De ce ne simtim nefericiti cand suntem singuri? Raymond Rock a gasit 3 motive pentru care suntem in general nefericiti:
1. Efemeritatea. Incercam cu disperare sa traim o viata de lumina si iubire, dar, adevarul fie spus, nimic nu pare sa reziste mai mult de trei zile. Cand toate se schimba atat de rapid, raman atat de putine lucruri pe care ne mai putem baza in mod constant. Griji, griji si iar griji – cand se vor termina?
Chiar si cand suntem fericiti nu contenim sa ne intrebam cat timp va dura pentru ca stim ca totul in jurul nostru se schimba. Iar acel gand persistent, care ne urmareste in toate momentele noastre de reflectie, de obicei tarziu in noapte, pur si simplu nu ne lasa in pace.
2. „Eu”. Iar toate acestea se intampla unui “eu”. Asta este adevarata problema. Ne-am construit fiecare din noi un ego in mintile noastre care ne-a acaparat intreaga fiinta spirituala. Mersul la biserica si exercitiile spirituale ne detaseaza o vreme, dar nu pentru mult timp.
“Eul” din fiecare din noi isi va ridica in curand capul uracios si va incepe sa se ingrijoreze din nou daca nu despre altceva, despre moarte sau despre viata de apoi. Iar “eul” se va spasi in cine stie ce ritual sau credinta ce-i va asigura imortalitatea.
3. Nemultumirea. Combinatia intre “eul” acesta care cauta tot felul de lucruri si realitatea unei lumi in schimbare in care e dificil sa te atasezi de lucrurile pe care “eul” tau le-a dobandit intr-un final, duce la o constanta nemultumire.
Ne punem fata cea binevoitoare si ne spunem ca suntem fericiti dar in momentele acelea in care ramanem singuri, cand suntem cu adevarat sinceri cu noi insine, nu suntem fericiti. Nici macar nu putem adormi. Noptile nu sunt deloc usoare deoarece atunci suntem singuri cu “eul” acela. Asa ca nemultumirea sta cu noi, n-o putem nega si e reala.
Dar mai exista o speranta! Exista o cale de iesire! Iar calea de iesire este pe cealalta parte a “eului”.
Cum sa fii fericit cand esti singur
Cu siguranta ai mai auzit asta de la cei care s-au despartit sau au divortat de suficiente ori incat sa crezi ca e o stupizenie. Ei bine, poate ca nu e.
Cand esti singur ai suficient timp sa explorezi ce anume te face fericit, ce te face in ultima instanta mai puternic, si o persoana in preajma careia e bine sa te afli.
– Sasha Cagan
Pasul 1: Redu la tacere micile voci.
Hai s-o recunoastem, societatea ne reaminteste in mod constant ca trebuie sa ai o pereche pentru a fi fericit, pentru a fi un adult implinit. Treci pe langa orice stand de ziare si vei vedea ca nu mai putin de trei din cinci titluri din revistele pentru femei sau barbati promoveaza sexul si relatiile. Pot sa te faca sa crezi ca toata lumea e intr-o relatie de dragoste patimasa, mai putin tu.
Ei bine, ce poti sa faci ca sa rupi vraja? Uita-te putin la prietenii cu care iesi in mod constant: sunt si singuratici printre ei? A fi mereu inconjurat de cupluri poate sa-ti faca viata dificila. Iar cand mama sau tatal tau de intreaba a miiiiia oara de ce nu te-ai cuplat, fii ferm. Spune-le: „Apreciez mult ca vrei sa ma vezi fericit. Dar faptul ca te concentrezi mereu pe de ce nu sunt intr-o relatie nu ma face mai fericit.” Si basta!
Pasul 2: Sapa prin trecutul tau.
Pentru a fi cu adevarat fericit cand esti singur trebuie sa te redefinesti ca singur prin propria alegere cel putin pentru moment – o persoana care nu se leaga de gat cu oricine.
Pana acum cu siguranta ai avut cateva experiente din care poti invata. Foloseste-te de ce ai invatat pentru a redescoperi motivele pentru care e mai bine sa fii singur decat intr-o relatie. Daca nu-ti vin idei, roaga un prieten sa-ti reaminteasca de vreo iubita/vreun iubit care ti-a facut viata grea la un moment dat in viata.
Pasul 3: Lucreaza la propria ta relatie… cu tine.
A fi singur este o oportunitate grozava pentru a creste ca persoana. Cu cat afli mai multe despre tine, cu atat afli mai multe despre persoana cu care vrei sa-ti petreci timpul.
