sa ai mai multi bani decat altii si sa iti cumperi bautura cu ei. Ascensiune inseamna sa iti vezi de treaba atunci cand un gandac iti adreseaza cuvinte urate. Si asta deorece te temi. Te temi ca il distrugi daca iti pui mintea ca el.
De ce e bine sa mergi la scoala? Copiii, fratii, nepotii, prietenii nostri trebuie sa mearga la scoala in primul rand pentru a-si demonstra lor ca se poate si altfel. Sunt lectiile plictisitoare? Sunt profesorii ilogici? Chiar si un tablou plictisitor si ilogic are partea sa luminoasa. Care va lumina cu atat mai tare cu cat va fi inconjurata de zgura.
Ma gandeam ca toamna a invins definitiv. Asta pana cand zilele cu ploaie au luat sfarsit. Iar in gradinita din fata balconului meu au inflorit 3 trandafiri.
5 răspunsuri
Foarte tare Ovi ! Indeosebi chestia cu ascensiunea – chiar daca daca iti pui mintea cu unii mai mult le faci rau…simt asta mereu offff
:) :) :) :)
Multumesc, Marius.
Oricum, sentimentul e si fain in acelasi timp :P .
hey.
poate e interesant de vazut asta: http://www.youtube.com/watch?v=yZm0BfXYvFg&feature=player_embedded
Edison, prin scoala, abia reusea sa aiba note de trecere… dar cate inventii a facut! Inventii utile… becul este una dintre ele.
Foarte fain!
Pe principul: nu conteaza ce faci asa de mult, ci cum faci, si scoala poate fi un loc unde fiecare elev poate alege un drum ascendent :)