Acasa » Tehnici de finante personale in caz de catastrofa

Tehnici de finante personale in caz de catastrofa

Fii pregatit!
– motto-ul Asociatiei Scout

Traim intr-o oaza de liniste situata intr-o lume turbulenta. In apartamentul sau in casa noastra, la caldurica, in fata televizorului, privim apatici la reclamele care ne indeamna sa cumparam, in timp ce in lume oamenii mor in razboaie, de foame, frig sau boli. Traim intr-o lume in care catastrofele sunt „altundeva”, daca te afli la locul potrivit: crize sociale, financiare, epidemii de gripa sau alte boli globale.

Dar nu ne pasa. Apasam plictisiti telecomanda, in cautarea altui program TV, hipnotizati de fluxul de imagini si vorbe care vin din ecranul televizorului. Traim falsa siguranta a caminului, iar mantra noastra de baza, atunci cand ne uitam la stirile cu iz apocaliptic, este: mie nu mi se poate intampla asa ceva.

Naivitatea se plateste scump. O plateste aproape toata planeta, acum, in plina criza financiara. Dar criza financiara nu este singura catastrofa care ne poate lovi. Mai sunt revoltele sociale, modificarile climatice catastrofale, razboiul. Lista e mai lunga, dar articolul de fata nu are rolul de a da detalii despre acest subiect. El vrea sa-ti arate ca in timpuri deosebite ai nevoie de unelte financiare deosebite, altfel va trebui sa suferi consecintele.

Esti pregatit?

Iarna nu-i ca vara

Aceasta propozitie, geniala prin evidenta si stilul mucalit pe care il foloseste, ramane cea mai buna definitie a timpurilor groaznice pe care am putea sa le traim. Chiar daca acum ti-e bine, acest lucru se intampla pentru ca societatea functioneaza, sistemele ei isi fac treaba.

Ti-ai cladit viata pe aceasta structura si esti in totalitate dependent de ea. Iti iei in fiecare luna salariul, mergi la supermarket sa-ti cumperi de mancare, ai o farmacie pe-aproape in caz ca te doare capul. Daca esti bolnav, te duci la medic sau te internezi la spital si daca ai un accident, vine o ambulanta. Dar toate aceste binefaceri colosale ale civilizatiei pot sa dispara intr-un timp scurt.

In caz de catastrofe, de orice fel, trebuie sa intelegi ca lumea in care traiesti se va rupe in bucatele.

Noua paradigma

In caz de catastrofa acuta, localizata (inundatii, revolte sociale locale, epidemii mortale localizate), statul are mecanismele necesare si puterea de a face fata provocarii. Chiar daca e vorba de un eveniment extrem de intens, faptul ca e vorba de ceva regional, e un factor pozitiv. Sunt cateva elemente esentiale care te deservesc si care sunt afectate in acest caz:

  • servicii specializate a statului (politie, armata, sanatate);
  • utilitati publice (drumuri, curent electric, apa curenta).
  • aprovizionarea populatiei cu cele necesare traiului.

Tocmai pentru ca evenimentele sunt localizate, nu vor exista probleme decat pe termen scurt. Din zonele invecinate vor veni ajutoare in toate domeniile necesare, ceea ce va restaura, in timp, vechiile servicii.

Un caz special este catastrofa generalizata. In acest caz se creeaza conditii pentru ca situatia sa devina, din acuta, cronica. O catastrofa care distruge structura serviciilor sociale, utilitatile publice si sistemul de aprovizionare a populatiei, pe termen lung, devine cu adevarat problematica pentru supravietuire, tocmai pentru ca apare pe o suprafata mult prea mare iar ajutoarele din jur nu sunt suficient de multe pentru a ajunge la timp.

Modificari la nivel financiar general

In caz de catastrofa cronica, in lipsa ajutoarelor, vor aparea situatii la care va trebui sa te adaptezi:

  • nu vei mai merge la munca pentru ca societatea este in stare de colaps;
  • fara munca, nu vei mai avea salariu;
  • sistemul bancar nu va functiona, deci nu vei avea acces la bani cash, chiar daca ai conturile bancare pline de bani;
  • preturile marfurilor esentiale pentru supravietuire (mancare, medicamente) vor exploda;
  • chiar daca vei avea bani, nu vor functiona magazinele care, in timpuri normale, asigurau aprovizionarea populatiei.

Masuri de prevenire, de ordin general

Nu voi insista pe acest subiect, deoarece nu intra in subiectul articolului. Voi spune doar ca e bine sa fii pregatit pentru situatii catastrofice, avand stocuri minime de hrana, medicamente.

Un plus foarte bun este existenta unor planuri de evacuare: sa stii unde ai putea sa te duci in caz de catastrofa, cum sa ajungi acolo, tinand seama ca infrastructura de transporturi nu functioneaza (nu merge sistemul de transport in comun, trenurile, autobuzele, avioanele, soselele sunt distruse sau blocate).

Ia aminte la aceste necesitati de baza pentru supravietuire. Iti recomand sa consulti o resursa gratuita de o calitate exceptionala, vizitand blogul audio realizat de Jack Spirko: The Survival Podcast.

Masuri de prevenire, de ordin financiar

In caz de catastrofa cronica, trebuie sa intelegi doua lucruri esentiale:

  • sistemul bancar va inceta sa functioneze, dar asta nu inseamna ca nu vor mai fi folositi banii;
  • sistemul de provizionare al populatiei cu marfuri (mancare, medicamente, etc.) va fi blocat, dar asta nu inseamna ca nu vei putea cumpara alimente si cele necesare traiului. Mai mult, vei fi obligat sa le cumperi, daca vrei sa supravietuiesti.

