Acasa » Studentii si bugetul personal

In urma cu vreo doua luni am fost invitat de fundatia Oricum sa particip ca mentor pe platforma Gomentorship. De atunci am condus doua sesiuni de mentorat, una pe tema tehnicilor de finante personale si una pe tema bugetului de student.

Spre surprinderea mea, a doua tema a starnit un interes deosebit, mai ales ca studentii sunt in plina sesiune de examene. Au fost 14 Like-uri pe Facebook si avem peste 40 de comentarii.

Aceasta experienta mi-a schimbat unele preconceptii si mi-a adus informatii noi despre cum gandesc studentii. Pana acum, credeam ca vremea studentiei este o perioada in care nu te preocupa finantele personale decat la un nivel de supravietuire.

Cu surprindere am aflat ca:

  • studentii sunt foarte interesati de subiect;
  • stiu despre urmarirea veniturilor si cheltuielilor, desi doar o minoritate folosesc aceasta tehnica;
  • unii dintre ei folosesc fonduri de rezerva pentru situatii neprevazute;
  • altii economisesc pentru evenimente majore ulterioare (banchetul de final de facultate).

Cele trei tehnici de mai sus sunt foarte eficiente, desi sunt folosite doar de o parte din populatia activa. E adevarat, doar o mica parte din studenti le folosesc, dar faptul ca le cunosc si le aplica este un mare plus.

La sectiunea „puncte negative”, trebuie sa mentionez faptul ca niciunul dintre cei prezenti la sectiunea de mentorat nu economiseste pentru a deschide o afacere sau pentru a investi. Cu alte cuvinte, ei cheltuie toate resursele pe care le au, chiar daca sunt luni in care au iesit pe pozitiv. Orice bani in plus, aparuti la sfarsitul lunii, sunt „tocati” pana la ultimul.

Nu spun acest lucru ca o acuza pentru ca sunt multe familii care face acest lucru. Ce vreau sa subliniez este faptul ca niciunul dintre studenti nu cunoaste si nu aplica regula fundamentala a prosperitatii: pune banii sa munceasa pentru tine, inmulteste banii cu ajutorul banilor.

Problema majora este urmatoarea: comportamentul nostru, in adolescenta si ca tanar adult, ne produce o obisnuinta care se perpetueaza de-a lungul intregii vieti. Comportamentul nostru financiar respecta la randul lui aceasta regula. Ca atare, pentru ca persoanele respective sa ajunga prospere din punct de vedere financiar, vor trebui sa-si modifice comportamentul, lucru cu atat mai dificil cu cat inaintezi in varsta.

Cheia unei vieti prospere este sa-ti creezi obisnuinte de comportament financiar in adolescenta care sa te duca spre prosperitate. Mai tarziu iti va fi mult mai greu s-o faci.

Va rog sa-mi spuneti, lasand un comentariu la acest articol, care au fost obiceiurile voastre financiare in viata de student sau adult tanar si daca va tenteaza sa cititi o carte care sa se adreseze acestei varste si care sa trateze elemente de finante persoanle pentru studenti si tineri.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

4 răspunsuri

  1. E buna ideea sa strangi bani de tanar… pentru a-i investi.
    Dar… citesc pe multe blog-uri, oameni de 40-45 ani, spu: „am muncit toata viata pentru bani… am uitat sa traiesc… imi propun ca de azi inainte: sa traiesc!”.
    Eu m-am luat dupa „vocea interioara”… simtul interior. Cat am fost student: „discoteca a fost viata mea”… prin vacante: excursiile la munte cu rucsac si cort (un taran ce m-a vazut odata, prin Apuseni, a ras: uite melcu’, cu casa in spate!)
    Am 42 ani si am o vorba, desprinsa din vechea: „si-a trait tariu’, si-a mancat malaiu'”
    eu zic: „mi-am papam malaiu’… am 42 ani si nu mai am malai”
    Nu ma mai atrag frumusetile naturii, nici muzica, nici dansul… cat am fost tanar, le-am avut din belsug.
    Acu’, la batranate :) ma apuc de afaceri!

