Zi de zi traim sub „mitul” ca trebuie sa stim ce vom face maine. Acum eu nu o sa ma pronunt daca este bine sau rau, pentru ca sincer: NU STIU.
Ce voi face insa este sa vorbesc despre cum sa ma folosesc eu de unul dintre cele mai cunoscute „metode” de a ne gandi la viitor, la ziua de maine: OBIECTIVELE.
Putem vedea obiectivele ca pe niste teluri, dar asa cum poate multi dintre voi stiti, obiectivele sunt destul de precise (nu ca viziunea sau misiunea). Poate unii dintre voi chiar stiti ca ele pot fi:
S – Simple
M – Masurabile
A – posibil de Atins
R – Realistice
T – se incadreaza intr-o perioada de Timp definita
iar altii stiti chiar mai multe, cum ar fi SMART(ER) sau alte variatiuni pe tema.
Bun, dar cum sa le aplic si la ce imi folosesc de fapt?
Personal, mie mi-au folosit ca sa imi impun o directie. Mi-am impus la un moment dat o directie, nu neaparat cea buna, dar foarte SMART definita. Mi-a fost foarte de folos sa fac acest lucru pentru ca pana atunci am orbecait pe intuneric, stand aproape pe loc timp de multi ani.
Bun, dar daca nu a fost bine ales obiectivul, atunci la ce bun?
A fost foarte bine asa pentru ca ce am invatat eu pentru mine este ca de fapt obiectivul te ajuta sa PORNESTI LA DRUM. Eu am pornit catre acest obiectiv, dar marele avantaj al unui obiectiv este ca pana ajungi sa il atingi trebuie sa parcurgi un drum.
Deci, drumul este cheia?
DA, in cazul meu, asta este lectia ce am primit-o de la viata. DRUMUL este CHEIA.
Haideti sa ne gandim, un obiectiv este ceva ce ne dorim noi in secunda asta dar il definim cu foarte mare claritate pentru un moment de timp viitor in care habar nu avem ce ne vom mai dori.
De cate ori nu ti s-a intamplat ca „acum”:
- sa iti fie pofta sa mananci ceva si apoi peste cateva ore sa nu iti mai fie, chiar daca nu ai ajuns sa mananci?
- sa iti doresti sa ajungi in nu stiu ce loc si peste cateva ore sa nu iti mai doresti asta, chiar daca nu ai mai ajuns acolo?
- sa vrei sa iti cumperi ceva, dar apoi sa te razgandesti, chiar daca nu ai cautat prea mult?
Asadar, va intreb:
1. Drumul este si pentru fiecare dintre voi ceea ce cautati? Calatoria este cea pentru care va stabiliti obiective?
2. Daca da, care sunt acele lucruri de care avem nevoie in aceasta calatorie pentru a a fi cat mai frumoasa?
3. Daca nu, pentru ce si cum va folositi de obiective in viata voastra?
15 răspunsuri
Obiectivele SMART sunt, intr-adevar, clasicele. Si, cum mentionai, mai sunte cele SMARTER, insa am auzit de la un coleg de la un curs la care am participat acum un an, ca el adauga si un M, adica dimensiunea motivatiei [deci SMARTER M]. Mi-a ramas intiparit in minte faptul ca ai nevoie de o motivatie clara in momentul in care stabilesti ca vei realiza o anumita actiune.
Eu, fiind nascuta in zodia gemenilor si ca atare fiind eu cam Canuta om sucit, uneori vad avantaje in stabilirea de obiective, alteori dezavantaje.
Avantajele ar fi clare: obiectivele SMART implica ordine, ordinea este opusul haosului. Cum haosul imi displace ….
Dezavantajul ar fi riscul lipsei fenomenului de serendipitate, cu factorul de surpriza placuta atasat lui. Daca din intentia de a-mi atinge obiectivele propuse ratez ceva frumos, sau mai interesant? Solutia ar fi probabil flexibilitatea.
Dan Pena recomanda sa nu fie intrtr-o perioada de timp definita din cauza presiunii pe care o exercita.. este interesant, inca il studiez.
