Ce cauti tu in viata mea?
Un subiect despre care se discuta foarte mult si este important pentru majoritatea dintre noi (mai mult la nivel teoretic), dar care ridica foarte multe probleme. Cu toate ca exista mii si mii de informatii despre ce inseamna stima de sine, cum poate fi ea imbunatatita si ce semnifica ea in viata noastra, destul de multe persoane au stima de sine scazuta, iar unele nici nu sunt constiente ca tocmai acest lucru le inrautateste relatiile, sanatatea si nu in ultimul rand starea de liniste sufleteasca, impacarea cu sine.
Cate persoane sunt dispuse sa fie sincere cu ele insele, sa se gandeasca daca stima lor de sine le ajuta sa realizeze ce isi doresc in viata si de ce este ea asa de importanta? De cele mai multe ori, in goana asta dupa a castiga, a reusi, a avea, uitam sa acordam importanta si cauzei, nu doar efectului.
Ce inseamna pentru tine stima de sine?
Prima referinta despre stima de sine se regaseste la William James in „Principles of Psychology” (1890). In opinia lui, stima de sine reprezinta raportul dintre „succesele obtinute” si „aspiratiile sau pretentiile initiale”, adica rezultatul evaluarii performantei in domenii importante pentru eul sau sinele unei persoane.
Tot la William James (1890) se regaseste stima de sine globala, care presupune „o anume raportare afectiva globala la propriul eu independenta de ratiuni obiective ce tin de satisfactii sau dezamagiri personale”.
Dupa Savin-Williams si Demo, 1983, reprezinta „valorizarea, acceptarea si evaluarea generala a eu-lui”, intr-un cuvant auto-raportarea afectiva.
Un lucru trebuie sa fie foarte clar! Totul depinde de noi daca vrem sa schimbam ceva si sa avem stima de sine pe care ne-o dorim. Este ca si cum ne-am eticheta, este necesar sa fim foarte atenti cum o facem pentru ca in modul in care ne prezentam noi si ne expunem in fata celorlalti, exact asa vom fi priviti si de celelalte persoane.
Stima de sine este asemenea unui copac. Daca este tanar si nu destul de puternic inca, va putea fi daramat usor, orice furtuna il va face sa cada la pamant. Dar daca este batran, implicand rezistenta poate va fi distrus putin, dar baza si partile cele mai puternice vor ramane intacte, nu vor fi afectate.
Cum se formeaza stima de sine?
Pentru a i se da o forma placuta si pentru o buna calitate avem nevoie de urmatoarele ingrediente.
In primul rand se adauga multa iubire de sine, poate elementul cel mai important. Acest lucru presupune o iubire neconditionata, in ciuda „defectelor” si limitelor, esecurilor si infrangerilor, doar pentru ca vocea noastra interioara ne spune ca suntem demni de iubire si respect. Iubirea de sine nu ne fereste de suferinta si indoieli, dar ne ajuta sa trecem de disperare.
Pe al doilea strat se adauga conceptia despre sine. Acest lucru presupune constientizarea calitatilor si defectelor, potentialitatilor si limitelor. Aici un rol destul de important il joaca subiectivitatea. De obicei, conceptia pe care o avem despre noi se datoreaza mediului familial, dar in special proiectelor pe care parintii le fac pentru noi. De multe ori copiii sunt impovarati in mod inconstient de catre parinti si indeplinesc ceea ce nu au reusit ei. Din acest motiv este necesar sa fim realisti in modul cum ne privim, fara a mai adauga sau a omite anumite lucruri.
Pe ultimul strat se aseaza increderea in sine. Aceasta se aplica in special la actiunile noastre. Poate increderea in sine pare a fi cel mai usor de identificat: este suficient doar sa intalnesti des o anumita persoana, sa-i observi comportamentul in anumite situatii neprevazute si astfel vei sti cam la ce nivel se afla.
