Acasa » Umbre ale trecutului (I)

Ca sa putem trai mai usor in prezent si sa ne putem construi un viitor sanatos, trebuie mai intai ca noi oamenii sa facem pace cu trecutul. O sa va surprinda putin poate inceputul acestei “lectii de viata”, insa o sa va marturisesc faptul ca in prima fraza am reusit sa surprind ideea dominanta.

Tulburarile emotionale ne pot marca viata si pot cauza boli fizice

V-ati simtit probabil blocati si ingraditi de sentimente pe care sa nu le recunoasteti? Daca raspunsul este “da”, atunci merita sa cititi urmatoarele.

Tulburarile emotionale sunt, de fapt, dezechilibre ale psihicului nostru accentuate de trecerea timpului. Stiinta nu a pus foarte mult baza pe structura psihica si emotionala, insa ea este cea care ne marcheaza puternic viata. Omul trebuie privit ca un intreg, ca un sistem complex format din mai multe planuri strict ierarhizate, aflate in dinamica.

In cercetare, medicina a analizat in primul rand planurile mental-spiritual si pe cel fizic-material. Acestea doua sunt bine studiate in viata noastra cotidiana, insa s-a omis poate, sau altfel spus s-a neglijat planul emotional.

Planul emotional este cel care genereaza si inregistreaza emotiile. Un anumit individ este sanatos din punct de vedere emotional in masura in care nutreste sentimente pozitive. Degradarea sanatatii emotionale se reflecta proportional intr-o stare de profunda nefericire. Daca cineva doreste sa afle cat de bolnav este pe acest plan trebuie sa tina cont de sentimentele sale negative: ura, furia, apatia, insatisfactia etc.

In societatea actuala, si chiar in tara noastra, aceasta parte a fiintei umane care este si cea mai vulnerabila este neglijata de sistemul nostru cultural si educational. In scolile de orice grad se pune accentul pe dezvoltarea planurilor fizic si mental, ignorand sistematic nivelul emotional. Mai mult chiar, structurile societatii nostre actuale par sa incurajeze ideea ca emotiile nu exista sau ca manifestarea lor este un semn de slabiciune.

Parintii au fost instruiti sa-si invete copiii sa-si reprime sentimentele

In multe famili parintii fac greseala de a-si deprinde copiii sa-si reprime emotiile. De cate ori nu aud copiii comanda: ”nu plange”! Inca nu s-a inteles ca un om trebuie sa stie sa si planga in anumite momente, astfel eliberand toate energiile negative acumulate in suflet.

In acest fel, se reflecta sanatatea sa emotionala si poate fi scutit de problemele de sanatate si comportamentale ulterioare. Probabil ideea de a ascunde sentimentele a ramas si ca o reminiscenta a sistemului comunist, unde nu-ti puteai exprima liber trairile.

Dinainte sa ne nastem putem avea o incarcatura emotionala negativa puternica

Traumele emotionale pot surveni in orice moment al existentei, chiar din momentul conceptiei, ba mai mult chiar experienta ne arata ca de multe ori traumele emotionale ale parintilor isi pun amprenta asupra viitorilor copii.

Trebuie mentionat faptul ca in momentul conceptiei celulele sexuale aduc fiecare nu numai informatia necesara formarii corpului fizic, ci si cea care determina formarea “organelor” mentale si emotionale. Asa cum se nasc copii malformati fizic, fiinte carora le lipsesc diferite parti ale corpului fizic, la fel se nasc si copii malformati mental sau emotional. Acestia prezinta o lipsa sau o distorsionare a anumitor “organe” ale “corpurilor” mental sau emotional.

Malformatia psihica si emotionala ne scrie destinul

Si daca toti stim ce inseamna malformatia fizica, sa ne imaginam cum se comporta o fiinta malformata psihic – o fiinta ce nu poate simti iubirea, compasiunea, sau oricare dintre sentimentele pozitive. Si unde poate duce o inteligenta deosebita secondata de lipsa sentimentelor si a moralei?

Traumele parintilor anterioare conceptiei sunt foarte importante. Uneori copiii pot prezenta anumite manifestari negative ale planurilor mental si emotional nejustificate de experienta lor de viata. Un eveniment din viata tatalui sau a mamei poate explica existenta unei frici manifestate la nivelul emotional al copilului.

In partea a doua a acestui articol urmeaza sa cititi mai multe despre momentul conceptiei, viata intrauterina, nasterile prelungite si adevarul despre evenimentele in care au inceput sa se formeze aceste dezechilibre. Asa ca va invitam sa ne ramaneti alaturi.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!