In caz de catastrofa, banii sunt extrem de pretiosi. Desigur, cel mai bine este sa ai cele necesare supravietuirii si sa nu fii nevoit, cel putin pentru un timp, sa le cumperi, la un pret enorm, in timp de catastrofa (vezi segmentul anterior). Dar in caz de nevoie, e necesar sa ai bani cash.

Daca ai norocul sa fii informat despre iminenta unei catastrofe generalizate (razboi, calamitate naturala continentala sau globala), mergi la banca si/sau la bancomat si scoate cat mai multi bani din conturile pe care le ai. Daca ai o caseta de valori, da fuga si scoate toate lucrurile de valoare de acolo (bani, bijuterii). Foloseste ascunzatoarea de valori din casa sau construieste o ascunzatoare de valori, pentru a stoca banii, bijuteriile sau obiectele de valoare.

Transferuri rapide de cash

E bine ca macar o parte din banii tai sa fie depusi la o banca straina, recomandabil de pe un alt continent. In caz de catastrofa iminenta care va afecta doar continentul in care te afli, transfera mare parte din banii tai la banca straina, aflata pe un alt continent.

Nu transfera toti banii. Scoate o parte din ei pentru a putea plati transportul tau afara din zona care va fi calamitata. De asemenea, mai ai nevoie de o rezerva de bani la purtator, pentru cazuri de forta majora.

Fii pregatit sa negociezi

Pentru ca banii sunt in cantitate limitata, este important sa fii atent cum ii cheltuiesti. Fii pregatit sa negociezi „la sange” orice achizitie de marfuri (alimente, medicamente) sau servicii (medicale, trasporturi). Nu poti sa stii cat de repede vei putea parasi zona catastrofei sau cat de repede vor fi depasite efectele acesteia, in zona in care te afli, zona in care esti imobilizat.

Concluzie

Catastrofele, de orice fel, schimba regulile jocului, inclusiv ale jocului financiar. Sunt situatii deosebite, care te obliga sa iei masuri speciale. In caz contrar, poti suferi neplaceri majore sau chiar letale, pentru tine si pentru familia ta.

E esential sa ai un plan in caz de calamitate. Nu pleca de la ideea ca tie nu ti se poate intampla. Ia-ti o zi de weekend sau de vacanta pentru a te gandi la un asemenea scenariu, pune pe hartie un plan in caz de pericol cronic, incepe sa te pregatesti pentru asemenea situatii. Nu trebuie sa devii paranoic si sa stochezi munti de alimente in casa, dar stocuri minime de alimente si medicamente sunt esentiale, stocuri minime de numerar in casa sunt la fel de importante, iar un plan clar de actiune trebuie sa fie la indemana.

La fel de importanta este trecerea cu hotarare la actiune. Un plan, oricat de bun, este doar o lista de bune intentii. Nu sta pe ganduri. In caz de pericol actioneaza conform planului pentru a putea iesi din situatia amenintatoare in care te afli. Iar dupa un timp, ajuns in afara pericolului, vei intelege ca pregatirile pe care le-ai facut, inainte de catastrofa, nu au fost timp pierdut. Ele pot insemna diferenta dintre viata si moarte.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

6 răspunsuri

  1. domnule Luca Dezimir, dvs stiti ceva ce noi nu stim ? urmeaza vreun cutremur ? revolutie sau ceva nasol legat de 2012 si New World Order?
    oricum, consider ca mai este un lucru foarte important care nu trebuie sa ne lispseasca in astfel de cazuri nefericite : ARMELELE !!! va fi nevoie de autoaparare ! dvs spuneti mai sus ca e bine sa avem stocuri de alimente neperisabile, medicamente si bani cash. Insa, la fel de important este – e chiar vital – sa avem arme PENTRU A PASTRA STOCURILE pentru noi si pt familia noastra, in general pt cat de multi putem si pt cat de mult timp. Este de la sine inteles ca in astfel de situatii catastrofice in care se prabusesc sistemele pe care ne-am construit viata si siguranta sociala, populatia o ia razna. In goana dupa supravieturire, oamenii ii vor ataca pe cei care mai dispun de resursele despre care vorbiti.
    Nu sunt pro-violenta, insa e nevoie de ARME !!! si de combustibil. mereu un rezervor plin la masina, in caz ca nefericitul eveniment ne gaseste in locuri din care se poate evada pe calea uscatului.

  2. @Eleonora

    nu as spune ca stiu ceva ce nu stie restul lumii, ci doar ca sunt mai deschis la provocarile viitorului decat o face restul lumii.

    cat despre nevoia de arme in caz de catastrofa, urmata de distrugerea sistemelor de automentinere statala, nu pot sa nu fiu de acord cu tine. cum spuneam, aceasta latura nu va fi abordata in articol, iar pentru cei interesati recomand blogul lui Jack Spirko (vezi link-ul din articol). acolo gasesti (printre sute de inregistrari audio, pe diferite teme) o serie de doua podcast-uri (doua ore si jumatate) tocmai despre acest subiect: cum sa-ti aperi proprietatea (casa…) in caz de atac al bandelor in cautare de resurse vitale (medicamente, alimente, apa potabila). exceptional prezentata, tinand cont ca Spirko a activat ani la randul in armata americana…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!