Poti incepe un jurnal, te va ajuta sa sapi mai adanc in sentimentele tale. Incepe cu un subiect mare – presiunea din partea parintilor pentru a ma casatori. Iti vei intelege mai bine motivatiile. De asemenea poti sa scrii lucrurile pozitive care vrei sa ti se intample: obiectivele tale, proiecte creative, excursii, cariera. Vrei un punct de pornire? Scrie cinci lucruri care te fac fericit in fiecare zi.
Pasul 4: Sarbatoreste-ti singuratatea.
Acum, dupa ce ultimele episoade din Sex and the City s-au terminat demult, pare ca a ramas un gol ce trebuie umplut: unul care facea singuratatea fermecatoare.
Asadar creeaza-ti propriile moduri de a-ti sarbatori singuratatea. Daca atunci cand adormi te apuca nostalgia, stoarce-ti creierul cautand motive de bucurie: ca poti dormi pe diagonaa patului, ca poti sa sforai, sa mananci inghetata in pat, sa bei un pahar cu vin fara sa comenteze nimeni, numeste tu ceva… acele lucruri pe care nu le puteai face cand aveai prietena/prieten, dar pe care poti sa incepi sa le faci acum.
4 răspunsuri
Felicitări pentru articol. Îmi place!
Dar… aş vrea să citesc continuarea. Poate o voi scrie chiar eu, la mine pe blog, dar nu ştiu când.
La asta mă gândeam eu astăzi… Dar la partea cealaltă a „problemei”. Când eşti într-un cuplu, într-o relaţie şi lucrurile nu sunt aşa de roz cum ne sunt prezentate în reviste şi insuflate de peste tot din jurul nostru.
Eu am trecut prin etapa pe care ai prezentat-o aici. Poate chiar de mai multe ori. M-am descoperit, mă cunosc, dar când trebuie să decid ceva care să fie atât pentru binele meu, cât şi al lui şi inclusiv al nostru, deja lucrurile se complică semnificativ. Eu ştiu ce mi-ar face mie bine, dar poate asta nu i-ar face bine lui, sau relaţiei noastre. Pe de o parte e mai simplu să fii singur. Asta pentru mine, poate pentru că m-am obişnuit aşa. Pentru alţii poate e mai simplu să fie într-o relaţie şi controlaţi de persoana cu care sunt. Şi adevărul e dincolo de noi. Cred că cel mai bine ar fi dacă fiecare persoană s-ar cunoaşte pe sine şi ar fi suficient de matură încât să se implice într-o relaţie. Dar până acolo e cale lungă. Şi atunci când ajungi s-ar putea ca ego-ul sau personalitatea ta să nu poată face compromisurile necesare pentru supravieţuirea cuplului.
Ma bucur ca mai sunt si altii care considera ca relatia cea mai importanta din viata ta e cea cu tine insuti/insati. :)
Chiar azi ma gandeam, e autosuficienta o perceptie gresita? Cu siguranta nu, pana la momentul in care stii exact cine esti si nu ti-e rusine sa te iubesti asa cum esti…si cu siguranta suntem multi care avem nevoie de un castron mare de autosuficienta pentru a ne regasi si apoi a stii ce cautam in celalalt.
Cel mai frumos cadou de Valentine’s Day e faptul ca sunt singura.
Bun articolul :)
Daca am avea o relatie buna cu noi insine foarte multe lucruri ar fi la locul lor, nu in haosul in care sunt acum…
Din pacate nimeni nu ne invata (si aici ma refer la parinti, scoala etc.) sa ne iubim pe noi insine. Ni se spune sa nu fim egoisti, sa ii iubim pe ceilalti, sa ii facem fericiti, sa avem grija de ei… De unde sa stii cum sa-i iubesti pe ceilalti, daca nu stii sa te iubesti pe tine? De unde sa dai ceva ce tu nu cunosti, deci nu ai?
Atunci cand stii sa te iubesti pe tine, iubirea se revarsa pur si simplu asupra celorlalti, practic nici nu mai e nevoie de vreun efort…
Plus ca atunci cand te iubesti pe tine, fericirea ta nu mai depinde de altcineva… Nu mai ramai „fara suflet”, „singur pe lume”, „total nenorocit” etc. atunci cand o relatie se termina. Nu mai dai vina pe nimeni, esti fericit ca ai trecut prin acea relatie, ca ai avut ceva de invatat si ramai in relatii bune si cu tine si cu celalalt, nu mai arunci cu noroi in nimeni… Poti intra „intreg” in urmatoarea relatie, poti aduce lucruri minunate intr-o noua relatie, nu toata nefericirea si toate frustrarile pe care le cari dupa tine cand crezi celalalt e de vina ca tu nu esti fericit.