Desigur, pentru ca stima de sine sa fie intarita si sa reziste cat mai mult la un nivel inalt, intre straturi se adauga si sentimentul de siguranta. Mai intai trebuie sa simtim si sa traim realmente pentru a capata flexibilitatea de a intelege motivele pentru hranirea stimei de sine. De asemenea, isi spune cuvantul si sentimentul de apartenenta. Cand faci parte dintr-o familie, un grup sau o categorie socio-profesionala esti motivat sa iti pastrezi un anumit standard si astfel vei fi motivat pentru a-ti imbunatati anumite aspecte ale vietii.
Poate nu suntem foarte constienti, dar si competitia contribuie la stima de sine. In momentul cand vrei sa te afli in varf, sa reusesti ceea ce ti-ai propus si pentru a-ti folosi abilitatile necesare, ideea de competitie este instrumentul care le poate imbina pe acestea si care ajuta la supravietuirea in cazul unor situatii mai putin placute, la stres si adrenalina. Aceasta iti da puterea de a merge mai departe si de a invinge.
Dupa ce s-a realizat aceasta compozitie, la sfarsit se presara, in functie de caz si de nevoia fiecaruia experientele acumulate de-a lungul vietii.
Adevarat sau fals?
Pentru a ne da seama daca o persoana are stima de sine pozitiva, este util sa-i urmarim comportamentul. Acestea sunt doar cateva dintre aspectele care denota o stima de sine ridicata (pozitiva):
- Expresia fetei, modul de a vorbi si de a se misca arata bucuria de a trai, placerea de a exista.
- Vorbeste despre realizari sau insuccese cu onestitate.
- Se simte bine atat cand face, cat si cand primeste complimente, dovezi ale afectiunii si aprecierii.
- Este receptiva la critici si nu se simte deranjata cand este nevoie sa-si recunoasca greselile.
- Cuvintele si miscarile ei denota multumire si spontaneitate.
- Exista armonie intre ceea ce spune si face persoana.
- Etaleaza o atitudine de deschidere si curiozitate fata de ideile si experientele noi.
- Este capabila sa se bucure de aspectele comice ale vietii.
- Da dovada de flexibilitate in abordarea provocarilor.
- Nu este deranjata daca cineva incearca sa se impuna.
- Isi pastreaza trasaturile caracteristice de armonie si demnitate in conditii de stres.
Si indicatorii fizici contribuie la evaluarea stimei de sine:
- Ochii sunt atenti, stralucitori, vii.
- Fata este relaxata.
- Barbia este tinuta intr-o pozitie naturala.
- Umerii sunt drepti.
- Mainile sunt gratioase si linistite.
- Pozitia corpului este verticala, echilibrata.
- Mersul este hotarat, fara a fi agresiv si arogant.
- Vocea este bine modulata, cu o intensitate potrivita cu situatia si cu o pronuntie clara.
Stima de sine trebuie hranita permanent. Este important sa interiorizam grija noastra fata de ea si sa avem in vedere faptul ca noi o conducem unde vrem, sa n-o lasam pe ea sa preia controlul!
3 răspunsuri
Probabil ca fiecare din noi care citim ceea ce tu incerci sa ne arati,regasim in noi….dar foarte imprastiat.
La fel de important este să conştientizăm că stima de sine, mai ales pe componenta ei „încrederea în sine”, ne poate fi subminată ori sabotată, intenţionat sau inconştient, de diferiţi factori (umani) cu care interacţionăm: părinţi, prieteni, colegi, şefi, mediul în care ne dezvoltăm, etc. E bine, deci, să ne păstrăm un echilibru pe tot parcursul nostru: nici să nu ne îngâmfăm de la prea multe laude, dar nici să ne lăsăm dărâmaţi de nişte critici, ironii sau alte …răutăcisme deghizate.
Buna!Foarte utile informatiile tale si necesare,dar pt uni sunt greu de pus in practica.Cred ca multi dintre noi ar trebui sa-si destructureze egou-rile pt o mai buna interactiune sociala si o convietuire familiala adecvata.Pt aceasta la baza tuturor fiintelor umane e necesar sa existe empatie si inteligenta spirituala in a ne ajuta reciproc,a ne impartasi cunostintele si a ne dezvolta uni pe alti alte forme de inteligenta…….ha,ha,ha,stiu ca asta s-ar numi univers minunat si nu exista.dar ar fi frumos,nu-i asa?