Trebuie sa-ti creezi un sistem, altfel vei fi inrobit de sistemul altui om.
– William Blake
Cu alte cuvinte, sistemul de gandire al oricarui om trebuie sa fie construit (chiar daca este un mix de valori personale cu valori asimilate din mai multe directii) si controlat de el insusi, altfel risca sa devina tributar unor sisteme de valori care nu il reprezinta si care il vor controla, uneori posibil in defavoarea sa, ori impotriva vointei sale reale.
La baza construirii unui “sistem de a fi” in concordanta cu propriul bine (care reprezinta o proportie de elemente specifica pentru fiecare om, in functie de mostenirea genetica, bagajul mental, spiritual, cadrul social, etc) stau niste principii de baza ale psihologiei si teoriei sistemelor care intelese cu adevarat pot sa confere forta celui care le utilizeaza.
Pentru a intelege mai bine cum puteti sa folositi aceasta abordare “sistemica” asupra lumii si in dezvoltarea personala, voi incerca sa lamuresc niste notiuni de baza, cum ar fi:
- Ce este un sistem?
- Care este utilitatea ciberneticii ca stiinta a sistemelor?
- Ce este un algoritm?
- Ce este comportamentul unui sistem?
- Ce este feedbackul?
Abordarea pe care o voi alege va fi una mai abstracta (doar la inceput), care va solicita capacitatea de a rationa si intelege chiar matematic aceste defintii. Daca as renunta la acest mod de abordare, probabil ca rezultatul de a intelege nu ar fi la fel de mare.
Fiecare dintre noi ne-am pus la un moment dat intrebarea:
Ce este un sistem?
Teoretic, un sistem este un ansamblu de elemente corelate intre ele, care functioneaza ca un tot in vederea indeplinirii unui scop.
Practic, un sistem este orice entitate care se poate diferentia de restul mediului prin anumite caracteristici si care are pentru noi, ca observatori, are o anumita semnificatie (ii atribuim un scop pentru care exista).
Sistemele pot fi clasificate dupa mai multe criterii, dar scopul acestui articol nu este de a prezenta o enciclopedie a lor, ci de a selecta esentialul util pentru noi.
Ne-am putea gandi la urmatoarele sisteme (care sunt studiate in mai multe stiinte create de om):
- atomul (fizica nucleara);
- orice fiinta vie este un sistem si in cadrul ei exista subsisteme (la om: cardio-vascular, neuronal, vegetativ, etc) (biologie);
- sistemul solar este un sistem mai complex (astrofizica);
- universul este cel mai mare si complex sistem posibil imaginat de fiinta umana (filosofie).
Privind mai in profunzime, chiar exemplele date, putem descoperi o observatie importanta: faptul ca un sistem este mai mult decat suma componentelor sale pentru ca el are in plus fata de elementele componente si legaturile dintre ele, caracteristici si comportament propriu.
Spre exemplu:
- Un grup formal sau informal de oameni difera de un individ in general, nu doar prin caracteristici evidente: forta fizica, coeziune intre membri s.a., ci si prin manifestare psihologica (psihologia multimilor – Gustave Le Bon).
- Omul este un sistem, dar si societatea umana este un sistem, mult mai evoluat, nu neaparat ca totalitate a indivizilior sai, cat ca un complex de sisteme sociale, politice, economice, etc.
Suntem inconjurati de sisteme si intram in permanenta in interactiune cu ele. De aceea este important ca in fiecare clipa sa constientizam cu ce sisteme interactionam, cum interactionam si ce selectam ca fiind util pentru noi.
Revenind la teorie, aceasta afirmatie se traduce astfel: orice sistem, exceptand universul, se afla intr-un mediu (exterior) cu care interactioneaza. De la care primeste impulsuri (fizice, chimice, energetice, informationale, etc) numite INPUT-URI si catre care transmite impulsuri OUTPUT-URI. Aici este binecunoscuta urmatoarea relatie:
MEDIU inputuri > SISTEM outputuri > MEDIU
Sistemul este privit ca o cutie neagra (black box), in care, pe baza unui algoritm, se prelucreaza infomatiile primite ca inputuri si rezulta outpurile.
Pentru ca un sistem sa-si indeplinineasca “scopul”, el trebuie sa aiba un algoritm intern (dinamica interna) si un comportament (interactiune cu mediul extern) care atrage un feedback (raspuns) din partea mediului.
Despre acestea (algoritm, comportament, feedback, s.a.) voi prezenta niste abordari “mai altfel” in articolele urmatoare.
Care este utilitatea ciberneticii?
