Ti-ai dorit vreodata sa faci prajituri pufoase sau o paine perfect dospita, dar nu esti sigur daca sa folosesti drojdie sau praf de copt? Desi ambele sunt agenti de crestere, au roluri si efecte diferite in retete.
Daca vrei sa afli cum iti influenteaza preparatele si cum sa alegi corect intre ele, citeste mai departe!
Ce este drojdia si cum functioneaza?
Drojdia este un agent de crestere natural si este formata din organisme vii, mai exact fungi microscopici. Cand adaugam drojdie in aluat, aceasta incepe sa fermenteze, adica sa transforme zaharul din aluat in alcool si dioxid de carbon. Acest proces face ca aluatul sa creasca, sa devina elastic si pufos.
Un lucru important: drojdia are nevoie de timp si de caldura pentru a face aluatul sa creasca. Daca faci paine, cozonac sau alte produse dospite, vei avea nevoie de drojdie si de rabdare sa creasca inaite sa il pui in cuptor. Un aluat bun trece prin minim doua dospiri.
Tipuri de drojdii
In magazine gasesti mai multe tipuri, de cele mai multe ori: proaspata si uscata. Drojdia proaspata este mai sensibila si trebuie pastrata in frigider, avand o perioada mai scurta de valabilitate. Drojdia uscata, pe de alta parte, poate fi pastrata mult mai mult timp, fiind deshidratata. Diferenta mai sta si in modul in care sunt folosite, dar si in rezultatele obtinute.
Ce este praful de copt si cum actioneaza?
Praful de copt este un alt agent de crestere, dar este o substanta chimica compusa din bicarbonat de sodiu si un acid, de obicei acid citric. Spre deosebire de drojdie, praful de copt nu are nevoie timp pentru fermentatie, ci actioneaza imediat, fiind activat imediat la contactul cu lichidul si apoi cu caldura din cuptor.
Cand folosim drojdie si cand folosim praf de copt?
Ei bine, alegerea agentului de crestere depinde de reteta si de rezultatul dorit.
Pentru paine, cozonac si aluat de pizza, drojdia este alegerea potrivita. Aceasta da aluatului textura specifica si gustul usor acrisor, rezultat din procesul de fermentatie.
Pentru prajituri, checuri sau briose, praful de copt este mai potrivit, deoarece reactioneaza rapid, fara dospire.
Un aspect important este sa nu le inlocuiesti intre ele, pentru ca actioneaza diferit, si rezultatele vor fi diferite. Sunt foarte putine cazurile in care poti folosi praf de copt in loc de drojdii, urmeaza indeaproape pasii din retete!
Greseli frecvente si cum sa le eviti
- Daca reteta specifica drojdie proaspata si tu ai doar drojdie uscata, nu uita sa ajustezi cantitatea. De obicei, jumatate de lingurita de drojdie uscata este echivalentul unei lingurite din cea proaspata.
- Apa prea fierbinte va ucide drojdia, iar apa prea rece nu o va activa. Apa calduta este cea mai buna alegere.
- Praful de copt isi pierde proprietatile in timp. Foloseste doar ingrediente de calitate.
- Prea mult praf de copt poate da un gust neplacut aluatului, iar prea multa drojdie poate face ca aluatul sa creasca prea repede si sa devina lipicios. E bine sa respecti cantitatile din reteta. Aceasta este sfatul pe care il dau mereu producatorii de drojdie, inclusiv Lesaffre Romania.
Acum ca stii diferentele dintre drojdii si praful de copt, poti alege cu incredere ingredientul potrivit pentru fiecare reteta. Ambele sunt esentiale si, folosite corect, te ajuta sa faci produse de panificatie, patiserie si cofetarie delicioase.