Multe persoane amână continuu punerea în practică a ideilor și rezolvarea sarcinilor. Este vorba despre procrastinare – un termen venit din limba engleză, dar deja popular la noi –, cu diverse nuanțe, de la amânarea frecventă a lucrurilor pe a doua zi până la a lăsa sarcinile neterminate. Iată cum poți să elimini acest obicei care poate avea consecințe foarte grave asupra vieții personale și profesionale.
Care sunt cauzele procrastinării
Înainte de a lupta eficient cu această problemă, este necesar să identifici cauzele sale reale. Amânarea nu este „un scop” în sine, ci ascunde, frecvent, alte probleme mai profunde. Printre acestea se pot număra plictiseala – sarcina respectivă nu aduce împlinire și satisfacții –, nevoia de noutate – activitatea a devenit redundantă și trebuie ca sarcinile să fie diversificate. De asemenea, este posibil ca tu să nu fii o persoană foarte organizată și să existe tentația de a realiza ceea ce este urgent și de a abandona orice altceva. Totodată, sarcinile ar putea fi prea dificile, să nu știi de unde să începi, să ți se pară totul complicat și astfel să preferi să nu faci nimic. Nu în ultimul rând, există sentimentul de teamă, de eșec, de părerile celorlalți, de a nu reuși sau, dimpotrivă, de a reuși.
Cum să lupți cu procrastinarea
După ce ai identificat cauzele pentru care amâni mereu să rezolvi sarcini, va trebui să le și conștientizezi, pentru a lupta cu succes împotriva acestor momente.
Stabilește-ți o recompensă
Întrucât creierul răspunde la plăcere, una dintre cele mai populare tehnici de psihologie pentru a-l păcăli este să asociezi această senzație cu ceea ce anterior părea a fi durere/dezamăgire. Pentru a face acest lucru, trebuie doar să îți impui un obicei de a-ți oferi un moment pentru tine după finalizarea fiecărei sarcini pe care în mod normal ai fi amânat-o. Acest lucru va crea noi conexiuni neuronale în mintea ta pe măsură ce senzația de plăcere câștigă teren în fața celei negative. Poți, de exemplu, să îți creezi un ritual zilnic de a savura o ceașcă de cafea bună, de a-ți oferi din când în când o prăjitură, de a-ți cumpăra un obiect pe care ți-l dorești de mult.
Vizualizează cum te vei simți după ce ai rezolvat sarcinile
Dacă amâni un lucru, aceasta se întâmplă pentru că vrei să eviți dezamăgirea. O metodă simplă contra tergiversării este de a transforma această „suferință” în emoții și sentimente pozitive. De exemplu, dacă vrei să urmezi un curs de specializare online sau despre unul dintre hobby-urile tale, imaginează-ți mândria și bucuria pe care le vei simți după ce îl vei finaliza.
Fă liste și simplifică
Pentru a nu mai amâna lucrurile, trebuie să fii bine organizat. Începe cu o listă de sarcini, exclusiv cu cele realizabile la acel moment, iar apoi ordonează-le din punct de vedere al importanței. Începe cu cele mai puțin dificile și bifează-le pe listă pe măsură ce le rezolvi. Cel mai adesea, amâni lucrurile pentru că, de fapt, sunt prea ambițioase la momentul respectiv pentru tine.
Nu confunda amânarea sarcinilor cu timpul pentru tine. Este important să îți aloci timp și pentru propria persoană și să nu fii mereu în cursa pentru productivitate. Încetinirea ritmului și deconectarea sunt esențiale și lupta cu procrastinarea poate dovedi că ai nevoie de odihnă. Este important să faci distincția între lene, frica și nevoia de odihnă. Dacă te epuizezi lucrând și făcând mereu mai mult, vei ajunge la o stare de oboseală, chiar dezgust, la lipsa de motivație și dorință.
Sursă foto: Pexels