Cibernetica, alaturi de stiinte colaterale (inteligenta artificiala, programare, robotica, automatizari), incearca sa explice mecanismele de functionare ale unui sistem, cu aplicatii in domenii practice ale activitatii umane: economie, sociologie si altele.
Consider ca omul este un sistem foarte complex care are o capacitate uimitoare de a invata si a experimenta, care poate evolua, nu doar natural (genetic, fizic, material), cat si prin vointa proprie (spiritual, mental).
Evolutia umana spirituala provine din studiul creatiei existente (materiala si imateriala), proiectand in afara sa anumite notiuni, experimentand (atent la riscurile de rigoare), intelegand, eficientizand si reingloband ceea ce descopera pentru a se eficientiza pe sine.
Rezulta DEZVOLTAREA PERSONALA (ca individ ce studiaza zilnic sisteme, invata din comportamentul lor si aplica ceea ce invata) si DEZVOLTAREA LA NIVEL DE UMANITATE (prin demonstrarea stiintifica a unor principii descoperite prin studiul sistemelor).
In articolele urmatoare voi incerca sa dau niste tips&tricks pentru punerea in practica a acestei viziuni. In speranta ca abordez un subiect interesant pentru voi, astept intrebari si sugestii.
3 răspunsuri
O abordare teoretica asupra unui subiect interesant: modul de gandire uman se bazeaza pe un sistem de valori asupra carora sunt aplicati algoritmi si rezulta modul de actiune si de raspuns la stimulii din mediu. De aceea, niciun om care nu detine controlul asupra acestor elemente, nu va putea fi niciodata liber cu adevarat, ci va deveni sclavul celui care ii impune un anumit sistem de gandire. Totusi, mai e un „catch”… nimeni nu se naste invatat, ci este tributar educatiei capatate de-a lungul vietii. Si cum discernamantul unei persoane apare destul de tarziu in viata iar pana atunci este „bombardat” cu sistemele persoanelor din jur, precum parintii, colegii de scoala si profesorii, pare un lucru extrem de greu ca cineva sa reuseasca sa fie cu adevarat liber. Si totusi, sunt persoane care isi dau seama mai tarziu de diferente, si incep sa se dezvolte, sa evolueze. Cu timpul, fiecare invata ce valori sa inglobeze in propriul sistem si pe care sa le ignore.
Este intr-adevar greu sa iti dai seama de toate tiparele (care de fapt sunt sisteme de gandire, algoritmi imprumutati) care te influenteaza. Dar, tocmai asta face un om evoluat: le descopera si incepe el sa le trieze si sa le dezvolte conform binelui personal (scopurilor sale in viata).Bineinteles ca vor ramane niste tipare invatate, dar macar sa ramane unele benefice(cum ar fi moralitatea, bunul simt, altruismul,etc).
Pentru a „scapa” de acest pesimism ca e f greu sa fii cu adevarat liber, iti recomand o carte: „Cum sa spargi tiparele care te impiedica sa te dezvolti” de Farrell Silverberg, care propune trei pasi pentru a face un SALT DE EVOLUTIE:
-identifica tiparul pe care il ai in subconstient si te influenteaza negativ!
-intelege mecanismele tiparului!
-sparge tiparul!gaseste alternativa cu care sa „inlocuiesti” tiparul, sau pur si simplu elimina-l!
Buna Ruxandra,
ai atins un subiect interesant! Felicitari!
spargerea tiparelor presupune un up-grade continuu
la ceea ce Universul ne transmite prin stari, oameni,
situatii; setarea/conectarea la faptul ca indiferent
de ceea
ce ni se intampla este spre evolutia noastra
(asta daca urmarim acest lucru)…
acest lucru aduce bucurie si implinire!
unde este atentia noastra acolo este si inima noastra…
deci si manifestarea noastra vis-a-vis de noi insine,
cat si de cei din jur!
a fi flexibil ca vantul si recunoscator pentru fiecare
situatie pe care o primesti in viata ta…
te ridica atat pe tine
cat si pe cei din jurul tau!
a fi curgator ca apa pentru a deveni intelept si bland
(sa lasi sa curga gandurile, sa lasi deblochezi mentalul)
a fi puternic ca pamantul pentru a avea un trup sanatos
(sa-ti iubesti corpul si sa faci tot posibilul pentru al
mentine intr-o forma armonioasa)
sa fi pasional si bucuros ca focul…sa ardeti in foc
ce nu va este necesar pentru bunastarea si evolutia voastra!
Va doresc tuturor: „Lumina si Iubire divina!
La multe articole „luminoase” Ruxandra!