V-am promis si continuarea articolului despre iertare.
Cum sa iertam cu adevarat pe cineva?
Pentru a invata sa iertam si sa uitam, avem nevoie sa trecem printr-un proces. Un proces presupune sa urmam cativa pasi.
1. Examineaza-ti furia
Acorda-ti timp pentru a intelege propria furie. E usor sa spui ”Il/o urasc!” sau ”Ma scoate din sarite!” dar de cele mai multe ori adevaratul motiv al furiei pe care o resimtim fata de o persoana nu ne este cunoscut.
De ce te enerveaza aceasta persoana? De ce te infurii cand il vezi pe seful tau? De ce-ti sare mustarul cand sotia ta parcheaza „aiurea”? Motivul pentru care e important sa identifici cauza reala a furiei pe care o resimti este ca abia atunci poti sa cauti solutii viabile.
Nu functioneaza mereu, dar nu uita ca singura modalitate de a schimba ceva intr-o persoana, de a lasa un impact real asupra unei persoane, este iubind-o, apreciind-o si descoperind continuu partile bune ale acestei fiinte. Bineinteles ca-ti va lua timp, dar macar incearca!
2. Da sansa celui care ti-a facut rau sa-si prezinte scuzele
Pentru ca nu ne place sa parem vulnerabili si pentru ca oricum persoana respectiva nu mai merita atentia noastra, ii respingem apelurile, evitam sa-i mai vorbim, ba chiar spunem lucruri dure ca sa ne asiguram ca nu ne va mai cauta. Lasand la o parte faptul ca in acest moment esti extrem de suparat si ca nu vrei sa mai auzi de persoana respectiva, acorda-i o sansa, sa-l poti ierta dupa ce te mai calmezi. Daca nu-i vei accepta scuzele, furia ta se va transforma intr-o amaraciune de care cu greu vei mai scapa.
3. Asculta-i explicatia
S-ar putea sa descoperi ca situatia nu merita toata durerea pe care o transpui catre celalalt. S-ar putea sa se clarifice unele neintelegeri sau diferente de perceptie. Intreaba orice crezi ca ar putea ajuta la clarificarea situatiei.
4. Reflecteaza asupra compasiunii
Imagineaza-ti antagonistul tau ca pe un copil. Cum e viata lui? De ce actioneaza in asa fel incat ii raneste pe cei din jur? Daca poti sa gasesti un mic loc pentru compasiune si intelegere, s-ar putea sa incepi sa-l vezi ca pe o victima a circumstantelor si sa gasesti liniste pentru tot ce ti-a facut.
In cultura budista se spune ca „cel care face rau este cel mai nefericit dintre toti”. Dalai Lama de exemplu spune ca nu trebuie in mod necesar sa te imprietenesti cu cel care te-a ranit sau ca ar trebui sa nu te protejezi de atacurile sale dar, daca poti gasi un loc in care sa ii doresti vindecarea, vei gasi propria vindecare.
5. Aminteste-ti ca toti oamenii fac greseli
Oamenii, inclusiv tu insuti, fac greseli, nu uita aceste lucru. Incearca sa te pui in papucii celui care te-a ranit si intreaba-te: daca ai fi gresit astfel cuiva ai vrea sa fii iertat?
6. Alunga resentimentele
In cartea ”Follow your heart”, Andrew Mathews vorbeste despre cum cream noi reguli dupa care ar trebui sa se comporte ceilalti. Daca nu se comporta asa cum am decis noi, ii consideram „vinovati” si le purtam ranchiuna.
Dar asta nu schimba cu nimic situatia. Mathews face o analogie interesanta: daca un pescarus iti lasa un ”norocel” pe cap, ii porti pica? Sau te superi pe vreme atunci cand ploua? Pai si atunci de ce porti pica oamenilor? Daca ”vinovatul” a gresit sau nu, e istorie. Intrebarea e ”Vrei sa ai o viata sanatoasa sau nu?” – lasa furia deoparte pentru propriul tau bine!
7. Acorda-ti timp sa te refaci
Iertarea nu este un buton pe care apesi si gata. Iar cand rana e adanca ai nevoie de mai mult timp, dupa principiul ”timpul vindeca toate ranile”. Poti sa-i spui persoanei ca i-ai acceptat scuzele dar ca vei mai avea nevoie de ceva timp sa treci peste.
8. Lasa-te imbarbatat de iubirea si atentia celor din jur
Nu-i alunga pe cei care vor sa-ti fie alaturi. Accepta ajutorul lor.
9. Scrie
Incepe un jurnal in care sa iei in considerare aceste sugestii si scrie raspunsurile tale la urmatoarele intrebari: Cum voi ierta? Ce voi castiga daca iert? Ce este bine in toata treaba asta? Ce am invatat? In ce fel viata mea va fi mai buna daca iert?
Problema cu faptul ca nu iertam: cei mai multi dintre noi avem cel putin o persoana pe care nu o iertam, dintr-un motiv sau altul. De ce ne agatam de furie? Radacina este faptul ca vrem sa o/il facem sa sufere, asa cum am patit si noi.
Problema cu aceasta strategie e ca nu-l va rani pe cel catre care e directionata furia. Ne va rani tot pe noi. Gandeste-te putin! Poti sa fii fericit cand esti furios si suparat? Nu ai observat ca in momentul in care esti suparat aduni toate belelele? Deci cum scapi de furie si de suparare? Iarta! Ce ai de pierdut? Poate doar liniste si pace.
4 răspunsuri
Iertarea presupune in mare masura si sa stapanesti arta lui „letting go”. In momentul cand refuzi sa te mai agati, mental si emotional, de ce ti-a facut cineva, cum te-a enervat/ranit/parasit/dezamagit, atasamentul fata de aceste evenimente negative din trecut se dizolva si astfel apare iertarea. Daca renunti sa mai conferi de buna-voie putere trecutului si te concentrezi pe prezent, dispar si motivele pentru care nu poti sa ierti pe cineva, pentru ca acele motive fac parte din trecut, nu din prezent.
Intr-adevar, iertarea este un proces – minunat spus! Felicitari, Sergiu!
Esential – sa acceptam ca toti oameni pot gresi. Oricare dintre noi poate gresi. Cand putem accepta asta, putem si ierta. Ba chiar invatam sa uitam.
Din tot sufletul imi doresc sa iert pe toti acei ce m-au suparat cu sau fara voia lor, cum la fel imi doresc sa fiu iertata de cei pe care-i ranesc cu sau fara voia mea…Si ma rog pentru asta.De cele mai multe ori ii ranesc pe cei care-i iubesc cel mai mult…nestiind sa ma comport asa cum as vrea…uneori nu gasesc cuvinte sa le arat cat ii iubesc, alteori raman crispata, doar sufletul alearga sa-i ia in brate si inima imi bate cu putere…Da, e minunat sa gasim in noi puterea de-a ierta, de-a cere iertare, de-a fi tu insuti, de-a merge mai departe pe drumul inimii…Superb articol,multumesc frumos!
incepi prin a te ierta pe tine ,apoi e mai usor