Te-a intimidat vreodata un profesor, un director de firma, un judecator sau poate un scriitor? Ai simtit ca nu esti in largul tau atunci cand ai vorbit cu ei sau crezi ca asa ti s-ar intampla? Te-ai comporta formal, distant, circumspect, te-ai simti analizat sau subminat?
Oamenii acestia au intr-adevar o functie, o autoritate, insa mai au ceva. O experienta mult diferita de cea a oamenilor obisnuiti. Si cred ca aceasta din urma este calitatea care ii face sa fie considerati altfel. Din cauza careia avem tendinta de a ne distanta.
Mai sunt din aceeasi categorie, oameni cu o experienta mult diferita de majoritate, medici, astronauti, conductori de metrou, politicieni, sportivi de performanta sau artisti. Am impresia ca si la ei ne raportam altfel, avem tendinta de a pune o distanta atunci cand ii vedem sau cand vrem sa comunicam. La fel se intampla si cu toate personalitatile cunoscute ce apar frecvent la televizor sau in presa. Ii luam ca atare si nu incercam sa intram in lumea lor pentru ca o vedem a fi mult prea departe.
Este o emisiune foarte interesanta pe un anumit post, care iti povesteste cum se fac lucrurile. De la gume de sters la saxofoane. Mi se pare o idee excelenta deoarece te aduce mai aproape de lucrurile pe care le intalnesti zi de zi si pe care le iei ca atare, neavand de obicei dipozitia de a sta si a le intelege. Sa vezi ca defapt, daca ai vrea, ai putea si tu sa inveti sa le faci.
Priveste atent si intelege
Am primit acum catva timp o lectie. Eram la un prieten acasa, student la arte, despre care auzisem ca a facut cateva vaze din sticla, pe care apoi le-a pictat si le-a vandut foarte scump. Asa ca am vrut sa-mi povesteasca despre asta.
L-am intrebat si el atunci mi-a pus in mana o vazuta foarte frumoasa, din sticla de culoarea caramelului pictata cu flori albastre. Mi-a pus-o in mana si mi-a spus: „uite-te la ea si intelege-o”. Apoi a plecat in alta camera. Am ramas, bineinteles, un pic socata, apoi insa m-am relaxat si am incercat sa vad altfel acel obiect in genul caruia mai vazusem de atatea ori.
Am incercat sa-l inteleg.
La fel cred ca putem face si cu oamenii pe care i-am amintit mai sus. Cu profesorii, directorii, judecatorii, scriitorii, medicii, astronautii, conductorii de metrou, politicienii, sportivii de performanta sau artistii. Sa incercam sa-i intelegem. De ce?
Pentru ca daca intalnim unul dintre ei putem afla lucruri extraordinare. Daca reusim sa vorbim deschis si informal. Tocmai fiindca au o experienta mult diferita de a noastra, ne pot impartasi o alta latura a lumii, la care au avut acces. Sau, ne putem simti mult mai in largul nostru atunci cand este nevoie sa interactionam.
Cel mai important lucru pe care il putem intelege in legatura cu ei? Sunt oameni ca si noi.
Astfel, cred ca ar fi un plus pentru noi, cei care punem pret pe dezvoltarea personala, sa intelegem cum se fac anumite lucruri sau cum sunt acei oameni, pentru a invata. Le putem acorda acelasi respect, apropiindu-ne in acelasi timp mai mult, intelegandu-i.
8 răspunsuri
Nimeni nu e de neinvins, de neinlocuit sau de neintrecut.
Interesant exemplul cu vaza :) .
Felicitari pentru articol , Georgiana !
Da sunt oameni ca si noi, si-au indeplinit visurile de-a devenii ceea ce si-au dorit, iar noi le-am indeplinit pe a noastre. Simplu, nu?
Am in jurul meu prieteni din domenii diferite : soferi, comercianti, profesori, judecatori, cadre medicale, cadre militare…… ma intalnesc zilnic , deoarece sunt parintii copiilor pe care ii am in grupa, pe care ii respect si-i apreciez pentru ceea ce sunt.
Daca de mici copiii sunt familiarizati cu meseriile pe care le au parintii lor si a colegilor din grupa, si sunt educati sa respecte fiecare job in parte, cu siguranta ca nu vor avea probleme de comunicare cand vor fi mai mari. Ei trebuie sa stie ca fiecare om este important in meseria pe care si-a ales-o, si-a indeplinit visul, asa cum si ei doresc de mici sa fie…….doctori, balerine, printese, politisti soferi., supermeni, ….artisti….etc.
Am alaturi de mine, colege, care au invatat de la mine ceea ce am afirmat mai sus.
Asta e viata, nu?
Succes pe mai departe si un sfarsit de saptamana placut tuturor cititorilor acestui deosebit proiect Empower.ro
Si mie imi place emisiunea :) Imi place din acelasi motiv pe care l-ai prezentat si tu aici: disectia, analiza foarte atenta pentru a pricepe cum functioneaza ceva (inclusiv oamenii de succes, cu acea aura de autoritate) nu afecteaza cu nimic admiratia si mirarea, ca in fata unei minuni.
Multumesc de reamintire :)
Multumesc frumos de aprecieri, Ovidiu, Maria si Daniela :) O sa mai abordez si alte aspecte ale comunicarii interumane fiindca sa pare ca este un subiect cu foarte multe fatete :)
Cred ca depinde de nivelul de autoritate (putere) pe care il are persoana.
Cu exceptia multor directori de firma, politicieni si judecatori, restul sunt categorii de oameni ‘normali’ – oameni ca si noi. Ei, dar astea 3 categorii…de prea multe ori se cred ‘Dumnezeu pe pamant’. Ei nu se considera pe ei insisi oameni ca si noi, ci mult superiori. Si comunicarea normal e aproape imposibila.
Cand ai putere de decizie asupra altora – puterea ‘iti ia mintile’ de cele mai multe ori (numai acest subiect al puterii ar necesita un articol special, poate o sa-l scriu in curand). Nu prea mai ai cum sa discuti deschis, informal, sa afli lucruri extraordinare – ai vazut vreodata lupul sa se uite cu blandete la miel ? Sunt prea multe cazuri in lumea reala – repet, in ce priveste majoritatea (nu toti) celor ce fac parte din acele 3 categorii. Parerea mea.
Cum poti discuta cu ei ? Poate numai daca ai ceva ce ii intereseaza (bineinteles, pentru a-si spori puterea, care oricum ii ‘poseda’). Dar despre acestea mai vorbim.
P.S. Restul sunt categorii absolut normale, oameni ca si noi – total de acord cu ideile tale.
Felicitari, bravo ! Ma minunez mereu de capacitatea ta de a vedea dincolo de aparente!
@ mariu, e bine ca vezi doar cele trei categorii diferite, iar pe ceilalti oameni normali desi uneori cu calitati exceptionale :) de obicei sunt mai multi vazuti diferit, din care exemple am dat
@ gabi, :) toti avem capacitatea asta, mai trebuie doar sa o si folosim
Da, Gia e foarte util sa vezi in spatele aparentelor si sa fii onest in aprecieri. E un mod de a trai care aduce beneficii in ambele sensuri; cunoscand si interactionand cu oameni diferiti de sine ca bogatie spirituala si experienta, nu poate fi decat o experienta benefica.
Mi-a ramas in minte un citat al unui om celebru care spunea: „Daca ceilalti n-ar exista, nimeni n-ar valora nimic”.