@ Alexandra – Foarte Foarte faina completarea si sunt TOTAL deacord cu ea! Multumesc :)
@ Ioana – foarte faina solutia. Se ajunge la un moment dat in evolutie cand trairea in prezent nu mai necesita obiective…poate ca spre acel loc tranzitionezi tu in perioada asta a vietii tale :)
@ Tudor – adevarat…exista niste concepte mai noi numite life-line inloc de dead-line :D Lipsa unui DL creste sansele ideilor creative…ca sa reusesti insa trebuie sa combini mai multe sisteme alternative :D
Salut Mihai si alti oameni buni,
am scris si eu o poveste legata de asta la http://inspiredachievement.ro/coach/escape-of-the-terror-of-targets/
este despre a fi focusat pe obiectiv sau a trai aceasta clipa, aici si acum.
gracias,
Ioan
Draga Mihail,
Sunt destul de sigura ca nu exista obiective „realistice”, ci doar realiste (am spus-o cu zambetul pe buze, nu sunt carcotasa).
Draga Ioana,
Asta-i tot farmecul stabilirii unor obiective clare, specifice: le urmaresti cu obstinatie prin tot ceea ce intreprinzi, insa le si adaptezi. Ca si mediul, care este intr-o continua transformare, asa trebuie sa fie si obiectivele noastre, de aceea as adauga o noua trasatura regulii SMART: adaptabile. Eu zic ca trasatura asta da un plus de farmec si culoare modului de a actiona orientat catre obiective. Hai sa-i zicem un mod eficient sa nu devenim… robotei :)
eu imi stabilesc obiective pentru a capata sentimentul de control asupra mea si asupra activitatilor pe care le fac.
important este sa imi conturez aceste obiective, dar si sa le finalizez. pe drumul spre atingerea acestor obiective invat cel mai mult, sunt flexibila, curioasa, analizez ce se intampla si uneori ajung in situatia de a-mi redefini obiectivele.
in ultima instanta, cred ca cel mai important este sa te gandesti care e scopul tau major in viata, apoi, in functie de asta, sa iti stabilesti obiective mai mici si mai concrete care sa te indrume si sa adauge, zi de zi, un plus la acest obiectiv major.
in calatoria asta a mea catre atingerea obiectivelor, am nevoie sa ma simt multumita si impacata cu mine, sa ma bucur de tot ce e frumos si bun. si sa fiu fericita. :)
@ Andreea – Multumesc :)…chiar ca ciudat am mai scris si eu :D
@ Cristina – foarte frumos ce iti propui in calatoria catre atingerea obiectivelor :)
In completarea articolului:
„Atunci când îmi stabilesc obiectivele, o fac pentru mine.”
De aici: http://www.ozibuna.net/2009/26-martie.html
Articolul este scris la un mod foarte general. Cateva exemple concrete ar fi facut articolul ceva mai relevant, mai ales ca mentionezi de multe ori experienta ta personala.
Andreea, perfect de acord! :)
Mihail, zau ca nu stiu spre ce loc tranzitionez. Stiu doar ca am mare nevoie de liniste si culoare, si obtinerea lor nu prea imi suna a obiectiv SMART. :)
Glumesc acum, fireste! :)
Fain articol, fain subiect de gandire :)
@ Mihnea – mersi de input. Voi tine cont pentru urmatorul articol.
@ Ioana – aprops de culori: http://www.whichway.ro/category/saptamana-2-culori/
@ Mihail: Dar de ce ne lasi sa asteptam pana la urmatorul articol? Scrie intr-un comentariu macar un exemplu relevant articolului. Multumim anticipat pentru gest. :)
@ Mihnea – si mai buna ideea :)
In noiembrie 2000 am devenit membrul unei asociatii studentesti internationale. Dupa aproximativ 2 ani jumate in organizatie mi-am propus ca in inca 2 ani jumate sa ajung in echipa internationala a acestui ONG. Pentru mine era clar conturat in minte, SMART si cu un plan de bataie.
Dupa 1 an pe acest drum am ajuns sa castig lucruri pe care nu ma gandeam ca as fi putut sa le castig vreodata: sa descopar ce insemna sa traiesti pentru o pasiune, ce insemna altruismul, am invatat sa am rabdare, am invatat sa accept pe cel din jurul meu asa cum este si multe altele.
Tot dupa acest an, am decis ca nu acel obiectiv era important pentru mine, asa ca am renuntat la obiectiv. Dar, datorita acestui obiectiv am avut parte de 1 an extraordinar.
Am dat un exemplu mai vechi pentru ca, cu cat trece mai mult timp de atunci, cu atat parca descopar noi lucruri pe care mi le-a oferit acea experienta + cred ca a fost prima astfel de experienta in care am avut curajul sa renunt la un obiectiv stabilit chiar de mine pentru mine.
Excelent!