Demisia tăcută nu este un fenomen nou în piața muncii, însă a fost accentuat odată cu pandemia de coronavirus. Conform unui studiu Harvard Business Review, demisia tăcută poate fi prevenită printr-o relație echilibrată cu angajații tăi. Ai la îndemână mai multe soluții smart pentru a preveni și combate fenomenul, după cum urmează.
- Investește în tehnologii de ultimă generație
Tehnologia are rolul de a ușura munca, respectiv elimină taskurile de rutină. Angajații pot fi nemulțumiți de procesele repetitive ce pot fi înlocuite ușor de unele programe software. De exemplu, există softuri ERP dedicate pentru contracte, gestiune sau facturare.
Un alt exemplu este folosirea unor aplicații cloud prin care angajații tăi pot avea acces oricând la documente, chiar și de pe un telefon mobil. Pot fi utile celor care au nevoie rapidă de o informație în timp ce sunt pe teren.
Prin urmare, tehnologia îmbunătățește productivitatea în muncă și îi motivează pe angajați să se concentreze asupra aspectelor importante, cum ar fi relația cu clienții sau respectarea termenelor limită.
Pe de altă parte, alege să fii un manager care să încurajeze inovația echipei de lucru. Nu uita de faptul că angajații cu experiență cunosc îndeaproape produsele sau serviciile comercializate, respectiv interacționează zilnic cu clienți, furnizori și parteneri. Așadar, de la angajații tăi pot veni idei și soluții în bunul mers al afacerii.
Investițiile în tehnologie de ultimă generație le poți realiza printr-un IFN (instituție financiară nebancară) care să-ți ofere împrumutul IMM online pentru firmă de care ai nevoie. Avantajele sunt:
- un credit de până la 100.000 RON care se acordă 100% online;
- doar două documente îți sunt necesare pentru a obține sume de peste 35.000 RON, respectiv doar un document pentru sume de până la 35.000 RON;
- perioada de rambursare este între 12 și 36 de luni pentru capital de lucru, până la 48 de luni mixt și până la 60 de luni pentru investiții;
- dobândă variabilă în funcție de ROBOR la 6 luni;
- poți amâna plata unei ratei pentru 30 de zile, o singură dată pe durata contractului.
- Acordă beneficii altfel
O cultură organizațională puternică se bazează pe altfel de beneficii decât cele de bază, cum sunt asigurarea medicală sau bonusurile de performanță.
„People centricity” reprezintă o viziune modernă asupra managementului angajaților. Dincolo de asigurarea unui mediu igienic de lucru, aspect de luat în seamă după pandemia de COVID-19, acest concept înseamnă și orientarea spre nevoile, problemele și dorințele angajaților. De exemplu, arată că ești un manager interesat de sănătatea lor, de situația familială sau economică. Evită o relație sobră șef-angajat, în care comunicarea este unidirecțională.
În acest sens, oferă-le angajaților acces la cursuri de perfecționare, psihoterapie individuală sau de grup, activități sportive și de recreere pentru starea lor de bine.
- Încurajează flexibilitatea modului de lucru, nu doar a programului
Un program flexibil este o măsură încurajatoare de a le permite angajaților să își rezolve o parte dintre activitățile personale, familiale sau casnice. Pe de altă parte, flexibilitatea modului de lucru este o altă perspectivă de a munci.
Spațiile de co-working sunt special gândite pentru angajații tăi care pot lucra hibrid sau complet remote. Sunt echipate cu toate dotările necesare pentru ca oamenii să aibă satisfacția muncii dintr-un loc diferit, în afara biroului. Printr-o astfel de măsură vei încuraja productivitatea și creativitatea, iar, pe de altă parte, angajații se vor regăsi într-un mediu ce le poate aduce satisfacții pe plan social.
- Susține echilibrul dintre viața personală și carieră
Delimitarea celor două aspecte va însemna reducerea stresului angajaților pe care îi coordonezi. Prin urmare, soluția este să creezi spații de relaxare în care angajații să se poată odihni, citi sau să aibă acces la surse de divertisment, așa cum sunt jocurile.
Susținerea echilibrului dintre viața personală și carieră este o strategie de prevenire a demisiei tăcute, deoarece, în caz contrar, angajații tăi pot fi afectați psihic și emoțional, atât la muncă, cât și acasă.
- Construiește o politică de comunicare transparentă
O companie nu se poate dezvolta fără o comunicare transparentă și directă, atât între tine și angajații tăi, cât și între echipele de lucru din fiecare departament.
De exemplu, organizează periodic întâlniri face-to-face cu discuții în care angajații să-și exprime punctele de vedere și să luați decizii împreună cu privire la proiectele aflate în desfășurare. De asemenea, pentru coeziunea echipei poți stabili o zi săptămânală cu happy-hour, în care să încurajezi discuțiile libere care nu au legătură cu munca.
- Investește în programe de dezvoltare personală și profesională
Cunoașterea angajaților și luarea unor decizii concrete în ceea ce privește dezvoltarea lor personală și profesională este o altă metodă eficientă pentru a combate demisia tăcută.
În prezent există numeroase programe de training personalizate, cursuri sau workshopuri dedicate perfecționării angajaților tăi. Desigur, ține cont și de dorințele lor personale. Prin manifestarea acestei preocupări, angajații se vor simți respectați și vor aprecia grija pe care o ai față de ei.
În concluzie, fenomenul de demisie tăcută poate fi combătut printr-un management bun. Tehnologiile moderne, beneficiile extrasalariale, flexibilitatea, echilibrul dintre viața personală și cea profesională, comunicarea transparentă și programele de dezvoltare destinate angajaților tăi sunt strategii eficiente de pus în aplicare.
Sursa foto: Shutterstock