Vedem pe strada oameni care merg armonios si oameni agitati, grabiti, cu miscari dezordonate ale corpului. De unde diferenta? E vorba de ceea ce se intampla in interiorul lor, la nivel mental-emotional. Si, indeosebi, de modul in care acest model s-a setat, imprimat, in corpul lor, la nivel celular, de-a lungul timpului.
Cum ne putem “reprograma” corpul astfel incat sa capatam armonia? O metoda extrem de eficienta o reprezinta meditatia in miscare. In cadrul sau, mintea se linisteste si doar observa miscarile gratioase ale corpului, emotiile se echilibreaza si devin predominant pozitive. Dansul executat in mod constient este o forma de meditatie in miscare.
Intelepciunea chineza
Chinezii au inteles acest lucru cu mii de ani in urma. Ei au dezvoltat Tai Chi – meditatia in miscare pentru armonizarea corp-minte-suflet-spirit (ce a prins avant indeosebi in ultimii 800 de ani datorita Maestrului Chang San-Feng).
In China, imaginea a sute sau mii de oameni practicand Tai Chi dimineata devreme in fiecare parc este un lucru obisnuit. Eficienta sa a fost recunoscuta si de Organizatia Mondiala a Sanatatii care, cu 2 decenii in urma, a declarat Tai Chi-ul ca fiind cea mai buna forma de practica pentru mentinerea sanatatii.
Ce anume stiau chinezii din vechime despre legatura dintre meditatia in miscare si sanatate? Iar occidentalii au descoperit mult mai tarziu si au confirmat?
Energie si claritate
Chinezii au descoperit ca miscarile lente, circulare, elegante, ca un “dans” armonios au un efect benefic asupra creierului. Care se linisteste si isi comuta atentia de pe cortexul cerebral (“mintea de maimuta” care gandeste continuu si vede viata liniar) catre alte zone. Acolo unde subconstientul poate scoate rezervele sale uriase de energie si poate prelua activitatea de reparare a sanatatii – si nu numai.
Au mai descoperit ca, prin executarea miscarilor incet, se “castiga timp” pentru focalizarea atentiei. In general noi nu avem o claritate a mintii – facem lucrurile in mod automat, inconstient, fara ca o parte din noi sa observe ceea ce facem in orice moment.
Insa atunci cand permitem mintii sa conduca miscarea si observam cum corpul o executa, miscandu-se intr-un anumit ritm, se activeaza partea observatoare din noi. Iar acesta este inceputul oricarei practici energetice – constienta, claritatea, atentia detasata ce “contempla” atat miscarea exterioara cat si, in timp, miscarea interioara a energiei. De aici – sanatatea, vitalitatea, pacea interioara, intuitia si inspiratia.
Practica
Spre deosebire de o practica fizica traditionala unde, la final, exista un mare consum de energie, practica Tai Chi duce la incarcarea si vitalizarea celui ce o executa. Bineinteles, la inceput se invata “forma goala” – miscarile din secventa (ce poate fi mai scurta – 13 sau 24 forme, sau mai lunga – 40 sau 85 forme, ca sa le mentionez pe cel mai cunoscute la noi in tara).
In timp, miscarile sunt “umplute” cu energie, dupa stapanirea unor principii de lucru (circularitate, balans, alternanta yin-yang etc). O practica de 15-20 de minute are rezultate imediate, nivelul de energie si claritate a mintii simtindu-se pe loc si pastrandu-se ceva vreme de-a lungul zilei (cel mai important lucru care conteaza la o practica, de altfel).
Mai multe despre armonia miscarii prin Tai Chi – in cursul cu un instructor senior din scoala Universal Tao, din acest weekend.
2 răspunsuri
Beneficiile unei astfel de practici sunt, neindoielnic pozitive. Dincolo de faptul ca putem atinge o sanatate mentala multumitoare, relaxare si energizare a intregului organism, vom fi mai aproape de noi insine. Merita cu prisosinta sa parcurgem acest drum.
La cat mai multa armonie!
Da, e ceva deosebit…