Acasa » Un motiv pentru educatie financiara

In urma cu cateva zile discutam cu o cunostinta despre situatia din economia de azi si despre credite. Imi spunea ca ii merge destul de bine la firma pe care o are (activeaza in domeniul serviciilor) si spera ca evolutia sa continue.

Stiam ca s-a mutat in urma cu cateva luni intr-o casa pe care o cumparase cu credit ipotecar. Mi-a spus ca achitarea creditului e destul de problematica. Datorita situatiei actuale (scaderea valorii leului fata de dolar) a ajuns ca rata creditului sa creasca de la 4000 la 6000 de RON.

Am fost socat. O spunea cu relativ calm dar eu am calculat rapid ca trebuie sa achite cu 50% mai mult decat inainte, luna de luna. Mi-am adus aminte de romanii care au luat credite „la maxim”, in functie de un salariu fix, romani care sunt intr-o situatie deosebit de dificila. Cunostinta mea era avantajat de actuala situatie pozitiva de la firma dar la fel de bine, in viitor, lucrurile vor putea lua o directie in sens opus: sa-i scada incasarile.

L-am intrebat ce va face daca vor fi probleme cu incasarile la mica afacere pe care o conducea. Mi-a spus ceva de genul „o sa vad eu”.

x x x

Ieri am primit un mesaj foarte interesant de la o cititoare a Milionarului Mioritic. Voi reproduce cateva pasaje semnificative din email:

Acum cateva luni am auzit intamplator de Robert Kiyosaki, am citit dupa aceea „Tata bogat, tata sarac” si „Cadranul banilor” si indraznesc sa spun ca dupa aceea nimic nu a mai fost la fel. Dupa multe cautari am descoperit pe neasteptate „milionarul” […]. Vad ca cititorii dvs. nu sunt neaparat oameni cu probleme financiare ci mai degraba persoane care au cat de cat o situatie financiara pe care doresc sa o imbunatateasca.

Eu fac parte din categoria celor multi si prosti, adica de ani buni muncesc pentru a-i face pe altii cu bani. Pana la Kiyosaki singura mea preocupare era sa fac bani pentru a-i arunca pe diverse lucruri de care eram ferm convinsa ca am nevoie. Majoritatea prietenilor mei inca fac acelasi lucru. Faptul ca niciunul dintre noi nu a beneficiat de o educatie financiara isi spune cuvantul.

Suntem si noi de vina pentru ca nu gandim si in acelasi timp este o realitate ca asa ne-am format: ideea era sa te inconjori de lucruri pentru a demonstra ca „o duci bine”, chiar daca asta inseamna sa te ingropi in imprumuturi. Asta am facut si eu, la ora asta am o gramada de datorii, bani din ce in ce mai putini si in privinta serviciului un viitor incert.

Dar am si hotararea de a schimba ceva in aceasta stare de lucruri, de fapt schimbarea a inceput de cand l-am citit pe Kiyosaki. Nu am scapat inca de datorii, dar nu am adaugat altele noi, am inceput sa caut surse de venit alternative si sa nu mai traiesc asteptand numai ziua de salariu, caut sa ma informez in legatura cu orice mi-ar putea imbunatati situatia financiara si aplic ceea ce invat.

Poate este tarziu, dar poate nu este prea tarziu. Am patru copiii carora sper sa reusesc sa le ofer o educatie financiara spre a nu fi nevoiti sa invete din greseli asa cum fac eu acum.

Discutia pe care v-am relatat-o in prima parte a articolului si mesajul de mai sus au in comun un element relevant: ambele persoane au luat credite deosebit de mari, care le ingreuneaza bugetul personal.

In aceasta situatie sunt o multime de oameni si aici nu vorbesc numai de Romania, dupa cum veti devea mai departe.

x x x

In urma cu doua saptamani am recomandat cititorilor Milionarului Mioritic o carte care, pentru o perioada scurta de timp, putea fi descarcata gratuit de pe Internet. Este vorba despre 2009 Action Plan de Suze Orman.

Suze a mai facut un gest similar anult trecut, cand a lansat alta carte, de Valentine’s Day. Si atunci am reusit sa anunt cititorii blogului in timp util (o carte cu subiectul „finantele personale pentru femei”).

2009 Action Plan (Planul de actiune pentru 2009) se refera la masurile pe care ar trebui sa le ia persoanele sau familiile americane obisnuite, tinand cont de criza financiara din Statele Unite. Care este caracteristica acestor familii? Au contractat imprumuturi majore pentru toate elementele necesare vietii lor, incepand cu educatie (platirea facultatii) si terminand cu achizitionarea casei si a masinii, plus o multime de alte lucruri cumparate pe credit.

In aceasta perioada in SUA somajul a ajuns la un nivel nemaintalnit in ultimii 26 de ani iar economia americana s-a contractat la nivelul atins in 1982. Ca urmare micile afaceri dau faliment si tot mai multi oameni raman fara locuri de munca.

Majoritatea dintre acesti oameni… au credite la banci

Dupa ce am propus spre lectura cartea lui Suze Orman, un cititor al Milionarului Mioritic m-a intrebat daca merita efortul de a o citi, pentru ca autoarea se refera la situatia din America.