  2. Cred ca e important ca student sa stii sa-ti gestionezi finantele pentru ca e acea perioada din viata in care banii nu-ti ajung niciodata oricat de mult vrei sa tragi de ei… Este o perioada in care esti tentat sa faci cat mai multe lucruri cu banii dar din pacate nu prea ajungi sa faci mare lucru cu ei. Eu am 23 ani, sunt in continuare studenta deoarece am ales sa-mi prelungesc studiile si inca ma confrunt cu probleme financiare si cu gestionarea unui buget strict primit de la parintii mei deoarece facultatea momentan nu-mi mai lasa timp si sa muncesc. Am invatat sa economisesc bani si sa am grija cum ii gestionez ca sa-mi ramana exact pana ii primesc pe urmatorii, dar de cele mai multe ori nu se putea aplica aceasta regula pt ca intotdeauna aparea ceva interesant pt care merita sa-ti cheltui banii :) … O carte in acest sens ar fi educativa si ar fi de folos in multe situatii.

  3. Da…intr-un fel ai dreptate cu ce zici sa iti traiesti viatza, chiar nu e nimic rau in asta. Din articolul de mai de sus mie mi-a reiesit ca o parte din banii pe care ii ai (parte care depinde de scopul fiecaruia pt prezent si mai ales viitor) sa ii pui deoparte.
    Intradevar sunt cateva reguli, referitor la cum sa iti adminstrezi banii(pe propria piele spun ca nu e usor sa te tzii de ele), pe care marii investitori le folosesc dar voi mentiona doar 3 ca sa nu complicam acum:
    1. Obisnuieste-te sa pui deoparte minim 10% in fiecare luna din venitul tau.

    DE ASTIA NU TE ATINGI!

    Aici sunt 3 lucruri foarte importante:
    – daca te hotarasti sa economisesti 10% atunci mergi cu acel procent pana la capat (pana la scopul tau) nu il schimba luna de luna (asta tine de disciplina ta);
    – chiar daca venitul tau intr-o luna este de 100 ron si chiar daca este de 100.000 ron pune deoparte tot acelasi procentaj (nu fura ca te furi pe tine:P);
    – obisnuieste-te sa cheltui mai putin; majoritatea oamenilor de success duc un stil de viata prin care cheltuie sub 40% din profitul lor.
    REGULA DE AUR:Nu iti cumpara „kestii” doar pt ca sunt ele disponibile si pt ca iti permiti!

    2.Plateste-te prima data pe tine!
    Multi „opereaza” dupa „programele” invatate acasa, la scoala, de la prieteni sau mass media, „programe” care spun: plateste-ti datoriile, taxele, creditele… samd.
    Ele o sa fie acolo tot timpul…iar tu vei ramane sa lucrezi pt ele toata viatza dc venitul tau=cheltuielile tale!
    Plateste-te pe tine prima data si invata cum sa faci mai multi bani ca sa iti permiti acele cheltuieli pe care le ai ba mai mult sa iti permiti si „jucariile” pe care ti le doresti;)

    3. Plateste-ti taxele si contibutiile :)

    Desigur sunt inca foarte multe de spus la tema managementului finainciar al fiecaruia. Vreau sa spun ca aceste lucruri si eu le-am citit si invatat la randul meu,
    Cu cele mai bune intentii, sper Radu, sa nu te fii ofensat in nici un fel scriind acest mesaj.Cel mai important lucru in acest domeniu e sa realizezi ca exista ceva ce nu iti palce apoi sa doresti sa il schimbi iar apoi sa actionezi in privinta acelui lucri(ieri daca se poate).
    Imi pare rau daca cumva te-am ofensat, te rog sa ma ierti pentru acest reply,iti multumesc pentru ca l-ai scris deoare ce altfel sigur nu as fii completat articolul bazandu-ma pe experienta mea.

    O zi excelenta!

  4. Sunt student in anul 2.
    Imi urmaresc cheltuielile si „veniturile” inca de acum 3 ani. Fond de rezerva si investitii nu am deoarece suma modica nu se justifica sa o impart astfel, dar pana la sfarsitul anului am in proiect sa pornesc o ‘afacere’ online pe model nevoie-produs-marketing-profit.
    Pe langa asta, imi urmaresc si timpul, ce-i drept, asta o fac doar de vreo 3 luni. Caut sa am cat mai putin timp pierdut pe retele sociale, IM, filme, seriale, stiri etc., in schimb caut sa citesc carti de subiect economic, articole online, sa particip la evenimente locale ce trateaza subiectul … si daca pare greu de crezut, ramane timp si pt sport, si distractii, chiar daca nu asa de des, nu trece luna fara distractie.

    Luca, cartea ta referitoare la finante personale trateaza destul de bine subiectul, nu stiu daca ar mai avea rost inca una pe aceeasi tema, pt studenti. Poate doar pt cei care inca nu au citit prima carte, si ar avea de ales … parerea mea :D

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!