E adevarat, exista diferente mari intre modul in care isi castiga, isi impart si isi cheltuie banii romanii si americanii (un subiect interesant pe care il voi trata intr-un articol ulterior). Cu toate acestea, Suze recomanda, asemeni tuturor specialistilor in finantele personale, cateva elemente care se pot aplica de catre orice cetatean al unei tari cu economie moderna (de tip vestic):

  • Trebuie sa ai o evidenta clara a veniturilor si cheltuielilor si aceasta se poate face numai urmarind toate intrarile si iesirile din bugetul familiei. Autoarea propune un formular de urmarire a cheltuielilor. Puteti accesa „varianta romaneasca” daca descarcati gratuit Bazele finantelor personale.
  • Cheltuielile sunt sectorul in care poti face cele mai rapide modificari. Mai multe capitole ale cartii sunt destinate modului in care iti gestionezi cheltuielile.
  • Este foarte important sa te gandesti la vremurile grele, chiar daca acum esti in echilibru financiar. Trebuie sa-ti pui de-o parte un fond de siguranta care sa-ti asigure supravietuirea financiara pentru cel putin opt luni.
  • Poate cea mai importanta recomandare: incepe sa studiezi carti si articole despre finantele personale.

Revenind la situatia de la noi, trebuie sa recunosc ca aceste vremuri ciudate ne afecteaza diferit. Sunt persoane care au fost concediate, sunt persoane care si-au inchis micile afaceri dar in acelasi timp sunt persoane care o duc bine din punct de vedere financiar.

Acestea din urma trebuie sa tina seama de una din legile cele mai importante care guverneaza realitatea in care traim: nimic nu este imuabil, totul se schimba. Chiar daca acum sunt pe linia de plutire, s-ar putea ca maine sa nu mai fie.

Tuturor romanilor le recomand sa foloseasca situatia actuala ca un imbold pentru a incepe un studiu aprofundat in domeniul finantelor personale. Fie ca sunteti la ananghie, fie ca sunteti „pe plus”, e momentul sa intelegeti ca vremurile care vin s-ar putea sa fie si mai grele. Cititi, informati-va, faceti-va planuri pentru cazul unui dezastru financiar. In momentul in care acel dezastru va veni (daca va veni…) nu veti fi luati prin surprindere.

Veti castiga de doua ori: prima data in momentul in care veti supravietui cu brio acestei perioade, a doua oara cand veti acumula experienta in domeniul gestionarii banilor, experienta care va va aduce un plus de acumulari atunci cand economia isi va reveni. Pentru ca la un moment dat va veni si acest moment. Personal nu il astept prea devreme…

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

7 răspunsuri

  1. Un obicei al romanilor este: „mitul frigiderului plin” (am gasit un post, pe un blog, cu acest titlu), in care, in anumite zile (in special cele de salar) isi fac cumparaturi si umplu frigiderul cu mancaruri. De unele uita si se strica, aruncandu-le la un moment dat. Oare americanii au acelasi obicei, al frigiderului plin?

  2. Luca, pentru cititoarea ta a carui mesaj in citezi in articol (dar nu numai), as recomanda cu caldura o carte excelenta: CEL MAI BOGAT OM DIN BABILON de George S. Clason. E o carte pe care o poti citi in doar o zi, si care nu te sfatuieste ce sa faci, ci iti ofera pilde (foarte usor de digerat) legate de ceea ce au facut oameni in antichitate. Ideile si conceptele sunt foarte valabile si azi.

  3. Luca,
    Am stat azi si am citit Conspiracy of the Rich. Este vorba de cartea scrisa de R.Kyiosaki(de pe milionar am aflat despre ea). Am mai citit multe din cartile acestuia, dar aceasta parca le intrece pe toate, mai ales ca este postata pe net „articol cu articol” si pe deasupra exista si forumuri unde poti schimba pareri. Apreciez mult Milionarul,… mi se pare super ideea, m-am gandit si eu la ceva aseamanator, dar din pacate timpul nu imi permite inca(sunt student si trebuie sa ma ocupe si de businessul meu,lucru care imi ocupa foarte mult timp), pana voi reusi sa ating „libertatea financiara”. Oricum imi dedic cel putin 2 ore pe zi imbunatatirii cunostiintelor pe plan financiar, „IQ-ului financiar cum ar zice R.K.”.
    Oricum sunt dispus sa ma implic in astfel de proiecte si eventual poate in viitorul nu foarte indepartat, veti/vom organiza si intalniri pentru diverse discutii „face 2 face” pe teme prestabilite, un fel de seminarii. In cazul in care ai organiza asa ceva la Timisoara cu siguranta ar merita sa ma deplasez din Bucuresti pana acolo numai ca sa particip si eu.
    Chiar daca situatia actuala nu este foarte roz din multe puncte de vedere privesc partea plina a paharului, in cazul in care businessul nu ar merge cum am prevazut, am mai mult timp sa invat multe lucruri despre domeniul financiar, domeniu de care din punctul meu de vedere ne influienteaza extrem de mult viata…

  4. Foarte bine scris articolul.
    Se poate induce ideea ca a face credit la banca este, indiferent de scop, un lucru rau. De aceea recomand o carte, „Datorii profitabile, datorii neprofitabile” scrisa de Jon Hanson, in care se diferentiaza cele doua tipuri de credite.
    Scrisoarea doamnei este aceeasi cu cea pe care am gandit-o, dar nu am scris-o, acum mai bine de 5 ani. Doar ca am 2 copii si nu 4.
    Respect!

  5. @ Cristian

    ai uitat sa lasi link-ul :)
    pentru cei interesati, cititi articolul meu despre noua carte disponibila gratuit online, scisa de Kiyosaki

    @ Andrei

    ai dreptate cu privire la datorii.
    personal sint pentru „datoriile bune” cum zice Kiyosaki, adica pentru imprumuturi luate pentru investitii, dar numai daca stii ce faci :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!